Παιχνίδι ορόσημο για τη φετινή χρονιά του Παναθηναϊκού!

Παιχνίδι ορόσημο για τη φετινή χρονιά του Παναθηναϊκού!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παιχνίδι ορόσημο για τη φετινή χρονιά του Παναθηναϊκού!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα σημαίνει το παιχνίδι του «τριφυλλιού» με τον Άρη και εκείνα που πρέπει να βελτιώσει το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη με το «διπλό».

Όπως έχει στρώσει ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, έτσι θα πρέπει και να κοιμάται κάθε αγωνιστική. Κάθε παιχνίδι είναι ''τελικός'', κάθε ματς είναι do or die, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα απώλεια και η κορυφή πρέπει να παραμείνει ''πράσινη'' όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και ας έχει το Τριφύλλι ένα παιχνίδι περισσότερο από την ΑΕΚ. Απώτερος στόχος πρέπει να είναι η πρώτη θέση στο τέλος της κανονικής διάρκειας, ώστε πριν τα play-offs, ο σύλλογος να έχει επιστρέψει εκεί όπου ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα της regular season.

Η ψυχολογία είναι εκείνη που αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξει άρδην στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η πρωτιά είναι κάτι που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που δεν φτάνει, δεν είναι αρκετή για να φέρει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και πίστης εκεί που ήταν μέχρι τις δύο κολλητές γκέλες με Ιωνικό και ΟΦΗ.

Εδώ και καιρό τονίζουμε πως ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ένα restart. Η νίκη ήρθε κόντρα στη Λαμία αλλά η εικόνα σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκείνη που έπειθε τον παρατηρητή πως κάτι άλλαξε στη συμπεριφορά της ομάδας πάνω στο χορτάρι.

H oμάδα του Ιβάν έχει τεράστια ανάγκη από μια μεγάλη νίκη. Στο δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας έχασε από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, έχασε από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ηττήθηκε από τον ''δικέφαλο του βορρά'' στη Τούμπα για το Κύπελλο και δεν τον νίκησε εντός έδρας. Αν σε αυτή την τετράδα αγώνων προσθέσουμε και το ισόπαλο αιώνιο ντέρμπι, έχουμε ένα 0/5, στο οποίο πρέπει να μπει ένα τέλος.

Αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής στο Βικελίδης. Ένα παιχνίδι που έρχεται τη καλύτερη δυνατή στιγμή για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πατήσει το κουμπί του restart, να φύγει μπροστά και να μην κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω, στον Ιανουάριο που τόσο τον πλήγωσε. Είναι το πρώτο μεγάλο ματς μέσα στο 2023 που είχε τον χρόνο να το δουλέψει μία ολόκληρη εβδομάδα, είναι το πρώτο σπουδαίο παιχνίδι, στο οποίο πηγαίνει έχοντας ικανοποιητικό αριθμό λύσεων στο δημιουργικό κομμάτι και με μοναδική σημαντική απουσία, εκείνη του Χόρντουρ Μάγκνουσον.

Απέναντι σε έναν Άρη που εδώ και καιρό ''ψάχνεται'' να βρει χημεία, αυτοματισμούς, μία ταυτότητα μέσα σε πάρα πολλές μεταγραφές και συχνές αλλαγές προπονητών. Έναν Άρη που μπορεί να μην είναι αντάξιος του προϋπολογισμού του και να επιβεβαιώνει το ''οι μεταγραφές δεν φέρνουν την ευτυχία'' αλλά στο φετινό πρωτάθλημα η έδρα του είναι η απόλυτη δύναμή του. Σε δέκα ματς έχει επτά νίκες, δύο ισοπαλίες με ΟΦΗ και ΠΑΟΚ και μόνο μία ήττα, αυτή από την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός για να φτάσει στο ζητούμενο, για να επιστρέψει στην Αθήνα με το ''τρίποντο'' στις αποσκευές και στο +4 από την ΑΕΚ που υποδέχεται την Δευτέρα τον Λεβαδειακό, θα πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο την αγωνιστική του εικόνα. Να διορθώσει πρωτίστως εκείνα που από μεγάλα ''όπλα'' έγιναν οι αδυναμίες του και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στην πτώση από την κορυφή και στην απώλεια της διαφοράς των οκτώ βαθμών.

Ποιά είναι αυτά; Η αποτελεσματικότητα και η λειτουργία στο αμυντικό τρανζίσιον, οι άμεσες επανακτήσεις της κατοχής. Το ''τριφύλλι'' έχει πληρώσει ακριβά την αστοχία του στον δεύτερο γύρο, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί και ο κυνισμός θα πρέπει να επιστρέψει.

Από κει και πέρα, ήταν εμφανές και στο παιχνίδι με την Λαμία πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο ήταν στο κομμάτι του counter pressing. Και αυτό δημιουργεί πολλούς χώρους προς εκμετάλλευση στον αντίπαλο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ο κατάλληλος συντονισμός και η απαιτούμενη ένταση στα τρεξίματα.

Ίσως σε αυτό το παιχνίδι απέναντι στο κέντρο του Άρη, να πρέπει ο Παναθηναϊκός να βάλει περισσότερη ένταση, να είναι περισσότερο aggresive με την χρησιμοποίηση του Τσοκάι αντί του Τσέριν, ποντάροντας σε αυτό που έκανε πολύ καλά στο πρώτο γύρο.

Στα κλεψίματα ψηλά και στις άμεσες επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση το κάκιστο εικοσάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο με την Λαμία στο δεύτερο ημίχρονο θα πρέπει να μπει στο ντουλάπι, να κλειδωθεί και να μην εμφανιστεί, απέναντι στον Άρη, ο οποίος σαφώς και διαθέτει πολύ πιο ποιοτικούς δημιουργικά ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί να κάνουν την ζημιά, αξιοποιώντας το κάθε λάθος.

Ο Μαντσίνι στα δεξιά της επίθεσης και ο Κλεϊνχέισλερ στα αριστερά σε μία θέση όπου έχει κάνει την διαφορά πολλάκις στο παρελθόν(όπως και στο ματς με την Λαμία) δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν και το μοναδικό ερωτηματικό έχει να κάνει με την κορυφή της επίθεσης και το δίλημμα Ιωαννίδης ή Σπόραρ, με τον Σλοβένο μέχρι στιγμής στην εν Ελλάδι καριέρα του να έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε ντέρμπι ενώ διαθέτει πολύ καλύτερα τελειώματα από τον Έλληνα φορ, ο οποίος από την άλλη δεδομένα βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έχει λύσεις. Θα έχει στο πάγκο τον Βέρμπιτς, τον Χουάνκαρ, τον Παλάσιος αν δεν ξεκινήσει, έναν εκ των δύο σέντερ φορ και σε γενικές γραμμές το βάθος του έμψυχου δυναμικού έφτασε εκεί που του έπρεπε εδώ και καιρό.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.