bet365

«Αφεντικό« στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ήταν ο Άρης! Με τα γκολ του Σουλεϊμάνοφ και του Σαβέριο οι «κίτρινοι» επικράτησαν με 2-1 του ΠΑΟΚ και τον... γκρέμισαν από την κορυφή. Ο Δικέφαλος... ξύπνησε με το γκολ του Μπάμπα αλλά δεν ολοκλήρωσε την αντεπίθεση.

Τι κι αν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και είδε πολλούς να τον είχαν… ξεγραμμένο, ο Άρης έβγαλε ψυχή και επέβαλε στο σπίτι του τους δικούς του κανόνες καθώς επικράτησε με 2-1 τον ΠΑΟΚ με γκολ των Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα οι «κίτρινοι» πήγαν το παιχνίδι έτσι όπως ακριβώς ήθελαν καθώς έδωσαν την μπάλα στον ΠΑΟΚ και χτύπησαν στο παιχνίδι μετάβασης. Έτσι προηγήθηκαν με 2-0 στις αρχές του δεύτερου μέρους με τα γκολ των Σάπι Σουλεϊμάνοφ, Κίκε Σαβέριο και μάλιστα θα μπορούσε να είχε βρει και τρίτο γκολ. Ο δε ΠΑΟΚ μέτρησε υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας αλλά ήταν δυσλειτουργικός στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ανούσιος από τα άκρα. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου απέκτησε ενέργεια με την είσοδο του Γιάννη Κωνσταντέλια στο παιχνίδι αλλά δεν απέφυγε την ήττα, την πρώτη έπειτα από σχεδόν δυόμισι μήνες και αήττητο έντεκα αγώνων.

Αρης - ΠΑΟΚ: Έτσι έπαιξαν…

Πλην της επιλογής του Κίκε Σαβέριο στο αριστερό άκρο της επίθεσης, οι δύο προπονητές απέφυγαν τους πειραματισμούς και επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις επί των επιλογών τους. Ο μεν Άκης Μάντζιος αξιοποίησε την επιστροφή του Βλάντιμιρ Νταρίντα σχηματίζοντας τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τους Ζουλ-Τζούρασεκ (4-3-3), κράτησε επίσης τους Μορόν-Σουλεϊμάνοφ στην επιθετική τριάδα όπως εξάλλου δεν άλλαξε τίποτε σε κέντρο άμυνας (Φαμπιάνο-Μπράμπετς) και δεξιά πλευρά (Οντουμπάτζο).

Στον ΠΑΟΚ, αν υπήρχε δίλημμα αυτό αφορούσε τον παίκτη πίσω από τον Μπράντον Τόμας και ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατέληξε στον φορμαρισμένο Τόμας Μουργκ ενώ στα άκρα ήταν οι Ντεσπότοφ, Τάισον. Αναμενόμενη ήταν η επιστροφή των Μεϊτέ-Οζντόεφ στον άξονα όπως και η αμυντική τετράδα των Βιεϊρίνια (δεξιά), Μπάμπα (αριστερά) και Κουλιεράκη-Κετζιόρα που ήταν οι δύο στόπερ στο 4-2-3-1 του Δικεφάλου.

Ο Άρης της υπομονής και ο ΠΑΟΚ της κατοχής

Αυτό έγινε στο πρώτο ημίωρο του αγώνα όπου ο ΠΑΟΚ μέτρησε υψηλότατο ποσοστό κατοχής μπάλας (σ. σ. 72% έναντι 28% του Άρη) αλλά ως ένα βαθμό ήταν προβλέψιμος στον τρόπο έκφρασής του στην επίθεση. Η λογική του Άρη εμπεριείχε προσοχή στους ακραίους επιθετικούς (Τάισον και Ντεσπότοφ) και το γεγονός ότι ο Δικέφαλος δεν είχε δημιουργία από τον άξονα αποτυπώθηκε και στον αριθμό των τελικών προσπαθειών. Παρότι ο ρυθμός ήταν γρήγορος και υπήρξαν στιγμές όπου η μπάλα ήταν… πάνω κάτω, ο μεν ΠΑΟΚ μέτρησε μια «στραβοκεφαλιά» του Μπράντον Τόμας στο 9ο λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Άρης προσπάθησε να χτυπήσει στο transition παιχνίδι αλλά το σουτ του Βλάντιμιρ Νταρίντα από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν βρήκε στόχο.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε στην ίδια λογική έχοντας την μπάλα στα πόδια του, ενώ ο Άρης δεν είχε σωστή μεθοδολογία στο χτίσιμο των δικών του επιθέσεων, προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξαν ρόλο και τα βολέ του Κουέστα που δεν έβρισκαν συμπαίκτη. Κι έτσι χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 17 αγωνιστικά λεπτά μέχρι την επόμενη φάση, μια κεφαλιά του Κουλιεράκη η οποία δεν ανησύχησε τον Ισπανό τερματοφύλακα του Άρη.

Ο Άρης το ισορρόπησε, ο Μορόν σούταρε αλλά ο Βιεϊρίνια ήταν εκεί

Μετά το ημίωρο το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, κάπου περιορίστηκαν και τα τρεξίματα και ο Άρης πήρε περισσότερο την μπάλα στα πόδια του καθώς ο ΠΑΟΚ δεν έπαιρνε αυτά που ήθελε από τα άκρα και παρέμεινε δυσλειτουργικός στον άξονα. Στο 37’ ο Ζαν Ζουλ θα μπορούσε να είχε δώσει στον Βλάντιμιρ Νταρίντα από το σουτ που επιχείρησε από τα τριάντα μέτρα. Η σπουδαιότερη στιγμή σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα όπου στην κόντρα επίθεση ο Λορέν Μορόν βρέθηκε με τον Κετζιόρα και το… γλίστρημα του τελευταίου κάθισε σα βούτυρο στο ψωμί αλλά ο Αντρέ Βιεϊρίνια έβαλε την κόντρα και ανέκοψε την πορεία προς τα δίχτυα. Κι έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε δίχως σκορ, με… μπόλικο physical παιχνίδι, καλό ρυθμό αλλά περιορισμένο αριθμό ευκαιριών.

Ο Σουλεϊμάνοφ εμφανίστηκε και σκόραρε!

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους ο μεν ΠΑΟΚ μάλλον έμεινε στα αποδυτήρια και ο δε Σάπι Σουλεϊμάνοφ – έπειτα από το κακό του πρώτο ημίχρονο – αποφάσισε να εμφανιστεί. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Άρης έπιασε κοιμώμενη την άμυνα του Δικεφάλου και ο Καυκάσιος winger αξιοποίησε τη σέντρα του Σαβέριο κάνοντας το 1-0 με προβολή εντός της μικρής περιοχής. Το γκολ του Άρη οδήγησε τον Ραζβάν Λουτσέσκου σε αλλαγή στον άξονα, βλέποντας την ομάδα του τρομερά δυσλειτουργική καθώς έριξε στο παιχνίδι τον Γιάννη Κωνσταντέλια αντί του Τόμας Μουργκ. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απειλήσει αλλά δεν βρήκε τελική προσπάθεια.

Η τρομερή εκτέλεση του Σαβέριο

Βλέποντας τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει στο γήπεδο, προφανώς ο Άρης βρήκε χώρους και σημάδεψε την αριστερή πλευρά του. Στην κόντρα επίθεση των «κίτρινων» στο 54’ ο Σαβέριο βιάστηκε να εκτελέσει (από το ύψος της μεγάλης περιοχής). Πέντε λεπτά αργότερα όμως, ο Μορόν είδε υπέροχα την κίνηση του 24χρονου από το Εκουαδόρ ο οποίος μπήκε στην περιοχή και με διαγώνιο πλασέ σημείωσε ένα υπέροχο γκολ για το 2-0 (59’) καθώς η αντίδραση του Κετζιόρα ήταν και πάλι κακή κάνοντας βήματα προς τα πίσω.

Ο Άρης απέκτησε το μομέντουμ του αγώνα και απείλησε μ’ ένα σουτ του Νταρίντα στο 64’ αλλά όσο ανησύχησε αυτό τον Κοτάρσκι, άλλο τόσο έγινε και με αντίστοιχο σουτ του Βιεϊρίνια ένα λεπτό αργότερα.

Ο Λουτσέσκου άλλαξε τη… μισή επίθεση

Μετά την είσοδο του Κωνσταντέλια, ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ προχώρησε σε νέες αλλαγές. Η επένδυση στον Ντεσπότοφ δεν απέδωσε κι έριξε στο παιχνίδι τον Ζίβκοβιτς, στην πραγματικότητα άλλαξε όλη την πλευρά με την είσοδο και του Σάστρε ενώ αναζήτησε περισσότερη δημιουργία από τον άξονα με τη χρησιμοποίηση του Στέφαν Σβαμπ. Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την μπάλα στα πόδια του καθώς ο Άρης έψαχνε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει στην κόντρα επίθεση και απείλησε μ’ ένα σουτ του Κωνσταντέλια στο 74’ στην πρώτη ουσιαστική απειλή του Δικεφάλου από τον άξονα.

Ο Μπάμπα επανέφερε τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι

Ο Άρης δεν πάγωσε τον ρυθμό του αγώνα ο οποίος παρέμεινε γρήγορος. Ο δε ΠΑΟΚ πήρε πολλά από τον Κωνσταντέλια στον άξονα και στο 76’ βρήκε και τον τρόπο για να επιστρέψει στο παιχνίδι καθώς η άμυνα του Άρη πιάστηκε κοιμώμενη και στο γύρισμα του Σβαμπ ο μεν Ζουλ δεν έδιωξε, ο δε Ράχμαν Μπάμπα έκανε εξαιρετικό τελείωμα και μείωσε σε 2-1. Εκεί ο Άκης Μάντζιος έβαλε δεύτερο αμυντικό χαφ (Ντουκουρέ), φρέσκαρε και την αριστερή του πλευρά με την είσοδο του Παναγίδη αντί του Σαβέριο.

Στο 85’ ο Άρης είχε σπουδαία ευκαιρία διεύρυνσης του προβαδίσματός του αλλά ο Λορέν Μορόν έκανε κακή διαχείρισης της αντεπίθεσης τριών εναντίον δύο, έδωσε και κακή πάσα στον Παναγίδη και οι γηπεδούχοι δεν έκαναν καν τελική. Δευτερόλεπτα μετά, ο Κωσταντέλιας έκανε όμορφη προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Σάστρε αλλά ο Ισπανός έχασε το κοντρόλ και τον πρόλαβε ο Κουέστα.

Μπαίνοντας στις καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ έχασε σπουδαία ευκαιρία με την κεφαλιά του Σβαμπ εντός της μικρής περιοχής και αυτή ήταν η τελευταία φάση του αγώνα.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Ζουλ, Νταρίντα (Άρης) Μεϊτέ, Οζντόεφ, Τάισον (ΠΑΟΚ)

Ο MVP: Με ένα γκολ και μια ασίστ ο Κίκε Σαβέριο προφανώς παίρνει αυτόν τον τίτλο στην παρθενική παρουσία του στην 11αδα του Άρη!

Στο ύψος τους: Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Τζούρασεκ, ομοίως και από τον Μοντόγια. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έδωσε πνοή στην επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ, ομοίως και ο Σβαμπ.

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τίποτε δημιουργικά από Οζντόεφ, Μεϊτέ ενώ ο Κετζιόρα έκανε πολλά λάθη.

Η «γκάφα»: Τόσο αυτή του Κετζιόρα που γλίστρησε στο φάση του 41’ όσο και το κακό διώξιμο του Ζουλ στο γκολ του ΠΑΟΚ.

Το «στραγάλι»: Ο Σάντι Πούτρος δεν επιβεβαίωσε τη φήμη του καρτάκια καθώς ήταν κακός στον πειθαρχικό έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο χαρίζοντας κάρτες εκατέρωθεν. Συνολικά άφησε το physical παιχνίδι κι έκανε καλή διαιτησία

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Άρης έδωσε την κατοχή της μπάλας στον ΠΑΟΚ και του έκλεισε στα άκρα. Έτσι βρήκε φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο μετρώντας περισσότερες τελικές από τον αντίπαλό του, αλλά και τα δύο γκολ που του έδωσαν ισχυρό προβάδισμα με κορυφαίο τον Σαβέριο. Μάλιστα θα μπορούσε να είχε αποκτήσει ακόμη και μεγαλύτερο προβάδισμα. Ο ΠΑΟΚ ήταν δυσλειτουργικός στον άξονα γι’ αυτό δεν είχε ουσία το υψηλό ποσοστό κατοχής μπάλας και απέκτησε ενέργεια όταν μπήκε ο Κωνσταντέλιας στο παιχνίδι.

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Ζουλ (90+5 Ροζ), Τζούρασεκ (81’ Ντουκουρέ), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (81’ Παναγίδης), Μορόν (90+5 Φεράρι)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (66’ Σάστρε), Κετζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Μεϊτέ (66’ Σβαμπ), Οντζόεφ, Ντεσπότοφ (66’ Ζίβκοβιτς), Μουργκ (55’ Κωνσταντέλιας), Τάισον, Τόμας.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα