ΑΕΚ: Η κορυφή, ο Αραούχο και ο Αθανασιάδης...

ΑΕΚ: Η κορυφή, ο Αραούχο και ο Αθανασιάδης...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Η κορυφή, ο Αραούχο και ο Αθανασιάδης...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την πρωτιά της ΑΕΚ, τη σημασία να πείσει μένοντας εκεί, εστιάζει στο «11» και στο «1» της ομάδας (τεράστια προσφορά) και έχει υστερόγραφα...

Έμοιαζε ότι έρχεται η στιγμή. Όσοι παρακολουθούσαν την διαδικασία του πρωταθλήματος, τις αναμετρήσεις και την εικόνα των ομάδων που πρωταγωνιστούσαν (και δη της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού), αντιλαμβάνονταν ότι ήταν θέμα χρόνο να αλλάξει... χέρια η κορυφή. Η Ένωση του Ματίας Αλμέιδα ήταν η ομάδα που έδειχνε στο γήπεδο ότι φτάνει η ώρα της να πάρει αυτό που της αξίζει, τη στιγμή που ήταν πασιφανές πως εκείνη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε έξω από κάθε ποδοσφαιρική λογική αποτελέσματα, όλα (ή πιο σωστά, σχεδόν όλα) στο όριο... Πλέον ο Δικέφαλος είναι στην κορυφή, κάλυψε το -8 και με το παραπάνω και βρίσκεται στο +2 εκμεταλλευόμενη τα όπλα της: ρόστερ, έδρα...

Μπορεί να μοιάζει και να είναι κλισέ, ωστόσο, συνιστά και την απόλυτη πραγματικότητα. Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις σε κάθε πρωτάθλημα και για κάθε ομάδα που βρισκόταν στη διεκδίκηση της πρωτιάς με κάποια άλλη (όπως ισχύει στο ζευγάρι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός), δεν είναι να βρεθεί στην κορυφή, διότι αυτό ακόμη και συγκυριακά μπορεί να συμβεί, αλλά το να παραμείνεις σε αυτή. Η πίεση είναι διαφορετική από αυτή του να είσαι πίσω και να προσπαθείς να φτάσεις στην κορυφή. Για την Ένωση αρχίζει μια νέα περίοδος με μεγαλύτερη πίεση διαχείρισης κατάστασης, κορυφής και αναμετρήσεων φυσικά.

Πρόκειται για μια ομάδα νέα σε πρόσωπα, όχι όλα αλλά τα περισσότερα (και μάλιστα ενδεκάδας) και με νέο προπονητή και γενικά τεχνικό team. Ανταποκρίθηκε απόλυτα στην απαίτηση να αντιστρέψει την κατάσταση, να σβήσει το -8 που είχε καταφέρει ο βασικός της αντίπαλος και να πιάσει την πρώτη θέση με συν 2 από τον δεύτερο πλέον Παναθηναϊκό! Τώρα και από δω και πέρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση της πρωτιάς και να επιχειρήσει να αυξήσει τη διαφορά από τους αντιπάλους της, από τους βασικούς διώκτες της. Δεν θα είναι εύκολο... Σίγουρα δεν πρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι η ομάδα έβγαλε τον Γενάρη απόλυτα επιτυχημένα και τον εκμεταλλεύτηκε ως όφειλε σε απόλυτο βαθμό!

Η πρώτη δύσκολη αποστολή για να παραμείνει στην κορυφή έρχεται την Κυριακή στο Περιστέρι με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Οι «κιτρινόμαυροι» οφείλουν να ανταποκριθούν εκεί που δεν τα κατάφερε ούτε ο Ολυμπιακός (πήρε βαθμό χάρη στον Πασχαλάκη), ούτε ο ΠΑΟΚ (ήταν άτυχος, έμοιαζε να αξίζει το διπλό) και να εκμεταλλευτεί μάλιστα την αναμέτρηση της Τούμπας ανάμεσα στις δυο ομάδες που μόλις σημείωσα οι οποίες δεν πέρασαν από το Περιστέρι και πήραν μόλις έναν βαθμό. Σε ενδεχόμενο διπλό ο Δικέφαλος εκτός από το ότι θα διατηρηθεί στην κορυφή, σίγουρα θα αυξήσει τη διαφορά, είτε από έναν εκ των Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ είτε και από τους δυο στην καλύτερη των περιπτώσεων...

Ο υπέροχος Αραούχο, ο mr... clean sheets Αθανασιάδης!

ΑΕΚ

Για να φτάσει όμως η ΑΕΚ στην κορυφή έπαιξαν πολλά ρόλο. Δεδομένα ο τύπος στην άκρη του πάγκου που 'χει κάνει εξαιρετική δουλειά, μα πάνω απ' όλα, έχει δημιουργήσει ένα ισχύρο γκρουπ αποδυτηρίων, ποδοσφαιριστές που είτε παίζουν είτε όχι, δίνουν το 100% (ΚΑΙ) για τον προπονητή τους. Προφανώς παίζει ρόλο το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικό υλικό και τεράστιο βάθος στον πάγκο της, έχει αποδειχθεί στα ματς αυτό και την εποχή που έλειψαν σημαντικοί παίκτες της, μη το ξεχνάμε. Εννοείται πως συνυπολογίζουμε ότι οι βασικοί της αντίπαλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στα στάνταρ απόδοσης της ΑΕΚ με διάρκεια σε ένα μαραθώνιο όπως είναι το πρωτάθλημα και έχει σημασία να το καταφέρεις αυτό.

Ωστόσο είναι και συγκεκριμένα πρόσωπα που ήδη η προσφορά τους ξεχωρίζει. Πρώτος και καλύτερος είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Ναι προφανώς και δεν συνιστά είδηση αλλά δεν γίνεται να μη το αναφέρουμε... Δεν είναι μόνο όσα κάνει στο χορτάρι, τα οποία είναι σπουδαία και δίνουν τα σωστά μηνύματα προς όλη την ομάδα, αλλά και όσα έχει πετύχει μαζί με τους υπόλοιπους στα αποδυτήρια. Η πάσα του στο τρίτο τέρμα της ΑΕΚ είναι μια κίνηση που μοιάζει εύκολη, απλή και η σωστή, είναι ταυτόχρονα και το μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, ότι σημασία έχει η ομάδα, το «εμείς» και όχι το «εγώ»!

Αντίστοιχα σημαντική είναι και η προσφορά του Γιώργου Αθανασιάδη (σε συνεργασία με την άμυνά του). Μπορεί να μη το καταλαβαίνουμε σε καθημερινή βάση και έπειτα από κάθε αναμέτρηση, αλλά όταν υπάρχουν τα νούμερα προφανώς και προκύπτει το συμπέρασμα, ότι δηλαδή η συνεισφορά του είναι τεράστια. Διότι ο Έλληνας γκολκίπερ της ΑΕΚ έχει δέκα clean sheets στις 14 παρουσίες του κάτω από τα δοκάρια και έχει δει την εστία του να παραβιάζεται μόλις πέντε φορές. Επαναλαμβάνω πάντα σε συνδυασμό με τους κεντρικούς αμυντικούς του, τα χαφ, τη συνολικά καλή λειτουργία της Ένωσης που είναι εκτός από πρώτη επίθεση και η καλύτερη άμυνα αφού έχει δεχθεί μόλις 9 τέρματα.

Όμως είναι καθοριστικές οι επεμβάσεις του σε σημαντικά ματς και σημεία αγώνων. Δεν χρειάζεται κανείς να κουράσει το κεφάλι για να θυμηθεί την επέμβασή του με τον Ατρόμητο και ενώ το ματς ήταν στο 0-0, με τον Παναθηναϊκό στην προσπάθεια του Μπερνάρ (πάλι στο 0-0 το παιχνίδι), στην Νίκαια όπου δεν επέτρεψε το 2-0 και έδωσε τη δυνατότητα ανατροπής στην ομάδα του. Με τον Άρη τώρα μόλις την επέμβαση στην γωνιά του για να μη γίνει το 1-1 στην κεφαλιά του Μπράμπετς... Δεν το πάω πιο πίσω όπου υπάρχουν και άλλες καθοριστικές επεμβάσεις, είναι αρκετά αυτά που αναφέρω για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι ήδη η προσφορά του, αλλά και θα συνεχίσει να είναι... Σε μια ομάδα που βάζει πολλά γκολ και παράγει είναι λογικό να περνάει σε δεύτερη μοίρα ο τερματοφύλακας και να εστιάζουμε (δικαιολογημένα) στους μεσο-μπροστινούς της, άδικο λίγο για τον Αθανασιάδη (ή τον Στάνκοβιτς αν έπαιζε που επίσης είναι πολύ καλός γκολκίπερ).

Γκατσίνοβιτς και Ελίασον

Υγ: Το 'χω γράψει ξανά και το έχω επισημάνει στο ράδιο: η επιστροφή των Γκατσίνοβιτς και Ελίασον είναι τέτοια που πρέπει να αναγνωριστεί η δουλειά του team αποκατάστασης. Όχι επειδή απλά επέστρεψαν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, κατά πολύ, οι δυο παίκτες, αλλά κυρίως γιατί τους βλέπεις στο χορτάρι και θαρρείς δεν έλειψαν ούτε μια εβδομάδα. Φουλ ένταση, διάθεση, προσπάθεια. Με σούπερ ενέργεια και ψυχολογία... Δεν το συναντάς εύκολα αυτό και δυο στις δυο περιπτώσεις τη στιγμή που όλο και μειώνονται τα μυϊκά ζητήματα για τους «κιτρινόμαυρους», γεγονός που αποδεικνύει ότι αρχίζει το κορμί τους να ανταποκρίνεται στη διαφορετική (σε επίπεδο έντασης και δουλειάς) προπόνηση τούτη τη σεζόν.

Υγ2: Είναι προφανές ότι το πούλμαν και η αποστολή του Ολυμπιακού πρέπει να 'ρθουν και να φύγουν όπως ακριβώς συνέβη και με τις αντίστοιχες του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Άρη. Δίχως να προκύψει το παραμικρό και με την ήττα στο τέλος της αναμέτρησης όπως και οι προηγούμενοι που επισκέφτηκαν τη νέα μας έδρα. Να μη πέσει ούτε αντικείμενο για να μην έχουν δικαιολογία. Ποιοι όμως; Αυτοί που 'χουν σπάσει πούλμαν ομάδων και οπαδών (πρόσφατα δέχτηκαν στον Πειραιά επίθεση πούλμαν με οπαδούς του ΟΦΗ); Δεν θυμάμαι πόσες φορές -όχι τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι- έχουμε γράψει ότι δέχτηκε επίθεση το πούλμαν και η αποστολή της ΑΕΚ με αντικείμενα και πέτρες. ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν έκανε αναστροφή το πούλμαν και ο αγώνας έγινε κανονικά!

Υγ3: Ο Λουτσέσκου συνεχίζει το άκρως άστοχο, επικίνδυνο και παράλογο επικοινωνιακό παιχνίδι του. Δεν υπάρχει κάποιος στον ΠΑΟΚ να τον -για να το θέσω κομψά- ηρεμήσει, να τον διαχειριστεί, να του πει έστω ένα: «κόουτς εντάξει, το είπαμε, πάμε παρακάτω, δεν μας σφυρίζει κόντρα η διαιτησία, αλλά φτάνει αυτή η ρητορία μίσους συνέχεια», ποιος να το κάνει; Όμως θα πρέπει κάποτε να το κάνει η δικαιοσύνη... Δεν γίνεται να κάνουν συνέχεια ότι δεν ακούνε, δεν διαβάζουν και δεν μαθαίνουν τι λέει ο Ρουμάνος τεχνικός.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...