ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Το αφεντικό (δεν) τρελάθηκε κι «έσπασε» την καραντίνα!

Το αφεντικό (δεν) τρελάθηκε κι «έσπασε» την καραντίνα!

Το αφεντικό (δεν) τρελάθηκε κι «έσπασε» την καραντίνα!

Ο Σταύρος Σουντουλίδης είδε τον Ιβάν Σαββίδη να χαράσσει την πολιτική της επόμενης σεζόν και γράφει για τα επόμενα βήματα των νταμπλούχων Ελλάδας.

Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε… αμπάριζα της τηλεδιασκέψεις, μια την Κυριακή, δύο τη Δευτέρα, έπονται και άλλες όπως λένε στη Μικράς Ασίας, που είναι μ’ ένα... Skype στο χέρι. Δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον Μάκη Γκαγκάτση, τη Μαρία Γκοντσαρόβα και τον Κυριάκο Κυριάκο. Από το 2012 έχουν κάνει αμέτρητες τηλεδιασκέψεις, οπότε είναι λογικό να μη τρομάζουν αυτή την περίοδο, να είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι.  

Σε μια περίοδο ειδησεογραφικής «ανομβρίας» ο ΠΑΟΚ «σπάει την καραντίνα», που μας έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, παράγει θέματα, «είναι μια καλή ευκαιρία να βγούμε όλοι ενωμένοι, να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο», επαναλαμβάνει διαρκώς ο ισχυρός άνδρας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, (προ)καλώντας τα στελέχη του να ασχοληθούν με πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν μείνει πίσω.

Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν ο ΠΑΟΚ σ’ αυτή την ταραγμένη περίοδο θα βγει στην αγορά για να βρει νέους χώρους με στόχο τη δημιουργία νέων προπονητικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για την πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες, αφήστε που κόντρα στις συνθήκες δεν παρατάει το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου στην Τούμπα. Το αντίθετο.

Ο Σαββίδης είναι ήρεμος, ευδιάθετος, συγκρατημένα αισιόδοξος, αυτή την δύσκολη εποχή για όλο τον πλανήτη, όπως παραδέχονται οι καθημερινοί συνομιλητές του, παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται, αλλά κοιτάζει πολύ σοβαρά την επόμενη μέρα και το μέλλον της ομάδας, μόλις λήξει η καραντίνα και πάρουμε πίσω τις φυσιολογικές ζωές μας.

Με τη φράση του «στόχος μας είναι το διάστημα της καραντίνας να είναι για εμάς χρόνος που κερδίσαμε και όχι χαμένος χρόνος», ο ομογενής επιχειρηματίας δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν άπαντες εντός του ΠΑΟΚ, αφήνοντας στην άκρη κάθε προσωπική διαφωνία. Άλλωστε, τώρα έχουν χρόνο να μιλήσουν για να λύσουν (και) τις όποιες διαφορές τους…

Στη διπλή τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας ο Ιβάν Σαββίδης ανακάτεψε την τράπουλα ενόψει της επόμενης χρονιάς, άφησε πάνω στην τσόχα, όχι σημαδεμένα χαρτιά, αλλά φύλλα με ξεκάθαρους ρόλους για όλους και κυρίως τον Αμπέλ Φερέιρα. Με τις πράξεις και τα λόγια του θέλησε να δείξει στον Πορτογάλο τεχνικό ότι έχει αφήσει πίσω κάθε διαφωνία και τον στηρίζει απόλυτα παραδίδοντας του τα κλειδιά που αφορούν το κομμάτι του προγραμματισμού και του πλάνου της ομάδας.

Το είχε ανάγκη ο 41χρονος προπονητής; Ναι, είναι η απάντηση! Ας μην ξεχνάμε πως το προηγούμενο διάστημα είχε «βρεθεί στα σχοινιά». Πολλά λέγονταν, άλλα τόσα και περισσότερα κυκλοφορούσαν «δεξιά και αριστερά» όταν ο ΠΑΟΚ από το μείον δύο βρέθηκε μέσα σε δύο αγωνιστικές στο φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος να τερματίζει δεύτερος και στο μείον επτά από τον Ολυμπιακό, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων για το θέμα των -7 βαθμών, λόγω της υπόθεσης με την Ξάνθη

Ο Αμπέλ Φερέιρα, μετά τις επαφές με τον πρόεδρο, βγαίνει ενισχυμένος, σαφώς ανακουφισμένος, αλλά με μια μεγάλη ευθύνη, πλέον, στις πλάτες του. Χρίστηκε από τον ιδιοκτήτη ο «νάμπερ ουάν» υπεύθυνος για να παρουσιάσει το πλάνο και την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Με άλλα λόγια καλείται να αξιολογήσει το υλικό που έχει στα χέρια του, να παρουσιάσει τον ΠΑΟΚ της επόμενης ημέρας, ακούγοντας από το στόμα του αφεντικού πολλές φορές τη λέξη «εξορθολογισμός».

Η συγκεκριμένη φράση αρέσει στον Σαββίδη, μπήκε στο λεξιλόγιο του και την χρησιμοποιεί διαρκώς κοιτάζοντας, κυρίως, τη Μαρία Γκοντσαρόβα, την πιστή συνεργάτιδά του και υπεύθυνη των οικονομικών. Ο «Δικέφαλος» μπορεί να πήρε ανάσα και να έφυγε πάνω από το κεφάλι του για φέτος η δαμόκλειος σπάθι της UEFA και του FFP, ωστόσο ο εξορθολογισμός του ρόστερ θα προχωρήσει ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων.

«Ο ΠΑΟΚ έχει μια πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να παραμείνει πολύ καλή, με λιγότερα χρήματα», είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Κυριάκος. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε... Οι «ασπρόμαυροι» καλούνται εκτός από τις όποιες πιθανές πωλήσεις, που δεν γνωρίζει κανείς σε πιο διαμορφωμένο περιβάλλον θα γίνουν το καλοκαίρι, να κοιτάξει πιο έντονα προς την πλευρά των γηγενών ποδοσφαιριστών, να δημιουργήσει έναν κορμό με παίκτες προοπτικής, ποδοσφαιριστές οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν δανεικοί ή ανήκουν στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κ19.

Η μετάβαση είναι μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο θα πρέπει να δημιουργηθεί χώρος στο ρόστερ και κυρίως το πλάνο και ο συνολικός σχεδιασμός της ομάδας να λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πολλών ταλέντων ποδοσφαιριστών. 

Ποιος θα «τρέξει» το θέμα των μεταγραφών; Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή που έχει το απόλυτο κουμάντο στο συγκεκριμένο κομμάτι, αυτό αν έγινε, έγινε μόνο στην περίοδο του Φρανκ Άρνεσεν, άλλωστε ο «Δικέφαλος» παραμένει ένας σύλλογος με αρκετές ιδιαιτερότητες στη λειτουργία του και είναι άδικο να φορτώνεται η αποκλειστική ευθύνη σε ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό και δεν έχουν απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες και τόσες αλλαγές σε πρόσωπα που έχουν καθίσει στην καρέκλα του αθλητικού διευθυντή.

Ο προπονητής θα κάνει τις εισηγήσεις, ο αθλητικός διευθυντής, που σήμερα είναι ο Μάριο Μπράνκο αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, τις διαπραγματεύσεις και ο Γιώργης Σαββίδης θα έχει την γενική εποπτεία, όπως την είχε και τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε ΠΑΕ ανεξαιρέτως, στο κομμάτι των μεταγραφών, υπάρχει κάποιο μέλος του Δ.Σ. που έχει αυτό τον ρόλο, σε κάποιες περιπτώσεις αυτός είναι και ο ιδιοκτήτης, που πάντα έχει τον τελευταίο λόγο. Αυτός πληρώνει, αυτός είναι που χαράσσει την πολιτική και την στρατηγική της ομάδας.