Ολυμπιακός: Ή νέο ξεκίνημα ή ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα…

Ολυμπιακός: Ή νέο ξεκίνημα ή ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το αποψινό κρίσιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού και όχι μόνο.

Ο Ολυμπιακός έχει χάσει και στα δύο τελευταία παιχνίδια του για το πρωτάθλημα στο Χαριλάου! Με το ίδιο σκορ (1-2) και με τον ίδιο τρόπο, με τους γκολκίπερ του να τρώνε κοροϊδίστικα γκολ, στο ένα ματς τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Βατσλίκ (έξοδος μακριά από την εστία του σε slow motion) και στο άλλο τον Απρίλιο του 2023 ο Πασχαλάκης (το έφαγε από απευθείας εκτέλεση κόρνερ)!

Η αλήθεια είναι ότι τη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει φοβερά αρνητικά ιστορικά ρεκόρ. Για παράδειγμα, συμπλήρωσε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη χωρίς να έχει νίκη με την ΑΕΚ (δύο ισοπαλίες και δύο ήττες)! Η, σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό έχει πλέον μόλις μία νίκη, χάνοντας τα τρία και φέρνοντας ισοπαλία σε άλλα τέσσερα. Ήττα του απόψε με τον Άρη, θα σημάνει ισοφάριση του αρνητικού ιστορικού ρεκόρ του: τρεις συνεχόμενες ήττες πρωταθλήματος στο Χαριλάου, κάτι που είχε ξανασυμβεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Νίκη του Ολυμπιακού σήμερα μπορεί όμως να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για μία ομάδα που όπως έγραφα και τις προάλλες και πέρυσι τέτοια εποχή, στα μισά του πρωταθλήματος (18η αγωνιστική) ήταν βαθμολογικά όπως τώρα, κι όμως μέσα σε εννιά αγωνιστικές, στην 27η, είχε μειώσει τη διαφορά της από τον πρώτο ΠΑΟ στους τρεις πόντους και από τη δεύτερη ΑΕΚ στους δύο πόντους! Ώσπου ήρθε εκείνο το παιχνίδι με τον Άρη στο Καραϊσκάκη, που από 2-0 έγινε 2-2 με τον Ρέτσο με ένα απίστευτο λάθος να δίνει στους Θεσσαλονικείς τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο παιχνίδι (2-1) και έφερε ως συνέπεια το διαζύγιο με τον Μίτσελ και το τέλος της ελπίδας του Ολυμπιακού για τον τίτλο.

Παρεμπιπτόντως, και ο προκάτοχος του Μίτσελ, ο Κορμπεράν, είχε χάσει τη θέση του στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από ένα άλλο παιχνίδι με τον Άρη (!), εκείνο στη Θεσσαλονίκη, στο ξεκίνημα τότε της περασμένης σεζόν, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προηγηθεί, αλλά μέσα σε ένα πεντάλεπτο στο τέλος (76’-80’) έχασαν ακόμη και την ισοπαλία! Οπότε, καλά θα κάνει ο Καρβαλιάλ να κερδίσει απόψε! Με τον Ολυμπιακό, άλλωστε, την άλλη αγωνιστική να παίζει με τον ΠΑΣ στο Καραϊσκάκη και παράλληλα να γίνεται το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΠΑΟ, μπορεί να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες πριν οι Πειραιώτες ξαναπάνε στη Λεωφόρο αυτή τη φορά για ντέρμπι πρωταθλήματος. Αντίθετα, με ένα ακόμη κακό αποτέλεσμα σήμερα, η ψαλίδα θα ανοίξει και άλλο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και γενικότερα για την ψυχολογία όλου του οργανισμού Ολυμπιακός.

Βεβαίως, για να έρθει ένα διπλό στο Χαριλάου, όπου εσχάτως ο Άρης κέρδισε τόσο τον ΠΑΟ (2-0), όσο και τον ΠΑΟΚ (2-1), αλλά κι απέκλεισε και την ΑΕΚ (1-1) έστω στα πέναλτι, καταλαβαίνει κάποιος ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει κι όχι αυτό που νομίζουν ότι πρέπει. Από τη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, μου έμεινε μία φάση, στο 42ο λεπτό, η ευκαιρία που έχασε ο Μαντσίνι. Βγάζει σέντρα από αριστερά ο Χουάνκαρ, με τον Φορτούνη που θα έπρεπε να τον μαρκάρει να…αγναντεύει, και βρίσκεται μόνος του σε θέση μέσα δεξιά στην περιοχή ο Μαντσίνι, με τον Μασούρα που έπρεπε να τον μαρκάρει επίσης να…αγναντεύει (ο Ορτέγκα είχε συγκλίνει προς το πέναλτι μαρκάροντας άλλον παίκτη του ΠΑΟ).

Και μόνο αυτή η φάση, δείχνει γιατί ο Ολυμπιακός πάει έτσι όπως πάει φέτος. Την στιγμή που ο Μαντσίνι και ο Βέρμπιτς σκίζονταν να μαρκάρουν τους μπακ του Ολυμπιακού (Ορτέγκα και Ρόντινεϊ αντίστοιχα) κάθε φορά που προωθούνταν, οι ακραίοι χαφ του Ολυμπιακού μάρκαραν με τα μάτια σε μία καθοριστική στιγμή-γιατί αν εκεί σκόραρε ο Μαντσίνι, μπορεί να βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι, προς το χειρότερο για την ομάδα του Καρβαλιάλ. Ναι, υπήρχαν στιγμές που και ο Μασούρας και ο Φορτούνης έκαναν δουλειά ανασταλτικά, αλλά στο ποδόσφαιρο, σε τέτοιο επίπεδο, αρκεί μία στιγμή, μία λεπτομέρεια, για να κρίνει έναν αγώνα.

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΜΑΡΕΣΚΑ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Όπως μου έμεινε και κάτι άλλο από το ντέρμπι Κυπέλλου της Τετάρτης: η αδυναμία των περισσότερων παικτών του Ολυμπιακού να βγάλουν προσωπικότητα. Τους έβλεπες, είχαν την μπάλα στα πόδια τους κι αντί να πάρουν μία πρωτοβουλία, να κάνουν μία ενέργεια, έκαναν όλοι το ίδιο πράγμα, περίμεναν πότε θα έρθει κοντά τους ο Φορτούνης να του δώσουν την μπάλα…Να βγάλουν δηλαδή από πάνω τους την ευθύνη και να την πάρει ο Φορτούνης. Προς τιμήν του αυτός, και ως αρχηγός, αλλά και ως παίκτης με ποιότητα, το έκανε, πήγαινε και έπαιρνε και ξαναέπαιρνε την μπάλα. Μόνο που δεν είναι έτσι το ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν ένας παίκτης να πάρει ένα παιχνίδι δύσκολο-κι αν γίνεται, γίνεται μία, άντε δύο φορές. Και δεν είναι εικόνα αυτή, οι παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν την μπάλα και να καθυστερούν το παιχνίδι, να μην την δίνουν, περιμένοντας να έρθει να την πάρει από μπροστά τους ο Φορτούνης για να κάνει κάτι αυτός.

Μπορεί δε να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι η αλλαγή θέσεων του Φορτούνη, από εκεί που έπαιζε πλάγια τώρα να παίζει στον άξονα, αλλά ενίοτε και πλάγια, δεν έχει κάνει καλό στον παίκτη και κατ΄ επέκταση και στην ομάδα. Ο Φορτούνης πήγαινε μια χαρά στα πλάγια και ας λέγαμε ότι δεν είναι η θέση του. Γκολ έβαζε, γκολ έφτιαχνε, την καλύτερη του σεζόν έκανε μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Άσχετο: Tόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και η ΑΕΚ, ενεπλάκησαν στη μεταγραφή του Σέρβου κεντρικού χαφ Μαξίμοβιτς, που όμως κατά 90% θα κλείσει στον Παναθηναϊκό, όπως λένε πληροφορίες από την Ισπανία. Για τον Ολυμπιακό μου είπαν ότι δεν μπήκε στον χορό-ίσως γιατί περιμένει ότι μπορεί ακόμη να κάνει του Μουσράτι; Αντιθέτως, μπήκε, και παραμπήκε στον χορό ο Ολυμπιακός για τον Ντράγκοβιτς, με τον Ερυθρό Αστέρα, όμως, να απαντάει ξεκάθαρα ότι δεν τον πουλάει τον κεντρικό του αμυντικό, και αρχηγό του, παρότι το καλοκαίρι μένει ελεύθερος.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Δανό διαιτητή έφερε η ΚΕΔ για τον αγώνα του Ολυμπιακού στο Χαριλάου, τον Κρογκ. Δεν τον ξέρω, οπότε και δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, απλά σκέφτομαι ότι την αμέσως προηγούμενη φορά που η ΚΕΔ είχε φέρει Δανό διαιτητή σε παιχνίδι του Ολυμπιακού ήταν πέρυσι με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, τον Κέλετ, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζεται με το πέναλτι στο 97’. Όπως σκέφτομαι και ότι τελευταία φορά που η ΚΕΔ έφερε Δανό διαιτητή σε αγώνα του Άρη, τον Πούτρος, τις προάλλες, ο Άρης κέρδισε 2-1 τον ΠΑΟΚ στο Χαριλάου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ

Να το πάω και πιο μακριά; Τη μοναδική άλλη φορά που Δανός διαιτητής έπαιξε σε αγώνα του Ολυμπιακού με τον Άρη, πάλι ο Κέλετ, ο Ολυμπιακός είχε μείνει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λαλά από το 40ο λεπτό στο Ολυμπιακός-Άρης 1-0 τον Μάρτιο του 2021 στο Καραϊσκάκη…

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.