H αλήθεια και οι απαντήσεις για το VAR!

Δήμος Μπουλούκος
H αλήθεια και οι απαντήσεις για το VAR!

bet365

Ο ΠΑΟΚ ζήτησε και επίσημα ενημέρωση για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του VAR στο πρωτάθλημα και το gazzetta.gr ρίχνει φως στην υπόθεση και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις!

Ίντερ - Φιορεντίνα με 5% Πριμ* στα κέρδη και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο ΠΑΟΚ με ανακοίνωση του, ζητά από την Πολιτεία και την ΕΠΟ να μάθει ποιος ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του VAR στο πρωτάθλημα και θέλει απαντήσεις για το πότε θα το δούμε στα γήπεδα.

Το gazzetta.gr καταγράφει τι έχει γίνει ως τώρα, αποκαλύπτει που έχει κολλήσει κατά καιρούς η υπόθεση αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια, σχετικά με το αν θα δούμε VAR στο φετινό πρωτάθλημα.

Το video assistant referee ανακοινώθηκε πανηγυρικά από την Πολιτεία τον περασμένο Ιανουάριο και μπήκε στο πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να λέει ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και στην αρχή του φετινού πρωταθλήματος. Αυτό ήταν και το πρώτο λάθος, καθώς ήταν αδύνατο να είναι έτοιμο μέσα σε 7 μήνες, όχι μόνο από πλευράς εγκατάστασης του, αλλά κυρίως από τον χρόνο των διαδικασιών που χρειάζονται για ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό πάνω από τα 10 εκατομμύρια, όπως είναι η συγκεκριμένη επένδυση.

Πολύτιμος χρόνος χάθηκε στη συνέχεια, καθώς η ΕΠΟ που είναι η αρμόδια, δεν προχωρούσε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή του VAR πέρασε από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ στις 29 Μαρτίου ενώ οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες άναψαν το πράσινο φως, τον Απρίλιο. Από τότε μάλιστα έχει ξεσπάσει ένας «υπόγειος πόλεμος» του Υφυπουργού με την Ομοσπονδία, με αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών για την καθυστέρηση, του σημαντικού για το ποδόσφαιρο έργου.

Τελικά φτάσαμε στα τέλη Ιουνίου για να κατατεθεί ο διαγωνισμός και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα, προκειμένου η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να καταθέσει την προσφορά της. Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών ήταν η 4η Αυγούστου, αλλά και πάλι είχαμε νέες καθυστερήσεις, καθώς η ημερομηνία μετατέθηκε και τελικά οι προσφορές υποβλήθηκαν την 21η Αυγούστου, από δύο εταιρείες όπως είχε αποκαλύψει το gazzetta.gr

Tώρα πλέον βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των δύο προτάσεων προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη και σε αυτήν να δοθεί το έργο. Και μπορεί κάποιοι να μιλούσαν ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είχε ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά όπως φαίνεται πάμε για τον Οκτώβριο, δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις στο όλο project.

Tι γίνεται από εδώ και πέρα

Για να μπορούσε να εφαρμοστεί το VAR από την αρχή του δεύτερου γύρου, όπως είπε κάποια στιγμή ο Γιώργος Βασιλειάδης (αργότερα μετέθεσε την ημερομηνία αυτή) έπρεπε εκτός του διαγωνισμού να εκτυλίσσονται και όλες οι παράπλευρες διαδικασίες. Δηλαδή από την επιμόρφωση των στελεχών στη χρήση του VAR, μέχρι την εγκατάσταση οπτικής ίνας στα γήπεδα, στα οποία θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση η χρήση του.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για όλα αυτά κι αυτό είναι ένα ακόμα σημείο τριβής του Υφυπουργού με την ΕΠΟ η οποία παρότι έπρεπε να ξεκινήσει τα εντατικά μαθήματα σε όσους θα εργαστούν στο σύστημα, ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα!

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα σημαντική για τις εξελίξεις, θα είναι η στάση της εταιρείας που θα χάσει στον διαγωνισμό, γιατί αν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης για το αποτέλεσμα – που είναι και το πιο πιθανό καθώς μιλάμε για έργο 10 εκατ. ευρώ – τότε θα περάσουν τουλάχιστον ακόμα δύο μήνες μέχρι να εξεταστεί η ένσταση και να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

Σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογίσουμε και τη θέση του αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα που έχει ζητήσει να γίνει η πειραματική εφαρμογή του για... έξι μήνες, δηλαδή λειτουργία χωρίς καμία επίσημη παρέμβαση στον αγώνα και χωρίς καμία δημοσιοποίηση της διαδικασίας.

Αν σε αυτό το διάστημα, όλα πάνε καλά, τότε ο Πορτογάλος θέλει για ένα ακόμα δίμηνο την εφαρμογή του συστήματος πιλοτικά σε κάποια ματς και μετά να γενικευθεί η χρήση του σε όλα τα παιχνίδια της Super League.

Και μπορεί με σημερινή διαρροή ο Υφυπουργός Αθλητισμού να μιλά για εφαρμογή του από Ιανουάριο, αλλά στο ίδιο κείμενο προσθέτει με έξυπνο τρόπο, την πρόταση «στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Super League»!

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί το VAR στην κανονική του μορφή σε αυτό το πρωτάθλημα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα γίνει σε ορισμένα παιχνίδια, δημιουργώντας όμως θέμα, καθώς θα υπάρχουν δίκαια παράπονα από ομάδες, που στους αγώνες τους δεν θα υπάρχει το VAR και ενδεχομένως να έχουν αδικηθεί!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα