Αυτό το ντέρμπι ζυγίζει παραπάνω από “6ποντο”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αυτό το ντέρμπι ζυγίζει παραπάνω από “6ποντο”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός και όλα όσα κρίνονται στο τερέν της Τούμπας την Κυριακή.

Θεωρητικά πρόκειται για ένα εξάποντο παιχνίδι, δεδομένου ότι θα συγκρουστούν δύο ομάδες που έχουν θέσει στον εαυτό τους τον ίδιο στόχο - την κατάκτηση του τίτλου. Αν όμως λάβεις υπόψη το κλίμα διεξαγωγής αυτού του ντέρμπι, δηλαδή τα όσα ακούς να φτάνουν στις ομάδες από το περιβάλλον τους, αντιλαμβάνεσαι ότι το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός δίνει κάτι παραπάνω από ένα “τρίποντο με αξία εξάποντου” στον νικητή. Θα του δώσει μια πιστοποίηση ότι πορεύεται προς τον δρόμο που δημιουργεί δυναμική τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ περιμένει να διαπιστώσει αν τα όσα κάνει απέναντι σε χαμηλότερου βεληνεκούς αντιπάλους μπορεί να τα κάνει και απέναντι σε έναν διεκδικητή του πρωταθλήματος. Γι’ αυτό και μια νίκη επί του Παναθηναϊκού θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα - της επιβεβαίωσης ότι “μπορεί”. Και επειδή αυτό ήταν που του έλειψε πέρσι και του κόστισε πολύ στα play-offs, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι μια “παράσταση νίκης” απέναντι σε έναν διεκδικητή του τίτλου θα του τονώσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε μετά από τα Χριστούγεννα προπονητή επειδή θεωρούσε ότι με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είχε μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο. Τον άλλαξε επειδή θεώρησε ότι πρέπει να βάλει στον πάγκο του κάποιον που θα του ισχυροποιήσει τον χαρακτήρα και θα του δώσει πιο έντονα την νοοτροπία νικητή στα μεγάλα ματς, στα ντέρμπι. Μια διοίκηση που άλλαξε τον Γιοβάνοβιτς για τα ντέρμπι είναι μια διοίκηση που περιμένει να δει τον Φατίχ Τερίμ να κάνει την διαφορά στα ντέρμπι. Συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια νίκη στην Τούμπα θα κάνει τον Παναθηναϊκό να νιώσει και να σκεφτεί, τουλάχιστον εσωτερικά, ότι έκανε καλά που άλλαξε προπονητή και ότι “βρίσκει” τον δρόμο για να κατακτήσει τον τίτλο.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΞΕΣΠΑΣΜΑ” ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΕΪΔΑ ΓΙΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Όταν συγκρίνεις την απόδοση των ομάδων στα τελευταία 4 ματς πρωταθλήματος, δηλαδή όσο καιρό είναι ο Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού, διαπιστώνεις μέσα από το Comparisonator, ότι ο ΠΑΟΚ κάνει περισσότερα και καλύτερα πράγματα στο επιθετικό κομμάτι, και ότι κάνει πάνω κάτω το ίδιο καλά πράγματα στην άμυνα. Μάλιστα επιτρέπει χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο και είναι λίγο πιο αποτελεσματικός όταν πρεσάρει ψηλά στο γήπεδο. Φυσικά με την υποσημείωση ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει τους ίδιους αντιπάλους.

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

Θεωρητικά λοιπόν η στιγμή ευνοεί τον ΠΑΟΚ, για τρεις λόγους και όχι επειδή παίζει στην άδεια έδρα του. Ο ΠΑΟΚ είναι μια πιο ώριμη ομάδα, διότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή πριν από έναν μήνα, υπερτερεί σε αγωνιστική κατάσταση με συνέπεια οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής να αποφασίζουν με πολύ τονωμένη αυτοπεποίθηση, και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις εντάσεις και τις δυνάμεις στο παιχνίδι του σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που μένει από δυνάμεις επειδή ο Τερίμ έχει αλλάξει την ένταση στο παιχνίδι του.

Τα ντέρμπι όμως δεν τα κερδίζει η θεωρία. Και ο Παναθηναϊκός με τον Τερίμ έχει δείξει αποφασιστικότητα στα ντέρμπι, τόσο απέναντι στην ΑΕΚ όσο και απέναντι στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και είναι παιχνίδι που δεν σε αφήνει να επιχειρήσεις πρόβλεψη. Σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, ο ΠΑΟΚ έχει πιθανότητες νίκης 44% και ο Παναθηναϊκός 31%.

Στο τακτικό κομμάτι οι ερωτήσεις είναι πολλές: θα δοκιμάσει ο Λουτσέσκου να παίξει άμεσο ποδόσφαιρο σημαδεύοντας στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του Παναθηναϊκού που είναι τοποθετημένη ψηλά; Θα καταφέρει με αυτή την πίεση ο Παναθηναϊκός και με το άμεσο πρέσινγκ να πάρει την μπάλα στο αντίπαλο μισό και να εκδηλώσει γρήγορες επιθέσεις; Θα επενδύσει ο Λουτσέσκου στην πιθανότητα κόπωσης του Παναθηναϊκού στα τέλη των ημιχρόνων; Θα σχεδιάσει επιθέσεις από τον κεντρικό άξονα ο Τερίμ και αν ναι πώς θα σταθεί απέναντι σε αυτό ο ΠΑΟΚ; Θα μπορούσα να γράψω ένα πλήθος παρόμοιων ερωτήσεων που περιμένω να απαντηθούν το βράδυ της Κυριακής. Και αυτό είναι το ωραίο - ότι στην αναμονή του αυτό το παιχνίδι μοιάζει γεμάτο από ποδόσφαιρο και ενδεχομένως να υπόσχεται μια εκρηκτική αρχή.

Εύχομαι το ματς να μας αφήσει να μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο και μετά από τη λήξη του και όχι για τους διαιτητές. Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω από μια ευχή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.