Αδίκησε τον εαυτό του

Αδίκησε τον εαυτό του

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Αδίκησε τον εαυτό του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις συγκυρίες του ντέρμπι και το έλλειμμα λογικής που πλήρωσε ο Άρης.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Άρσεναλ - Λέστερ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Είναι πολλά τα στοιχεία που καθορίζουν ένα ντέρμπι. Από τη χαλιναγώγηση του ενθουσιασμού και την έξυπνη διαχείριση δυνάμεων, έως την ένδειξη προσωπικότητας και τις συγκυρίες. Εκ του αποτελέσματος, η βασική αδυναμία του Άρη στο ντέρμπι ήταν ο έλεγχος όλων των παραπάνω. Γιατί στα… τελειώματα του αγώνα δεν κατάφερε να ελέγξει τον ενθουσιασμό του, επιτέθηκε μαζικά με συνέπεια να ανοίξει χώρους σε μια ομάδα που ξέρει να «κλέβει» αποτελέσματα κι όλ’ αυτά ενώ οι συγκυρίες ήταν εναντίον του. Φανταστείτε μόνο ότι, δύο λεπτά πριν το γκολ του Πρίγιοβιτς, ο Καρέλης περίμενε υπομονετικά στη γραμμή του κέντρου για να αντικαταστήσει τον Σέρβο και συνολικά ο ΠΑΟΚ δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση για ρίσκο, αντιθέτως έμοιαζε συμβιβασμένος με την ισοπαλία.

Ο Άρης κέρδισε πολλά στην ήττα από τον ΠΑΟΚ, απέτυχε όμως να ανταποκριθεί στην ουσία. Γιατί το ζεστό χειροκρότημα προφανώς καταδεικνύει το μέγεθος της αναγνώρισης από 25 χιλιάδες απόλυτα συνειδητοποιημένους φιλάθλους. Γιατί επιβεβαίωσε – αυτό που λέγαμε και πριν από το παιχνίδι – ότι επέστρεψε με σκοπό να εδραιωθεί και να «μεγαλώσει» στην πορεία του χρόνου. Αλλά δεν πήρε αυτό που άξιζε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν είναι πάντα δίκαιο άθλημα.

Η βασική διαφορά των δύο ομάδων (χθες) κρύβεται στα χρόνια συνύπαρξης των παικτών υπό την ίδια στέγη και φυσικά σε συγκεκριμένους παίκτες όπως ο βασικός φορ. Ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρή προσωπικότητα ως ομάδα, ξέρει να διαχειρίζεται παιχνίδια τα οποία φεύγουν από τον έλεγχό του, ακόμη και σε ημέρες όπου αρκετά βασικά στελέχη του δείχνουν να υπολειτουργούν. Γιατί αυτή η ομάδα συνυπάρχει τρία χρόνια. Αυτά τα στοιχεία δεν είχε ο Άρης γιατί δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες. Παραδείγματος χάρη…

Στο ιδανικό ξεκίνημα του ντέρμπι με το γκολ του Ματέο Γκαρσία και με τον ΠΑΟΚ (για τουλάχιστον 10-15 λεπτά) να προσπαθεί να πατήσει στο γήπεδο, παρουσιάζονται τρεις ευκαιρίες για νοκ ντάουν. Στην πιο χαρακτηριστική, ο Ντιγκινί επιβεβαίωσε μια αδυναμία του καθώς τρέχει με το κεφάλι κάτω και δεν είδε την πάσα στον Γιουνές στο 12ο λεπτό. Κι ενώ το παιχνίδι είναι στα χέρια της ομάδας του Πάκο Ερέρα έρχεται…

… ο τραυματισμός του Φραν Βέλεθ. Δεν γνωρίζω αν όντως ο Ισπανός προπονητής ρίσκαρε με τη συμμετοχή του συμπατριώτη του. Το βέβαιο είναι ότι μετά την αποχώρηση του άλλαξαν οι ισορροπίες του αγώνα. Στην πρώτη ισχυρή πίεση, η μεσοαμυντική γραμμή του Άρη έμοιαζε με ναυαγό που απελπισμένα εκλιπαρούσε για βοήθεια. Τα νερά της αγωνιστικής πλημμύρας έβρεξαν ακόμη και τον Κουέστα ο οποίος (πέραν της εκπληκτικής διπλής απόκρουσης) στις απομακρύνσεις έβγαζε πίεση. Είναι η προσωπικότητα που αναφέραμε παραπάνω.

Κι ενώ το πρώτο ημίχρονο βγήκε ανώδυνα σε σχέση με την εικόνα, στο δεύτερο ημίχρονο ο Πάκο Ερέρα αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του. Με πιο ενδεικτική κίνηση, τη χρησιμοποίηση του Χαβιέρ Ματίγια. Ο Ισπανός ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα, το έξυπνο παιχνίδι του ήταν αρκετό για τον έλεγχο του κέντρου και του αγώνα. Ο Ματίγια κάλυψε τα (μετρημένα στα δάχτυλα) ανεβάσματα των μπακ, έβαλε τον Μπρούνο Γκάμα στο παιχνίδι, έδωσε ποιοτικό τρέξιμο στον «σκασμένο» Γκαρσία, απελευθέρωσε τον Σιώπη, έκανε πολλά. Κι όλα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά αν ο Γιουνές ευστοχούσε στο πέναλτι. Οι συγκυρίες που αναφέραμε και παραπάνω. Για να ακολουθήσει το έλλειμμα έλλειψης αγωνιστικής ωριμότητας στη φάση του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Άρης απέτυχε να ελέγξει τη στιγμή, έβγαλε αφέλεια και έλλειμμα εξυπνάδας.

Καταλήγοντας, πριν το ντέρμπι είχαμε σημειώσει ότι ακόμη κι αν κέρδισε, ο Άρης απλά θα πετύχαινε μια νίκη επιβεβαίωσης. Ως οργανισμός εξάλλου δεν λειτούργησε έτσι όπως περιγράφεται σε media. Οι δύο επίσημες ανακοινώσεις και οι διαδοχικές αναρτήσεις στα social media για τη συμπεριφορά του κόσμου, καταδεικνύουν πρόθεση επιβολής ποδοσφαιρικού πολιτισμού. Καλά λοιπόν τα παραμυθάκια, αλλά κανένας «δράκος» δεν εμφανίστηκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ίσα-ίσα που οι φίλοι του Άρη υποβλήθηκαν σε απίστευτη ταλαιπωρία, στοιβαγμένοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ, μη έχοντας τη δυνατότητα προσέγγισης των θυρών, αλλά διαχειρίστηκαν το μισάωρο της «τρέλας» με τρομερή ωριμότητα.

ΥΓ: Το ζήτημα του μπάσκετ δεν «χωράει» σε μια παράγραφο. Η διοίκηση της ΚΑΕ προανήγγειλε ενέργειες για την αποκατάσταση και της αγωνιστικής αξιοπιστίας. Δεν χρειάζονται πολλές. Άρση του ban, αξιολόγηση υλικού και διορθωτικές κινήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, στη συγκεκριμένη γωνιά, στεκόμασταν στο ζήτημα της τιμωρίας από το καλοκαίρι. Ίδωμεν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.