Μια παρτίδα σκάκι στο «Γεντί Κουλέ»

Μια παρτίδα σκάκι στο «Γεντί Κουλέ»

Μια παρτίδα σκάκι στο «Γεντί Κουλέ»

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τη βελτίωση του ΟΦΗ μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος και την τεράστια συμβολή του Βάλντας Νταμπράουσκας στην αγωνιστική άνοδο των Κρητικών.

Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2021. Ως προπονητής της Λουντογκόρετς, με την οποία μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Βουλγαρίας, ο Βάλντας Νταμπράουσκας απέκλειε τότε τον Ολυμπιακό στoν 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Τότε, το όνομά του μπήκε στα «ραντάρ» των ελληνικών ομάδων, όμως ούτε ο ίδιος θα περίμενε ότι 14 μήνες μετά θα γινόταν μόνιμος κάτοικος της χώρας μας. Και μάλιστα, όχι πηγαίνοντας σε κάποια ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αλλά στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η κρητική ομάδα δεν μπορούσε να βρει τα πατήματά της, η διοίκηση αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση. Ήρθε σε συμφωνία με τον 46χρονο Λιθουανό τεχνικό, ο οποίος στη χώρα του αποκαλείται «νέος Μουρίνιο». Όχι μόνο γιατί ο Νταμπράουσκας δεν έπαιξε ποτέ του ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, αλλά κυρίως για την ικανότητά του να κατακτά τίτλους σε όποια ομάδα κι αν βρέθηκε. Πρωταθλητής και κυπελλούχος με τη Ζαλγκίρις στη χώρα του, κύπελλο στη Λετονία με την RFS, πρωτάθλημα στη Βουλγαρία με την Λουντογκόρετς, ενώ πριν από λίγους μήνες αναδείχθηκε κυπελλούχος Κροατίας με τη Χάιντουκ Σπλιτ του Μάρκο Λιβάγια. Είναι άγνωστο αν και με τον ΟΦΗ καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, όμως ένα είναι δεδομένο. Ότι στην Κρήτη πήρε μαζί του τη νοοτροπία του πρωταθλητή.

dam

Το έργο του ήταν εξ’ αρχής δύσκολο. Όμως ο ίδιος είναι μαθημένος στα δύσκολα, παλεύοντας από μικρός στη ζωή του. Μόλις στα 25 του πήγε σε τηλεπαιχνίδι στη χώρα του, προκειμένου να μαζέψει χρήματα και να πάει στο Λονδίνο για σπουδές πάνω στο ποδόσφαιρο. Ήξερε από μικρός ότι ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής και θα έκανε τα πάντα για να τα καταφέρει. Στην Αγγλία δε δίστασε να βάψει σπίτια, να γίνει ταχυδρόμος, ακόμα και να κάνει baby sitting, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Την πειθαρχία που είχε στη ζωή του, ο Νταμπράουσκας την έβαλε άμεσα και στον ΟΦΗ. Όπως τα κατάφερε τότε, έτσι δείχνει ότι κάνει και τώρα.

Από τους πρώτους του αγώνες στον πάγκο των Κρητικών, ο Λιθουανός διέγνωσε το μεγάλο αμυντικό πρόβλημα που είχε η ομάδα. Προφανώς και δεν το έλυσε μονομιάς. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου τα προβλήματα συνεχίστηκαν, ωστόσο τον βοήθησε πολύ η διακοπή για το Μουντιάλ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Νταμπράουσκας είχε όλο το χρόνο να δουλέψει με την ομάδα και να αλλάξει φιλοσοφία. Ήξερε πως ο ΟΦΗ χρειαζόταν πρωτίστως τα αποτελέσματα και στη συνέχεια το θέαμα. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, που θα έχει ως πρώτο μέλημα την αμυντική προσήλωση. Με αδιάκοπο τρέξιμο, πρέσινγκ και αλληλοκαλύψεις.

dam

Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, μετά την επανέναρξη, η διαφορά ήταν εμφανής. Ο Νταμπράουσκας εγκατέλειψε το σχήμα με τετράδα στην άμυνα και τοποθέτησε τρία στόπερ. Το αποτέλεσμα δεν ήρθε, αφού ηττήθηκε από τον Ατρόμητο και είχε πρόβλημα στο γκολ. Ο ΟΦΗ χρειαζόταν ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να ανέβει ψυχολογικά. Και αυτό ήρθε στη Λεωφόρο, απέναντι στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Σε ένα ματς που αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του, ισοφαρίστηκε στο 97’. Ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά από την προσπάθεια. Όπως έμεινε ικανοποιημένος από τους παίκτες του και στη λευκή ισοπαλία με τον Βόλο, στο Ηράκλειο, την προηγούμενη αγωνιστική. Γι’ αυτό και επέλεξε να τους επιβραβεύσει.

Ο Λιθουανός τεχνικός έδωσε διήμερο ρεπό στους ποδοσφαιριστές του, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε σε λίγες ημέρες έναν κρίσιμο αγώνα στο Αγρίνιο. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για αυτό, όμως πολύ γρήγορα δικαιώθηκε. Ο ΟΦΗ όχι μόνο συνέτριψε τον Παναιτωλικό με 4-0 στο Αγρίνιο, αλλά για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα. Και μάλιστα, χωρίς να απειληθεί σχεδόν καθόλου από τους γηπεδούχους. Για τον Νταμπράουσκας ήταν κι αυτό ένα μέρος τακτικής. Μια τακτική που δεν εφαρμόζει μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στο κομμάτι της προσέγγισης με τους ποδοσφαιριστές του. Άλλωστε, λατρεύει το σκάκι και ετοιμάζεται για πολλές ακόμα παρτίδες στο Γεντί Κουλέ. Με τον ίδιο στο ρόλο του βασιλιά και τους παίκτες του για στρατιώτες...

dam

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος