Το «Κόκκινο Ποτάμι» που «διέσχιζε» τον Πειραιά

Το «Κόκκινο Ποτάμι» που «διέσχιζε» τον Πειραιά

Το «Κόκκινο Ποτάμι» που «διέσχιζε» τον Πειραιά

bet365

Οι μεταγραφές του Κοσκωτά, η κυριαρχία των Ποντίων, το πανό, τα ρεκόρ και η ατάκα του Λίμπρεχτς.

Στα μέσα της ποδοσφαιρικής σεζόν 1987-88 ο Γιώργος Κοσκωτάς αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό.

Το αφεντικό της Τράπεζας Κρήτης ξεκινάει δυναμικά και στην χειμερινή περίοδο εκείνης της σεζόν (Δεκέμβριος 1987) ο Ολυμπιακός αποκτά 15 νέους ποδοσφαιριστές.

Παρέλαση ονομάτων

Ανάμεσα τους είναι ο Μηνάς Χαντζίδης, ο Σάκης Μουστακίδης, ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Θόδωρος Παχατουρίδης, ο Νίκος Ντεντίδης. Το ίδιο διάστημα υπογράφει στον Ολυμπιακό και ο Κυριάκος Καραταΐδης αλλά θα παίξει στην ομάδα από το καλοκαίρι του 1988.

Ακολουθούν την επόμενη σεζόν ο αείμνηστος Παναγιώτης Μολακίδης, ο Αγάπιος Καλταβερίδης, ο Ηλίας Σαββίδης και ο Σάββας Κωφίδης.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι παίκτες; Όλοι έχουν καταγωγή από τον Πόντο. Ο Γιώργος Κοσκωτάς "σπρώχνει" λεφτά με την ... σέσουλα και οι δυνατές ομάδες της Βορείου Ελλάδος (Καστοριά, Δόξα, Πανσερραϊκός, Βέροια, Απόλλων Καλαμαριάς) έχουν στη σύνθεση τους πολλά παιδιά από τον Πόντο.

Οι γονείς και οι παππούδες τους είχαν ταξιδέψει από τον Πόντο στην Ελλάδα και είχαν κυρίως εγκατασταθεί στην Μακεδονία.

Δύσκολα χρόνια

Ο Ολυμπιακός την περίοδο 1987-88 είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Θα χάσει τον Νοέμβριο με 4-1 από τον Παναθηναϊκό εντός έδρας ενώ μετά από το "σάρωμα" του Κοσκωτά θα κατέβει με νέα ομάδα να παίξει στις Σέρρες με τον ΠΑΟΚ και θα ηττηθεί με 6-1.

Τα "πέτρινα χρόνια" έχουν αρχίσει. Ο λαός του Ολυμπιακού γεμίζει τα γήπεδα όλης της Ελλάδος αλλά οι διοικήσεις που ακολούθησαν μετά από το 1987 δεν είχαν πλάνο και εμπειρία για να είναι δυνατή η ομάδα στην ΕΠΟ.

Η εποχή των Ποντίων

Στον Ολυμπιακό θα φτάσει και ο Λάγιος Ντέταρι αλλά η εποχή που ακολουθεί είναι αυτή των Ποντίων. Στην ομάδα παίζουν ο Τάσος Μητρόπουλος και ο Νίκος Αναστόπουλος αλλά μετά από το 1988 αναλαμβάνουν δράση ο Τσαλουχίδης, ο Παχατουρίδης, ο Καραταϊδης, ο Κωφίδης, ο Χαντζίδης και τα άλλα παιδιά...

Οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν καλό ποδόσφαιρο αλλά ως εκεί... Κερδίζουν ντέρμπι αλλά ως εκεί. Οι Πόντιοι την εποχή εκείνη αποτελούν τη μισή ενδεκάδα. Είναι παιχνίδια με 6 ή 7 ποδοσφαιριστές με καταγωγή από τον Πόντο.

Οι Καραταϊδης, Τσαλουχίδης, Χαντζίδης, Κωφίδης είναι σχεδόν πάντα βασικοί στην ομάδα του Πειραιά.

Οι αρχηγοί

Στα χρόνια που ακολούθησαν τρεις από αυτούς τους παίκτες έγιναν και αρχηγοί στον Ολυμπιακό.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Θόδωρος Παχατουρίδης και φυσικά ο Κυριάκος Καραταΐδης ο οποίος και διατέλεσε το μεγαλύτερο διάστημα αρχηγός αλλά και αυτός που σήκωσε το πρώτο πρωτάθλημα μετά από το 1987.

Ο κορυφαίος και ο σκόρερ

Ο τελευταίος είναι και ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας στην Α' εθνική. Από την άλλη ο Γιώτης Τσαλουχίδης έκρινε με τα γκολ του δυο τίτλους για τον Ολυμπιακό στα "πέτρινα χρόνια".

Το Κύπελλο του 1990 με τον ΟΦΗ και το Κύπελλο του 1992 στο διπλό τελικό με τον ΠΑΟΚ.

Οι "κολώνες"

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης θα παίξει σε 255 παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού και θα σκοράρει 69 φορές. Ο Κυριάκος Καραταΐδης θ' αγωνιστεί σε 363 ματς μόνο στο πρωτάθλημα!

Ο Θόδωρος Παχατουρίδης σε περισσότερα από 200 παιχνίδια, o Ηλίας Σαββίδης σε 113 και ο Μηνάς Χαντζίδης έφτασε κοντά στα 200. Ακόμη ο Σάββας Κωφίδης είχε παρά μια 100 συμμετοχές.

Βαλίστες για Μουντιάλ

Τρεις Πόντιοι ποδοδφαιριστές του Ολυμπιακού ταξίδεψαν το καλοκαίρι του 1994 στις ΗΠΑ για να παίξουν με την εθνική Ελλάδος στο παρθενικό Μουντιάλ της ιστορίας της.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης είναι βασικός στο παιχνίδι με την Αργεντινή του Μαραντόνα αλλά με την Νιγηρία. Ο Κυριάκος Καραταΐδης σ' εκείνο με τη Βουλγαρία και ο Μηνάς Χαντζίδης με την Βουλγαρία και τη Νιγηρία.

Ο Σάββας Κωφίδης που έπαιξε στο Μουντιάλ του 1994 ήταν πλέον μέλος του Άρη Θεσσαλονίκης.

Φυσικά με τον Ολυμπιακό παίζουν και στα Κύπελλα Ευρώπης και ειδικά ο Γιώτης Τσαλουχίδης βρίσκει σε πολλά παιχνίδια δίχτυα.

Το πανό και ο Λίμπρεχτς

Τη σεζόν 1994-95 ο Ολυμπιακός έχει ήδη εδώ και δυο χρόνια τον Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι του αλλά πρωτάθλημα ακόμη δεν έχει κερδίσει.

Η αμφισβήτηση προς όλους είναι μεγάλη και ειδικά για τους παίκτες. Παλαιότερα υπήρξε αμφισβήτηση για τους Πόντιους αλλά εκείνη την περίοδο ήταν πολύ έντονη.

Μάλιστα στην εξέδρα εμφανίστηκε και πανό που έγραφε «Έξω οι Πόντιοι». Αυτά συμβαίνουν στις αρχές της Άνοιξης του 1995 όταν ο Ολυμπιακός θα έπαιζε τα δυο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο (2-1, 2-3).

Ο Καραταϊδης και ο Παχατουρίδης όταν είδαν το πανό και άκουσαν και γκρίνια από πολύ κόσμο, επώνυμο και ανώνυμο, αποφασίζουν να επισκεφτούν τον Τάις Λίμπρεχτς.

Είναι προπονητής στην ομάδα. Του δηλώνουν πως θα πάνε στη διοίκηση και θα ζητήσουν να φύγουν από την ομάδα. Ο Ολλανδός τους απαντά: «Μην σας απασχολεί αυτό. Την Κυριακή οι ίδιοι θα σας αποθεώνουν».

Έμειναν... Συνέχιζαν να παίζουν και ο Κούλης είναι ο τελευταίος που έφυγε από την ομάδα το 2001 έχοντας κατακτήσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Από τους υπόλοιπους Πόντιους εκείνης της εποχής κανείς δεν γεύτηκε αυτή τη χαρά.

Πιστοί στις παραδόσεις

Από τους Πόντιους που έπαιξαν εκείνη την εποχή στον Ολυμπιακό, την Ποντιακή γλώσσα την μιλούσαν ο Καραταϊδης, ο Κωφίδης, ο Τσαλουχίδης και ο Παχατουρίδης.

Ο Κούλης είχε φτάσει στον Πειραιά από την Καστοριά, ο Γιώτης από τη Βέροια, ο Σάββας από τη Θεσσαλονίκη, ο Ηλίας από τις Σέρρες, ο Σάκης από την Δράμα, ο Νίκος από την Καλαμαριά, ο Θόδωρος από την Δράμα, ο αείμνηστος Παναγιώτης από τις Σέρρες.

Ο Μηνάς μεγάλωσε στη Γερμανία και ο Αγάπιος είχε καταγωγή από την Κατερίνη αλλά έπαιζε χρόνια στην Ελβετία.

Τα επόμενα χρόνια

Την εποχή εκείνη, τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Ολυμπιακός και ο Απόλλων Καλαμαριάς είχαν τόσους Πόντιους στη σύνθεση τους.

Την επόμενη δεκαετία και όταν οι περισσότεροι είχαν φύγει από τον Ολυμπιακό, εμφανίστηκε ο Ποντιακής καταγωγής Ανδρέας Νινιάδης, ο Δημήτρης Μαυρογενίδης που ο πατέρας του έχει καταγωγή από τον Πόντο ενώ καλύτερα απ΄ όλους την γλώσσα μιλάει ο Γιάννης Ταραλίδης!

Οι Πόντιοι αγαπήθηκαν από τον κόσμο του Ολυμπιακού αν και σε κάποιες περιόδους "πλήρωσαν" το μάρμαρο της κακής πορείας της ομάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα