Οι μαύρες πλερέζες και οι ευθύνες του Αμπέλ

Οι μαύρες πλερέζες και οι ευθύνες του Αμπέλ

bet365

Ο ΠΑΟΚ απέτυχε παταγωδώς στην πρεμιέρα των playoffs, στην Τούμπα φόρεσαν μαύρες πλερέζες και προσπαθούν, όπως γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης, να συνέλθουν από το σοκ της δεύτερης εντός έδρας ήττας από τον Ολυμπιακό.

Ζήσε ξανά τη δράση με την bwin! Leaderboard με μεγάλα έπαθλα* ! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Για πρώτη φορά στη ιστορία της Α’ Εθνικής ο Ολυμπιακός κερδίζει την ίδια σεζόν δύο φορές μέσα στην Τούμπα, με την ήττα στην πρεμιέρα των playoffs να ξανά φέρνει στην επιφάνεια πολλές από τις αδυναμίες των νταμπλούχων.

Μπορεί αυτός ο ΠΑΟΚ να σώσει, ότι… σώζεται τη φετινή σεζόν; Καλή η ερώτηση, δύσκολη η απάντηση. Η κακή ψυχολογία, που οδηγούν σε αποδοκιμασίες του τύπου «βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα», αλλάζει μόνο μέσα από νίκες, αλλά ο «Δικέφαλος» μοιάζει να έχει κομμένα τα φτερά του και να απέχει από το μονοπάτι των επιτυχιών.

Οι κακές βραδιές έχουν γίνει συνήθεια από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα για μια ομάδα που είχε πάνω από 50 αγώνες να ηττηθεί εντός συνόρων στο πρωτάθλημα. Τώρα, έφτασε στο σημείο να χάνει με τον ΙΔΙΟ τρόπο από τον Ολυμπιακό δις μέσα στην Τούμπα.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι πως όλα όσα είδαμε στο ντέρμπι τα πρεμιέρας των playoffs τα είχαμε δει και προ καραντίνας. Δεν τα είδαμε πρώτη φορά. Στο χορτάρι υπήρχε μια ομάδα, που υποτίθεται ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι έπαιζε την τελευταία ζαριά της στη μάχη του τίτλου, αλλά σ’ ολόκληρο το 90λεπτο έκανε από μια ευκαιρία στα τελειώματα των δύο ημιχρόνων. Μια ομάδα άνευρη, δίχως καμία ιδέα, χωρίς ατομική ενέργεια από κανέναν ποδοσφαιριστή της, μια ομάδα που δεν έχει καταλάβει τίποτα για το πως χάνει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Κι εδώ έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες του Αμπέλ Φερέιρα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ο 41χρονος τεχνικός από το Πόρτο δεν φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την πορεία της ομάδας τη φετινή σεζόν. Στην κουβέντα έχει να αντιπαραθέσει ουκ ολίγα ελαφρυντικά, ωστόσο η γενική εικόνα της ομάδας και η συμβολή του από τον πάγκο είναι απελπιστικά κακή και εδώ φέρει 100% την ευθύνη.

Ο Πορτογάλος δείχνει ανήμπορος να βοηθήσει πρώτα απ’ όλα τον ίδιο τον εαυτό του. Για τους παίκτες δεν το συζητάμε, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι δεν μπορεί να τους εμπνεύσει. Να τους δώσει κίνητρο, να τους φτιάξει τη ψυχολογία, να αλλάξει πράγματα, όχι μόνο στην καθημερινότητα της ομάδας, αλλά και μέσα στο παιχνίδι.

Εκεί ξεκινάει και τελειώνει το βασικό πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ, που δεν μπορεί αποδεδειγμένα να κερδίσει ένα ντέρμπι πρωταθλήματος. Και τα playoffs, που είναι γεμάτα με ντέρμπι, θα καθορίσουν το μέλλον της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Είτε με 59 βαθμούς, είτε με 52 βαθμούς, θα πρέπει να φτύσει αίμα για να πάρει τη 2η θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά των playoffs.

«Εγώ είμαι ο υπεύθυνος» είπε ο Φερέιρα μετά τη νέα εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Μια δήλωση με στόχο να μη μεγεθύνει κι άλλο την απόσταση με τους ποδοσφαιριστές του, με το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό να μοιάζει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, για πολλούς λόγους δίχως γυρισμό.

Οι Πρωταθλητές δεν έχασαν επειδή έκανε το λάθος ο Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός τουλάχιστον βελτίωσε αισθητά την απόδοσή του στο β’ μέρος, έδειξε να βγάζει αντίδραση, η ήττα ήρθε γιατί οι «ασπρόμαυροι» δεν κατάλαβαν πως έδωσαν ψυχολογία στους «ερυθρόλευκους», πως η δικιά τους καταρρακώθηκε ύστερα από μόλις επτά λεπτά στο γήπεδο και το ακυρωθέν γκολ (μετά την τραγική εκτίμηση της φάσης από τον Πασχαλάκη) του Ελ Αραμπί.

Ο ΠΑΟΚ μέχρι το 68ο λεπτό, κι ενώ ήταν πίσω στο σκορ, έπαιξε με τους έντεκα που ξεκίνησαν το ντέρμπι και έκανε πέντε μαζεμένες αλλαγές μέσα σε πέντε λεπτά! Ο Φερέιρα έψαχνε να αλλάξει την εικόνα μιας αργής και ράθυμης ομάδας, ανακάτεψε την τράπουλα, σε τέτοιο βαθμό που… τα’ κανε σαλάτα!

Αρχικά, περνώντας τον Σφιντέρσκι αντί του Ελ Καντουρί επιχείρησε να παίξει με δύο φορ, να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή. Μέσα σε πέντε λεπτά αναθεώρησε το πλάνο του! Έβγαλε τον Άκπομ και έπαιξε μέχρι το τέλος με επιθετικό δίδυμο τον Σφιντέρσκι και τον 19χρονο Τζόλη, που έκανε ντεμπούτο απέναντι στους Σεμέδο και Σισέ, οι οποίοι φυσικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τον… εξαφανίσουν.

Η εικόνα των τελευταίων 10-15 λεπτών ήταν απελπιστική. Μ’ ένα άναρχο τρόπο, τον Βαρέλα τρίτο σέντερ φορ, με μια ενδεκάδα που δεν πρέπει να έπαιξε ούτε ένα λεπτό μαζί σε οικογενειακά διπλά, έψαχνε τρόπο να ισοφαρίσει. Ακόμη ένα ολόκληρο ματς να έπαιζαν δεν πρόκειται να τον έβρισκαν οι γηπεδούχοι απέναντι σε μια ομάδα σωστά στημένη και τακτοποιημένη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Φερέιρα έχασε δύο φορές κατά κράτος από τον συμπατριώτη του Μαρτίνς μέσα στην Τούμπα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με την ίδια πάνω κάτω εμφάνιση κι από τις δύο ομάδες.

Να το ξαναγράψουμε, μπας και το εμπεδώσουμε: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Α’ Εθνικής οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν δύο φορές μέσα στην Τούμπα. Κι αυτό το αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Το πάθημα στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου, προφανώς, δεν έγινε μάθημα στους «ασπρόμαυρους» και τον προπονητή τους. Ο Ολυμπιακός πήρε δύο ξεκούραστα «διπλά», κλείδωσε τον τίτλο, με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ να αδυνατεί να βγάλει αντίδραση μέσα στο σπίτι του.

Φάνηκε ότι μετά την επιστροφή στις προπονήσεις δεν δουλεύτηκε κάτι για να προβληματίσει τους Πειραιώτες, που έχουν ένα μεγάλο προτέρημα απέναντι σε κάθε άλλη ομάδα. Αυτό που ξέρουν να παίζουν, το παίζουν άριστα. Κι όμως, πρώτα ο Φερέιρα δεν βρήκε ένα πλάνο για να «σπάσει» την οργάνωση των «ερυθρόλευκων» και ακολούθως οι παίκτες του να κερδίσουν έστω μια μπάλα, μια μονομαχία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την αντίπαλη άμυνα.

Η πηγή με τα άλλοθι και τις δικαιολογίες αρχίζει να στερεύει, αν το αντιληφθούν στην Τούμπα ίσως καταφέρουν να σώσουν κάτι τη φετινή χρονιά. Διαφορετικά οι αλλαγές ενόψει τη επόμενης σεζόν μπορεί και πρέπει να είναι πολλές…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.