Ολυμπιακός: Όταν χαλάει όλη η αλυσίδα...Η ανατομία των τριών γκολ που έφαγε δείχνει πολλά

Ολυμπιακός: Όταν χαλάει όλη η αλυσίδα...Η ανατομία των τριών γκολ που έφαγε δείχνει πολλά

Ολυμπιακός: Όταν χαλάει όλη η αλυσίδα...Η ανατομία των τριών γκολ που έφαγε δείχνει πολλά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta τα γκολ που έφαγε ο Ολυμπιακός τηνν Κυριακή στο ντέρμπι και βγάζει συμπεράσματα.

Αναπόφευκτα, το παθητικό των εφτά γκολ που είχε ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία παιχνίδια του, στην Ευρώπη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και στο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, είναι ένα θέμα που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Κι όχι μόνο γιατί δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί, να φάνε τόσα πολλά γκολ σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια μέσα στο Καραϊσκάκη…

Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μία ανατομία στα τρία γκολ που δέχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» την Κυριακή στο ντέρμπι με τους «πράσινους», για να δούμε τι μας δείχνουν.

Στο 1-1 όλα ξεκινάνε από μία βαθιά πάσα του Μλαντένοβιτς προς το σέντερ φορ Ιωαννίδη, με τον Μασούρα απλά να τον επιτηρεί διακριτικά τον αριστερό μπακ.

Λάθος πρώτο: οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού, ο Μπιανκόν κι ο Κάρμο ενώ είναι στην ίδια ευθεία, βρίσκονται πίσω από τον Ιωαννίδη και τον καλύπτουν, αντί να ήταν σε μία ευθεία μπροστά του και να τον βγάλουν οφσάιντ. Ο Ιωαννίδης κάνει υποδοχή της μπάλας και κινείται σε θέση μέσα αριστερά.

Λάθος δεύτερο: πάει πάνω του ο αριστερός στόπερ Κάρμο, ενώ έπρεπε να πάει ο δεξιός στόπερ Μπιανκόν, λόγω θέσης. Παράλληλα με την κίνηση του Ιωαννίδη, ο Μπερνάρ ελίσσεται σε θέση μέσα αριστερά αλλά πολύ πίσω, σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου, μεταξύ Ρόντινεϊ και Έσε.

Λάθος τρίτο: ο Έσε αντί να βρίσκεται πιο πίσω από τον Μπερνάρ και προς την περιοχή του Πασχαλάκη, βρίσκεται πιο μπροστά του, προς την περιοχή του Λοντίγκιν! Πραγματικά τραγικό ο αμυντικός μέσος να παίζει τόσο ψηλά, σε μία στιγμή που επιτίθεται ο αντίπαλος. Οδυνηρό το αποτέλεσμα-ο Μπερνάρ, 11 χρόνια μεγαλύτερος του Έσε (!), τρέχει και πιο γρήγορα και φτάνει στο ύψος της περιοχής αρκετά μέτρα πιο νωρίς από τον νεαρό Αργεντίνο. Με τον Ιωανννίδη να του σπάει την μπάλα, αφού ο Κάρμο δεν τον πίεσε στο μαρκάρισμα.

Λάθος τέταρτο: ο Μπιανκόν που έχει μείνει σε θέση αριστερού στόπερ, με τη μετακίνηση από δεξιά του Κάρμο, δεν παίρνει καλή θέση. Κολλάει πολύ πίσω και δεν διαβάζει ούτε κατ΄ ελάχιστον τη φάση, να βγει δηλαδή προς τον Μπερνάρ, βλέποντας τον να έρχεται κατά μέτωπο. Όταν το αποφασίζει, είναι πια αργά κι ο Μπερνάρ τον ξεπερνάει με όλη του την άνεση.

biancone_ioannidis_intime

Λάθος πέμπτο: ο Πασχαλάκης κάνει την έξοδο προ του Μπερνάρ ο οποίος τσιμπάει την μπάλα από πάνω του. Ο Έσε, όμως, κάνει τη μοναδική σωστή κίνηση παίκτη του Ολυμπιακού στην όλη φάση, διορθώνοντας δικό του λάθος και με τάκλιν διώχνει την μπάλα πριν περάσει την γραμμή. Το διώξιμο στέλνει την μπάλα προς τον Ορτέγκα, που βρίσκονταν κοντά στον παίκτη του, τον Παλάσιος. Ο Ορτέγκα αιφνιδιάζεται (;) και αφήνει την μπάλα να περάσει από αυτόν, φτάνοντας στον Μπακασέτα.

Λάθος έκτο: στο ξεκίνημα της όλης επίθεσης, ο Μπακασέτας ήταν δίπλα στον Ποντένσε, κι οι δύο μαζί στο μισό του γηπέδου του ΠΑΟ, προς την πλευρά του Λοντίγκιν. Ποια είναι η διαφορά; Ο Μπακασέτας με το που εξελίχθηκε η επίθεση, άρχισε να τρέχει προς την άλλη εστία του Πασχαλάκη, ενώ ο Ποντένσε κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια στο κέντρο και έβλεπε.

Λάθος έβδομο κι εξίσου απογοητευτικό: ο έτερος κεντρικός χαφ, ο Όρτα, σε όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται μόνος του, δεν μαρκάρει κανέναν, δεν κάνει καμία κίνηση και ξεκινώντας από το ημικύκλιο της μεσαίας γραμμής απλά επιστρέφει προς την άμυνα του με τον πιο αργό τρόπο που μπορούσε. Αντί έστω να κινηθεί προς την πλευρά του Μπακασέτα που έφευγε μόνος του από δεξιά.

Κανονικά, θα έπρεπε να σταματήσω εδώ. Δεν χρειάζεται ανάλυση των άλλων γκολ. Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο κακή ομάδα είναι ο Ολυμπιακός ανασταλτικά. Όλη η ομάδα. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Δεν είναι μόνο οι αμυντικοί, που δεν κάνουν καλή άμυνα. Οι δύο κεντρικοί χαφ είναι παραταγμένοι υπερβολικά ψηλά, και αργούν πολύ να αντιδράσουν-ο Όρτα δεν αντιδράει ποτέ. Ο δε Ποντένσε είναι πραγματικός παρατηρητής των τεκταινομένων. Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ότι έχει φτιάξει μία ομάδα με τραγική αμυντική συμπεριφορά.

Το 1-2 ξεκινάει από ένα φάουλ υπέρ του ΠΑΟ στο κέντρο, με τον Πέρεθ να πασάρει δίπλα του στον Μλαντένοβιτς κι αυτός να δίνει στον Μπερνάρ.

Λάθος πρώτο: ο Ρόντινεϊ παίζει τον Μπερνάρ, που υποτίθεται ότι είναι ο παίκτης του, στα πέντε μέτρα μακριά (!) με συνέπεια ο παίκτης του ΠΑΟ με όλη του την άνεση να πασάρει στον Τσέριν και να αρχίσει η πλαγιοκόπηση της άμυνας του Ολυμπιακού.

Λάθος δεύτερο: ο Έσε και σε αυτή τη φάση πάει δεύτερος στην μπάλα, ενώ ο Τσέριν κινείται στο χώρο ευθύνης του. Έτσι, ο Τσέριν με ευκολία βγάζει τον Μλαντένοβιτς μπροστά σε θέση έξω αριστερά. Στην κούρσα του αριστερού μπακ, τόσο ο Ρόντινεϊ, όσο κι ο Μασούρας απλά κοιτάνε! Κανείς δεν πάει πάνω στον Μλαντένοβιτς!!! Αναγκαστικά, φεύγει από τη θέση του ο Μπιανκόν για να κλείσει τον αριστερό μπακ του ΠΑΟ, με συνέπεια να αφήνει τον παίκτη του, τον Ιωαννίδη.

masouras_intime

Λάθος τρίτο: ο Έσε έξακολουθεί να είναι δεύτερος πάνω στη φάση, με τον Τσέριν να έχει πάρει πίσω την μπάλα από τον Μλαντένοβιτς και να πασάρει στον Ιωαννίδη, τον οποίο στο μεταξύ έχει αναλάβει, σωστά, ο Κάρμο. Μόνο που το μαρκάρισμα του Κάρμο είναι με τα μάτια! Ο Ιωαννίδης έχει όλη την ευχέρεια να αλλάξει δύο φορές (!) την μπάλα με τον Τσέριν, με τους Κάρμο κι Έσε απλά παρατηρητές, αλλά και τον Όρτα, που έχει γυρίσει για να βοηθήσει, να μαρκάρει κάπως πιο στενά, όχι όμως και να κόβει.

Λάθος τέταρτο: ο Τσέριν σπάει την μπάλα στον εντελώς μόνο του Μπερνάρ κι αυτός πασάρει στον επίσης μόνο του Μπακασέτα που σουτάρει. Είναι πραγματικά απελπιστικό ότι και εδώ, στο ξεκίνημα της επίθεσης του ΠΑΟ ο Μπακασέτας ήταν στο κέντρο δίπλα στον Ποντένσε. Κι ενώ ο Μπακασέτας έφυγε μπροστά για να συμμετάσχει στην επίθεση, ο Ποντένσε ξανά έμεινε ακούνητος στη θέση του να βλέπει. Το ακόμη χειρότερο, το ίδιο έκανε κι ο Ελ Κααμπί, που κάποια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει, να κάνει επιστροφή και να προσέξει τον Μπακασέτα.

Λάθος πέμπτο: με το που σουτάρει ανενόχλητος ο Μπακασέτας (ο Ορτέγκα ήταν πιο αριστερά, με τον παίκτη του, τον Παλάσιος), ο Πασχαλάκης διώχνει την μπάλα προσωρινά και εκεί παίρνει το ριμπάουντ ο Ιωαννίδης για να μπει με την μπάλα στα δίκτυα. Ο Μπιανκόν ήταν ακριβώς δίπλα του, αλλά ουσιαστικά την έχασε τη φάση. Να θυμίσω ότι και στα δύο από τα τέσσερα γκολ της Μακάμπι αρχικά ο Πασχαλάκης είχε διώξει την μπάλα στα πρώτα σουτ που έγιναν προς την εστία του, με τους Ισραηλινούς πάντα να παίρνουν τις λεγόμενες δεύτερες μπάλες.

Το 1-3 ξεκινάει και πάλι από τον αριστερό μπακ του ΠΑΟ!!! Οι «πράσινοι» έσπασαν το πολύ πρόχειρο κι ανοργάνωτο πρες ψηλά των «ερυθρόλευκων» κι ο Μλαντένοβιτς βγάζει την μπάλα προς το ημικύκλιο της σέντρας, που βρίσκεται ο Μπακασέτας.

Πρώτο λάθος: Ο Ποντένσε για μία ακόμη φορά στο ξεκίνημα της επίθεσης του ΠΑΟ ήταν κοντά στον Μπακασέτα, αλλά στη συνέχεια μένει παρατηρητής και να τον αφήνει εντελώς μόνος του να υποδεχθεί την μπάλα.

Δεύτερο λάθος: η θέση των κεντρικών χάφ, Έσε και Τσικίνιο, είναι απαράδεκτη! Βρίσκονται και οι δύο μαζί δεξιά στο κέντρο, αντί να είναι ο ένας εκεί κι ο άλλος στον άξονα, όπου κινούνταν ο Μπακασέτας. Όταν τον πλησίασε κάπως ο Τσικίνιο, ο Μπακασέτας σωστά έβγαλε πάσα δεξιά στον Κώτσιρα. Υποτίθεται ότι ο Ποντένσε πρέπει να μαρκάρει τον παίκτη του, τον δεξιό μπακ. Το μαρκάρισμα γίνεται από τα 10 μέτρα. Αλλά και κανείς άλλος επιθετικός δεν κάνει τον κόπο να γυρίσει και να βοηθήσει.

olympiacos_intime

Τρίτο λάθος: ο Ορτέγκα αναγκάζεται να φύγει από τη θέση του, για να πάει προς τον Κώτσιρα. Υποχρεωτικά φεύγει κι ο Κάρμο από τη θέση του, για να πάει να καλύψει τον παίκτη του Ορτέγκα, τον Παλάσιος. Ο Κώτσιρας σεντράρει με όλη του την άνεση προς το δεύτερο δοκάρι. Με τον Κάρμο να έχει φύγει, αναπόφευκτα, όμως από τη θέση του, δημιουργείται άλλο πρόβλημα. Και στο δεύτερο δοκάρι βρίσκονται τρεις του Παναθηναϊκού (Ιωαννίδης, Μπερνάρ, Τσέριν) και μόνο δύο του Ολυμπιακού (Ρόντινεϊ, Μπιανκόν), αφού η επιστροφή των κεντρικών χαφ Έσε και Τσικίνιο είναι αργή.

Τέταρτο λάθος: Στη σέντρα του Κώτσιρα βγαίνουν πάνω στην μπάλα Ιωαννίδης και Μπιανκόν για την κεφαλιά, αλλά δεν την βρίσκει κανένας και φτάνει στον Μπερνάρ. Ο Ρόντινεϊ τον μαρκάρει από μακριά κι έτσι ο Μπερνάρ βγάζει άνετα την πάσα προς τον Ιωαννίδη, που αμαρκάριστος από τους στόπερ Κάρμο και Μπιανκόν σκοράρει. Λεπτομέρεια: και ο Ιωαννίδης να μην έβαζε το γκολ, θα το έβαζε ο Παλάσιος, που κι αυτός είχε κινηθεί νωρίτερα από τον Ορτέγκα κι είχε πλασαριστεί καλύτερα…

Το συμπέρασμα για τον Ολυμπιακό είναι δυστυχώς ότι τα γκολ που έφαγε δεν ήταν καθαρά θέμα άμυνας. Ήταν θέμα τραγικής αμυντικής συμπεριφοράς όλης της ομάδας του. Αλλά όταν λέμε όλης, το εννοούμε, όλης! Αν ήταν θέμα ενός αμυντικού, θα ήταν εύκολο. Θα τον άλλαζες κι όλα καλά. Γι΄αυτό κι ενώ έχει έρθει ένας όχι σούπερ, αλλά καλός αριστερός στόπερ, όπως ο Κάρμο, εν τέλει βλέπουμε πάλι τα ίδια, που βλέπαμε όταν έπαιζαν κι ο Ρέτσος με τον Ντόη η, τον Πορόζο. Τριάρες και τεσσάρες.

Εδώ δεν λειτουργεί αμυντικά όλη η ενδεκάδα. Και η ομάδα είναι μία αλυσίδα. Όταν χαλάσει κάπου η αλυσίδα, η ζημιά γίνεται παντού. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μία ματιά, αλλά προσεκτικά, στα χάιλαιτς του αγώνα και θα καταλάβει πολλά.

Άσχετο: Έσπασε και το σερί του Ελ Κααμπί προχθές κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μετά από οκτώ στη σειρά παιχνίδια στα οποία σκόραρε (μάλιστα συνολικά 11 γκολ) ο Άραβας στράικερ. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην συμβεί όταν είχε σταματήσει άλλο ένα καλό σερί του σκοραρίσματος, το περασμένο φθινόπωρο. Τότε, είχε βάλει γκολ (συνολικά εφτά) σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά όταν κόπηκε το σερί έκανε να σκοράρει οκτώ αγώνες. Όπως κι αν έχει, πάντως, και μαθηματικά ήταν απίθανο να συνέχιζε να σκοράρει συνεχώς ο Ελ Κααμπί-είχε φτάσει στο σημείο να βάλει τα εννιά από τα 11 τελευταία γκολ του Ολυμπιακού. Τουλάχιστον ήταν καλό που επέστρεψε στα γκολ μετά από πέντε παιχνίδια αφλογιστίας ο Ποντένσε.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Και στα δύο διαδοχικά παιχνίδια με τη Μακάμπι και τον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός δέχθηκε το τελειωτικό κτύπημα με τον ίδιο τρόπο-εντελώς κόντρα στη ροή του αγώνα. Κάτι που πραγματικά σε σκοτώνει.

Την Πέμπτη η ομάδα είχε ένα πολύ καλό διάστημα 15-20 λεπτών από το 55-60, πιέζοντας πάρα πολύ τη Μακάμπι, τόσο που είχε ξεσηκώσει το γήπεδο. Φαινόταν ότι το 2-3 δεν ήταν μακριά και ότι θα μπορούσε ίσως στο τέλος ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει μία επική ανατροπή (3-3 από 0-2 κι 1-3). Ήταν όμως αρκετή μία και μόνη επίθεση των Ισραηλινών στο 74’ για να τα καταστρέψει όλα με το 1-4. Μία επίθεση σε ολόκληρο το β΄ημίχρονο κι έγινε γκολ. Ακριβώς πάνω που οι «ερυθρόλευκοι» τα έδιναν όλα για το 2-3 που θα τους ξαναέβαζε στο παιχνίδι.

elkaabi_intime

Την Κυριακή οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ πάλι για περίπου 15 λεπτά, από το 55’, αρχίζουν να πιέζουν αφόρητα τους «πράσινους», με το μπιζάρισμα της εξέδρας στην οποία άρεσε αυτή η επιθετικότητα που έβγαλε η ομάδα. Δύο σουτ των Ελ Κααμπί και Ποντένσε από καλή θέση δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά ένιωθες ότι το 2-2 μπορεί να μην ήταν μακριά. Ώσπου ξανά το ίδιο! Μία, πάλι μόνο μία επίθεση του Παναθηναϊκού, σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο, στο 70ο λεπτό, ήρθε να τα διαλύσει όλα με το 1-3.

Προς τιμήν τους, οι «ερυθρόλευκοι» τα πάλεψαν και τα δύο παιχνίδια ως το τέλος, παρά τα συντριπτικά εις βάρος τους σκορ. Με τη Μακάμπι ιδίως είχαν πέντε τελικές μετά το 1-4, οι τρεις καθαρές ευκαιρίες. Με τον Παναθηναϊκό ήταν σε πιο κάτω επίπεδο, είχαν δύο τελικές σε ένα διάστημα που ο κόσμος δεν άντεξε (όχι άδικα) τη δεύτερη κολλητά συντριβή κι άρχισε να αποδοκιμάζει στις λάθος πάσες κι ενέργειες.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.