Κι όμως, δεν ήταν αυτονόητο

Κι όμως, δεν ήταν αυτονόητο

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Κι όμως, δεν ήταν αυτονόητο

bet365

Ο Άρης εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα Playoffs και την έξοδό του στο Europa League και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την υλοποίηση ενός στόχου ο οποίος στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτονόητος…

Τσέλσι - Μπάγερν Μονάχου: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Με αφετηρία τη χρονιά θέσπισης του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (1979-80) είναι μόλις η 3η φορά που ο Άρης πετυχαίνει δεύτερη διαδοχική έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει την έλλειψη αγωνιστικής σταθερότητας η οποία διαχρονικά χαρακτηρίζει τον σύλλογο, καθώς επίσης και ότι στον Άρη τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο. Θα έπρεπε να ήταν, βάσει ιστορίας, δυναμικής και εμβέλειας, αλλά δεν είναι. Αυτό είναι εξάλλου ένα από τα ισχυρά προβλήματα του οργανισμού. Οι περισσότεροι κρίνουν βάσει του πού θα έπρεπε να ήταν ο σύλλογος, υποβαθμίζοντας (σε πολλές περιπτώσεις) τα πραγματικά δεδομένα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετές φορές οι αντιδράσεις αγγίζουν τα όρια της ακρότητας.

Ακόμη όμως κι αν δει κανείς την πραγματικότητα σαν ένα κομμάτι πλαστελίνης και θελήσει να διαμορφώσει ανάλογο σχήμα, αυτή δεν αλλάζει. Αντικειμενικά, ο Άρης πέτυχε κάτι αξιοσημείωτο. Γιατί, πέρσι επέστρεψε έπειτα από τέσσερα χρόνια εξορίας, «έφτιαξε» μια ομάδα από την αρχή, πορεύτηκε σε… ούριο άνεμο λόγω του ενθουσιασμού του κόσμου και επιβεβαίωσε τη δυναμική του μέσω της συμμετοχής του την προκριματική φάση του EuropaLeague.

Φέτος, με τον πήχη των απαιτήσεων να ανεβαίνει ελαφρώς και την πλειοψηφία του κόσμου να αρνείται πεισματικά την αποδοχή των πραγματικών συνθηκών διεξαγωγής του Πρωταθλήματος, η χρονιά ήταν ακόμη δυσκολότερη. Προς αυτήν την κατεύθυνση φρόντισε και ο ίδιος ο Άρης με την αστοχία του περασμένου καλοκαιριού σε μεταγραφικό επίπεδο. Γιατί απέφυγε τα απλά, τα οποία ταυτοχρόνως θα του εξασφάλιζαν ισορροπία, αλλά κυνήγησε τα εξεζητημένα. Με συνέπεια…

*Αύξησε αδικαιολογήτως τον οικονομικό προϋπολογισμό του υπογράφοντας συμβόλαια δυσανάλογα της αξίας των ποδοσφαιριστών.

*Προκάλεσε εσωτερική ανισορροπία καθώς διαπιστώθηκε σημαντική απόσταση μεταξύ των συμβολαίων των παικτών που ήταν στην ομάδα και την περσινή αγωνιστική περίοδο κι αυτών που ήρθαν το καλοκαίρι του 2019.

*Αυτή η δυσαρέσκεια φάνηκε στις πρώτες επαφές για την υπογραφή νέων συμβολαίων με συνέπεια οι αυξήσεις που πρότεινε ο Άρης να μην γίνουν αποδεκτές.

Κι έτσι, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, το οικοδόμημα άρχισε να εμφανίζει ρωγμές. Με τη λύση της συνεργασίας με τον τεχνικό διευθυντή, Ντίνο Διαμαντόπουλο, η οποία προφανώς στοιχειοθέτησε την παραδοχή του κακού σχεδιασμού αλλά και την αίσθησή του, ότι η χρονιά θα είχε κακό τέλος. Ακολούθησε η παραίτηση του Σάββα Παντελίδη από την τεχνική ηγεσία μόλις στη 2η αγωνιστική του Πρωταθλήματος και με την ομάδα να είχε μία ήττα και μια ισοπαλία.

Οι κινήσεις που άλλαξαν την ιστορία

Ξεκάθαρα, αυτές ήταν δύο. Η επιστροφή του Άγγελου Χαριστέα με τον ρόλο του ποδοσφαιρικού διευθυντή και η πρόσληψη του Μίκαελ Ένινγκ. Η παρουσία του πρώτου λειτούργησε ως αντίβαρο στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί γιατί διαφορετικά αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές έναν άνθρωπο με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο και καριέρα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ιδίων. Ο βαθμός αναγνώρισης της βαρύτητας της παρουσίας του Χαριστέα αντανακλά και στο επίπεδο αποδοχής του Μίκαελ Ένινγκ ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ποδοσφαιρικού διευθυντής της ΠΑΕ Άρης. Διότι, ανεξαρτήτως της σιγουριάς του Άγγελου Χαριστέα για την ορθότητα της επιλογής, ο Γερμανός βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία, είχε (σχεδόν) μια δεκαετία να κατευθύνει ομάδα με υψηλές απαιτήσεις και προφανέστατα αναζητούσε απελπισμένα την ευκαιρία της επιστροφής.

Πάμε στην εξασφάλιση της συμμετοχής στα Playoffs. Δεν ήταν αυτονόητη γιατί…

*Ο καλοκαιρινός σχεδιασμός ήταν τόσο κακός σε σημείο ο Άρης να παρουσιάζει υπερβολική πληρότητα σε συγκεκριμένες θέσεις και να είναι άδειος σε κάποιες άλλες. Το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε σε αλχημείες οι οποίες, εκ του αποτελέσματος, απέδωσαν.

*Διότι η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών στέρησε τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων κι έτσι δεν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε την απόκτηση 2-3 παικτών στη μεσοαμυντική γραμμή.

*Γιατί αριθμητικά το ρόστερ μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρες, ουσιαστικά όμως δεν είναι. Μπορεί να «κατηγορείται» ο Μίκαελ Ένινγκ ότι προχώρησε στη συρρίκνωσή του επιλέγοντας 11 συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν διέκρινε περιθώριο διεύρυνσής του μέσα από τις προπονήσεις.

*Γιατί, πέραν των δικών του ανορθογραφιών, ο Άρης είχε να αντιμετωπίσει και την κάκιστη αντιμετώπιση της διαιτησίας με αποκορύφωμα τον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.

Καταλήγοντας, ανεξαρτήτων των αγωνιστικών προκλήσεων που έχει μπροστά του, ειδικά στο Κύπελλο Ελλάδας, ο Άρης έχει ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία σχεδιασμού της επόμενης μέρας από τις αρχές του Μάρτη, όπου πιθανώς θα ξέρει αν υπάρχουν περιθώρια δικαίωσής του επί της υπόθεσης ποινής απαγόρευσης μεταγραφών. Αυτή η ιστορία είναι σοβαρή από κάθε άποψη. Αγωνιστικά, είναι «κλειδωμένος» γιατί δεν γνωρίζει αν μπορεί να κάνει μεταγραφές. Το ίδιο ισχύει και οικονομικά διότι διακυβεύεται ένα ποσό της τάξεως των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.