Κυριάκος: «Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση»

Κυριάκος: «Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση»

Gazzetta team
Κυριάκος: «Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση»

bet365

Ο Κυριάκος Κυριάκος ανέλυσε τις σκέψεις και τα σχέδια που κάνουν στον ΠΑΟΚ αναφορικά με την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι είπε για το FFP, τα νέα δεδομένα και την ομάδα της νέας χρονιάς.

Μετά την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ και ενώ εκκρεμεί το τυπικό της εισόδου του στο Δ.Σ., το στέλεχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ανέλυσε τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο του ποδοσφαίρου εξαιτίας της πανδημίας και της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κυριάκος Κυριάκος στον Libero 107,4:

Για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ:

«Πρέπει να γίνει γενική συνέλευση για να επισημοποιηθεί η είσοδός μου στο διοικητικό συμβούλιο αλλά είναι ένα τυπικό εμπόδιο που δε με πολυαπασχολεί σε αυτό το σημείο. Πάντα σκέφτομαι τον ΠΑΟΚ ως έναν οργανισμό, που έχει κόσμο, ένα δυνατό οργανισμό. Η μόνη μου σκέψη ήταν πως θα δέχονταν εκείνοι μια επιστροφή. Το ήξεραν και όλοι για μένα, ότι σε περίπτωση που μου ζητούσαν να βοηθήσω, θα το έκανα. Πρέπει να είναι κατανοητές οι ενέργειες σε όλα και στη δική μου απόφαση. Το κλίμα ήταν καλό και όταν έφυγα και όταν πήρα την απόφαση να επιστρέψω».

Για αυτά που του άφησε η πολιτική αυτό το διάστημα:

«Πολλά πράγματα μου άφησε, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όταν κάνεις εταιρική επικοινωνία και έχεις να απευθυνθείς σε συγκεκριμένο κοινό, δε βλέπεις ευρύτερα τα πράγματα. Οι μήνες στην Αθήνα και στο διαφορετικό κοινό σε χαρακτηριστικά, αλλά με αρκετά κοινά σημεία, καθώς περιμένει να ακούσει κάτι από σένα κι εσύ πρέπει και στην πιο δύσκολη στιγμή, να είσαι ψύχραιμος, ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Δε θεωρώ ότι είναι πολιτική όταν είσαι μόνο κομματικό στέλεχος. Πολιτική είναι τα πάντα. Εγώ πήρα μια εμπειρία για το πως λειτουργούν οι πολιτικοί μηχανισμοί».

Για τις διαφορές ανάμεσα στην πολιτική επικοινωνία και στην επικοινωνία του ποδοσφαίρου:

«Η επικοινωνία στο ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Στην πολιτική το μείγμα λογικής συναισθήματα, γέρνει προς τη λογική, ενώ στο ποδόσφαιρο είναι συναισθηματικές. Αυτό είναι πάντα πιο δύσκολο. Θεωρώ ότι δε συγκρίνεται με καμία άλλης μορφής επικοινωνία».

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πολιτική:

«Είναι μια κουβέντα που έχει διάφορες παραμέτρους. Οι εξελίξεις δεν ξέρεις ποτέ πως προκύπτουν. Εγώ ασχολούμαι με την πολιτική από μικρό παιδί και θεωρώ ότι είναι λύση. Κάποιες πράξεις ανθρώπων της πολιτικής την έχουν φθείρει στα μάτια των πολιτών. Δε σταματάς ποτέ να είσαι πολιτικός, από την άλλη όμως, όταν ασχολούμαι με κάτι επαγγελματικά, δε βάζω χρονικούς περιορισμούς. Εφόσον γύρισα με όλη μου την καρδιά στον ΠΑΟΚ, δε σκέφτομαι πότε θα σταματήσω για να κατέβω στις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα της πρώτης φοράς, ήταν καλό, δε σου δίνει το δικαίωμα να απεμπολήσεις τη δυνατότητα να ξανακατέβεις. Αλλά εγώ είμαι λίγο περίεργος στις αποφάσεις μου».

Για τη χθεσινή κουβέντα στη τηλεδιάσκεψη της Λίγκας:

«Χθες ο Μάκης Γκαγκάτσης, είπε ότι αν δε μπορεί να τελειώσει έγκαιρα το πρωτάθλημα, δηλαδή να μη χαλάσει ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς, τότε θα συζητήσουμε προφανώς τη διακοπή, χωρίς να είμαστε αρνητικοί. Οι προϋποθέσεις που θέσαμε, είναι να έχει τελειώσει η δική μας υπόθεση και να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα έχει αξιολογήσει την κατάσταση. Ένα πρωτάθλημα που δε θα τελειώσει, θα είναι ένα κουτσουρεμένο πρωτάθλημα. Είναι πολλά τα ζητήματα, όχι μόνο της στιγμής, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο με αφορμή όσα γίνονται:

«Θα αποφύγω τα ευχολόγια γιατί τα… φάγαμε στα μούτρα τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι όταν οι κρίσεις είναι οικονομικής φύσης και ο κίνδυνος καταστροφής είναι μεγάλος, το ποδόσφαιρο συσπειρώνεται. Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση. Αν είναι για να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός που μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης, είναι καλό. Αυτό είπε ότι είναι ευκαιρία ο Μάκης, αυτό ελπίζω και εγώ».

Για την επιστολή της UEFA:

«Δεν πήραμε απόφαση διακοπής και δε μπορούσαμε να πάρουμε. Το ρεαλιστικό βέβαια είναι ότι μέχρι αρχές Μαΐου είναι ότι δε θα επιστρέψουμε. Δεν έχει μελετηθεί ακόμα τι σημαίνει αυτή η διακοπή, αν γίνει. Ρεαλιστικά, θα πω ότι δε βλέπω ότι μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις 15-20 Μαΐου. Το θεωρώ απίθανο πριν να περάσει 1,5 μήνας να πάμε να ξεκινήσουμε προπονήσεις. Μετά τις προπονήσεις χρειάζονται μίνιμουμ 2-3 εβδομάδας προπονήσεων. Αν μιλάμε για Ιούνιο κι εγώ, πιθανολογώ ότι θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μόνο εκτίμηση είναι αυτό».

Για το πρόβλημα που υπάρχει στις ομάδες:

«Έχουν να πληρώσουν κανονικά και τα συμβόλαια, που δεν έχουν έσοδα, ούτε κάποια ελάφρυνση αυτήν την εποχή. Ολες οι ομάδες έχουν πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο το έχουν αυτοί που ζουν από το τηλεοπτικό μόνο και δεν έχουν άλλα έσοδα».

Για τις πιθανότητες περιορισμού του Financial Fair Play:

«Το FFP δεν είναι μπαμπούλας. Διαπιστώνει αν διοικείς καλά στο οικονομικό επίπεδο. Δεν πρέπει να εξορθολογίσει τα οικονομικά λόγω αυτού. Πρέπει να το κάνεις για να είσαι βιώσιμος, να έχεις μια σταθερή ανάπτυξη. Όσο οι σύλλογοι εξαρτώνται από τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών τους, είναι καταδικασμένοι να ζουν με αυτό. Η ζωή κάνει κύκλους. Βλέπουμε τι γίνεται και στο μπασκετικό Ολυμπιακό. Η δική μας δουλειά, των στελεχών του ΠΑΟΚ, είναι να προστατεύουμε. Δε χρειάζεται εξορθολογισμός μόνο για το FFP, αλλά γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες. Και αυτά που επιτρέπει το FFP είναι υπέρ-αρκετά για να πάρεις τίτλους και να κάνεις πορείες στην Ευρώπη. Ο εξορθολογιμός πρέπει να μας απασχολεί πάντα και είναι μια στρατηγική που δεν πρέπει να αλλάξει. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Έχει μια πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να παραμείνει πολύ καλή, με λιγότερα χρήματα. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ, βρίσκονται παίκτες όσο το μπάτζετ ομάδων όπως ο Παναιτωλικός, για ένα παιχνίδι την εβδομάδα, που είχε φέτος. Δεν είναι λογικό αυτό. Το ακριβό ρόστερ, σημαίνει ότι οικονομικά πρέπει να πετυχαίνει πράγματα για να το δικαιολογεί. Αν είχε φέρει 15 εκατομμύρια από την Ευρώπη, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Τα έσοδα και τα έξοδα όμως, πρέπει να έχουν λογική. Ο οικονομικός στόχος, είναι να έχεις καλή ομάδα, με πιο νορμάλ διαβαθμίσεις συμβολαίων και αυτή η ομάδα, να πετυχαίνει πιο πολλά στην Ευρώπη, για να φέρνει πίσω τα έξοδα της».

Για τη φετινή ομάδας σε σχέση με την περσινή:

«Το έλεγα και πέρσι, θα το πω και τώρα. Θα ήταν πολύ αδικημένη η ομάδα, μετά τα περσινά. Ακόμα και ο Λουτσέσκου να ήταν, η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη. Θα την απομυθοποιούσαμε και πολύ πιο εύκολα, αν δεν είχαμε και τις αλλαγές. Τον είδα θετικά από την αρχή τον Φερέιρα, γιατί μου αρέσουν οι προπονητές που έχουν ένα σχέδιο. Φαινόταν ότι η ομάδα ψαχνόταν και πως αυτό θα της στοιχίσει βαθμούς. Μου φαινόταν όμως αναμενόμενο και αυτό το περιμένεις και το στηρίζεις. Σε γενικές γραμμές, ίσως βαθμολογία θα μπορούσε να έχει 3-4 βαθμούς περισσότερους και θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Έχει μπει στο γκρουπ του σκληρού πρωταθλητισμού. Αν είχε 3-4 βαθμούς και παίζονταν το πρωτάθλημα τώρα, θα το διεκδικούσε με καλύτερες προϋποθέσεις».

Για την απόφαση της επιτροπής Εφέσεων για την υπόθεση του ΠΑΟΚ:

«Για την Εφέσεων δεν έχω απάντηση. Δεν το ξέρει κανείς αυτές τις μέρες. Θεωρώ ότι μέσα στο μήνα, πρέπει να βγει απόφαση».

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα