Παναθηναϊκός: Η συνέπεια του Παλάσιος είναι πραγματικά δυσεύρετη

Παναθηναϊκός: Η συνέπεια του Παλάσιος είναι πραγματικά δυσεύρετη

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Η συνέπεια του Παλάσιος είναι πραγματικά δυσεύρετη

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με αφορμή τον Σεμπαστιάν Παλάσιος γράφει για τον Αργεντινό εξτρέμ, το θέμα της παραμονής του στο Τριφύλλι και την αναβάθμιση στα εξτρέμ που έχει ανάγκη από το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός.

Από το 2000 κι έπειτα οι εξτρέμ που έκαναν την διαφορά στον Παναθηναϊκό ήταν και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν μιλάμε για καλούς παίκτες, για ατομικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, για εκλάμψεις. Μιλάμε για σφραγίδα, για αποτύπωμα για παίκτες που να αποτέλεσαν στις εκδόσεις τους σημείο αναφοράς. Όπως αποτελεί σταθερά και αμείωτα εδώ και τρία χρόνια για τον Παναθηναϊκό ο Σεμπαστιάν Παλάσιος.

Ο Αργεντινός εξτρέμ διαθέτει μία πραγματικά δυσεύρετη συνέπεια στο να παράγει ουσία στο παιχνίδι της ομάδας. Στο να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, στο να σκοράρει, στο να αποτελεί ένα ''όπλο'' στην πίεση ψηλά, διαθέτοντας τρομακτική τακτική παιδεία και πάνω από όλα διάθεση στο ανασταλτικό κομμάτι.

Χωρίς να αποτελεί τον ακραίο μεσοεπιθετικό που οι επαφές του ξεχειλίζουν από ποιότητα, χωρίς να έχει κάποια σπουδαία επίδοση στο 1vs1 ή μεγάλη κλάση στα τελειώματά του, ο ''Τούκου'' εδώ και τρία χρόνια είναι... λεφτά στη τράπεζα για το Τριφύλλι.

Με την ταχύτητά του, με την ποδοσφαιρική του επιμονή, με το διάβασμα των καταστάσεων, με την γενναιότητα και την αυταπάρνησή του, με την τρομερή ψυχολογία που τον απογειώνει όταν του βγαίνουν τα παιχνίδια.

Η θλάση κι έπειτα η υποτροπή που τον άφησαν ένα μήνα έξω, τον πήγαν πίσω. Η παρουσία του έλειψε πολύ στον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός άσος είναι και φέτος ο πιο επιδραστικός εξτρέμ του συνόλου. Πάνω από Βέρμπιτς, Αϊτόρ και Μαντσίνι. Είπαμε και στην αρχή: Συνέπεια. Διάρκεια.

Την πρώτη του σεζόν είχε σε 43 συμμετοχές, 13 γκολ και 3 ασίστ. Πέρσι σε 38 παιχνίδια, 6 γκολ και 2 ασίστ που θα μπορούσαν να είναι πολύ παραπάνω, καθώς ήταν πρώτος σε key passes για τον Παναθηναϊκό με 24 και τρίτος σε όλο το πρωτάθλημα. Όπως εδώ και τρία χρόνια είναι ο πρώτος εξτρέμ του πρωταθλήματος σε επαφές εντός αντίπαλης περιοχής. 87 την πρώτη σεζόν, 117 πέρσι, 76 φέτος.

Φέτος; 30 παιχνίδια, 6 γκολ, 7 ασίστ. Αρκετές φορές όταν γίνεται κουβέντα για τους εξτρέμ, η συζήτηση πηγαίνει μόνιμα στα ''νούμερα''. Στα γκολ και τις ασίστ, στην ουσία. Δεν είναι μόνο αυτά στο ποδόσφαιρο, αλλά ας πούμε πως αυτό αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Οι επιδόσεις του Παλάσιος είναι εξαιρετικές και κοστίζουν στον Παναθηναϊκό κάτι λιγότερο από 600.000 ευρώ ετησίως. Value for money.

Mε όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι ''πράσινοι'' θα έπρεπε ήδη να έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Παλάσιος για την ανανέωση του συμβολαίου του, το οποίο εκπνέει το προσεχές καλοκαίρι. Δεν υπάρχει λόγος να αξιολογηθεί η προσφορά του στο φινάλε της σεζόν, όταν το δείγμα είναι τόσο μεγάλο και τόσο ξεκάθαρο. Αν ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του ή να αναζητήσει ένα μυθικό συμβόλαιο στα... πετρέλαια, είναι μία άλλη ιστορία, εντελώς υποθετική.

Ένα έμψυχο δυναμικό στο ποδόσφαιρο γίνεται ακόμη καλύτερο σταδιακά, όταν ο καλός βασικός του 2021, του 2022 και του 2023, μετατρέπεται σε πρώτη εναλλακτική-θεωρητικά πάντα- το 2024. Προφανώς ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί μία ποιοτική αναβάθμιση στους εξτρέμ το καλοκαίρι, με τουλάχιστον ένα παίκτη από αυτό που έχουμε μάθει να λέμε ''πάνω ράφι''. Με κάποιον που θα έρθει και θα του αλλάζει την ζωή, θα γίνει σημείο αναφοράς.

Στην τετράδα ή στην πεντάδα των ακραίων μεσοεπιθετικών της επόμενης σεζόν στον Παναθηναϊκό, όμως, είναι το ποδοσφαιρικά προφανές πως θα πρέπει να παραμείνει ο 32χρονος άσος.

Επαναλαμβάνουμε. Οι ''μαγικές'' λέξεις σε αυτό το άθλημα: Διάρκεια, συνέπεια, συνέχεια. Ας το πούμε και με ένα παράδειγμα: Ο Τζούρισιτς δεν διαθέτει πιο ποιοτικά ατομικά χαρακτηριστικά από τον Παλάσιος; Προφανώς. Έχει βοηθήσει; Όχι. Έχει διάρκεια; Ούτε καν. Ο Βέρμπιτς δεν είναι πιο ποιοτικός; Μία από τα ίδια, όμως, με κάποιες ελπιδοφόρες εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα επί Τερίμ.

Ο Παλάσιος, λοιπόν, μπορεί να μην είναι... φαντεζί στο μάτι-που και αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά σε δεύτερο πλάνο- αλλά η ουσία του για τον Παναθηναϊκό είναι πάντα εκεί. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.