Ο Ραντζέλοβιτς τελικά μπορεί να έχει άστρο!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ραντζέλοβιτς τελικά μπορεί να έχει άστρο!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον νεαρό εξτρέμ του Ολυμπιακού, που…χώθηκε στη φάση του χρυσού γκολ στην Τούμπα!

Champions League με Super Combo προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κυνηγός που μoυ γεμίζει το μάτι. Κάτι βλέπω να έχει, κάτι βλέπω να μην έχει. Κρατάω όμως πισινή γιατί παρότι οδεύει στα 23 του, ποδοσφαιρικά ακόμη είναι παιδί, ουσιαστικά, αφού μέχρι πριν 1,5 χρόνο έπαιζε στη Β΄ κατηγορία Σερβίας...

Για τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς αναφέρομαι, παίκτη τον οποίο για κάποιο λόγο έχω συμπαθήσει, όπως κι οι περισσότεροι Ολυμπιακοί, χωρίς όμως να έχω καταλήξει σε μία κάπως ασφαλή γι΄ αυτόν άποψη. Δεν μπορείς να πεις π.χ. ότι σαν εξτρέμ έχει στιλ-βλέπε υψηλή τεχνική, φοβερή ντρίμπλα, σέντρα ακριβείας και μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα. Όμως, είναι ένας επιθετικός, που με την κινητικότητα και την ενέργεια που βγάζει, αποτελεί κακό σπυρί στον πισινό κάθε άμυνας! Δεν σε αφήνει σε ησυχία, σε ταλαιπωρεί, σου...σπάει τα νεύρα, όπως έκανε και στον φορμαρισμένο φέτος Γιαννούλη την Κυριακή στην Τούμπα.

Και μετά κι από αυτό το παιχνίδι, αρχίζω να πιστεύω ότι ο νεαρός Σέρβος, που έως το καλοκαίρι του 2018 έπαιζε στην άγνωστη Ντινάμο Βράνιε, με ρεκόρ τα 1.600 εισιτήρια στο μικρό γηπεδάκι της, τελικά μπορεί να έχει άστρο! Και στο ποδόσφαιρο το άστρο είναι μεγάλο πράγμα.

Δείτε την παρουσία του μόνο στον Ολυμπιακό…

Το καλοκαίρι ο Μαρτίνς τον φωνάζει για προετοιμασία, χωρίς ο Ραντζέλοβιτς να ξεκουραστεί έστω…τρεις ημέρες-κατευθείαν πήγε στην Πολωνία για προπονήσεις από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Ελπίδων, στο οποίο είχε αγωνιστεί με την Εθνική Σερβίας Κ19!

Μπαίνει στη ρεβάνς με την Μπασάκσεχιρ στη θέση του Ποντένσε στο 68’, με το σκορ στο εύθραυστο 1-0 και μέσα σε ένα δεκάλεπτο έχει πάρει πέναλτι, με το οποίο καθαρίζει η ομάδα την πρόκριση με το τελικό 2-0.

Μία βδομάδα αργότερα μπαίνει αλλαγή αυτή τη φορά του Μασούρα στο πρώτο παιχνίδι με την Κράσνονταρ στο 76’ με το σκορ ξανά στο 1-0 και μέσα σε δέκα λεπτά, πάλι, κάνει δύο γκολ και διαμορφώνει το σκορ σε 3-0 (τελικό 4-0) σε ένα ματς το οποίο επί της ουσίας έδωσε την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο γκολ, το οποίο ήρθε από κάθετη του Βαλμπουενά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχε κερδίσει το πέναλτι με τους Τούρκους (!), ο Σέρβος έχει και την τύχη με το μέρος του, αφού η μπάλα κοντράρει σε αντίπαλο στο σουτ που κάνει και καταλήγει στα δίχτυα.

Με τη φόρα που έχει, ο Μαρτίνς τον έχει βασικό στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Στο ένα, με τον Αστέρα, είναι επικίνδυνος και κερδίζει με μία μπούκα και σέντρα από δεξιά το πέναλτι για το μοναδικό γκολ (1-0). Στο άλλο, με το Βόλο, σπάει τα νεύρα με τις κουταμάρες που κάνει! Ο προπονητής συνεχίζει να του δίνει ευκαιρίες, έστω σε επίπεδο αλλαγής και σε σημαντικά παιχνίδια, π.χ. με την Τότεναμ (2-2) και τον ΠΑΟ (1-1), με τον Λάζαρ να το παλεύει, αλλά να δείχνει σε πιο χαμηλές στροφές, ίσως γιατί του έβγαινε η κούραση από το δύσκολο καλοκαίρι, στο οποίο δεν είχε κάνει διακοπές.

Για 2,5 μήνες έπαιζε σπάνια και μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ! Λίγα λεπτά αλλαγή με την Μπάγερν μέσα, βασικός με την Μπάγερν έξω και αλλαγή ολιγόλεπτη και με την Τότεναμ έξω. Στο Μόναχο ξεκίνησε καλά, βρήκε μία ευκαιρία να σκοράρει, την έχασε και μετά δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο.

Στο πρωτάθλημα άρχισε να ξαναπαίζει Δεκέμβρη πια, παίρνοντας όμως αρκετό χρόνο, κάπου 100 λεπτά στα ταξίδια στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη. Έφτιαξε ένα γκολάκι στον Ελ Αραμπί με τον Αστέρα κι έμοιαζε να ανεβαίνει. Έπαιξε βασικός και στο Κύπελλο το Γενάρη, στην Καλαμάτα, πετυχαίνοντας ένα ωραίο γκολ, αλλά τα έκανε μούσκεμα στη ρεβάνς, αφού δεν ακούμπησε την μπάλα κι ο προπονητής τον έστειλε στην εξέδρα.

Και μάλλον καλό του έκανε, αφού ο Φλεβάρης για τον μικρό ήταν καλύτερος. Το πάλεψε στη Λαμία (πάλι Κύπελλο) όπου όμως έχασε μία τεράστια ευκαιρία φάτσα με την αντίπαλη εστία, έκανε το πρώτο του ολόκληρο 90λεπτο στο πρωτάθλημα στο 4-0 με τον Πανιώνιο και δη σε ρόλο δεξιού μπακ (!) ελλείψει άλλου κι ο Μαρτίνς τον αντάμειψε για την προσπάθεια του παίζοντας σε μία πρωτόγνωρη γι΄ αυτόν θέση, αφού τον έβαλε ξαφνικά βασικό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα-όπως είχε κάνει και με την Μπάγερν στη Γερμανία! Κι ο Σέρβος με κάποιο τρόπο μπήκε στο κάδρο του αγώνα, με την παρεμβολή του στη φάση του μοναδικού γκολ, κυνηγώντας μία φάση από αυτή που λέμε χαμένη.

Εν τέλει, ο απολογισμός του Ραντζέλοβιτς για 19 συμμετοχές, εκ των οποίων οι οκτώ μόνο ως βασικός, δεν είναι καθόλου κακός: έχει βάλει τρία γκολ, έχει φτιάξει άλλα τρία κι έχει κερδίσει κι ένα πέναλτι-γκολ. Η δε συμμετοχή του σε αυτά τα εφτά γκολ είχε αξία, γιατί ήταν σε δύο ματς Τσάμπιονς Λιγκ, σε ένα ντέρμπι και σε μία νίκη 1-0. Ο Λοβέρα για παράδειγμα έχει βάλει δύο γκολ στη ρεβάνς με την Καλαμάτα, έχει μία ασίστ στο πρώτο ματς Κυπέλλου με την ίδια ομάδα κι απλά μία πάσα στον Γκιγιέρμε για το μακρινό σουτ που έφερε το γκολ με την Μπάγερν. Κι αν συγκρίνουμε τα νούμερα του Σέρβου με τους δύο βασικούς εξτρέμ της ομάδας φέτος; Ο Ποντένσε είχε βάλει πέντε γκολ, είχε δημιουργήσει τέσσερα κι είχε κερδίσει δύο πέναλτι κι ο Μασούρας έχει βάλει έξι γκολ κι έχει φτιάξει άλλα έξι.

Και δεν ξέρω αν είναι συγκυρία, αλλά ενώ αρχικά ο Μαρτίνς τον είχε χρησιμοποιήσει ως βασικό μόνο σε τρία ματς και στα πέντε τελευταία που τον έχει βάλει είναι σαν βασικό, κάτι που λογικά πρέπει να του έχει δώσει και καλύτερη ψυχολογία του παίκτη. Το ζητούμενο τώρα για τον Ραντζέλοβιτς είναι να βελτιωθεί εκεί όπου έχει θέματα. Καλή είναι η ταχύτητα κι η διείσδυση, καλή είναι και η διάθεση για μαρκάρισμα στον αντίπαλο μπακ, καλή είναι και η πίεση ψηλά στην αντίπαλη άμυνα, αλλά εξτρέμ χωρίς καλές τελικές, σε σέντρα και σουτ, δεν πρόκειται να κάνει ποτέ τη διαφορά.

Να πάρουμε το παράδειγμα του αγώνα της Τούμπας: βρέθηκε σε θέση για σέντρα πέντε φορές από θέση έξω δεξιά-καμία δεν πέρασε, καμία δεν ήταν καλή. Βρέθηκε σε θέση για σουτ δύο φορές-κανένα δεν ήταν καλό, με το ένα, μέσα στην περιοχή, βρήκε το σώμα αντίπαλου και με το άλλο έστειλε την μπάλα μεταξύ...πλαγίου άουτ κι άουτ και δη ευρισκόμενος όχι απλά μέσα στην περιοχή, αλλά σε πλεονεκτική θέση.

Πρέπει ο Ραντζέλοβιτς να δουλέψει τα τελειώματα του, σε επίπεδο σέντρας και σουτ. Μπορεί να κάνει κάποια εντυπωσιακά γκολ και να περάσει κάποιες δύσκολες σέντρες, όμως χρειάζεται μεγάλη βελτίωση ακόμη για να σταθεί σε επίπεδο Ολυμπιακού. Πρέπει να μάθει να παίζει με το κεφάλι ψηλά όταν μπουκάρει, αλλά κι όταν είναι να σουτάρει-να δει τον συμπαίκτη του που είναι σε καλύτερη θέση. Μοιάζει να ενεργεί συχνά κάπως άτσαλα, βιαστικά-αντίθετα όταν ήταν ήρεμος πάσαρε πολύ σωστά στον Γκιγιέρμε στην Τούμπα, εκεί που ο Βραζιλιάνος σούταρε επικίνδυνα από τα 22 μέτρα στο β΄ ημίχρονο.

Βλέπω και το σύντομο βιογραφικό του Ραντζέλοβιτς: πέρσι, πρώτη και μοναδική χρονιά του στην Α΄ κατηγορία της Σερβίας, έκανε εφτά γκολ (σκόραρε και με τον Ερυθρό Αστέρα και με την Παρτίζαν) και 12 ασίστ σε μία μέτρια ομάδα όπως η Ραντνίσκι Νις, η οποία έκανε το θαύμα και τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα, φτάνοντας και στα ημιτελικά του Κυπέλλου! Και με αυτή και μόνο τη σεζόν του, έπαιξε βασικός στην Εθνική Κ21 της Σερβίας, φτάνοντας στα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ! Πρόπερσι, στη Β΄κατηγορία Σερβίας, πανηγύρισε άνοδο με την Ντινάμο Βράνιε, κάνοντας εννιά γκολ στα 20 του! Και φέτος ήδη έχει παίξει Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι πρώτος στο πρωτάθλημα.

Γι΄ αυτό λέω, σαν να έχει άστρο αυτό το παιδί από το Λέσκοβατς, ένα χωριό της Σερβίας! Αν το εκμεταλλευθεί το άστρο, μπορεί να κάνει καριέρα, μεγαλύτερη κι απ΄ όση νομίζουν κι οι θαυμαστές του. Αν δεν…, πολύ απλά θα πάει χαμένο το άστρο, γιατί δεν φτάνει. Ας βάλει κάτω το κεφάλι, ας ακούσει τον προπονητή, ας ακούσει τις σωστές συμβουλές που του δίνουν οι άνθρωποι του, ας γίνει πιο ομαδικός κι ας δουλέψει στην προπόνηση τη σέντρα και το σουτ.

Άλλη επιλογή δεν έχει. Ειδάλλως, θα καταλήξει να παίζει δανεικός στην Κύπρο...

Άσχετο: Μην έχουμε καμία έκπληξη σήμερα στο Δ.Σ της Λίγκας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.