Αυτό το ναυάγιο έχει πολλούς καπετάνιους

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Αυτό το ναυάγιο έχει πολλούς καπετάνιους

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την ήττα του Άρη στην Κρήτη, το αγωνιστικό σχέδιο που δεν βγήκε κι ένα δίκιο που χάνεται…

Με το πάρτι προσφορών* της Novibet θα τα δεις όλα! (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η βαθμολογία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας και στην περίπτωση του Άρη, του το δείχνει πολύ ξεκάθαρα, σε σημείο να τον κατευθύνει για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το μέλλον. Το επιχείρημα του κακού σχεδιασμού, των λανθασμένων επιλογών, της συνέπειας του μικρού rotation και της έλλειψης εσωτερικού ανταγωνισμού έχει εξαντληθεί. Δεν είναι ψέματα, εκεί βρίσκεται εξάλλου η ρίζα του κακού, αλλά δεν μπορεί να διατηρείται ως άλλοθι μιας εμφάνισης αντίστοιχης μ’ αυτήν την Κρήτη. Προσωπικά διαφωνώ με μερικές από τις τοποθετήσεις του Μίκαελ Ένινγκ, αλλά δεν ήταν δα και ο μοναδικός καπετάνιος του καραβιού που γκρεμίστηκε στα βράχια. Ευθύνες υπάρχουν και σ’ αυτούς που παίζουν. Και εξηγούμαι:

-Δεν βρίσκω κανέναν λόγο συνύπαρξης των Ματίγια-Μπα στην ενδεκάδα, σε τέτοια παιχνίδια. Άλλος ο αγώνας Άρης-Λαμία στο «Κλ. Βικελίδης» όπου εκεί έχεις να διαχειριστείς μια κλειστή άμυνα κι άλλο το παιχνίδι ΟΦΗ-Αρης όπου απαιτούνται τρεξίματα και χαφ οι οποίοι θα κόβουν χιλιόμετρα. Ο Μίκαελ Ένινγκ αποφάσισε να θυσιάσει τον άξονα της μεσαίας γραμμής, τοποθετώντας τον Λούκας Σάσα στο αριστερό άκρο (λόγω της απουσίας του Κόρχουτ) και η ομάδα του είχε πρόβλημα στον άξονα. Εκτίμησε ότι αυτό ήταν το μικρότερο κακό σε σχέση με το σενάριο χρησιμοποίησης του Μενέντεθ.

-Η απουσία του Λούκας Σάσα στην 11αδα συνδυάζεται με σχηματισμό 4-4-2, δηλαδή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος στον άξονα λόγω απουσίας αυθεντικού κόφτη. Ωστόσο συμφωνώ με τον Ένινγκ στην άποψη ότι…

-Ο Άρης έχασε γιατί τα βαριά χαρτιά του συνεχίζουν να κάνουν πολλά λάθη. Μεγάλη η ευθύνη του Φραν Βέλεθ στο πρώτο γκολ, έχασε τον έλεγχο ο Λίντσεϊ Ροζ τόσο στη φάση του 3ου τέρματος όσο και σ’ αυτή που ακολούθησε με το δοκάρι του Φιγκερόα. Γκολ-δώρο το 2ο από τον Κουέστα. Από την άλλη πλευρά, άλλο παιχνίδι θα βλέπαμε αν δεν προέκυπτε ο τραυματισμός Σεμέδο, την απουσία του οποίου δεν εκμεταλλεύτηκε ο Άρης σε επίπεδο αγωνιστικής φιλοσοφίας.

-Ένας από τους λόγους του καλοκαιρινού σχεδιασμού είναι ότι δόθηκε συμβόλαιο μισού εκατομμυρίου ευρώ στον Μπράουν Ιντέγε υπό την έννοια ότι αυτή η υπέρβαση ουσιαστικά αφαίρεσε τη δυνατότητα δύο ακόμη συμβολαίων. Από αυτό το συμβόλαιο περιμένει κανείς ότι στη φάση του 3ου λεπτού θα κάνει το αυτονόητο και τουλάχιστον, δεν θα φοβηθεί.

-Με την εμφάνισή του και τη γενική κατάρρευση, ο Αρης «χάνει» μέρος το δίκιου του στην περιβόητη φάση με τον Αμπού Μπα. Υπάρχει ξεκάθαρη ανατροπή και πέναλτι, ο Κομίνης κοντοστέκεται, προφανώς κάτι του λέει ο Σέζος από το VAR, αλλά επιλέγει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Άλλο παιχνίδι βέβαια αν ο Άρης αποκτήσει προβάδισμα στη συγκεκριμένη φάση.

Συνεχίζουμε. Η αγωνιστική εικόνα σε συνδυασμό με τη βαθμολογική θέση, έριξαν πρόωρα στο τραπέζι τον φάκελο της ενίσχυσης. Η περίσταση απαιτεί επίσημη θέση. Να ξέρει ο κόσμος. Είναι κατανοητό όμως ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων είναι αδύνατο να τοποθετηθεί ο Άγγελος Χαριστέας γιατί προσπαθεί να ξεφορτωθεί συμβόλαια τα οποία είναι βαρίδια. Αν δεν τα καταφέρει, γιατί δεν έχει ούτε ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα παρά μόνο παίκτες οι οποίοι εισπράττουν χρήματα δυσανάλογα της αξίας τους, οι μεταγραφές του Γενάρη θα είναι οι απολύτως απαραίτητες. Δηλαδή, ένας κεντρικός χαφ κι ένας ακραίος αμυντικός. Ο επιθετικός είναι υπό συζήτηση. Θα εξαρτηθεί από το αν ο ακραίος αμυντικός μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες.

Κοινώς, η συζήτηση δεν έχει ως βάση το «τι χρειάζομαι» αλλά το «τι μπορώ». Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό αντλείται τουλάχιστον από το ρεπορτάζ. Γιατί αν η συζήτηση πάει σ’ αυτά που χρειάζεται ο Αρης, τότε θα πρέπει να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να πάμε σε περίοδο καλοκαιριού. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πού παίζει ένας ποδοσφαιριστής. Ελάχιστοι έχουν την περσινή σπίθα στα βλέμματά τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τους παίκτες που ήταν και πέρυσι στην ομάδα.

Καταλήγουμε με τον στόχο της 6αδας. Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω και σταματήσει στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο Άρης απείχε επτά βαθμούς από την 5η θέση που οδηγούσε στην εξασφάλιση της Ευρώπης. Ήταν… ίσα βάρκα, ίσα πανιά με τον Αστέρα Τρίπολης και γενικώς δεν έπειθε με την αγωνιστική παρουσία του. Οι μεταγραφές του Γενάρη τον εκτόξευσαν και άλλαξαν την ιστορία. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του πέρσι με το φέτος είναι ότι το επίπεδο ανταγωνισμού έχει αυξηθεί διότι στο παιχνίδι βρίσκονται και οι ΟΦΗ, Λάρισα, Ξάνθη. Τα δεδομένα για τον Άρη είναι τα ίδια. Και πέρυσι είχε φτωχή βαθμολογική συγκομιδή, επίσης ήταν απόλυτα προβληματική η αγωνιστική εικόνα του, αλλά βρήκε δύο νίκες (επί της Ξάνθης και της Λαμίας) οι οποίες δε τον κράτησαν απλά, αλλά του έδωσαν και ώθηση. Αν τις βρει και φέτος, έχει καλώς. Αν όχι, τότε η συνέχεια θα είναι ακόμη δυσκολότερη…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.