Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν την χειρότερη φετινή εμφάνιση του «τριφυλλιού»

Σωτήρης Μυκονίου
Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν την χειρότερη φετινή εμφάνιση του «τριφυλλιού»

bet365

Η απογοητευτική εικόνα του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο και τα νούμερα που συνηγορούν σ' αυτήν τόσο σε ομαδικό επίπεδο όσο και ατομικά για κάποιους σημαντικούς του παίκτες.

Το «τριφύλλι» είχε μία εικόνα που δεν συνηθίζει στο χθεσινό ντέρμπι της Λεωφόρου αναγκαζόμενο στην πρώτη ήττα της χρονιάς του εντός έδρας έχοντας ίσως την χειρότερη απόδοση σε παιχνίδι στην φετινή σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε για πρώτη φορά την φετινή σεζόν τρία γκολ, όμως ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε προήλθε περισσότερο από την εικόνα της ομάδας παρά από το αποτέλεσμα, αφού η κατάρρευση που υπήρξε και η παραίτηση μετά το 0-3, δεν χαρακτηρίζουν επ' ουδενί την ομάδα από τότε που ήρθε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, και ειδικά φέτος με τις τόσες ανατροπές που έχει κάνει και τα τόσα τέρματα που έχει πετύχει στα τελευταία λεπτά.

Είναι όμως λογικό κατά μία έννοια αυτό που συνέβη, αφού τα χρονικά σημεία που δέχθηκε τα γκολ ο Παναθηναϊκός, δηλαδή στο τέλος του πρώτου μέρους και στο ξεκίνημα του δευτέρου «θρυμμάτισαν» οποιαδήποτε δουλειά έγινε στο ημίχρονο από τον Σέρβο κόουτς για να αλλάξει την ψυχολογία των παικτών, η οποία έπεσε στα... τάρταρα μετά και τα δύο γκολ που δέχθηκε η ομάδα σε διάστημα επτά λεπτών από το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους.

Με τη βοήθεια του WyScout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, θα δούμε τους αριθμούς που αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς την πρωτόγνωρα κακή εικόνα των πρασίνων.

Ο χειρότερος επιθετικά Παναθηναϊκός σε φετινό ντέρμπι στην Λεωφόρο

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως η χθεσινή βραδιά ήταν η χειρότερη του Παναθηναϊκού σε δημιουργία σε ντέρμπι στην Λεωφόρο στο φετινό πρωτάθλημα, αφού οι «πράσινοι» έμειναν στα 1,11 xG, δηλαδή δημιούργησαν ευκαιρίες που άξιζαν 1,11 γκολ. Στο ματς με τον Άρη δημιούργησαν αντίστοιχες ευκαιρίες (10 σουτ), όμως ήταν λίγο πιο ποιοτικές έχοντας και μία παραπάνω προσπάθεια στην εστία (δύο αντί για μία).

Τα xG του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι της Λεωφόρου φέτος:

2.53 με ΑΕΚ εντός, 11/5 σουτ

1,25 με Άρη εντός, 10/2

1,31 με Ολυμπιακό εντός, 7/2

1,11 με ΠΑΟΚ εντός, 10/1

Η χαμηλή αυτή επιθετική παραγωγή προκλήθηκε από την εξαιρετική εικόνα του ΠΑΟΚ, που για άλλη μία φορά προκάλεσε πολλά προβλήματα στον τρόπο ανάπτυξης του «τριφυλλιού» με το πρέσινγκ που έκανε. Απόδειξη αυτού οι 110 απώλειες μπάλας, τις οποίες οι «πράσινοι» ξεπέρασαν φέτος, μόνο στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (114) και στο εκτός έδρας με τον Λεβαδειακό (119).

Απ' αυτές οι 23 έλαβαν χώρα στο μισό γήπεδου του Παναθηναϊκού δίνοντας στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία για κλεψίματα και επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Το «τριφύλλι» είχε περισσότερες τέτοιες απώλειες, μόνο στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ (32) και την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό (25).

Και σκεφτείτε πως οι «πράσινοι» είχαν τόσες απώλειες, παρ' ότι κατέγραψαν την δεύτερη καλύτερή τους επίδοση σε ποσοστό επιτυχίας μονομαχιών με 55,38% (108/195), κάτι που σημαίνει πως μέσα σ' αυτές υπήρξαν και απώλειες της μπάλας που γλίτωσαν, επειδή ακριβώς οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήταν μαχητικοί και τις κέρδισαν.

Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που μπορούν να καταδείξουν την δυσκολία που είχε το «τριφύλλι» στην ανάπτυξη και στο να βγάλει ορθολογικά την μπάλα από την άμυνά του ήταν πως ο Σένκεφελντ πραγματοποίησε χθες το δεύτερο παιχνίδι του με τις περισσότερες ενέργειες την φετινή σεζόν (95) ενώ ο Μπρινιόλι έκανε ρεκόρ πασών με 43 (!!).

Οι αρνητικές επιδόσεις-ρεκόρ των Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ και Ρούμπεν

senke_brignoli

Η συνολική αυτή κακή εικόνα του Παναθηναϊκού μπορεί φυσικά να επιμεριστεί και στην αρνητική εικόνα που είχαν κάποιοι παίκτες-πυλώνες της ομάδας.

Ο Ιταλός πορτιέρε μπορεί να έκανε ρεκόρ μεταβιβάσεων με 43 και σχεδόν ρεκόρ σε ποσοστό επιτυχίας, αφού είχε 91% (39/43) και στα τρία άλλα παιχνίδια που πέρασε αυτό το ποσοστό είχε δοκιμάσει κάτω από τις μισές πάσες σε σχέση με χθες, πραγματοποίησε όμως την χειρότερή του εμφάνιση κάτω από την εστία. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ισοφάρισε μεν το ρεκόρ του σε σουτ που δέχθηκε στην εστία με 7 (είχε συμβεί ξανά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο), όμως σε αντίθετη με τότε, που είχε αποτελέσει πραγματικό «τείχος» για τον Παναθηναϊκό, το βράδυ της Κυριακής (22/01) ακολούθησε την εικόνα της υπόλοιπης ομάδας δεχόμενος 3 γκολ από ευκαιρίες που άξιζαν 1,07, δηλαδή σχεδόν δύο τέρματα (+1,93) παραπάνω απ' ότι θα δεχόταν ένας μέσος τερματοφύλακας.

Ο Χουάνκαρ, που από τότε που τραυματίστηκε ο Αϊτόρ δεν έχει την εικόνα που είχε, πραγματοποίησε στο ματς με τον ΠΑΟΚ τις λιγότερες ενέργειες που έχει κάνει σε παιχνίδι, που ξεκίνησε βασικός, στην Superleague φέτος. Είχε μόλις 19/30 ενέργειες με ποσοστό επιτυχίας 63% όταν κατά μέσο όρο πραγματοποιεί 56,89 σε κάθε ματς κι έχει ποσοστό 67%. Πραγματοποίησε μόλις ένα γέμισμα προς την περιοχή του «δικεφάλου», κι αυτό άστοχο, όταν σε κάθε αγώνα δοκιμάζει 4,61.

Μεγάλη απογοήτευση δημιουργήθηκε και από την εικόνα του Μπαρτ Σένκεφελντ, η οποία κορυφώθηκε στο τέλος από την απερίσκεπτη αποβολή του, που θα στερήσει τη συμμετοχή του από την ρεβάνς του Κυπέλλου την Πέμπτη (26/01) με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός στόπερ κατέγραψε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό επιτυχημένων μονομαχιών την φετινή χρονιά με 36,4% (4/11), μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα ενώ ταυτόχρονα έκανε και την χειρότερή του επίδοση σε απώλειες της μπάλας για φέτος με οκτώ, έξι από τις οποίες ήταν στο μισό του Παναθηναϊκού. Τέλος, πραγματοποίησε και πέντε φάουλ, τα δύο έφεραν τις κίτρινες που οδήγησαν στην αποβολή του, όταν σε κάθε παιχνίδι υποπίπτει μόλις σε 1,24.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ, που είναι κομβικός παίκτης για την ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού, αλλά και για την ανάπτυξή του ήταν «σκιά» του εαυτού του. Έκανε μόλις 69 ενέργειες, τις λιγότερες που έχει κάνει φέτος σε παιχνίδι πρωταθλήματος, με εξαίρεση μόνο τα δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Πραγματοποίησε μόλις 43 πάσες, δεύτερη χειρότερη επίδοσή του, την οποία ξεπέρασε μόνο στο εκτός έδρας ντέρμπι με την «Ένωση». Ακόμη, ισοφάρισε το ρεκόρ σε φορές που έχασε την μπάλα, οι οποίες έφτασαν τις 12 κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τις τέσσερις να είναι στο μισό του γηπέδου του «τριφυλλιού». Αντίστοιχη επίδοση είχε μόνο στα παιχνίδια με τον Ιωνικό εκτός, τον Ολυμπιακό εντός και τον Άρη εντός.

Προφανώς όλα αυτά οφείλονται και στην καλή εμφάνιση του «δικεφάλου του βορρά» και το πλάνο του Λουτσέσκου που λειτούργησε, όμως καταλαβαίνει κανείς πως θα ήταν αδύνατο ο Παναθηναϊκός να έχει καλή εικόνα, όταν τόσο κομβικοί γι' αυτόν παίκτες βρέθηκαν σε μία τόσο κακή βραδιά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα