Ολυμπιακός: Το πλήγμα, οι λύσεις, ο προσανατολισμός κι ο Τζολάκης

Ολυμπιακός: Το πλήγμα, οι λύσεις, ο προσανατολισμός κι ο Τζολάκης

Ολυμπιακός: Το πλήγμα, οι λύσεις, ο προσανατολισμός κι ο Τζολάκης

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta πολλά και διάφορα ενόψει του αποψινού αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Επιστροφή στο πρωτάθλημα λοιπόν μετά από τρεις ολόκληρες εβδομάδες και τον Ολυμπιακό να πηγαίνει απόψε στη Φιλαδέλφεια για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι που αρχικά ήταν να γίνει τρεις ημέρες μετά τη ρεβάνς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά μετατέθηκε για σήμερα, μαζί με ολόκληρη την αγωνιστική.

Σίγουρα ο Μεντιλίμπαρ δεν θα περίμενε την απώλεια της τελευταίας στιγμής, τον Όρτα-20 ημέρες εκτός αγώνων είναι ο Ολυμπιακός και 48 ώρες πριν παίξει να τραυματίζεται ένας βασικός παίκτης του στην προπόνηση, δεν το λες και…τύχη! Πόσο δε μάλλον όταν κι ο άλλος παίκτης που παίζει στη θέση του Όρτα, ο Αλεξανδρόπουλος είναι τραυματίας, αυτός εδώ και πολλές εβδομάδες. Θυμάμαι ότι και παραμονές ενός άλλου ντέρμπι, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (2-0), ο Ρέτσος είχε τεθεί νοκ άουτ με τραυματισμό στην προπόνηση την Παρασκευή…Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, μπορεί να πει κάποιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει κι ότι είναι ευχάριστα για μία ομάδα.

Ο Όρτα είχε συνδέσει την παρουσία του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού με τα καλύτερα παιχνίδια και αποτελέσματα της ομάδας: το 6-1 με τη Μακάμπι, το 4-1 με τον ΠΑΟΚ, το 1-0 στη Βουδαπέστη. Ακόμη και στο πρώτο παιχνίδι με τη Φέρεντσβαρος, όταν μπήκε στο 60’ ο Πορτογάλος είχε ανέβει πολύ η ομάδα και είχε καταφέρει να πάρει τη νίκη. Άλλωστε, το πράγμα είναι απλό: μετά από εκείνο το παιχνίδι, πρώτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Μεντιλίμπαρ είχε πάντοτε στην αρχική ενδεκάδα τον Όρτα.

Ως εκ τούτου, η απουσία του είναι πλήγμα. Κυρίως διότι ο προπονητής είχε βρει ένα σχήμα που συνήθως «περπάταγε» καλά, με Έσε, Τσικίνιο στο κέντρο, τον Όρτα μπροστά τους, τους Φορτούνη, Ποντένσε στα πλάγια και τον Ελ Κααμπί σέντερ φορ. Οι Τσικίνιο, Όρτα αφενός μεν συνεργάζονταν μεταξύ τους καλά, αφετέρου δε συνεργάζονταν εξίσου καλά και με τον άλλο Πορτογάλο, τον Ποντένσε. Τώρα, πρέπει να βρει άλλη λύση ο προπονητής.

Όρτα

Εάν θέλει να κρατήσει το ίδιο στιλ παιχνιδιού, μπορεί να βάλει τον Καρβάλιο αντί του Όρτα. Με τη διαφορά ότι ο Καρβάλιο δεν έχει τη συμμετοχικότητα του Όρτα στο παιχνίδι, να πάρει πολύ μπάλα, να την κυκλοφορήσει, να την κρατήσει. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεντιλίμπαρ ενώ τον είχε βασικό τον Καρβάλιο στο ντεμπούτο του με τη Φέρεντσβαρος, έκτοτε δεν τον ξαναχρησιμοποίησε. Πώς, όμως, τον είχε βάλει τότε βασικό, αφήνοντας στον πάγκο και Όρτα και Τσικίνιο; Είχε δει ο προπονητής τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με ΠΑΟ στη Λεωφόρο (1-1 για το Κύπελλο) και με Άρη στο Χαριλαόυ (2-1) και του άρεσε πώς είχε λειτουργήσει η ομάδα με Έσε, Καρβάλιο στον άξονα και μπροστά τους τον Αλεξανδρόπουλο.

Επιλογή για να συνεχίσει να παίζει με τρεις κεντρικούς χαφ είναι κι ο Ιμπόρα. Για πολλούς εξεζητημένη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε ότι με τον Αστέρα και τον Παναιτωλικό, ο Μεντιλίμπαρ τον είχε βασικό, τη μία φορά δίπλα στον Έσε και την άλλη δίπλα στον Τσικίνιο. Με την υποσημείωση ότι σε εκείνα τα ματς είχε κάνει ροτέϊσον.

Η λογική λέει ότι θα προτιμήσει τον Φορτούνη μπροστά από τους Έσε, Τσικίνιο, με τον Μασούρα στα πλάγια της επίθεσης. Η, τον Μασούρα πίσω από τον Ελ Κααμπί, με τον Φορτούνη στα πλάγια της επίθεσης. Κι έχοντας τον Ζέλσον στον πάγκο, όταν κουραστεί ο Μασούρας, που τράβηξε λούκι με τα δύο παιχνίδια της Εθνικής (90+120 λεπτά).

Ας περιμένουμε, όμως, να δούμε τις επιλογές του Βάσκου προπονητή, γιατί πρώτον πολύ συχνά μας εκπλήσσει και δεύτερον έχει και θέματα να σκεφτεί. Για παράδειγμα, ατυχώς ο Ρόντινεϊ παρότι πέρασαν 20 ημέρες δεν είναι στο 100% από τον τραυματισμό του. Ο δε Ελ Κααμπί γύρισε τελευταίος από τις Εθνικές ομάδες στο Ρέντη και μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο Ναβάρο ήταν στην αρχική ενδεκάδα και με τον ΠΑΟΚ και με τον ΠΑΟ, και στα δύο δηλαδή ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο. Κι η θέση του δεξιού στόπερ είναι σχεδόν πάντα διαπραγματεύσιμη: συνήθως βλέπουμε τον Ρέτσο βασικό στην Ευρώπη και τον Μπιανκόν στο πρωτάθλημα (με ΠΑΟΚ, Αστέρα, ΠΑΟ).

Μπιανκόν

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, βεβαίως, θα ήταν, με αφορμή την απουσία του Όρτα, να παίξει ο Μεντιλίμπαρ όπως με τον ΠΑΟ, στο 1-3 τις προάλλες στο Καραϊσκάκη, με Ναβάρο, Ελ Κααμπί φορ και Έσε, Τσικίνιο (αντί Όρτα) στον άξονα!

Αυτό που είναι φανερό από τη συγκρότηση της αποστολής; Ο Μεντιλίμπαρ θέλει να παίξει για το διπλό. Βλέπουμε μόνο τρεις στόπερ (Ρέτσο, Μπιανκόν, Κάρμο) και τρεις μπακ (Ρόντινεϊ, Κίνι, Ορτέγκα) στην 20άδα. Αντίθετα, βλέπουμε τέσσερις φορ (Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί, Ναβάρο, Γιόβετιτς) και τέσσερις περιφερειακούς επιθετικογενείς (Φορτούνη, Ποντένσε, Μασούρα, Ζέλσον)! Προτίμησε να έχει οκτώ επιθετικογενείς στην 20άδα και να αφήσει εκτός τον Άμπι, που θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει εναλλακτικά, τόσο ως αριστερός στόπερ, όσο και ως αριστερός μπακ.

Ο προσανατολισμός είναι σαφής και προφανώς υπαγορεύεται από το -5 από την ΑΕΚ.

Άσχετο:

Πλέον μας έχει γίνει συνήθειο να διαιτητεύουν τα μεγάλα ντέρμπι διαιτητές τριτοκλασάτοι και δεν μιλάει κανείς. Το παράδειγμα της σημερινής αγωνιστικής είναι τραγικό. ΑΕΚ-Ολυμπιακός ένας μέτριος Σλοβένος ρέφερι όπως ο Γιούγκ. Και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ ένας Δανός που δεν σφυρίζει καν Κόνφερενς Λιγκ. Λεπτομέρεια: οι ομοσπονδίες της Σλοβενίας και της Δανίας έστειλαν τους συγκεκριμένους διαιτητές, αλλά η ΚΕΔ της ΕΠΟ όρισε τον ένα στη Φιλαδέλφεια και τον άλλο στη Λεωφόρο. Θα μπορούσε να τους είχε ορίσει αντίστροφα.

Άραγε, ο ορισμός, όπως έγινε, έχει να κάνει με τη μακρά παράδοση κακών αποτελεσμάτων του Ολυμπιακού στα ντέρμπι με διαιτητές Σλοβένους, Σλοβάκους, Μαυροβούνιους, Λευκορώσους, Πολωνούς και λοιπούς συγγενείς; Και με την αντίστοιχη καλή παράδοση της ΑΕΚ στα ντέρμπι με τέτοιους διαιτητές; Μπα, δεν το νομίζω. Παίρνει η ΚΕΔ αποφάσεις με τέτοια κριτήρια; Αποκλείεται.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Η αίσθηση που υπάρχει ειδικά από χθες στο Ρέντη είναι ότι ο Μεντιλίμπαρ καταλήγει στην επιλογή του Τζολάκη για τη θέση του γκολκίπερ του Ολυμπιακού στον αποψινό κρίσιμο αγώνα. Προφανώς, του άρεσε η ετοιμότητα που έβγαλε ο νεαρός «άσος» στον επαναληπτικό με τη Μακάμπι.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Τζολάκης την περασμένη σεζόν είχε παίξει δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Στο πρώτο, ο Ολυμπιακός είχε χάσει 0-3 για το Κύπελλο, με τον Τζολάκη να είναι πραγματικά πολύ άτυχος, καθώς το 1-0 ήταν σε τετ α τετ από γλίστρημα του Βρουσάι, το 2-0 ένα απίθανο αυτογκόλ του Σαμασέκου και το 3-0 από πέναλτι στο τελευταίο λεπτό! Στο δεύτερο ματς, για τα play off, ο Ολυμπιακός είχε φέρει 0-0 με την ΑΕΚ. Ήταν το πρώτο από τα τρία τελευταία ντέρμπι της σεζόν για τους «ερυθρόλευκους», τα οποία είχε παίξει ο Τζολάκης: ακολούθησαν το 1-0 επί του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη και το 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είχε δηλαδή μηδέν παθητικό σε εκείνα τα τρία σημαντικά ματς.

Τζολάκης

Μάλιστα, ακριβώς από εκείνο το καλό φινάλε του, ο Τζολάκης είχε ξεκινήσει ως ο Νο 1 υποψήφιος για κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, στο μυαλό του Μαρτίνεθ. Αυτόν έβαζε περισσότερο ως βασικό στα φιλικά, αλλά ένα κακό ημίχρονο του νεαρού γκολκίπερ σε ένα από αυτά και η εμφάνιση του Πασχαλάκη στο 3-1 με τη Ρέιντζερς στην Γλασκώβη, άλλαξε τα δεδομένα.

Πριν 3,5 χρόνια ο Τζολάκης είχε παίξει βασικός, λόγω τραυματισμού του Σα, στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Βόλο, στην «ερυθρόλευκη» επικράτηση με 1-0.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.