Mία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό...

Mία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό...

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Mία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό...

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που πέταξε από τα χέρια του την νίκη στην «OPAP Arena», την καλή εικόνα του συνόλου του Φατίχ Τερίμ, τον εκπληκτικό Γουίλιαν Αράο και τον ανεκδιήγητο VAR από την Κροατία.

Είναι η πρώτη φορά που επί των ημερών του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός έβαλε στο χορτάρι σε τόσο μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την βερσιόν της Ένωσης για να την αντιμετωπίσει. Ένταση στην ένταση λοιπόν, δύναμη στην δύναμη, παιχνίδι σε υψηλό τέμπο στην μεγαλύτερη διάρκειά του.

Μετάβαση στην μετάβαση. Το Τριφύλλι δεν παρουσίασε την εικόνα μίας ομάδας που έχει έναν προπονητή στον πάγκο, λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Αυτή η διαφορά που κάνει τα δύο σύνολα να διαφέρουν ως προς τις απαιτήσεις που υπάρχουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο αυτή την εποχή, δεν έγινε ορατή, καθώς οι παίκτες του Τούρκου προπονητή υπηρέτησαν άψογα το αγωνιστικό πλάνο και φυσικά υπάρχουν λειτουργίες που ήταν σε άριστο επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με εξαίρεση την φάση στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ όπου ο Λιβάι έσπασε το οφ-σάιντ, έφυγε στον χώρο και άνοιξε το σκορ, το σχέδιο τα πήγε περίφημα.

Ο Παναθηναϊκός χάρη στην εκμετάλλευση δύο στατικών φάσεων, ενός πολύ σημαντικού κομματιού του παιχνιδιού με το 1/3 των τερμάτων στο άθλημα να προέρχεται από αυτές τις στιγμές, έφτασε να κρατά το «τρίποντο» στα χέρια του μέχρι και τα πρώτα λεπτά των καθυστερήσεων.

Όταν λοιπόν προηγείσαι μέχρι το φινάλε στην Opap Arena και έχεις την ευκαιρία να αφήσεις την ΑΕΚ στο -5 και δεν το κάνεις, η γεύση που αφήνει στο Τριφύλλι το τελικό αποτέλεσμα είναι πικρή. Και την κάνει ακόμα πιο πικρή το γεγονός πως έχει να νικήσει σε ντέρμπι εννιά παιχνίδια. Τελευταία φορά ήταν στις 23 Απριλίου στη Τούμπα και προφανώς δεν υπολογίζουμε το ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο όπου κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι μία πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό το αποψινό ντέρμπι. Οι «πράσινοι» πλήρωσαν την οπισθοχώρηση από το γκολ του Αράο και μετά.

Οι χώροι υπήρχαν, τα ρίσκα της ΑΕΚ υπήρχαν αλλά παίζει και ο αντίπαλος, με την Ένωση να αντιδρά, να κυριαρχεί. Οι αλλαγές από τον πάγκο δεν έδειχναν διάθεση για διαχείριση μόνο του προβαδίσματος, παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν ουσιαστικά από το 2-1 και έπειτα. Λημνιός και Αϊτόρ αντί Βέρμπιτς και Μαντσίνι, Zέκα αντί Μπερνάρντ, Μλαντένοβιτς αντί Χουάνκαρ, Σπόραρ αντί Ιωαννίδη.

Επί της ουσίας και βάσει των επιλογών του προπονητή, ο Παναθηναϊκός έπαιξε μόνο για το 2-1 όταν στο φινάλε, γύρω στο 85', γύρισε την διάταξη σε αμυντική πεντάδα, με στόπερ τον Κώτσιρα που ξεκίνησε στο «6» και ήταν καλός.

Όσο όμως επιτρέπεις στην ΑΕΚ να σε παίζει μέσα στην περιοχή, πάντα αυξάνεις τις πιθανότητες να γίνει αυτό που έγινε. Ένα μεγάλο ατομικό λάθος από τον πλέον έμπειρο παίκτη που φορούσε την φανέλα του Παναθηναϊκού εκείνη την στιγμή στο χορτάρι. Ο Ζέκα με απλωμένο χέρι και εντός περιοχής, έκοψε το σουτ του Γκαρσία, πέναλτι, 2-2 και παραλίγο να έρθει τούμπα το ματς στο φινάλε, με τον Λοντίγκιν και τον Βαγιαννίδη να γλιτώνουν την ομάδα τους από τα χειρότερα. Θα μιλούσαμε για κανονική αυτοκτονία.

Το χέρι σε αυτές τις φάσεις πρέπει να είναι κολλημένο για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να προκύψει μία τέτοια φάση.

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο στην Opap Arena, το «είχε» το παιχνίδι αλλά για ακόμη μία φορά φέτος, στο τέλος της ημέρας πληρώνει ακριβά ένα ατομικό λάθος. Η κορυφή παραμένει «πράσινη» αλλά με συγκάτοικο τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ αντί για το -5 βρίσκεται στο -2 και ο Ολυμπιακός από το -8, πλησίασε στο -6. Το ιδανικό σενάριο ήταν μόλις λίγα λεπτά μακριά.

Πριν περάσουμε στην ατομική κριτική, είναι πραγματικά κωμικό το γεγονός πως ο VAR, Μπέμπεκ από την Κροατία δεν είδε το πεντακάθαρο πέναλτι του Πινέδα πάνω στον Βέρμπιτς. Δεν βρίσκει μπάλα, παίρνει το πόδι του Σλοβένου πάνω στην κίνηση. Πόσο πιο ξεκάθαρο πέναλτι από αυτό; Ο... ιός των Βαλκάνιων διαιτητών εμφανίστηκε και πάλι.

Από κει και πέρα, έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι ο Αράο στο κέντρο της άμυνας. Πραγματικά εκπληκτικό ματς από τον Βραζιλιάνο που ξέχωρα από την ανασταλτική δουλειά, πέτυχε και το 2-1, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το πόσο κομβικός είναι στις στατικές φάσεις. Με την επιστροφή του Σένκεφελντ, την προσθήκη του Ακαϊντίν και ακόμη ενός στόπερ, θα παίξει στην φυσική του και μακάρι για τον Παναθηναϊκό να καταφέρει να γίνει το ίδιο επιδραστικός.

Καλό παιχνίδι από τον Χουάνκαρ που «εξαφάνισε» τον Άμραμπατ και δημιούργησε το πρώτο γκολ με υπέροχη σέντρα, θετικότατο πρόσημο και ο Κώτσιρας στην μεσαία γραμμή, έχοντας συμμετοχή και στα δύο γκολ. Στο 1-1 πασάρει στον αμαρκάριστο Χουάνκαρ, στο 2-1 με το κεφάλι... σερβίρει στον Αράο.

Το αποψινό παιχνίδι περνά πλέον στην ιστορία, ο Παναθηναϊκός έβαλε στο σακούλι μόνο έναν βαθμό ενώ θα μπορούσε και τρεις και το βράδυ της Τετάρτης πηγαίνει στο Φάληρο για την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Σε έναν αγώνα όπου με κριτήριο την μεγάλη κατάθεση ενέργειας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Τερίμ θα πρέπει να περιμένει πολλά από εκείνους που δεν αγωνίστηκαν αρκετά στο αθηναϊκό ντέρμπι...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.