Οι λανθασμένες αποφάσεις και οι λεπτομέρειες που αλλάζουν τις ισορροπίες

Οι λανθασμένες αποφάσεις και οι λεπτομέρειες που αλλάζουν τις ισορροπίες

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τις κινήσεις των προπονητών σε Νίκαια και Λεωφόρο, που έκριναν τα αποτελέσματα των αγώνων και έβαλαν νέα δεδομένα στη μάχη του τίτλου.

Ποιος θα το έλεγε πριν την έναρξη της 19ης αγωνιστικής πως το «θρίλερ» θα εξελισσόταν στη Νίκαια, ενώ το ντέρμπι της Λεωφόρου θα αποτελούσε παράσταση για ένα ρόλο. Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του ΠΑΟΚ δε θα περίμενε τέτοιο πάρτι από την ομάδα του στην έδρα του Παναθηναϊκού, όπως ούτε και οι φίλοι του Ιωνικού θα πίστευαν ότι μέχρι το τέλος της αναμέτρησης η ομάδα τους θα είχε στα... σκοινιά τη φορμαρισμένη ΑΕΚ. Όποιος, όμως, είδε από την αρχή τον αγώνα στη Νεάπολη, καταλάβαινε με γυμνό μάτι ότι η «Ένωση» θα έφτυνε αίμα για να περάσει με το διπλό.

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από την ενδεκάδα που παρέταξε ο Δημήτρης Σπανός για λογαριασμό του Ιωνικού, καθώς μπροστά στην ποιότητα της ΑΕΚ ο ίδιος αντιπαράθεσε εμπειρία. Όποιον έμπειρο ποδοσφαιριστή και με παραστάσεις είχε στη διάθεσή του, τον έβαλε στην ενδεκάδα. Γιατί, για όσους δε γνωρίζουν, ο Ιωνικός διαθέτει ρόστερ με ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στους «μεγάλους». Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Χουτεσιώτης, Τσιγκρίνσκι, Βαλεριάνος, Σάκιτς, Σόουζα, Ρομαό, Κάνιας, Φαντιγκά και Σεμπά. Τα 9/11 ήταν πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Άρη. Κάτι που σήμαινε πως θα κοίταζαν στα μάτια τους αντιπάλους τους, αφού κάποιοι ήταν και συμπαίκτες παλαιότερα.

Το πλάνο του Σπανού έπιασε 100% μέχρι και τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Με τρία στόπερ-βράχους και τρία «μηχανάκια» μπροστά τους στον άξονα, δεν επέτρεπε στην ΑΕΚ να μπει με αξιώσεις στη μεγάλη περιοχή του Χουτεσιώτη, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Ώσπου ήρθε η ώρα των αλλαγών. Την ώρα που ο Αλμέιδα έβαζε μέσα Φερνάντες, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ και Μάνταλο (δείγμα του βάθους στο ρόστερ), ο Σπανός έβγαλε από το γήπεδο τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ομάδας του και τον παίκτη που έδειχνε να είχε τις περισσότερες δυνάμεις. Τον Φαντιγκά. Ο Γάλλος μέσος ήταν αξιόπιστος αμυντικά, ενώ αποτελούσε διαρκή πηγή κινδύνων επιθετικά με την ικανότητα του να κουβαλάει μπάλα και να μοιράζει το παιχνίδι. Από τη στιγμή που βγήκε στο 75’, ο Ιωνικός κόπηκε στα δύο, η ΑΕΚ ανέβασε μέχρι και τα στόπερ της στην αντίπαλη περιοχή και έτσι ήρθε η ανατροπή. Βασικά, δεν ήρθε μόνο έτσι, αλλά αυτό το ανακάτεμα στις ενδεκάδες έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Μιλώντας για ενδεκάδες, αυτός που έλειψε περισσότερο από κάθε άλλον σε εκείνη του Παναθηναϊκού ήταν ο Δημήτρης Κουρμπέλης. Παρένθεση. Όποιος παρακολουθεί από πέρσι την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, γνωρίζει πως ο Κουρμπέλης δε λογίζεται ως βασικός στο μυαλό του προπονητή του. Πέρσι η τριάδα στον άξονα ήταν Πέρεθ-Βιγιαφάνιες-Μαουρίσιο (Γκατσίνοβιτς μετά τον Ιανουάριο) και φέτος Πέρεθ-Τσέριν-Μπερνάρ. Ωστόσο, οι πολλοί τραυματισμοί σε συνδυασμό με το ελλιπές ρόστερ έχουν σχεδόν πάντα τον Κουρμπέλη στην ενδεκάδα. Είναι ο 12ος παίκτης που βρίσκεται συνεχώς μέσα στους έντεκα. Ακόμη και φορ ή εξτρέμ να λείπει, ο Κουρμπέλης παίρνει τη θέση του και ο Γιοβάνοβιτς προχωρά σε αλχημείες. Τέλος παρένθεσης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν απουσίασε, όμως, από το ντέρμπι λόγω κάποιου τραυματισμού, αλλά λόγω τιμωρίας. Στο ματς με τον ΟΦΗ, στα τέλη Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και τότε αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Δηλαδή, το τεχνικό επιτελείο έκρινε πως από όλα τα ματς που είχε δικαίωμα να δηλωθεί η ποινή του Κουρμπέλη, η καλύτερη επιλογή θα ήταν σε αυτό με το «δικέφαλο του βορρά».

Με τον Ρούμπεν Πέρεθ εδώ και καιρό σε κακό «φεγγάρι», ο Κωνσταντέλιας είχε όλο το χώρο δικό του για να κάνει πάρτι. Γιατί σε αυτό το ρόστερ του Παναθηναϊκού, ακόμα και μια μικρή λεπτομέρεια, όπως η απουσία ενός ποδοσφαιριστή λόγω καρτών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και στην κατάσταση που είναι τώρα το «τριφύλλι», χωρίς ιδέες, φρεσκάδα και αυτοματισμούς, η σκληράδα του Κουρμπέλη στον άξονα είναι απαραίτητη. Γιατί στα τελευταία παιχνίδια, το «τριφύλλι» μοιάζει να έχει γίνει πάλι η σοφτ ομάδα που ήταν πέρσι στο πρώτο μισό της σεζόν. Η ομάδα δεν μπαίνει με το «μαχαίρι στα δόντια», όπως κάνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ.

Είτε μπαρουτοκαπνισμένοι από ντέρμπι, είτε όχι, άπαντες ταυτίζονται με τη νοοτροπία που έχει εμφυσήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Όπως λέγεται πιο λαϊκά, οι παίκτες του «δικεφάλου» παίζουν και για τον προπονητή τους. Όποιος έβλεπε χθες το ματς μέσα από τη Λεωφόρο, ο προπονητής των φιλοξενούμενων ήταν κάτι σαν προπονητής... μπάσκετ. Δεν άφηνε φάση χωρίς να δώσει οδηγίες, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Ακόμα και στη σωστή θέση στον αγωνιστικό χώρο προσπαθούσε να τοποθετήσει τους παίκτες του σε κάθε φάση. Και όπως εκνευριζόταν για μία λανθασμένη επιλογή τους, έτσι τους απένειμε και τα εύσημα σε καθετί σωστό. Γιατί αυτός είναι ο Λουτσέσκου, ο πιο επιδραστικός προπονητής του πρωταθλήματος. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε κάποιος λατρεύει το Ρουμάνο, είτε τον μισεί...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος