Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο... χαντάκωνε τον Panathinaikos!

Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο... χαντάκωνε τον Panathinaikos!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο... χαντάκωνε τον Panathinaikos!

bet365

Με αφορμή την αναβολή της αγωνιστικής στην Ολλανδία για χάρη του Άγιαξ, ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα έγιναν το μακρινό 2003 όταν ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε την πρόκριση στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Οι ώρες δεν περνούν με τίποτα για το Game2 του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη! Μετά την «φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό» εμφάνιση του Εξάστερου στο Game1 όλος ο οργανισμός του «τριφυλλιού» περιμένει με τεράστια αγωνία το πρώτο τζάμπολ. Ευτυχώς που υπάρχει και το μπάσκετ και μας κρατά «ζωντανούς» τα τελευταία πολλά χρόνια και μακάρι απόψε να γίνει η δουλειά, ώστε την επόμενη εβδομάδα να κάνουμε... Ανάσταση στο καμίνι του ΟΑΚΑ!

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε ώρες μπροστά μας και μία είδηση από την Ολλανδία ήταν η αφορμή για τούτο το ποστ. Ήταν η αφορμή για να θυμηθούμε πως ακριβώς λειτουργούσε το αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο(το αυθεντικό όχι αυτό του Γιάννη του Μανιάτη), τι ακριβώς γινόταν για να χαντακωθεί μία ομάδα, μία ολόκληρη γενιά τεράστιων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ευτυχώς δικαιώθηκαν με την φανέλα της Εθνικής στα γήπεδα της Πορτογαλίας!

Τι έγινε στην Ολλανδία; Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, αποφάσισε να αναβάλει την αγωνιστική που ήταν προγραμματισμένη για τις 28 του μήνα, ώστε ο Άγιαξ να παίξει ξεκούραστος τον πρώτο ημιτελικό του Champions League με αντίπαλο στην Τότεναμ. Το εθνικό ποδόσφαιρο, το συμφέρον του ολλανδικού ποδοσφαίρου πάνω από τους συλλόγους, πάνω από τα συμφέροντα, πάνω από οτιδήποτε άλλο! Και προσοχή! Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, όπου γίνεται... σφαγή για τον τίτλο. 74 ο Άγιαξ, 74 και η PSV!

Η απόφαση των «οράνιε», έφεραν χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια(γιατί αυτά δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ) στο μυαλό μας, τα όσα έγιναν στην τριτοκοσμική ποδοσφαιρικά Ελλάδα του 2003. Τότε που κουμάντο έκανε η «Παράγκα». Δεν τα λέμε μόνο εμείς πλέον. Τώρα τελευταία τα... μαρτυρούν και μόνοι τους.

Τότε, λοιπόν, ο πληρέστερος Παναθηναϊκός της τελευταίας εικοσαετίας(2000-2003) που διαλύθηκε μετά τα αίσχη που έγιναν στην Ριζούπολη όπου η ομάδα πήγε εντελώς απροστάτευτη να παίξει στη... ζούγκλα, έφευγε με το διπλό από το «Ντας Άντας» με την κεφαλιά του «Μανωλάκη», νικούσε 1-0 την Πόρτο του Μουρίνιο και έβαζε τεράστια θεμέλια πρόκρισης στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Παράλληλα, το «τριφύλλι» διεκδικούσε στα ίσια το πρωτάθλημα.

Η προοπτική και μόνο να βρεθεί ένας ελληνικός σύλλογος στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ, διεκδικώντας στην συνέχεια την πρόκριση στον τελικό, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους που κρατούσαν την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια τους. Μάταια. Ήταν το τελευταίο που τους ένοιαζε.

Η ηγεσία του αθλήματος όχι μόνο δεν βοήθησε τον Παναθηναϊκό να παίξει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις κόντρα στην Πόρτο αλλά επί της ουσίας έκανε ότι μπορούσε για να βάλει εμπόδια στον δρόμο της ομαδάρας του Μαρκαριάν.

Η ΕΠΑΕ έριξε άκυρο στον Παναθηναϊκό για την αναβολή του αγώνα με τον Αιγάλεω που ακολούθησε του 1-0 στο Οπόρτο. Οι «πράσινοι» μπορεί να κέρδισαν 3-0 αλλά εκείνο το απόγευμα στο «Απόστολος Νικολαϊδης» έχασαν με τραυματισμό τον Άγγελο Μπασινά, έναν από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές εκείνης της έκδοσης. Ο Μπασινάς έχασε τον επαναληπτικό και την θέση του(ανεπιτυχώς) πήρε ο Παντελής Κωνσταντινίδης στη μεσαία γραμμή.

Και να ήταν μόνο αυτά; Η ΕΠΑΕ αρνήθηκε την αναβολή του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αμέσως μετά τη ρεβάνς με την Πόρτο ενώ και η ΕΠΟ είπε «όχι» για αναβολή μιας ημέρας του ταξιδιού των διεθνών στην Αυστρία για φιλικό, προκειμένου το ματς με τον ΠΑΣ να διεξαχθεί Δευτέρα και όχι Κυριακή! Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Πόρτο(0-2), γκέλαρε στους Ζωσιμάδες και ο Ολυμπιακός ξαναμπήκε πιο γερά στην διεκδίκηση ενός πρωταθλήματος που κρίθηκε σε ένα ματς που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ στην Ριζούπολη...

Έτσι για να μην ξεχνάμε ποτέ πως ακριβώς παιζόταν το παιχνίδι!

Υ.Γ1: Μακάρι όλοι οι Παναθηναϊκοί να ήταν σαν εσένα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.