Ολυμπιακός: Η βαθιά ανάσα και η τεράστια διαφορά μεταξύ Ροντινέι και Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η βαθιά ανάσα και η τεράστια διαφορά μεταξύ Ροντινέι και Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η βαθιά ανάσα και η τεράστια διαφορά μεταξύ Ροντινέι και Ορτέγκα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει με τον τρόπο του στο blog του στο Gazzetta το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, ομαδικά κι ατομικά.

Οι μεγάλες στιγμές του χθεσινού αγώνα ήταν δύο, αυτές που τον έκριναν κιόλας.

Πρώτη μεγάλη στιγμή, φυσικά, το ακυρωθέν γκολ της Φέρεντσβαρος μόλις στο 2ο λεπτό. Θα ήταν μία απίστευτη ψυχρολουσία για τον Ολυμπιακό, όπως το αντιληφθήκαμε εύκολα από τις αντιδράσεις τόσο των παικτών του (τον εκνευρισμό π.χ. που έβγαλε ο Πασχαλάκης) και του Μεντιλίμπαρ, τον οποίο συνέλαβε ο τηλεοπτικός φακός να μοιάζει να έχει χάσει τη φωνή του, όσο και του κόσμου: με το αλάθητο κριτήριο του, πανηγύρισε την (ορθή, αλλά οριακή) υπόδειξη από το VAR πανηγυρίζοντας σαν γκολ.

Να υπενθυμίσω ότι στα 14 αμέσως προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια του στα οποία ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί πρώτος γκολ στο Καραϊσκάκη, εν τέλει είχε 11 ήττες (!) και τρεις ισοπαλίες: δύο 1-1 με Λούντογκορετς και Σλόβαν, ισοφαρίζοντας και στα δύο παιχνίδια με γκολ στο 87’. Και μία ισοπαλία το 2-2 με την Τότεναμ, πρώτα μειώνοντας με τη λήξη του ημιχρόνου (1-2) και μετά ισοφαρίζοντας με πέναλτι στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου.

Και να επισημάνω ότι χθες σε αυτό το γκολ των Ούγγρων υπήρξε πολύ κακή συμπεριφορά από τρεις παίκτες. Πρώτα από τον Έσε, που όπως και με τον ΟΦΗ στα πρώτα λεπτά πάλι έκανε αβίαστα λάθος πάσα πάνω σε αντίπαλο. Μετά από τον Αλεξανδρόπουλο που έκανε το αχρείαστο φάουλ. Και τέλος από τον Κάρμο που έχασε εντελώς το μαρκάρισμα του αντίπαλου φορ.

Δεύτερη μεγάλη στιγμή, φυσικά, το γκολ που μέτρησε, του Ολυμπιακού, στο 83’, σε μία πραγματικά πολύ καλά δομημένη επίθεση του Ολυμπιακού, που ξετυλίχθηκε μέσα σε 45 δευτερόλεπτα, από το 81.19 έως το 82.04, με 11 πάσες και διαδοχικά την μπάλα να περνάει από τα πόδια των Πασχαλάκη, Ορτέγκα, Όρτα, Γιόβετιτς, πάλι Όρτα, Φορτούνη, Έσε, πάλι Φορτούνη, πάλι Ορτέγκα, Ποντένσε, ξανά Φορτούνη, με την ωραία πάσα του στον Ροντινέι και την «τρίτη και φαρμακερή» σέντρα του Βραζιλιάνου στο 90λεπτο.

Πρώτη ήταν με το αριστερό κι έφερε την κεφαλιά του Κάρμο, που έβγαλε πολύ δύσκολα ο Ούγγρος γκολκίπερ. Δεύτερη ήταν πάλι με το αριστερό και έφερε σε θέση βολής τους Αλεξανδρόπουλο και Καρβάλιο, που δεν μπόρεσαν όμως να τελειώσουν καλά τη φάση. Τρίτη ήταν το γκολ! Σέντρα με δύο αποδέκτες! Θα μπορούσε να την βρει ο Γιόβετιτς στο πρώτο δοκάρι, αλλά δεν έπιασε την κεφαλιά. Θα μπορούσε να την βρει ο Ελ Κααμπί στο δεύτερο δοκάρι-αυτός την βρήκε και είχε εύκολο έργο, αξιοποιώντας την καλή θέση που είχε πάρει σαν σέντερ φορ.

Το πλέον πολύτιμο ίσως γκολ που έχει βάλει με την «ερυθρόλευκη» ο Μαροκινός (είχε κι ένα άλλο σημαντικό, στο 1-1 με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια), που στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχε τον άχαρο ρόλο να παλεύει με τους δύο στόπερ κι όταν μία φορά βρέθηκε σε θέση βολής, ενώ έκανε πολύ ωραία κίνηση φεύγοντας στην πλάτη του αμυντικού, τον πούλησε το πολύ κακό κοντρόλ του, το οποίο δεν είναι και το δυνατό του σημείο…

Όταν, όμως, έγιναν οι αλλαγές κι ο Ολυμπιακός παρουσίασε διαφορετικό πρόσωπο, ο Ελ Κααμπί φάνηκε κι αυτός πολύ περισσότερο. Δεν περιορίστηκε μόνο να κερδίζει κεφαλιές στις εναέριες μονομαχίες μακριά από την περιοχή, αλλά έγινε και πολύ επικίνδυνος. Την πρώτη φορά δεν έκανε την καλύτερη προβολή στην έξυπνη πάσα του Ποντένσε, τη δεύτερη φορά τον νίκησε ο γκολκίπερ στο καλό του σουτ από την ωραία μπαλιά του Γιόβετιτς και την τρίτη φορά ήρθε το γκολ! Κάπως έτσι είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Όπως και με τις σέντρες του Ροντινέι: μία, δύο, στην τρίτη καλή ήρθε το γκολ!

Παρεμπιπτόντως, τι άλλο έπρεπε να κάνει ο στόπερ της Φέρεντσβαρος στον Ελ Κααμπί, για να δώσει το φάουλ ελάχιστα έξω από την περιοχή, σε πλεονεκτική θέση, ο Σουηδός διαιτητής; Έπρεπε να του έβγαζε τη φανέλα από το τράβηγμα;

Ελ Κααμπί

Τέλος πάντων, κάτι για τον Ροντινέι: «Δεν παίζει» αυτό που κάνει φέτος! Έχει φτιάξει εννιά (!) γκολ από σέντρες. Και τι γκολ-τώρα στη νίκη με τη Φέρεντσβαρος, στη νίκη επί της Γκενκ, στο ματς με την Φράιμπουργκ, στις δύο νίκες επί του Άρη…Αλλά και γκολ με τη Γουέστ Χαμ!

Σε πλήρη αντίθεση, με την εικόνα που υπάρχει επιθετικά από τον έτερο ακραίο μπακ, τον Ορτέγκα, από τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει πάρει ένα γκολ από σέντρα, νομίζω στο 4-0 με την Κηφισιά…Μα ένα γκολ; Σκέφτεστε πόσο διαφορετική προς το καλύτερο θα ήταν η ομάδα δημιουργικά-επιθετικά εάν έπαιρνε ίδιες η, έστω παραπλήσιες βοήθειες κι από αριστερά από τον πλάγιο αμυντικό της;…

Κοιτάξτε, εγώ δεν λέω να μην στηρίξει ο Ολυμπιακός τον Ορτέγκα. Έχει κάνει μία επένδυση, έδωσε 5 εκ. Ευρώ, ο Αργεντίνος είναι 24 ετών, έχει ταχύτητα και ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, όμως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει να δίνει το κάτι παραπάνω, ειδικά επιθετικά-υποτίθεται ότι ο Κορδόν τον έφερε γιατί είναι πολύ καλός επιθετικογενής μπακ. Αλλά έχουμε ξεχάσει τις σέντρες του. Χθες, που σε γενικές γραμμές τα πήγε αρκετά καλά, δεν πέρασε έστω μία σέντρα. Τη μοναδική που επιχείρησε έστειλε την μπάλα στον πρώτο αντίπαλο που ήταν μπροστά του. Σε μία άλλη προώθηση κόπηκε υπερβολικά εύκολα και μόνο σε μία τρίτη κέρδισε ωραία ένα φάουλ σε καλή θέση, πλάγια.

Η σεζόν τελειώνει κι ο Ορτέγκα πρέπει να βγάλει επιτέλους προσωπικότητα στο παιχνίδι του-έχει παίξει με τη Βέλεζ ημιτελικά Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα, θα είναι καλύτερος παίκτης από αυτό που δείχνει. Δεν αρκεί να κρατάει καλά την μπάλα στα πόδια του. Πρέπει να γίνει ουσιαστικός επιθετικά και πιο αξιόπιστος αμυντικά. Χθες πάλι έχασε κάποια στιγμή την μπάλα από τον έλεγχο του μέσα στην περιοχή κι ευτυχώς που ο Ροντινέι έκανε σωτήρια παρέμβαση.

Ολυμπιακός

Τέλος πάντων, η νίκη για τον Ολυμπιακό ήταν βαθιά ανάσα, μετά από μία μεγάλη περίοδο στην οποία δεν μπορούσε να σταυρώσει ένα καλό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο παιχνίδι.

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν για πανηγυρισμούς μία νίκη επί της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας, αλλά τώρα μιλάμε για αντίπαλο στην ίδια θέση του ranking της ΟΥΕΦΑ και για διακύβευμα μία πρόκριση στους 16 μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έστω του Κόνφερενς Λιγκ, με τον Ολυμπιακό να είναι ταλαιπωρημένος, στην κατάσταση που ξέρουμε. Όταν μέχρι πριν τρία-τέσσερα χρόνια περνούσες την Άρσεναλ και την PSV στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν μπορείς να είσαι ευτυχής που τώρα παλεύεις να περάσεις, γιατί ακόμη δεν την έχεις περάσει, τη Φέρεντσβαρος στην τρίτη διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός, όμως, πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τώρα να επενδύσει σε αυτό το παιχνίδι, που αν μη τι άλλο έδειξε ότι με καλύτερη οργάνωση και περισσότερη αποφασιστικότητα η ομάδα μπορεί να κάνει πράγματα, έστω τώρα στο τέλος, έστω με μία ευρωπαϊκή λίστα που δεν έχει επαρκή αριθμό αμυντικών. Ο Μεντιλίμπαρ φαίνεται να είναι ένας προπονητής που μπορεί να την βοηθήσει με την εμπειρία του και τις γνώσεις του, ίσως και το άστρο του: στα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια του πλέον έχει τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες!

Η ομάδα στην πραγματικότητα δεν ήταν καλή χθες, με εξαίρεση τα τελευταία 30 λεπτά και, σε ένα βαθμό, τα 15 τελευταία του α΄ ημιχρόνου. Ήταν όμως δυναμική, πάλεψε, έβγαλε αγωνιστικότητα κι ένα χαρακτήρα. Έβλεπες τον Φορτούνη και τον Ποντένσε να γυρίζουν πίσω και να κάνουν άμυνες, έβλεπες πίσω να βοηθάει ο ένας τον άλλο, βασικά-αυτονόητα πράγματα που δυστυχώς στον φετινό Ολυμπιακό δεν υπάρχουν σε μόνιμη βάση.

Μεντιλίμπαρ

Ήταν εξόφθαλμο ότι ο Βάσκος προπονητής διείδε ότι οι Ούγγροι (μετά από τη χειμερινή διακοπή πρωταθλήματος 1,5 μήνα) άρχισαν να χάνουν στροφές στο β΄ ημίχρονο και κτύπησε με τις αλλαγές μετά το 60’. Ο Ποντένσε αυτή τη φορά μπήκε και μας είπε ότι ήθελε σαν τρελός να παίξει, όχι όπως έμπαινε με τον Καρβαλιάλ, που μας έλεγε «δεν θέλω να παίζω αλλαγή»…Ο Όρτα έβγαλε ενέργεια και άρεσε, ειδικά όταν πέρασε λίγο πιο πίσω, σαν 8άρι, κι όχι 10άρι που έπαιξε αρχικά…Ο δε Γιόβετιτς κατέθεσε, επιτέλους, την ποιότητα του, σε ρόλο πίσω από τον σέντερ φορ και απέδειξε ότι μπορεί να είναι πολύτιμος σε ένα τέτοιο ρόλο…

Η μαγκιά των παικτών και του προπονητή είναι τώρα να έχουν συνέχεια, στη Θεσσαλονίκη και στη Βουδαπέστη.

Άσχετο: Όπως είχα προβλέψει, «σιγά μην περνούσε το αίτημα του Ολυμπιακού για αναβολή του αγώνα του με τον ΠΑΟΚ». Κι εντάξει, δεν περιμέναμε από τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ να ψηφίσουν ποτέ υπέρ του Ολυμπιακού-ούτε ασφαλώς από τον Άρη του Κάρυ. Αλλά ο ΠΑΣ, ο Παναιτωλικός, η Λαμία, η Κηφισιά; Τι συμφέροντα είχαν να ψηφίσουν υπέρ της ΑΕΚ, που πρωτοστάτησε στην απόρριψη του αιτήματος της διευκόλυνσης του Ολυμπιακού στην Ευρώπη; Γιατί δεν μας εξηγούν οι διοικήσεις τους; Κι ας μας πουν οι Χριστοβασίλης και Παπαϊωάννου και Κωστούλας: είναι αλήθεια ότι μέχρι και την παραμονή της ψηφοφορίας βεβαίωναν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος «αφού είναι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου»; Και τι άλλαξε την ημέρα της ψηφοφορίας;…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ευτυχώς που καμιά φορά υπάρχει και «ποδοσφαιρική θεία δίκη», όπως συνέβη χθες με την ακύρωση του γκολ των Ούγγρων. Ειδάλλως, θα μιλούσαμε για κανονικό σκάνδαλο, με την απροσεξία όλης της διαιτητικής ομάδας. Δείτε που κάνει το φάουλ ο Αλεξανδρόπουλος, στο τέλος της πέμπτης λωρίδας του χόρτου, για να το καταλάβετε καλύτερα.

Φάουλ

Και δείτε εδώ που χτυπάει το φάουλ ο παμπόνηρος Εβραίος Αμπού Φανί: στις αρχές της τρίτης λωρίδας!!! Μιλάμε ότι έφαγε όσα μέτρα ήθελε, χωρίς κανείς να του πει τίποτα. Ούτε καν ένας παίκτης του Ολυμπιακού η, γενικά κάποιος από τον Ολυμπιακό.

φάουλ

Τι νομίζετε ότι είναι το ποδόσφαιρο στα παιχνίδια που παίζονται στο όριο. Μία λεπτομέρεια είναι. Πάλι καλά που οι Γερμανοί στο Var ενήργησαν δίκαια. Κάτι για το οποίο, συγνώμη κιόλας αλλά έτσι νιώθω, δεν είμαι βέβαιος ότι θα το βλέπαμε από AVAR στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Διότι, άλλο είναι να βάλεις την γραμμή για το οφσάιντ την στιγμή που ο παίκτης ο οποίος κάνει την πάσα βρίσκει αρχικά την μπάλα και άλλο να βάλεις την γραμμή την στιγμή που ο παίκτης ο οποίος κάνει την πάσα έχει ήδη δώσει την μπάλα, στην κατάληξη δηλαδή της προσπάθειας. Ό,τι θέλει κάνει ο AVAR κι έτσι μπορεί να διαμορφώσει την εξέλιξη ενός αγώνα…

Φορτούνης

Ο δε Σουηδός Νίμπεργκ δεν έκανε χθες μία καλή διαιτησία, έκανε όμως μία αντικειμενική διαιτησία. Τα έξι λάθη του ήταν, φοβερό, από τρία υπέρ κάθε μίας ομάδας και δη με την ίδια σημασία! Αυτό σημαίνει ότι είχε έρθει για να απονείμει το δίκαιο. Τώρα, αυτά τα…σέρβικα του Στάνκοβιτς, για να δικαιολογηθεί «εσωτερικά» για την ήττα και να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της ρεβάνς, είναι ακριβώς έτσι, σέρβικα.

Και για το τέλος ένα Emoji

sofa score

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.