ΠΑΟΚ: Τα λάθη των διαιτητών και η πληγή της δικαιοσύνης

ΠΑΟΚ: Τα λάθη των διαιτητών και η πληγή της δικαιοσύνης

ΠΑΟΚ: Τα λάθη των διαιτητών και η πληγή της δικαιοσύνης

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις επιθέσεις στους διαιτητές και την απόφαση τους να σταματήσουν την ποδοσφαιρική δράση, αλλά και ποιους τελικά δικαιώνει η συγκεκριμένη κίνηση.

Τα ίδια και τα ίδια! Γι ακόμη μία φορά οι δυνάμεις του χώρου που για διάφορους λόγους επιδιώκουν την αναστάτωση, μπορούν πολύ εύκολα να την επιβάλουν! Η μεθοδολογία γνωστή και… ατιμώρητη.

Καταλάβατε; Μπορούν και τα κάνουν! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανείς να τους τιμωρήσει και έτσι παίρνουν τον δρόμο της παρανομίας μπας και στην πορεία καταφέρνουν να κερδίσουν άλλα πράγματα. Αφού εκφράσουμε την ηθική μας συμπαράσταση στους διαιτητές που πραγματικά είναι αδύναμοι, είναι στη μέση και βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν απειλούνται κι όταν δέχονται κάθε είδους επιθέσεις, οφείλουμε να καταγράψουμε και τις δικές τους ευθύνες. Όχι τόσο για τα λάθη που γίνονται μέσα στο παιχνίδι, αυτά που όλος ο κόσμος ξέρει πότε είναι ανθρώπινα και πότε ξεφεύγουν.

Το θέμα με τους διαιτητές μας έχει να κάνει με το ότι και εκείνοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην ατιμωρησία των εγκληματιών. Γιατί όταν εσύ απειλείσαι εκτός αλλά κυρίως εντός γηπέδου, όταν εσύ προπηλακίζεσαι μέσα στα αποδυτήρια, όταν καθυβρίζεσαι και τα δέχεσαι, όταν δεν τα καταγγέλλεις, όταν δεν τα καταγράφεις στα επίσημα έγγραφα του αγώνα, τα αποδέχεσαι και κάπως έτσι προκαλείς την επανάληψή τους ξανά και ξανά! Εκεί, έχεις κι εσύ ευθύνη για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Είναι σαν να τους ενισχύεις για να συνεχίσουν τη δράση τους. Είναι σα να τους δείχνεις ότι… καλά κάνουν και πετυχαίνουν τον σκοπό τους που είναι ο εκφοβισμός. Γιατί… όσο πιο πολύ βλέπουν ότι φοβάσαι, τόσο πιο πολύ θα σε πιέζουν.

«Μα δεν μας προστατεύουν ούτε οι Αρχές, δεν είναι ανοικτές ούτε οι κάμερες» θα πουν οι διαιτητές και αφού έχουν δίκιο, εκεί που δεν λειτουργούν οι κάμερες να μη δέχονται εξ αρχής τον ορισμό τους.

Κάπως έτσι γίνεται και με την αποχή. Τι ακριβώς μπορούν να πετύχουν με την αναβολή ενός-δύο αγώνων; Ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν και να πετύχουν; Το μόνο που πετυχαίνουν -κατά την άποψή μου- είναι να δικαιώνουν και πάλι όσους τους επιτίθονται, όσους δηλαδή βρίσκουν και κάνουν. Τον εκφοβισμό σας ήθελαν να πετύχουν, την αποχή σας επεδίωκαν κύριοι. Και το πέτυχαν!

Πιο πολλά θα πετύχουν οι διαιτητές αν βγάλουν προσωπικότητα και αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα γήπεδα καταγράφοντας την αλήθεια για όσους τους πιέζουν, παρά με την απόφαση να μην γίνει ένας αγώνας.

Παράδειγμα που προέκυψε χθες-προχθές: Μέσα σε αυτά που ζήτησαν ήταν η απαγόρευση και η τιμωρία δηλώσεων και ανακοινώσεων αξιωματούχων ομάδων κατά των διαιτητών. Και τι γίνεται μισή ώρα αργότερα; Επιστολή στην ΕΠΟ που φυσικά γίνεται προσπάθεια να δημοσιοποιηθεί (πάντα η διαφήμιση είναι στόχος) με συγκεκριμένη αναφορά και στοχοποίηση διαιτητών, για πόθεν έσχες και την εργασία της συζύγου του ενός από τους δύο!

Τι δεν εξιχνιάστηκε στην υπόθεση Τζήλου;

Πάμε και στις ΠΑΕ που μας έχουν πείσει ότι θέλουν (όσο πιο) καθαρό ποδόσφαιρο γίνεται. Οι πιο πολλές που αντέδρασαν στα τελευταία γεγονότα, στέκονται στο κομμάτι των ανεξιχνίαστων επιθέσεων κατά των διαιτητών. Δε νομίζω κύριοι. Και εξηγούμε… Η πιο σοκαριστική επίθεση των τελευταίων ετών ήταν αυτή στον Τζήλο, τον Δεκέμβριο του 2018 και πάλι σε περίοδο που οι εγκληματίες ήθελαν να περάσουν μηνύματα. Γι αυτή τη δολοφονική προσπάθεια λοιπόν, οι Αρχές που είχαν αναλάβει την έρευνα, η Ελληνική Αστυνομία και η Υπηρεσία Πληροφοριών, κατάφεραν και συνέλεξαν ΟΛΑ τα στοιχεία. Η έκθεση της Αστυνομίας με την χαρτογράφηση των επικοινωνιών μεταξύ φυσικών και ηθικών αυτουργών, φανέρωνε και αποδείκνυε τα ΠΑΝΤΑ. Ποιοι ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν για να χτυπήσουν τον Τζήλο, που είχαν βάση οι άλλοι που τους κατηύθυναν. Όλα! Τα πάντα έγιναν γνωστά. Ονόματα. Τηλέφωνα. Διευθύνσεις εταιριών μέσα από τις οποίες γινόταν τα τηλεφωνήματα. Τι άλλο έπρεπε να εξιχνιαστεί κύριοι;

Και όμως! Ακόμη και τότε, λίγο πριν ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, μπήκε φρένο! Τι ψάχνετε; Τι περιμένετε; Όταν ακόμη και για εκείνη την υπόθεση Τζήλου, δεν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία που αποδεδειγμένα υπήρχαν, τότε γι ακόμη μία φορά οι μόνοι που έκαναν καλά τη δουλειά τους ήταν οι θύτες. Μόνο οι ΠΑΕ έχουν τη δύναμη να ανασύρουν εκείνη την υπόθεση που «κρατήθηκε» στη μέση. Αν δεν το κάνετε θα έρχονται πάντα οι δυνάμεις που επιθυμούν τον πανικό και θα σου σταματούν το ποδόσφαιρο με σκοπό να εκφοβίσουν τους διαιτητές οι οποίοι ΚΑΙ με αυτό τον τρόπο παίρνουν τα μηνύματα. Τελειώσαμε… Όλα τα άλλα και όλες οι άλλες κουβέντες για… μέτρα και εγγυήσεις «να χαμε να λέγαμε» απλά θα γίνονται για να γίνονται. Ποιος να δώσει εγγυήσεις; Αυτοί που έχουν την ευθύνη και για τους ξένους που αρνούνταν να έρθουν, αλλά και για την αποχή των Ελλήνων;

Όποιος θέλει λύση να επιδιώξει την εκ νέου αναψηλάφηση της υπόθεσης Τζήλου. Όσο οι πρωταγωνιστές εκείνης της δολοφονικής επίθεσης μένουν ανέγγιχτοι και συνεχίσουν τη δράση τους, να μην μιλάει κανείς για τις συνθήκες Κολομβίας που επικρατούν στο άθλημα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.