Ο Κωνσταντέλιας είναι το πρώτο παράδειγμα του νέου ΠΑΟΚ

Ο Κωνσταντέλιας είναι το πρώτο παράδειγμα του νέου ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Κωνσταντέλιας είναι το πρώτο παράδειγμα του νέου ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος εστιάζει στην υπόθεση του Γιάννη Κωνσταντέλια, που δίνει την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να αυτοπροσδιοριστεί στην ευρωπαϊκή αγορά ως ένα κλαμπ που “φτιάχνει” παίκτες για το ελίτ επίπεδο και πουλάει ακριβά.

Πρέπει να γυρίσουμε περίπου έντεκα χρόνια πίσω στον χρόνο για να βρούμε την προηγούμενη φορά που ένας Ελληνας μεσοεπιθετικός είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του την προοπτική να παίξει στο επίπεδο της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δηλαδή να πάμε πίσω στην περίπτωση του Σωτήρη Νίνη και στον καιρό που εκείνος απασχολούσε τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πάνω κάτω στην ίδια περίοδο υπήρξε και η περίπτωση του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος βρισκόταν στο γερμανικό ποδόσφαιρο και τραβούσε επάνω του την προσοχή μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε άλλη περίπτωση Ελληνα δημιουργικού ποδοσφαιριστή που να κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων του Champions League επιπέδου. Κάπως έτσι εξηγείται και το μέγεθος της προσοχής που δίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως κοινωνία και ως αγορά στην περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια.

Προτού καν φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών, κάτι που όλοι φανταζόμαστε ότι θα συμβεί τώρα που αρχίζουν τα προκριματικά για το Euro 2024, ο Κωνσταντέλιας, στην πρώτη του πραγματική σεζόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ, τραβάει επάνω του την προσοχή συλλόγων του επιπέδου της Μίλαν. Τώρα είναι που αρχίζει να έρχεται η ώρα για να δει ο ΠΑΟΚ την απόδοση του Ζοσέ Μπότο και σε αυτή την παράμετρο – των «ελίτ» πωλήσεων.

Στην διάρκεια αυτών των περίπου 14 μηνών που τρέχει η μεταξύ τους συνεργασία ο ΠΑΟΚ έχει ήδη δει αρκετά πράγματα από τον Πορτογάλο μάνατζερ. Εχει ήδη αντιληφθεί ότι έχει εμπιστευθεί την θέση του αθλητικού διευθυντή σε ένα στέλεχος δικτυωμένο με την ευρωπαϊκή αγορά, που ξέρει να εντοπίζει ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά που ζητεί ο προπονητής και τα οικονομικά δεδομένα που του θέτει ο μεγαλομέτοχος. Έχει δείξει ότι ξέρει να κάνει “έξυπνες αγορές”. Τώρα είναι όμως που αρχίζει να του δίνει την ευκαιρία ο ΠΑΟΚ για να αποδώσει και σε ένα κομμάτι που είχε μελετήσει, από μέσα, σε βάθος κατά την διάρκεια της περίπου 10ετίας που συμπλήρωσε στην Μπενφίκα - στις ακριβές πωλήσεις.

Ο Μπότο έχει ζήσει την διαδικασία της δημιουργίας και πώλησης ποδοσφαιριστών με πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Αυτή εδώ όμως είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να την ζήσει την διαδικασία ως ο επικεφαλής. Και η υπόθεση του Κωνσταντέλια είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που μπορεί να έχει ο αθλητικός διευθυντής μιας ελληνικής ομάδας για να δείξει την ικανότητά του να φέρει στον σύλλογο μια συμφέρουσα συμφωνία. Αυτή δεν είναι μια συμφωνία που θα κριθεί μόνο από την τιμή της παραχώρησης. Το όνομα του συλλόγου, το ύψος του αντιτίμου, το ποσοστό που θα κρατήσει ο ΠΑΟΚ σε επόμενη πώληση είναι στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ΠΑΟΚ σε σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς που τροφοδοτεί με ποδοσφαιριστές τα κλαμπ της ελίτ.

Οσο βλέπουμε τον Κωνσταντέλια να εξελίσσεται και να βελτιώνει τις αδυναμίες του παιχνιδιού του, καταλαβαίνουμε πολλά και για τη νοοτροπία του προπονητή του και για τη νοοτροπία του ίδιου του ποδοσφαιριστή. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει όταν ακούει και τις παραμέτρους της συμφωνίας για την επέκταση του συμβολαίου του δίχως να υπάρχει ρήτρα παραχώρησης. Δηλαδή καταλαβαίνει κανείς ότι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Κωνσταντέλια υπάρχει ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη. Τι μένει να μάθουμε, για να έχουμε μια πρώτη ολοκληρωμένη εντύπωση σχετικά με το πώς θέλει να λειτουργεί ο ΠΑΟΚ με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο που έβαλε σε λειτουργία από το περασμένο καλοκαίρι; Μένει να δούμε και τον τρόπο του στις πωλήσεις. Δηλαδή να δούμε πόσους ποδοσφαιριστές θα πουλήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, σε ποιους συλλόγους και με τι συμφωνίες.

Ο Κωνσταντέλιας μοιάζει σήμερα με το κορυφαίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θέλει να λειτουργεί ο ΠΑΟΚ, συνδυάζοντας τον πρωταθλητισμό με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Ως παράδειγμα θα λειτουργήσει και στο κομμάτι της λήψης της απόφασης για την παραχώρησή του. Μέσα από αυτή την υπόθεση ο ΠΑΟΚ θα διαπιστώσει πολλά και για τις δεξιότητες του Ζοσέ Μπότο ως «πωλητή». Μέσα από αυτή την υπόθεση ο ΠΑΟΚ θα αυτοπροσδιοριστεί στην ευρωπαϊκή αγορά και συγχρόνως θα στείλει ένα μήνυμα και προς την πλατιά μάζα των οπαδών του σχετικά με τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί προκειμένου να συνδυάζει την επίτευξη των αθλητικών στόχων με την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.