Δυο σωστές αποφάσεις και ένα προκλητικό στοίχημα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Δυο σωστές αποφάσεις και ένα προκλητικό στοίχημα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις σημερινές αποφάσεις του Δ.Σ. της Superleague 1 και το "στοίχημα" της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου από δρόμο με πολλά εμπόδια.

Όπως αναμενόταν και όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν «εύκολη» η σημερινή απόφαση της Superleague. Kατά πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία ελήφθη για τη συνέχιση του πρωταθλήματος τώρα που ο κορονοϊός δείχνει να υποχωρεί... Για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να μιλάμε «για την προσπάθεια να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα». Διότι στην πραγματικότητα περί «πειράματος» πρόκειται. Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι αθλητικοί οργανισμοί έχουν βρεθεί στο παρελθόν έστω και σε παρόμοια κατάσταση. Ουδέποτε υπήρχαν τόσοι και τόσο αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί και τόσο σοβαροί κίνδυνοι. Και, ναι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: ακόμα και οι «ρομποτοποιημένοι» και άψογα προγραμματισμένοι Γερμανοί, να δοκιμάσουν πάνε βήμα – βήμα την επανεκκίνηση. Βέβαιοι για το τι θα τύχει στο διάβα τους όταν ξεκινήσει και πάλι η Bundseliga δεν μπορούν να είναι.

Είναι, όμως, βέβαιοι για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες να συνεχιστεί ομαλά το πρωτάθλημά τους. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι… «δικοί» μας. Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη στο διάγγελμά του για τα σπορ, ας περιμένουμε τι θα πει αύριο το απόγευμα δίπλα στον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά ο Λευτέρης Αυγενάκης. Θα είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα από τις αμέτρητες εδώ και έναν χρόνο δημόσιες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού…

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ RESTART

Οι «δικοί» μας, που λέτε, κοινή συνισταμένη γενικώς… δύσκολα βρίσκουν. Ακόμη και σε θέματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται απλά. Η τοξικότητα της σχέσης «διπόλου» Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, οι εκατέρωθεν κατηγορίες για σειρά ζητημάτων και οι «δορυφορικές» σχέσεις για τις οποίες ο ένας «καταγγέλει» τον άλλο κατά διαστήματα και πέραν της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, βάζουν και σχεδόν όλους τους υπόλοιπους στο ίδιο καζάνι. Άλλος έχει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, άλλος έχει λιγότερα οικονομικά ανοίγματα, άλλος αντιμετωπίζει τη συνέχεια των play offs, των play out και του Κυπέλλου ως «μπελά» και «αβαρία». Δεν είναι έτσι όμως. Είναι ένα δύσκολο τεστ. Είναι μια δοκιμασία. Είναι ένα εμπόδιο. Ασφαλώς είναι μπελάς. Είναι όμως και «στοίχημα» και πρόκληση!

Σε μια χώρα με τόσο λίγα κρούσματα πλέον, σε μια χώρα με μικρό αριθμό θυμάτων συνολικά και μειούμενο σταθερά τις τελευταίες 15 ημέρες, σε μια χώρα όπου το restart κυρήχθηκε επισήμως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χθες και σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η regular season και απομένουν δέκα ματς, θα περίμενε κάποιος όλοι να επιζητούν τη συνέχισή του. Με δεδομένους τους κινδύνους, αλλά και με συντονισμό/μεθοδικότητα/πλάνο για την επόμενη μέρα. Η επανεκκίνηση θα βοηθήσει τους πάντες: περισσότερο από όλους τους ίδιους τους αθλητές και τους προπονητές! Αυτοί είναι που υποφέρουν περισσότερο ζώντας στην αδράνεια και στην επαγγελματική ανασφάλεια. Όχι οι παράγοντες, ούτε οι οπαδοί, οι οποίοι το έχουν χωνέψει πια ότι θα ξαναμπούν στο γήπεδο όταν βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία του ιού (και όχι το… εμβόλιο όπως γράφτηκε ότι είπε χθες ο Αυγενάκης, διότι αν ίσχυε αυτό θα κινδυνεύαμε να μην ξαναπατήσουμε σε γήπεδο εφ’ όρου ζωής…).

Η απόφαση για το restart ήταν μια ορθή, μια λογική επιλογή. Η κατάσταση στη χώρα επιτρέπει τη δοκιμή. Δεν είμαστε ούτε «Ιταλία», ούτε «Αγγλία», ούτε «Ισπανία». Δεν είμαστε ούτε «Ολλανδία», ούτε «Γαλλία» που το έκοψαν, ούτε «Σκωτία» ή «Βέλγιο» που πιθανότατα θα είναι οι επόμενες χώρες που θα ανακοινώσουν το πρόωρο «στοπ» στο πρωτάθλημα. Είμαστε μια χώρα που έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί ως έναν βαθμό αυτή την κρίση και αυτό καλούνται να αποδείξουν πλέον και οι ποδοσφαιρικές αρχές. Όχι επειδή… έτσι το θέλει η (κάθε) UEFA. Αλλά διότι αν πετύχει αυτό το τεστ, θα είναι όλοι ωφελημένοι: οι αθλητές, οι εργαζόμενοι του διευρυμένου αυτού επαγγελματικού πεδίου, η τηλεόραση, οι φίλαθλοι και οι παράγοντες. Σε τελική ανάλυση θα είναι και ένα σύνθημα «αντεπίθεσης» για το συνολικό restart: αν το ποδόσφαιρο (απο)δείξει ότι όχι μόνο δεν φοβάται τον κορονοϊό, αλλά τα βγάζει πέρα μαζί του, αυτή η επανεκκίνηση μπορεί να δώσει ενθαρρυντικό μήνυμα σε πολλούς άλλους. Να είναι ένα "ταπ-ταπ" στην πλάτη, ένα "μπράβο ρε φίλε, είδες, θα κάνουν και τον τελικό του Κυπέλλου». Οπως ολόσωστα είπε πρόσφατα και ο Ντέμης Νικολαϊδης, αν είχαν καταλάβει οι εκάστοτε κυβερνήσεις τον θετικό αντίκτυπο που θα είχε ένα "νορμάλ" και καθαρό ποδόσφαιρο στη χώρα, θα είχαν αφήσει προ πολλού στην άκρη τις σχέσεις με κάποιους από τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες: το ποδοσφαιρικό restart, αν επιτευχθεί, θα έχει και ψυχολογικά θετικό αντίκτυπο σε όλους μας.

MONOΔΡΟΜΟΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Προσοχή: δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο το εγχείρημα! Δεν έχουν άδικο όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις. Αλλο, όμως, οι επιφυλάξεις, άλλο η άρνηση. Πολλά τα μέτρα προστασίας, πάμπολλοι οι περιορισμοί, δεκάδες τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε ξανά εντός αγωνιστικού χώρου, όπου θα δούμε τη δεύτερη δοκιμασία σε ένα άθλημα «επαφής». Tην πρώτη «κρυάδα», βέβαια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα την έχουμε πάρει ήδη από τη Bundesliga, ίσως και από τα… Νησιά Φερόε και από άλλες χώρες, αλλά ας δούμε πόσα απίδια πιάνει και το ελληνικό πρωτάθλημα… Τίποτα δεν είναι βέβαιο πλην της προσπάθειας για επανεκκίνηση!

Εκτός της απόφασης για το «πάμε να το ξαναξεκινήσουμε», προέκυψε και δεύτερη σωστή εκτίμηση από τη Λίγκα σήμερα. Να δοκιμάσουν και πάλι το δρόμο της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σε καμία από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες (αληθινά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο σε λίγκες επιπέδου Σκωτίας, Ελβετίας, Αυστρίας ή αλλού στα Βαλκάνια) δεν διαπραγματεύεται μόνη της κάθε ομάδα τα δικαιώματα. Μόνο στην Ελλάδα! Ναι, είναι πολύ πιθανό την επόμενη σεζόν να είναι μειωμένα τα έσοδα για κάθε ομάδα από το τηλεοπτικό της συμβόλαιο. Όμως μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό και ταυτόχρονα να μην μείνει καμία ομάδα «άστεγη». Πάλι καλά που οι περισσότεροι το κατάλαβαν και από τους «μεγάλους» και από τους «μικρότερους» που είναι συνήθως και οι πιο ωφελημένοι σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ CAS

Oσο για την εκτός γηπέδων μάχη Ολυμπιακού ΠΑΟΚ; Θα συνεχιστεί… μέχρι τέλους, να’ μαστε όλοι βέβαιοι γι’ αυτό. Με δηλώσεις, παραδηλώσεις, ανακοινώσεις, media, με όλα τα κομφόρ. Επίσης να είμαστε βέβαιοι πως στο CAS θα δώσουν και οι δύο πλευρές τα… ρέστα τους. Διότι όποιες αποφάσεις ληφθούν από το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο θα είναι… υπεράνω πάσης υποψίας και θα τις επικαλούνται πλέον άπαντες, χωρίς οποιεσδήποτε είδους «σκιές». Σωστές ή λανθασμένες, οι αποφάσεις του CAS κουβαλούν την ταμπέλα της αξιοπιστίας και της ουδετερότητας. Ο,τι κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα αμφισβητείται πλέον από πουθενά! Και μια υποσημείωση για κάθε ενδιαφερόμενο: οι αποφάσεις του CAS δεν μπορούν ούτε να αλλάξουν, ούτε να καταργηθούν από καμία κυβέρνηση και από καμία ομοσπονδία...

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...