O Αρης δεν είναι Λαμία και Κηφισιά...

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
O Αρης δεν είναι Λαμία και Κηφισιά...

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το επαναλαμβανόμενο «παιχνίδι με τη φωτιά» του Παναθηναϊκού, την αφέλεια, τα λάθη και το κακό β΄μέρος του Τριφυλλιού, αλλά και τη διαχείριση του Αρη στο δεύτερο 45λεπτο, το οποίο «κλείδωσε» το σπουδαίο τρίποντο του γηπεδούχου.

Oταν παίζεις επανειλημμένως με τη φωτιά, κάποια στιγμή θα καείς. Τη γλίτωσε μία φορά στη Λαμία με δέκα παίκτες, χάρη στην εκπληκτική έμπνευση του Μπερνάρ και το νικητήριο γκολ του Σπόραρ στο 90'. Τη γλίτωσε δεύτερη φορά με την Κηφισιά με 0-0 στο ημίχρονο, χάρη στην αμυντική του προσήλωση (0-1 με γκολ του Μαντσίνι, το ματς στο... όριο μέχρι το 97'). Ο Αρης, όμως, δεν είναι ούτε Λαμία, ούτε Κηφισιά. Εχει έμπειρους παίκτες, έχει έναν φορ που δεν γεμίζει το μάτι σε πολλούς, αλλά είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, έχει δίδυμο στόπερ που δεν θα κάνουν εύκολα τη μεγάλη γκάφα και πάνω απ' όλα έναν προπονητή ο οποίος έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό με τον Πανιώνιο, τον Πανθρακικό στη Λεωφόρο (!), τον Αστέρα, ασφαλώς και με την ομάδα στην οποία εργάζεται αυτή την περίοδο.

«Τζάμπα» η απόδοση Τσέριν - Αράο - Μπερνάρ στο πρώτο ημίχρονο

Ηταν έργο Μάντζιου η σημερινή νίκη του Αρη; Οχι στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά στο β' μέρος η διαχείριση του αγώνα ήταν μια χαρά από την πλευρά του γηπεδούχου που ήταν σαφές ότι θα έψαχνε τις στιγμές του στις κόντρα επιθέσεις και θα σκύλιαζε για να αξιοποιήσει κάθε λάθος του αντιπάλου του, κάθε στατική μπάλα, κάθε «στιγμή» που θα του παρουσιαζόταν στην αναμέτρηση. Και αυτό έκανε εξαιρετικά στο β' 45λεπτο, αξιοποιώντας και τη φλυαρία, αλλά και τις επιλογές του Γιοβάνοβιτς, οι οποίες δεν τον δικαίωσαν. Δεν τον δικαίωσε η απόφαση να μην βάλει ούτε λεπτό (!) τον Παλάσιος, δεν τον δικαίωσε να παίξει από το 74' μέχρι το 96' χωρίς εξτρέμ (με δυο φορ και τους Μπερνάρ – Τζούρισιτς!), δεν τον δικαίωσε η επιλογή να στηριχθεί τόσο πολύ και στο β΄ ημίχρονο στην αριστερή πτέρυγα με τον Μλαντένοβιτς σε ρόλο χαφ.

Ομως ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει καμία αρνητική ευθύνη για το πρώτο ημίχρονο. Για το χρονικό διάστημα στο οποίο κυρίως λόγω της εξαιρετικής απόδοσης των τριών μέσων του (του κορυφαίου Τσέριν και των Αράο – Μπερνάρ), οι Πράσινοι κυριάρχησαν. Ομως ο Μπράμπετς με τον Φαμπιάνο δεν είναι «παιδάκια» και ο Ζουλ το πάλεψε με ατιμώρητη σκληρότητα, αλλά και αξιοθαύμαστη συνέπεια σε ρόλο αμυντικού μέσου. Επαιρνε πολλές δεύτερες μπάλες ο Παναθηναϊκός, προσπαθούσε και από τον κεντρικό άξονα και από τις δύο πτέρυγες ορθολογικά, όμως ο Φώτης Ιωαννίδης δεν είναι ο... Σισέ και ο Μπερνάρ δεν είναι ο Εκι. Τέσσερις ευκαιρίες οι δυο τους (από μία «κλασική» και μία «δευτερεύουσα) ο καθένας, μηδέν γκολ. Και από την άλλη πλευρά, αφού δεν πλήρωσε τη γκάφα του Κώτσιρα στο 27' (απόκρουση Μπρινιόλι στο τετ με τον Παναγίδη, όπως και σε δύο επιπλέον τετ α τετ στο β΄μέρος), πλήρωσε τη γκάφα του Ιταλού κίπερ στο 43'.

Οι γκάφες του Μπρινιόλι και το «κουμπωμένο» στα μέτρα του Αρη β' ημίχρονο

Γκάφα κοστοβόρα σε δεύτερο σερί ματς. Μια στη Ρεν με τα χέρια και λανθασμένη τοποθέτηση σώματος, μία με τον Αρη με τα πόδια και ελλιπή αντίληψη της φάσης και του κινδύνου (δεν αντιλήφθηκε την ταχύτητα του Μορόν και το μέγεθος του κινδύνου). Σε δυο ματς στα οποία μέχρι να κάνει αυτές τις γκάφες, ο αντίπαλος γκολ δεν είχε βρει και ο Παναθηναϊκός ήταν καλός, χωρίς να έχει σκοράρει βέβαια. Βαρύ το πλήγμα για το Τριφύλλι και για τον ίδιο. Ενα λάθος το ξεπερνάς. Δύο σερί γκάφες σε δυο διαδοχικά ματς, δυο λάθη που κοστίζουν πανάκριβα στην ομάδα σου; Θα το δούμε προσεχώς... Πάντως συμβόλαιο με ένα εκατ. Ευρώ ετησίως ο Παναθηναϊκός δεν θα δώσει στον πιθανότατα καλύτερο κίπερ του πρωταθλήματος...

Στο β΄ ημίχρονο όλα ήταν πιο εύκολα για τον Αρη και πιο δύσκολα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πέρυσι είχε νικήσει δις στο «Κλ. Βικελίδης» με τεράστια εύνοια της τύχης στα γκολ του Παλάσιος και του Σπόραρ. Ο γηπεδούχος έκλεισε με ψυχραιμία και συνέπεια τους χώρους, ο Παναθηναϊκός έπαιζε από το 60' ουσιαστικά με... δέκα παίκτες λόγω της απογοητευτικής (μιας ακόμα απογοητευτικής...) απόδοσης του Τζούρισιτς, οι συνδυαστικές ενέργειες μειώθηκαν συγκριτικά με το πρώτο μέρος και ειδικά μετά το 2-0 ήταν σαφές ότι πιο πιθανό ήταν το τρίτο γκολ του Αρη, παρά η μείωση του σκορ από πλευράς Τριφυλλιού.

Τα κεφάλια μέσα χωρίς νίκη σε ντέρμπι

Πρώτο ματς στο πρωτάθλημα χωρίς γκολ, πρώτοι χαμένοι βαθμοί εκτός έδρας, ακόμα ένα ντέρμπι χωρίς νίκη, κακή απόδοση στο β΄ μέρος, κομβική ήττα σε κρίσιμο timing, διότι αν περνούσε ο Παναθηναϊκός με τρίποντο από το «Κλ. Βικελίδης» θα τερμάτιζε πρώτος, ίσως και μεγαλύτερη από τη διαφορά που ήδη είχε, καθώς έως τότε θα αντιμετωπίσει ΟΦΗ, Ατρόμητο, Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα. Στο «σήμερα», στο «τώρα», αυτή η ήττα φαίνεται να αφήνει βαθιά πληγή. Ισως όμως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό.

Να κάνει τους παίκτες να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στην κορυφή χωρίς να έχουν νικήσει έστω μία φορά σε «μεγάλο» ματς, να προκαλέσει ουσιαστική ενδοσκόπηση και να ωθήσει τον Γιοβάνοβιτς σε επαναξιολόγηση ή και αναθεώρηση της άποψής του για ορισμένους παίκτες, γενικά να προκαλέσει ένα σοκ στον οργανισμό, ο οποίος μάλλον δεν είχε ερμηνεύσει σωστά τα μηνύματα από Λαμία, Ρεν, Κηφισιά. Η΄ δεν κατάφερε να βρει τις κατάλληλες λύσεις αν αυτά τα μηνύματα μεταφράστηκαν σωστά...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...