Για να δούμε πόσο «μάγκες» είναι οι τεχνικοί διευθυντές…

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Για να δούμε πόσο «μάγκες» είναι οι τεχνικοί διευθυντές…

bet365

Είτε αρχίσει το πρωτάθλημα εκ νέου – όπως φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό – είτε όχι, αυτό το καλοκαίρι λόγω κορονοϊού δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα. Αυτό το καλοκαίρι θα δώσουν τις δικές τους «πανελλήνιες» όλοι οι τεχνικοί διευθυντές. Και δεν θα είναι καθόλου εύκολες…

Είτε αρχίσει το πρωτάθλημα είτε όχι, η χασούρα των ομάδων είναι δεδομένη. Ακόμα κι αν προβούν σε περικοπές αμοιβών από τους παίκτες όπως αναμένεται, των οποίων το ύψος εξαρτάται από το αν θα διεξαχθούν ή όχι τα play offs και τα play out. Τα έσοδα από τα εισιτήρια έξι αγώνων έχουν χαθεί σε κάθε περίπτωση. Εκτός απροόπτου θα χαθούν και τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας της επόμενης σεζόν, καθώς μοιάζει απίθανο η αγωνιστική περίοδος 2020-2021 να αρχίσει με «πράσινο φως» για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Τα έσοδα από χορηγούς/εμπορικά θα μειωθούν σίγουρα και όλες οι ομάδες περιμένουν τις εξελίξεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το «κούρεμα» θα είναι δεδομένο από NOVA και ΕΡΤ αν δεν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη σεζόν.

Ισως πιο «άνετα» να αισθάνεται ο ΠΑΟΚ λόγω των «κλειδωμένων» - αν και πολύ μικρότερων συγκριτικά με ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο – εσόδων από το PAOK TV, αλλά ο Δικέφαλος δεν είναι η πιο «άνετη» ομάδα σ’ αυτό το πιεστικό περιβάλλον που προκάλεσε το stop λόγω κορονοϊού. Ισως, μάλιστα, να είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση λόγω FFP συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους «μεγάλους», μαζί με τον Αρη, όπου λήγουν το 60% των συμβολαίων των βασικών παικτών του…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ο… ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ «ΧΩΡΙΟΥ»

Ο Ολυμπιακός είναι ο πιο «χαλαρός» για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος δεν είναι η τρομερή για ελληνικό κλαμπ δικτύωσή του στα κορυφαία μανατζερικά κανάλια της Ευρώπης, η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να πουλάει όποιον θέλει - όσο θέλει κι ακόμα παραπάνω! Αλλά ότι η εφετινή του «καβάτζα» είναι άνω των 50 εκατ. ευρώ! Τόσα ήταν τα «απροσδόκητα» έσοδα του… νέου πρωταθλητή Ελλάδας: 20 εκατ. ευρώ από την πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς και +30 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, η οποία ασφαλώς δεν ήταν δεδομένη, ούτε… προϋπολογισμένη στο μπάτζετ των Ερυθρόλευκων: γνώριζαν ότι η ομάδα έπρεπε να περάσει από τρεις προκριματικούς γύρους για να φτάσει στην πηγή. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά απέκλεισε εν συνεχεία την Αρσεναλ και ίσως… κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού παίξει και τη ρεβάνς με τη Γουλβς για τους «16» του Europa League.

Ο Ολυμπιακός εφέτος είναι σ’ αυτή την ασφυκτική οικονομικά ατμόσφαιρα το απόλυτα παράδειγμα της εξαίρεσης που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Και εδώ, στις μεγάλες φουρτούνες, θα φανούν και οι ικανοί καπετάνιοι. Οι τεχνικοί διευθυντές. Όχι τόσο για τις διαπραγματεύσεις στις περικοπές των συμβολαίων, όπως ίσως κάποιοι εκτιμούν. Αλλά για τις πωλήσεις και για τις «έξυπνες» μεταγραφές.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ – SCOUTING - ΠΩΛΗΣΕΙΣ O ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ναι, οι τιμές θα πέσουν και αυτή η συγκυρία δεν «ευνοεί» τις ελληνικές ομάδες. Διότι οι περισσότερες θα προσπαθήσουν αυτό το καλοκαίρι να πουλήσουν για να μειώσουν τη «χασούρα». Για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων. Για να έρθουν τα μπάτζετ στα… ίσα τους. Εφέτος θα το κάνουν «υποχρεωτικά». «Μικροί», «μικρομεσαίοι» και μεγαλύτεροι. Ως «αναγκαίο κακό». Οι πωλήσεις, όμως, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «αναγκαίο κακό» από τα media και τους φιλάθλους, αλλά ως στοιχείο υγιούς εταιρικής λειτουργίας. Ειδικά όταν η τιμή είναι η… πρέπουσα και όταν το κλαμπ κατορθώνει να καλύπτει το «κενό» του παίκτη με ισάξιο ή και καλύτερό του. Μ΄αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές ομάδες θα έκοβαν τον ομφάλιο λώρο με την τσέπη του μεγαλομετόχου τους. Θα ήταν αυτόφωτες οικονομικά και ανεξάρτητες από τα… κέφια του εκάστοτε αφεντικού και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ανάπτυξη ακαδημιών + δυνατό scouting για πιτσιρικάδες από το εξωτερικό= οικονομική «ανεξαρτησία» και σταθερή ενίσχυση του ταμείου, ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν και το κάνουν πράξη οι ελληνικές ομάδες, όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν αυτόν τον μονόδρομο, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσουν σταδιακά την ποιότητα των ρόστερ τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Δεν θα είναι εύκολο για τους τεχνικούς διευθυντές, αλλά αγοραστές θα βρεθούν. Πάντα βρίσκονται. Ειδικά οικονομικά ισχυρότεροι και πιο «τακτοποιημένοι» σύλλογοι, θα τις κάνουν τις κινήσεις τους το καλοκαίρι. Όχι σκορπώντας χρήματα σε υπεραξίες, αλλά ψάχνοντας την ενδεδειγμένη ενίσχυση σε πιο «λογικές» τιμές. Όμως το «πρέπει να πουλήσουμε για να επιβιώσουμε» αυτού του καλοκαιριού το οποίο… επιβάλλεται από το «νόμο του κορονοϊού» και τα απολεσθέντα έσοδα (χορηγοί, εισιτήρια, τηλεοπτικά, πιθανώς και εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη σεζόν) πρέπει να γίνει «κανόνας».

Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος είναι πια αχρείαστες και οι σωστές πωλήσεις, όπως και οι σωστές μεταγραφές, είναι ένα από τα θεμελιώδη καθήκοντα του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή, ανάλογα με το μπάτζετ που έχει στη διάθεσή του. Μόνο που ειδικά αυτό το καλοκαίρι «μπάζτετ για ενίσχυση» μπορεί για κάποιους να μην υπάρχει, ή να είναι ελάχιστο. Γι’ αυτό σε πολλούς συλλόγους η ενίσχυση μπορεί να εξαρτηθεί πρωτίστως από τις πωλήσεις. Θα δώσουν πολλοί «εξετάσεις» σε δυο – τρεις μήνες. Και οι τεχνικοί διευθυντές θα είναι οι πρώτοι…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...