Ένα ντέρμπι - πρόλογος των playoffs

Ένα ντέρμπι - πρόλογος των playoffs

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ένα ντέρμπι - πρόλογος των playoffs

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα δυνατά στοιχεία του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, δύο ομάδων των οποίων η φόρμα υπόσχεται ένα συγκλονιστικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Όταν πρόκειται να συγκρουστούν δύο ομάδες που έχουν συγκεντρώσει ίδιους βαθμούς μετά από 20 αγωνιστικές και απέχουν 5 βαθμούς από την πρώτη θέση, δεν έχεις αμφιβολία ότι πρόκειται να παρακολουθήσεις έναν αγώνα βγαλμένο από τα προσεχώς - δηλαδή από τα playoffs της Superleague ’23. Θεωρητικά αυτό είναι αρκετό ως υπόσχεση θεάματος, όταν γνωρίζεις ότι αυτές οι ομάδες είναι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και ότι το ντέρμπι διεξάγεται στην γεμάτη Τούμπα. Όταν όμως γνωρίζεις ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι σε φόρμα, όπως πιστοποιείται μέσα από την σύγκριση των στοιχείων της απόδοσής τους στην τελευταία 5αδα των αγώνων τους με αυτά της προηγούμενης 5αδας, αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά μας έχουμε ένα ντέρμπι που μπορεί να αποδειχθεί ιστορικό σε σχέση με την ποιότητα του θεάματος που θα προσφέρει.

Όταν κάποιος που έχει παρακολουθήσει τις δύο ομάδες συγκρίνει τα στοιχεία της απόδοσης του ΠΑΟΚ με αυτά του Ολυμπιακού στην τελευταία 5αδα των αγώνων του πρωταθλήματος, μέσα από το Comparisonator, αρχίζει να μαντεύει στοιχεία του game plan που θα ακολουθήσει κάθε μια εκ των δύο ομάδων.

η σύγκριση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Ο ΠΑΟΚ, μια ομάδα που κάνει πιο ασφαλές passing game στο δικό του μισό του τερέν και γι’ αυτό έχει λιγότερες απώλειες κατοχής της μπάλας που οδηγούν σε γκολ του αντιπάλου, είναι λογικό να μπει στο τερέν της Τούμπας με αυτή την αυτοπεποίθηση. Δηλαδή να μπει με τη σιγουριά ότι αφενός μπορεί να χτίσει καλά τις επιθέσεις του υπό πίεση και αφετέρου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στον Ολυμπιακό αν τον πιέσει ψηλά στο τερέν. Θα είναι έκπληξη αν ο ΠΑΟΚ δεν ξεκινήσει να πιέζει ψηλά τον Ολυμπιακό από το πρώτο λεπτό.

Ο Ολυμπιακός, που είδε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, για το κύπελλο, να προσκαλεί ψηλά στο τερέν τον ΠΑΟΚ και να τον χτυπά με άμεσες επιθέσεις στην πλάτη της άμυνάς του, είναι μια ομάδα που το έκανε καλά αυτό απέναντι στον ΟΦΗ κατά τη διάρκεια του β’ ημιχρόνου. Θεωρητικά λοιπόν είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει ο Μίτσελ να μιμηθεί τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να ζητήσει από τους παίκτες του να ακολουθήσουν αυτό το μοτίβο ανάπτυξης, προσκαλώντας με το passing game τον ΠΑΟΚ να ανεβεί ψηλά στο τερέν ώστε να σημαδέψουν στους χώρους στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του.

Θεωρητικά, σε ένα ντέρμπι που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαδική τακτική στη φάση άμυνας, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να έχει ένα σημαντικό λόγο να αισιοδοξεί, διότι αυτή την ικανότητά του, να αμυνθεί καλά την έδειξε τρεις φορές απέναντι στον Παναθηναϊκό και μάλιστα και σε διαφορετικά μέτρα στο τερέν, δηλαδή όπου και αν έστηνε το αμυντικό του μπλοκ. Ο Ολυμπιακός έβγαλε, μεν, τα αντίστοιχα τρία ματς με τον Άρη δίχως να δεχθεί γκολ αλλά επέτρεψε καλές ευκαιρίες στον αντίπαλό του στα δύο εκ των τριών παιχνιδιών. Συνεπώς, προκειμένου να “ματσάρει” τον ΠΑΟΚ σε αυτές τις παραμέτρους της απόδοσής του θα πρέπει να κάνει καλύτερο παιχνίδι στο αμυντικό κομμάτι. Και ενδεχομένως να τοποθετηθεί σε χαμηλά μέτρα στο τερέν για να αμυνθεί.

Η ιστορία των ντέρμπι είναι γεμάτη από περιπτώσεις αγώνων που κρίθηκαν σε μια στιγμή, ένα λάθος, δηλαδή στην διαχείριση των καταστάσεων και των συναισθημάτων των δύο ομάδων. Φαινομενικά σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα, επειδή η δική του ομάδα είναι κατά 2+ χρόνια μεγαλύτερη από την σημερινή του ΠΑΟΚ και έχει ποδοσφαιριστές με μεγάλες παραστάσεις. Η ωριμότητα με την οποία διαχειρίστηκε όμως ο ΠΑΟΚ τις καταστάσεις σε τρία σερί ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δείχνει ότι αυτή η ομάδα που φτιάχνει από το περασμένο καλοκαίρι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει ραγδαία εξέλιξη σε αυτό το κομμάτι, όπως και στην νοοτροπία. Άρα δεν βλέπεις εύκολα ποιος θα διαχειριστεί με καθαρό μυαλό ένα ντέρμπι που κουβαλά από τη φύση του πολύ εκνευρισμό.

Στα τελευταία πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος οι δύο ομάδες έχουν ίδια επίδοση στο σκοράρισμα - πετυχαίνουν κατά μέσο όρο 2 γκολ ανά ματς. Ο Ολυμπιακός όμως είναι πιο απειλητικός (3 παραπάνω σουτ ανά ματς) και δημιουργεί μεγαλύτερης ποιότητας ευκαιρίες (xG: 2.37) από τον ΠΑΟΚ (xG: 1.69). Κι αυτή είναι μια διαπίστωση που μπορεί να οδηγήσει τον Λουτσέσκου σε μια πιο συντηρητική τακτική επιθετικής ανάπτυξης, προκειμένου να νιώθει πιο ασφαλής ότι η ομάδα του θα μεταβαίνει αποτελεσματικά στην φάση άμυνας όταν χάνει την κατοχή της μπάλας και δεν θα επιτρέπει στον Ολυμπιακό να βρει τους χώρους, μέσα από την ταχύτητα στην επιθετική ανάπτυξη, για να επιτεθεί και να πληγώσει τον ΠΑΟΚ.

Στις προδιαγραφές, αυτό είναι ένα ντέρμπι που μας υπόσχεται θέαμα, διότι συναντώνται δύο ομάδες με ροπή προς την επίθεση και νοοτροπία νικητή. Σήμερα μοιάζει με φαντασίωση, αλλά επειδή αυτό είναι ένα ντέρμπι - προβολή του μέλλοντος, δηλαδή των playoffs, είναι ευχή για το ελληνικό πρωτάθλημα να έχουμε, μετά τη λήξη του, να συζητάμε μόνο για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θα έχουμε απολαύσει. Είναι ευχή να καταλάβουν, έστω στις καθυστερήσεις, οι επιχειρηματίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ότι έχουν μια χρυσή ευκαιρία να ανεβάσουν την απήχηση του πρωταθλήματος στους Έλληνες. Εύχομαι να κάνουν την έκπληξη και να μας αποδείξουν ότι το έχουν κατανοήσει και, κυρίως, ότι τους νοιάζει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.