Παναθηναϊκός: Η μεσαία του γραμμή υπολείπεται σε γκολ και απειλή των ανταγωνιστών του

Παναθηναϊκός: Η μεσαία του γραμμή υπολείπεται σε γκολ και απειλή των ανταγωνιστών του

Σωτήρης Μυκονίου
Παναθηναϊκός: Η μεσαία του γραμμή υπολείπεται σε γκολ και απειλή των ανταγωνιστών του

bet365

Τα λιγοστά γκολ που έχει προσφέρει η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και η αδυναμία της να απειλήσει, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ακουστεί από την αρχή της χρονιάς πως οι «πράσινοι» έχουν δυσκολία στο να πάρουν γκολ από τους μέσους. Μάλιστα μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ και το ντεφορμάρισμα των Παλάσιος και Βέρμπιτς, όταν και η παραγωγή των εξτρέμ έπεσε κατακόρυφα, τότε το ζήτημα αυτό έγινε ακόμα πιο φλέγον για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την ομάδα του, αφού έπρεπε να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να διατηρήσει ψηλά την επιθετική συγκομιδή του «τριφυλλιού», κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Βλέπετε κανένας από τους έξι μέσους του Παναθηναϊκού δεν έχει έφεση στο σκοράρισμα. Σίγουρα αυτό δεν είναι η βασική δουλειά ενός παίκτη που αγωνίζεται στο κέντρο, υπάρχουν όμως αρκετοί που έχουν την ικανότητα να πατούν στην αντίπαλη περιοχή και να σημειώνουν γκολ. Πάμε όμως να δούμε με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, WyScout, πόσα γκολ θα έπρεπε να έχουν σημειώσει οι μέσοι των «πρασίνων» και πόσα έχουν βάλει τελικά χρησιμοποιώντας το δείκτη του xG, που απεικονίζει την αξία των ευκαιριών στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει κάθε ποδοσφαιριστής.

Οι μέσοι του Παναθηναϊκού έχουν πετύχει περίπου τρία γκολ λιγότερα του αναμενομένου

Οι τρεις αμυντικοί χαφ της ομάδας, Πέρεθ, Τσόκαϊ και Κουρμπέλης έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα ευκαιρίες που ισούνται με 0,22 xG, 1,52 xG και 0,09 xG, όμως κανένας τους δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποιο τέρμα. Κι αν για τον πρώτο και το τρίτο αυτό είναι φυσιολογικό βάση των ευκαιριών που τους δόθηκαν για τον Έλληνα αρχηγό του Παναθηναϊκού δεν είναι, αφού οι φάσεις που του έχουν παρουσιαστεί άξιζαν για κάτι παραπάνω από ένα γκολ. Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί σ' έναν ποδοσφαιριστή, δηλαδή να βάλει λιγότερα του αναμενομένου και δεν τον κάνει κακό, απλώς δείχνει πως εκείνη την περίοδο δεν έχει ρέντα ή φόρμα.

Πάμε και στους δύο πιο προικισμένους επιθετικά μέσους της ομάδας. Από την μία έχουμε τον Άνταμ Τσέριν, που έχει βρεθει σε φάσεις που άξιζαν 1,97xG κι έχει πετύχει ένα τέρμα και από την άλλη τον ποιοτικό μέσο της ομάδας, τον Μπερνάρντ, που έχει εκτελέσει σε φάσεις που ισούνταν με 1,89 xG έχοντας πετύχει κι εκείνος ένα γκολ. Σ' αυτούς αργότερα θα προστεθεί σε κάποια ματς και ο Λάζλο Κλέινχεϊσλερ, που μπορεί να δώσει λύσεις τόσο ως εξτρέμ όσο και ως δημιουργικός μέσος, αλλά στο πρόσφατο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, που έκανε το «πρωταθληματικό» του ντεμπούτο, αγωνίστηκε στα πλάγια.

Συνολικά οι μέσοι του Παναθηναϊκού έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες αξίας 5,69 xG κι έχουν σκοράρει μόλις δύο τέρματα. Κοινώς έχουν σημειώσει 3,69 λιγότερα γκολ από το αναμενόμενο. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι διττό, αφού οι ποδοσφαιριστές των «πρασίνων» και λιγότερα τέρματα απ' όσα πρέπει έχουν βάλει, αλλά και έχουν απειλήσει πολύ λίγο την αντίπαλη εστία.

Η σύγκρισή τους με εκείνους των υπολοίπων της Big-4 τους βγάζει... χαμένους

Για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το παραπάνω συμπέρασμα αναζητήσαμε τα πεπραγμένα των παικτών που αγωνίζονται στο κέντρο και από τις ομάδες του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, δηλαδή των ανταγωνιστών του «τριφυλλιού» για το φετινό πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα;

Ο Παναθηναϊκός έχει την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην απειλή των μέσων μεταξύ των τεσσάρων, όντας οριακά πάνω μόνο από τον Ολυμπιακό, με τους παίκτες του να έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες ίσες με 5,2xG, όμως να έχουν σκοράρει τέσσερα γκολ αντί των δύο των «πρασίνων». Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ ψηλότερα απ' όλους με τους μέσους του να έχουν εκτελέσει σε φάσεις που αξίζουν 12,71xG ενώ η ΑΕΚ είναι δεύτερη με 7,08.

Το νούμερο του «δικεφάλου του βορρά» είναι λίγο... φουσκωμένο, αφού μέσα υπάρχουν και πέντε εκτελέσεις πέναλτι, κάτι που δεν συμβαίνει με τις άλλες ομάδες σε τέτοιο βαθμό (Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν από μία, Παναθηναϊκός καμία, αναφερόμαστε μόνο σε εκτελέσεις μέσων), η κάθε μία εκ των οποίων ισούται με 0,76xG περίπου και άρα έχει 3,80 παραπάνω xG απ' αυτά. Ουσιαστικά πάλι θα ήταν πρώτος αν δε συνυπολογίζαμε κι αυτά, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά.

Έχοντας, λοιπόν, μπροστά μας την αξία των τελικών της κάθε ομάδας μπορούμε να δούμε και το πως τα πήγαν βάσει αποτελέσματος με το «τριφύλλι» να καταλαμβάνει την τελευταία θέση έχοντας πάρει μόλις δύο τέρματα από τους παίκτες που αγωνίζεται στο κέντρο του, δηλαδή 3,69 λιγότερα απ' όσα θα έπρεπε. Ο Ολυμπιακός που έχει λιγότερα xG, είδες τους παίκτες του να έχουν σημειώσει τέσσερα τέρματα και μόλις 1,2 λιγότερα του αναμενομένου. Η ΑΕΚ είναι δεύτερη με εννιά τέρματα και 1,92 παραπάνω απ' όσα άξιζαν οι ευκαιρίες της, ενώ κορυφαίος όλων είναι ο ΠΑΟΚ με 11, δηλαδή 1,71 λιγότερα απ' όσα αναμενόταν βάσει των ευκαιριών του. Αν αφαιρούσαμε και τα πέντε πέναλτι, τότε θα είχε επτά γκολ από 8,09 xG, δηλαδή μολις 1,09 λιγότερα.

ΟμάδεςxGΓκολΑποτελεσματικότητα
Ολυμπιακός5,24-1,2
Παναθηναϊκός5,692-3,69
ΑΕΚ7,0891,92
ΠΑΟΚ12,7111-1,71

Ας μην μείνουμε όμως μόνο στο κομμάτι των γκολ, που είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, όμως δεν είναι το μόνο. Βλέπετε οι μέσοι του Παναθηναϊκού έχουν δημιουργήσει και τις λιγότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες τους ανάμεσα στις ομάδες του Big-4. Χρησιμοποιώντας τον δείκτη xA, που υπολογίζει την αξία της ευκαιρίας που δημιουργεί ένας παίκτης για τον συμπαίκτη του που εκτελεί, μπορούμε να δούμε πως οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» έχουν δημιουργήσει φάσεις που ισούνται με 5,24 xA. Την ίδια ώρα οι μέσοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έχουν φτιάξει τελικές που άξιζαν για 6,21 και 6,09 xA ενώ ο Ολυμπιακός είναι κορυφαίος της κατηγορίας αυτής με 8,46.

Το παράδοξο που θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς εδώ είναι πως οι μέσοι των «πρασίνων» έχουν δώσει συνολικά πέντε ασίστ, δηλαδή παραπάνω από τις τέσσερις της «Ένωσης» και τις τρεις του «δικεφάλου του βορρά», παρ' ότι οι παίκτες των δύο τελευταίων άξιζαν να έχουν περισσότερες. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί το να πιστωθει ένας δημιουργός μία ασίστ εξαρτάται και από τον εκτελεστή. Επομένως, όσο καλή δουλειά κι αν κάνει αυτός, αν ο ο παίκτης που βρίσκεται στην εκτέλεση δεν είναι σε καλή μέρα και αστοχήσει, τότε η ασίστ δεν πιστώνεται, παρ' ότι η μεταβίβασή του έφτιαξε μία εξαιρετική ευκαιρία, την οποία ο συμπαίκτης του δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί.

ΟμάδεςxAΑσίστΑποτέλεσμα
Ολυμπιακός8,4690,54
Παναθηναϊκός5,245-0,24
ΑΕΚ6,214-2,21
ΠΑΟΚ6,093-3,09

Κάπως έτσι μπορούμε να καταλάβουμε το πρόβλημα που διέπει τον άξονα του Παναθηναϊκού την φετινή σεζόν. Σίγουρα αν κοιτάζαμε αυτά τα νούμερα στον πρώτο γύρο θα είχαν καλύτερη εικόνα ενώ τώρα έχουν επηρεαστεί απο το ντεφορμάρισμα των «πρασίνων» τις τελευταίες αγωνιστικές. Όμως, ένας πρωτάθλημα δεν τελειώνει στις πρώτες αγωνιστικές και όλες οι ομάδες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα στο «τριφύλλι» είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε να πάρει η ομάδα γκολ τόσο από τους εξτρέμ όσο και από τους μέσους της, γιατί δεν θα είναι εύκολο να μείνει στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος αν δεν συμβεί αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα