Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε φάση αυτοκαταστροφής…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε φάση αυτοκαταστροφής…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος απορεί με τις ομάδες και τους παράγοντές τους που αντί να ψάχνουν εναγωνίως όλους τους πιθανούς τρόπους να παίξουν μπάλα, επιβεβαιώνουν με τη στάση τους ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον και την παραμικρή αξία.

Είμαστε μία χώρα που είχε τις λιγότερες δυνατές πληγές από αυτή την πανδημία. Είμαστε μία χώρα που μετράμε ήδη αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Είμαστε μία χώρα που θα ανοίξουμε ακόμη και τα σχολεία την εφετινή σεζόν και μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, αλλά και με τις εισηγήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, όλα τα σχολεία, ακόμη και τα δημοτικά.

Παρά ταύτα είμαστε μία χώρα που οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι για μικροπολιτικούς λόγους και με διαφορετικές προσεγγίσεις ο κάθε ένας, δεν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Προτιμά να ασχολείται αποκλειστικά με το -7, το -10, το -14, τον υποβιβασμό, την κατάκτηση του τίτλου στα χαρτιά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας και όχι με το ποδόσφαιρο.

Άλλος γιατί έτσι πιστεύει ότι δεν θα πληρώσει τους παίκτες και δεν θα χάσει πολλά χρήματα από την τηλεόραση, άλλος γιατί έχει απλήρωτους τους παίκτες, έχει ήδη βαρέσει διάλυση και θέλει να τα ρίξει στον κορονοϊό, άλλος γιατί δεν βρίσκει νόημα λέει να παιχτεί ποδόσφαιρο γιατί τα πάντα έχουν κριθεί, άλλος γιατί θέλει αναδιάρθρωση και να μην υποβιβαστεί κανείς… Ο καθένας με τον νταλκά του και κανένας με το ποδόσφαιρο.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουν δίκιο όλοι αυτοί που… δήθεν τους ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών και που θα στείλουν κανονικά τα παιδιά τους στο σχολείο στα τέλη Μαΐου, αλλά δεν θέλουν να αφήσουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν μπάλα τον Ιούνιο σε άδεια γήπεδα γιατί υπάρχει κίνδυνος και είναι ανεύθυνο. Και ρωτάω λοιπόν γιατί θα είναι υπεύθυνο να τους στείλουμε τους παίκτες να παίξουν μπάλα τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο; Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας που να πιστεύει ότι θα έχουμε το εμβόλιο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα έχουμε έστω κάποιο φάρμακο που θα είναι σίγουρα αποτελεσματικό, στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί αυτό που έχει συμβεί σε άλλες χώρες όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους έχουν νοσήσει, το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας θα παραμένει απολύτως προβληματικό, για ποιόν λόγο λοιπόν να παίξουν ποδόσφαιρο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα αν δεν μπορούν να παίξουν τον Ιούνιο; Να μην παίξουν και τότε λοιπόν… Να τα κλείσουν τα μαγαζιά τους για ένα χρόνο και βλέπουμε. Επίσης γιατί είναι επικίνδυνο να παίξουν μπάλα τον Ιούλιο στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να παίξουν μπάλα τον Αύγουστο στην Ευρώπη, όπου τα έσοδα είναι πολλά. Να δηλώσουν λοιπόν από τώρα όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία των παικτών και των πολιτών ότι δεν θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Όχι τσάμπα μάγκες κύριοι, κι εσείς και οι… κονδυλοφόροι σας.

Ταυτόχρονα να επιστρέψουν πίσω και τα μισά χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας τα φετινά και να μην βγάλουν φυσικά για την επόμενη σεζόν. Να ανακοινώσουν ότι δεν θέλουν τα λεφτά της τηλεόρασης και των χορηγών (τα μισά της εφετινής σεζόν και όλα της επόμενης) και ας πάνε σπίτια τους, ξέροντας ότι έχουν κάνει το καθήκον τους και προστάτευσαν τους πολίτες της χώρας.

Όχι βέβαια, οι τζάμπα μάγκες τα υπολογίζουν αλλιώς. Αυτοί οι λεβέντες θέλουν να μην πληρώσουν τους παίκτες, γι’ αυτό δεν θέλουν να παίξουν και ποδόσφαιρο, θέλουν να χάσουν ένα μικρό, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα της τηλεόρασης και φυσικά θέλουν να πάρουν κανονικά όλα τα χρήματα από τις χορηγίες και να μην επιστρέψουν ούτε ευρώ σε κανένα κάτοχο διαρκείας της εφετινής σεζόν. Υπέροχο. Προτείνω να φτιάξουν και καμπάνια για τα επόμενα διαρκείας τους, αυτά της επόμενης σεζόν.

«Ζητούνται μαλάκες που θα πληρώσουν και φέτος ολόκληρο το εισιτήριο διαρκείας, αλλά μπορεί να δουν τα μισά ματς λόγω κορονοϊού και φυσικά δεν θα πάρουν ευρώ πίσω…»

Το ξεπερνάω όμως και αυτό και πηγαίνω στα δικά τους μικροπολιτικά ζητήματα. Με το τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης χρονιάς θολό και τον κορονοϊό να είναι εξαιρετικά πιθανό να κρατήσει κλειστά γήπεδα σε αρκετά ματς και την επόμενη σεζόν, το να βρουν οι ομάδες έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το ποδόσφαιρο παραμένει θέαμα και ο κλεισμένος στο σπίτι του πολίτης το έχει ανάγκη για να τον ψυχαγωγήσει. Αντί λοιπόν άπαντες να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση και να αναζητήσουν την ευκαιρία για να παίξει το ποδόσφαιρο τον πραγματικό του ρόλο, αυτό της επιχείρησης θεάματος και ψυχαγωγίας και φυσικά να αναζητήσει έσοδα, όλοι αυτοί σκέφτονται να το… εξαφανίσουν...

Καμία λογική, καμία συνείδηση του προϊόντος το οποίο διαχειρίζονται, καμία ματιά στο αύριο. Την ώρα που στην Αγγλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να δείξουν κάποια ματς της φετινής Πρέμιερ στην ελεύθερη τηλεόραση για να ψυχαγωγηθεί και ο τελευταίος πολίτης της χώρας, στην Ελλάδα κάποιοι παράγοντες προσπαθούν να εξαφανίσουν το ποδόσφαιρο για τα μικροσυμφέροντά τους.

Και φυσικά αυτό θα γίνει σε βάρος όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και του ίδιου του επιχειρηματικού τους πλάνου. Ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει βαριά πληγωμένες σχεδόν όλες τις ομάδες του σε ότι έχει να κάνει με τα ταμεία τους, βλέπει ως λύση το να μην ακουμπήσει μπάλα για επτά ολόκληρους μήνες, από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

Περιμένουν τον… μπαμπούλα της UEFA να τους πει αν πρέπει να παίξουν, λες και το προϊόν δεν είναι δικό τους... Πανηγυρίζουν γιατί λέει η απόφαση της UEFA δεν είναι δεσμευτική για ολοκλήρωση της εφετινής σεζόν και κρύβονται αυτοί και οι… πένες τους πίσω από αστεία επιχειρήματα που τους επιβάλλει η ομάδα, τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετούν.

Η βλακεία σε όλα τα επίπεδα είναι ανίκητη. Αλλά είπαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, τους παράγοντες του, τις εταιρείες του, ακόμη και αρκετούς δημοσιογράφους που το καλύπτουν, τους αφορά αν ο Πατακός ήταν γαύρος ή βάζελος, αν το -10 μπορεί να γίνει -5, ποιος ήταν ο πρώτος που έγινε δικέφαλος ο νότιος ή ο βόρειος κι΄ αν μπορούν να υπάρξουν δίκες και άλλες δίκες και κόντρα δίκες.

Το αν θα κυλάει η μπάλα στο χόρτο, είναι το τελευταίο που τους αφορά, όπως δεν τους αφορούσε και σχεδόν ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουμε το ποδόσφαιρο που έχουμε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.