Η ηθική αριστεία πρέπει είναι γνώρισμα ενός ανδρός

Η ηθική αριστεία πρέπει είναι γνώρισμα ενός ανδρός

Η ηθική αριστεία πρέπει είναι γνώρισμα ενός ανδρός

Ο Νίκι Παπαβασιλείου αποχώρησε από τον Πανιώνιο λίγες ημέρες πριν τον «τελικό» με τον Παναιτωλικό σε μια unfair κίνηση απέναντι στους Νεοσμυρνιώτες. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης. 

Καταντάει κουραστικό αλλά είναι η αλήθεια. Η φετινή σεζόν και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον Πανιώνιο έχουν φέρει την απόλυτη απαξίωση. Απαξίωση όχι μόνο αγωνιστική, άλλωστε αυτό μπορεί να συμβεί αφού καμία ομάδα δεν έχει υπογράψει αιώνιο συμβόλαιο με την επιτυχία, αλλά απαξίωση συμπεριφορών τόσο από τους αντιπάλους όσο και από τους ίδιους τους ανθρώπους του.

Την φετινή σεζόν παρατηρούμε το φαινόμενο ο Πανιώνιος εκτός από την δική του αγωνιστική αδυναμία που δεν του επιτρέπει να σηκώσει κεφάλι, να αποτελεί το θύμα στην μάχη Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ για τα πρωτεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι φοβερό ο περίγυρος και οι «υπάλληλοι» τόσο της μίας όσο και της άλλης ομάδας να σε χρεώνουν στον αντίπαλο, όταν αποδεδειγμένα κανένας από τους δύο δεν ασχολείται με τους Νεοσμυρνιώτες.

Καλά εδώ ορισμένοι τόλμησαν να ρίξουν λάσπη στον Παναγιώτη Κόρμπο για την αγωνιστική του παρουσία (ξέρουν καλά αυτοί που ρίχνουν την λάσπη αλλά επειδή η ζωή παίζει ωραία παιχνίδια ο αρχηγός του Πανιωνίου τους απάντησε με τον πιο αποστομωτικό τρόπο μέσα στο γήπεδο). Αλλά το θέμα μας δεν είναι οι διάφοροι «υπάλληλοι» ομάδων που ρίχνουν λάσπη και θίγουν υπολήψεις, γι αυτούς θα αναφερθούμε αναλυτικά άλλη φορά, αλλά η αποχώρηση του Νίκι Παπαβασιλείου από τον πάγκο της ομάδας με έναν άκομψο τρόπο.

Ο Κύπριος τεχνικός αποφάσισε να αφήσει στα κρύα του λουτρού τον Πανιώνιο λίγες ημέρες πριν την τελευταία ευκαιρία του Ιστορικού για την παραμονή στην κατηγορία κόντρα στον Παναιτωλικό. Ο προτελευταίος με τον τελευταίο και την μεταξύ τους διαφορά στους τέσσερις βαθμούς και ο προπονητής του ουραγού αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση μιας άλλης ομάδας.

Δικαίωμα του κάθε προπονητή να επιθυμεί να συνεχίσει την καριέρα του σε οποιαδήποτε ομάδα πιστεύει ότι του ταιριάζει, αυτό όμως που δεν είναι ηθικά σωστό είναι να μην σε ενδιαφέρει η ομάδα που σε πίστεψε και σου έδωσε την ευκαιρία να προπονήσεις στην Super League αφήνοντας την στα κρύα του λουτρού, προτάσσοντας το προσωπικό ενδιαφέρον αδιαφορώντας για όλα τα άλλα.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ένας άνθρωπος θα μπορέσει να θεωρηθεί ενάρετος μέσα από την πράξη που μαρτυρεί την ηθικότητα του και δεν επιλέγει να είναι ενάρετος για χάρη του εαυτού του μόνο αλλά και για το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο είναι και ο ίδιος υποχρεωμένος να ζει.

Το αν θα σωθεί ο Πανιώνιος κανείς δεν το γνωρίζει παρότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του (ανεξαρτήτου τι θα γίνει με την υπόθεση της Ξάνθης) αλλά στην τελική αν χάσει την μάχη, να την χάσει με ανθρώπους που έχουν αρετές και ζούνε και πεθαίνουν με αυτές.

*Κι επειδή πολλοί θα πούνε για τον Πανιώνιο, ας θυμηθεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκι Παπαβασιλείου άφησε τον Εργοτέλη για να μετακομίσει στους «κυανέρυθρους». Συμφώνησε και ανακοίνωσε μόνος του στους Κρητικούς ότι έκλεισε σε ομάδα που είχε προπονητή τον Ακη Μάντζιο τότε.