Ολυμπιακός: Μπορεί να φέρει... Τούμπα και πάλι την κατάσταση;

Ολυμπιακός: Μπορεί να φέρει... Τούμπα και πάλι την κατάσταση;

Ολυμπιακός

bet365

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έκανε το μεγάλο του μπαμ με την τεσσάρα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και μετά τις βαριές ήττες από Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό καλείται να πάρει στις 31/3 ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να αντιστρέψει και πάλι το εις βάρος του κλίμα.

Είναι γεγονός πως η άφιξη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έφερε την αισιοδοξία στον Ολυμπιακό. Τα χαμόγελα επέστρεψαν στον κόσμο, καθώς το ξεκίνημά του συνδυάστηκε με τρεις πολύ σημαντικές νίκες.

Το 1-0 με τη Φερεντσβάρος και το 4-1 στην Τούμπα ήταν δύο αποτελέσματα που αντέστρεψαν το κλίμα κατήφειας που υπήρχε πάνω από τον Πειραϊκό ουρανό. Η πρόκριση στους «16» του Conference League ήταν το επιστέγασμα της φράσης «το γυρίζει».

Ακολούθησαν - έστω και με ανατροπή - δύο σημαντικές νίκες με Αστέρα Τρίπολης (εντός) και Παναιτωλικό (εκτός).

Η ομάδα μπορεί να μην έπαιρνε αποτελέσματα εύκολο αλλά με τη μπάλα που έπαιζε σου έδειχνε ότι πιέζει, προσπαθεί και ξέρει τι ιδέες θέλει να αποτυπώσει στο γήπεδο. Το 3-0 με τον Βόλο στο Καραϊσκάκης δεν προσφέρεται για συμπεράσματα.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Ετσι, ο Ολυμπιακός του Βάσκου τεχνικού πήγε να παίξει δύο πολύ σημαντικά ματς. Την Πέμπτη 7/3, φιλοξένησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Φάληρο. Όχι κάποια υπερδύναμη, αλλά δεδομένα μια ομάδα επικίνδυνη, που τρέχει στο γήπεδο και έχει την ποιότητα να απειλήσει. Και όχι μόνο ηττήθηκαν οι ερυθρόλευκοι, αλλά η άμυνα παραβιάστηκε σε όποια (σχεδόν) φάση δημιούργησαν οι Ισραηλινοί.

Τέσσερα γκολ σε 6 τελικές στην εστία μόνο καλό δεν το λες. Το ίδιο συνέβη και χθες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα προηγείται και δέχεται στη συνέχεια 7 φάσεις προς την εστία του Πασχαλάκη. Κι απ' αυτές οι τρεις είναι στα δίχτυα.

Το πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της άμυνας είναι σαφές. Η αμυντική λειτουργία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες που η αντίπαλη ομάδα έχει παίκτες που... ξέρουν να σκοράρουν. Βλέπε Ζάχαβι (2 γκολ), Ιωαννίδης (2 γκολ).

Ο Παναθηναϊκός ήξερε τι να κάνει στο επιθετικό τρίτο

Στο πώς αξιοποιήθηκαν για παράδειγμα χθες οι ενέργειες του Παναθηναϊκού, με τη βοήθεια του WyScout μπορούμε να δούμε ότι:

Ο Ολυμπιακός είχε 312/396 πάσες, 106/146 μπροστινές πάσες, 46/47 προς τα πίσω, 121/151 μπαλιές με ελάχιστη απόσταση τα 12 μέτρα, 22/46 μακρινές μπαλιές, 49/70 πάσες στο επιθετικό τρίτο, 68/79 πάσες που έτρεξαν στην επίθεση την ομάδα, αλλά δεν υπήρχαν οι «έξυπνες» πάσες (0/2).

Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, είχε 276/350 πάσες, 88/128 μπροστινές πάσες, 62/65 προς τα πίσω, 92/110 μπαλιές με ελάχιστη απόσταση τα 12 μέτρα, 36/62 μακρινές μπαλιές, 28/38 φορές πήγε τη μπάλα στο επιθετικό τρίτο (21 φορές λιγότερες από τον Ολυμπιακό), 42/72 πάσες έτρεξαν την ομάδα στην επίθεση, ενώ έλειψαν και από εκείνον οι έξυπνες πάσες (0/1).

Παναθηναϊκός

Κόουτς, είναι θέμα ισορροπίας

Το πρόβλημα, ωστόσο, στα δύο αυτά ματς ήταν και το γεγονός πως δεν είδαμε το συνδυαστικό ποδόσφαιρο που περιμέναμε.

Με τη χρησιμοποίηση του Ναβάρο στο 4-4-2 που επέλεξε ο Μεντιλίμπαρ, ο Τσικίνιο έμεινε στον πάγκο. Ενας παίκτης που τρέχει τη μπάλα μπροστά και βοηθάει στην ανάπτυξη αλλά και στο να πατάει η ομάδα στην αντίπαλη περιοχή - κάτι που χθες έλειψε από τον Ολυμπιακό. Και το 1-0 έγινε από την ατομική ενέργεια του Ποντένσε, ύστερα σέντρα του Ελ Καμπί.

Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός τεχνικός έχει πολλά ακόμα να κάνει και τώρα που έχουν ξεκινήσει τα δύσκολα, θα πρέπει να δείξει πως κόντρα σε «μεγάλους» μπορεί να ανταπεξέλθει η ομάδα του, διότι υπάρχει κι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μείνει η ομάδα εκτός Ευρώπης του χρόνου. Ποιο είναι αυτό; Να βγει η ομάδα 4η και ο Άρης να κατακτήσει το Κύπελλο απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Είναι ξεκάθαρο πως πλέον το κλίμα στον Ολυμπιακό δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την 7η Μαρτίου και οι 20 μέρες που έχουν μπροστά τους οι ερυθρόλευκοι μέχρι τη 2η αγωνιστική των play off, που θα τους βρουν στην Opap Arena, οφείλουν να δουλέψουν πολύ στην ανασταλτική λειτουργία και στο πώς θέλει η ομάδα να αμύνεται. Ο Μεντιλίμπαρ έχει πει πως η ομάδα παίζει άμυνα από την περιοχή του αντιπάλου. Το θέμα είναι όμως τι κάνει όταν η μπάλα φτάσει στη δική του περιοχή. Και εδώ αυτό που βλέπουμε δεν παίρνει καλό βαθμό. Για την ακρίβεια... πέφτει από τη βάση.

Πώς μπορεί να το... γυρίσει πάλι; Μόνο με διπλό κόντρα στην ΑΕΚ, που τη δεδομένη στιγμή είναι η ομάδα που πείθει περισσότερο για τον τίτλο και που πέρα από τον Ολυμπιακό δεν την έχει νικήσει κανείς άλλος μέσα στο σπίτι της.

Θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να μείνει όρθιος μέσα στα Φιλαδέλφεια; Μέχρι στιγμής μετράει σ' αυτήν την έδρα μία νίκη και μία ισοπαλία για το πρωτάθλημα (και είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει νικήσει εκεί με 1-3 πέρυσι), αλλά η αλήθεια είναι πως με την εικόνα που έχουμε τη δεδομένη στιγμή στα μάτια μας φαντάζει - ποδοσφαιρικά καθαρά - ένα πράγμα: Να. να μη δεχτεί γκολ η ερυθρόλευκη άμυνα. Και να συμβεί αυτό, το θέμα είναι να πάρει αποτέλεσμα. Κι αυτό θα έρθει μόνο αν ο Μεντιλίμπαρ βρει την ισορροπία μεταξύ των γραμμών του.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα