Ιωνικός - Άρης 1-0: Από τον Love-ra με αγάπη! (vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος

bet365

Το γκολ – πέναλτι του Λοβέρα έδωσε στον Ιωνικό την τεράστια νίκη (1-0) επί του μπερδεμένου Άρη και μετά από πολλές εβδομάδες οι Νικαιώτες... ξεκόλλησαν από την τελευταία θέση.

Εκεί που θεωρούταν τελειωμένος, ο Ιωνικός έκλεισε στόματα καθώς με τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του ανέκτησε πιθανότητες για την παραμονή του στην κατηγορία. Ο Άρης εμφάνισε μια αγωνιστική… τραγωδία, μια ομάδα δίχως αρχή μέση και τέλος η οποία μετά το 1-0 μπήκε στο δωμάτιο του πανικού και δεν ήξερε πώς έπρεπε να αντιδράσει με συνέπεια να μην κάνει φάση στα τελευταία 25 λεπτά του αγώνα!

Έτσι έπαιξαν…

Υποστηρίζοντας ότι ο Αμπουμπακάρ Καμαρά δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας, ο Άλαν Πάρντιου χρησιμοποίησε τον Άντρε Γκρέι στην κορυφή της επίθεσης. Κι αν η παραμονή του Τζαμαϊκανου δεν στοιχειοθέτησε κίνηση έκπληξης, δεν ίσχυσε το ίδιο με την επιλογή του Μπράντλεϊ Μαζικού στο αριστερό άκρο της επίθεσης αντί του Ματέο Γκαρσία. Οι υπόλοιπες επιλογές με την τριάδα των κεντρικών χαφ (Ντουκουρε, Νταμπό, Νταρίντα) ή την τετράδα στην άμυνα ήταν αναμενόμενες. Ο Μιχάλης Γρηγορίου επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγές σε σχέση με την 11αδα που του έδωσε τη νίκη στη Λαμία. Απλά προτίμησε τον Λοβέρα στη δυάδα της επίθεσης με τον Μάντζη στο 4-4-2 της ομάδας του με τους Κάνιας, Σάκιτς, σε ρόλο αμυντικών χαφ και τους Σεμπά, Φαντιγκά στις πτέρυγες.

Κάκιστο το πρώτο ημίχρονο

Το συντηρητικό παιχνίδι των δύο ομάδων πρόσφερε ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο, πλούσια σε τσαπατσουλιά και ημιτελείς προσπάθειες και δίχως ουσιαστικές φάσεις. Το σχέδιο του Άλαν Πάρντιου στράβωσε νωρίς καθώς στο 10ο λεπτό ο Σέικ Ντουκουρέ αποχώρησε λόγω μυϊκού τραυματισμού κι έτσι οι Νταμπό, Νταρίντα υποχώρησαν μέτρα στο γήπεδο και ο Ματέο Γκαρσία μπήκε στο παιχνίδι έχοντας δημιουργικό ρόλο. Αυτός βέβαια δεν φάνηκε ποτέ καθώς ο Άρης υστέρησε σε δημιουργία, δεν είχε ιδέες στο παιχνίδι του και ήταν τουλάχιστον προβλέψιμος στον τρόπο έκφρασης στην επίθεση. Ένα σουτ του Μόουζες Οντουμοάτζο από πλάγια θέση εντός περιοχής (όπου η μπάλα πέρασε άουτ) ήταν η σπουδαιότερη στιγμή των «κίτρινων» οι οποίοι απείλησαν και μ’ ένα σουτ του Βλάντιμιρ Νταρίντα στο 30’. Οι Θεσσαλονικείς δεν πήραν ποιοτικά γεμίσματα από τους μπακ τους στα δικά τους γεμίσματα, ο Χουάν Ιτούρμπε ήταν συμμετοχικός αλλά ελαχίστως απειλητικός ενώ ο Άντρε Γκρέι χάθηκε μεταξύ των δύο στόπερ (Τσιγκρίνσκι-Ρομαό) του Ιωνικού.

Οι γηπεδούχοι δεν πήγαν πίσω καθώς πέραν κάποιων εκρήξεων δεν είχαν φάσεις. Ένα σουτ του Μάντζη (43’) όπου η μπάλα «φρέναρε» στις κόντες ή ένα ακόμη που δεν έκανε ο επιθετικός του Ιωνικού παρότι βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση. Ο Ιωνικός επίσης δεν πήρε δημιουργία από τους ακραίους χαφ του, οι κινήσεις του Λοβέρα στον άξονα δεν είχαν ουσία κι έτσι το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου ήταν απολύτως φυσιολογικό.

Ο Λοβέρα δεν αστόχησε από τα 11 βήματα

Από το 58% κατοχής μπάλας του πρώτου ημιχρόνου, ο Άρης αύξησε το ποσοστό στα πρώρα λεπτά του δεύτερου μέρους διατηρώντας και την υπεροχή τους στις προσωπικές μονομαχίες αλλά η προσπάθειά του να ανοίξει την άμυνα του Ιωνικού από τα άκρα δεν υποστηρίχθηκε από τους πλάγιους χαφ. Κι έτσι οι «κίτρινοι» παρέμειναν ακίνδυνοι για να έρθει και η φάση του 59ου λεπτού. Σε κάθε πάσα, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Φαμπιάνο, έφτασε στον ανενόχλητο Σεμπά ο οποίος ανατράπηκε από τον Κουέστα. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR τόσο για οφ σάιντ όσο και για την επαφή του Ισπανού τερματοφύλακα με τον παίκτη του Ιωνικού και ο Λοβέρα εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι κάνοντας το 1-0 (61’).

Φουλ επίθεση από τον Πάρντιου

Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Άρης είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει αλλά ο Ρομαό απομάκρυνε την μπάλα προ της εστίας του Ιωνικού έπειτα από κεφαλιά του Νταρίντα για να ακολουθήσει η εξαιρετική αντίδραση του Χουτεσιώτη στο τετ α τετ με τον Γκρέι στο 66’. Ο Άλαν Πάρντιου έριξε τον Αμπουμπακάρ Καμαρά στο παιχνίδι σχηματίζοντας δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης με τον Αντρε Γκρέι. Ο Μιχάλης Γρηγορίου απάντησε βάζοντας τρίτο στόπερ, ενισχύοντας παράλληλα και τη μεσαία γραμμή του.

Το ποσοστό κατοχής μπάλας αυξήθηκε για τον Άρη, αλλά στο δεκάλεπτο που ακολούθησε οι «κίτρινοι» δεν είχαν φάση. Αντιθέτως, ο Ιωνικός απείλησε μ’ ένα σουτ του Σεμπά. Ο Πάρντιου έριξε ότι άλλο επιθετικό όπλο είχε στα χέρια του δίνοντας λεπτά συμμετοχής και στον Λούκας Ρουπ. Ο Γερμανός επιχείρησε σουτ, από το ύψος της μεγάλης περιοχής, στο 86ο λεπτό αλλά η κατάληξη αυτού ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Καθώς κυλούσαν τα λεπτά ο Ιωνικός ξόδευε τον χρόνο, κυρίως όμως κρατούσε τον Άρη μακριά από την περιοχή του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι δεν έκαναν ούτε μία φάση μέχρι το τέλος του αγώνα και μοιραία έφυγαν ηττημένοι από τη Νίκαια.

Την κίτρινη κάρτα πήραν οι Μάντζης, Σεμπά (Ιωνικός), Καμαρά (Άρης)

Ο MVP: Ο Χουτεσιώτης έβγαλε το τετ α τετ με τον Γκρέι, είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις και μαζί με τους Τσιγκρίνσκι, Ρομαό έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι.

Στο ύψος του: Ο Σεμπά δεν φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στην κρίσιμη φάση ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι για τον Ιωνικό.

Ο «αδύναμος κρίκος»: Το πρόβλημα για τον Άρη δεν ήταν 1-2 παίκτες. Ο Γκρέι δεν κάνει τη δουλειά του, ο Νταμπό ήταν επιπόλαιος και τα πλάγια μπακ ήταν αλλού γι’ αλλού. Βγάζοντας από την εξίσωση τους στόπερ και τον Νταρίντα, δεν ήταν εμφάνιση αυτή για τον Άρη.

Η «γκάφα»: Ο Αντρέ Γκρέι είχε μια στιγμή σε όλο το παιχνίδι, στο τετ α τετ με τον Χουτεσιώτη κι αυτή την πέταξε στα σκουπίδια

Το «στραγάλι»: Ο Τζοβάρας εμπιστεύτηκε το VAR στη φάση του κερδισμένου πέναλτι αλλά και για το αν ο ο Σεμπά έγινε κάτοχος της μπάλας από γύρισμα συμπαίκτη του ή του Φαμπιάνο. Δεν είχε να διαχειριστεί άλλες δύσκολες φάσεις στο παιχνίδι.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Ιωνικός έκανε σπουδαίο βήμα για την παραμονή του παρότι δεν ήταν καλός αλλά είχε υπομονή στο παιχνίδι του. Ο Άρης εμφανίστηκε επιπόλαιος, ελαχίστως δημιουργικός και παραμένει μια ομάδα η οποία δεν παίζει βάσει της ατομικής ποιότητας καθώς είναι μπερδεμένη στο γήπεδο.

Οι συνθέσεις:

ΙΩΝΙΚΟΣ(Μιχάλης Γρηγορίου): Χουτεσιώτης, Βαλεριάνoς, Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Μύγας, Σάκιτς (86’ Μπουενά), Λοβέρα (70’ Αντούνες), Κάνιας, Σεμπά (90+3 Μασάς), Φαντιγκά (86’ Καμπράλ), Μάντζης (70’ Μάνος).

ΑΡΗΣ (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Οντουμπάτζο (78’ Ρουπ), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν, Ντουκουρέ (11’ Ματέο Γκαρσία), Νταμπό (78’ Καμάτσο), Νταρίντα, Ιτούρμπε (78’ Εμπακατά), Μαζικού (66’ Καμαρά), Γκρέι

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα