Wyscout analysis: ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός

Wyscout analysis: ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός

Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός

bet365

To αθηναϊκό ντέρμπι κορυφής βρίσκεται προ των πυλών και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout... ακτινογραφεί τους δύο αντιπάλους μέσα από τους δείκτες ανάλυσης της απόδοσής του.

Δύο πολύ καλές ομάδες, δύο σύνολα με τη ξεκάθαρη σφραγίδα των προπονητών τους, συγκροτήματα που η ποδοσφαιρική τους ταυτότητα είναι δεδομένη και αποτελεί το μεγαλύτερό τους ''όπλο'' στη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Η δεύτερη ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα φιλοξενεί τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε ένα αθηναϊκό ντέρμπι που μετά από πάρα πολλά χρόνια θα έχει ''άρωμα'' τίτλου.

Ξέχωρα από την μονομαχία για τους τρεις βαθμούς σε μία καθοριστική καμπή του πρωταθλήματος, όπου το Τριφύλλι βρέθηκε ξανά στο +7 μετά την ήττα της Ένωσης στα Ιωάννινα, πάνω στο χορτάρι της Opap Arena θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, μοντέλα που στη βασική τους ιδέα διαφέρουν και χαρακτηρίζουν ''πράσινους'' και ''κιτρινόμαυρους''.

Η ΑΕΚ της υψηλής έντασης, του ασταμάτητου πρέσινγκ που φτάνει μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα και των άμεσων μεταβάσεων από άμυνα σε επίθεση και ο Παναθηναϊκός του positional play, του counter press, του χαμηλότερου ρυθμού για έλεγχο μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας, με τις δύο ομάδες να έχουν κοινό βασικό ζητούμενο μέσα από τα στοιχεία του παιχνιδιού τους: Τη κυριαρχία.

Το μεγάλο ματς της 17ης αγωνιστικής βρίσκεται προ των πυλών και με τη βοήθεια του Wyscout και των βασικών αριθμών που αναλύουν την απόδοση της κάθε ομάδας, θα... ακτινογραφήσουμε σε αυτό το σημείωμα, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της αποψινής αναμέτρησης.

Πιο παραγωγική η ΑΕΚ, πιο ποιοτικές τελικές ο Παναθηναϊκός

Σε αυτές τις πρώτες 16 αγωνιστικές της Super League, η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τα περισσότερα xGoals, έχοντας συνολικά 33.66, 2.1xG ανά ενενηντάλεπτο. Δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη ομάδα, δείγμα της ξεκάθαρης επιθετικής της νοοτροπίας. Παρόλα αυτά σε ποιότητα τελικής ανά σουτ η ομάδα του Αλμέιδα βρίσκεται στην έκτη θέση της SL, ενώ ο Παναθηναϊκός στη πρώτη.

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έχει 27.82xGoals μέχρι τώρα(1.73 ανά παιχνίδι) βρίσκεται στη κορυφή των xG per shot, με 0.145 ανά προσπάθεια, με την ΑΕΚ να βρίσκεται στο 0.128.

Η διαφορά τους στην αποτελεσματικότητα

Η μεγάλη διαφορά στους δείκτες απόδοσης των δύο ομάδων που σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφώσει και την βαθμολογική τους απόσταση έγκειται στην αποτελεσματικότητά τους. Η ΑΕΚ των 33.66xGoals, έχει σκοράρει 31 γκολ, δηλαδή 2.66 λιγότερα από το ''αναμενόμενο''. Είναι κάτι που προφανώς στη πορεία της σεζόν διαπιστώνεται και με... γυμνό μάτι από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες της Ένωσης στα παιχνίδια που έχασε βαθμούς.

Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός έχει αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις ευκαιρίες που έχει φτιάξει. Με 27.82xGoals, τα 27 ''πράσινα'' γκολ μας δείχνουν ότι οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αν και βρίσκονται -0.82 από το ''προσδοκώμενο'', έκαναν καλύτερη δουλειά και λίγο ή πολύ πήραν αυτό που τους άξιζε.

Την καλύτερη ανασταλτική συμπεριφορά το Τριφύλλι

Στο αποψινό ντέρμπι θα αναμετρηθούν και οι δύο ανασταλτικές συμπεριφορές του πρωταθλήματος που επιτρέπουν τις λιγότερες ποιοτικές τελικές στους αντιπάλους. Ο Παναθηναϊκός ως πρώτος και η ΑΕΚ ως δεύτερη είναι οι ομάδες της SL που έχουν απειληθεί λιγότερο από τον καθένα στα μέχρι τώρα παιχνίδια.

Οι ''πράσινοι'' με 10.45xGA και οι ''κιτρινόμαυροι'' με 11.41xGA μέσα από τη κυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο, απειλούνται ελάχιστα.

Η... μέγγενη της Ένωσης

Το κύριο χαρακτηριστικό της ΑΕΚ, η ένταση στο παιχνίδι της και η ασφυκτική πίεση που βάζει στον αντίπαλο αποτυπώνεται και στον δείκτη PPDA όπου η ομάδα του Αλμέιδα είναι πρώτη και με διαφορά στο πρωτάθλημα με 5.86 την ώρα που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη πέμπτη με 8.24.

Πρωτιά και στο challenge intensity για την Ένωση με 8.1, με το ''τριφύλλι'' να είναι τρίτο στο 6.4 και αυτή η διαφορά στους δύο συγκεκριμένους δείκτες φανερώνουν την διαφορετική, υψηλότερη ένταση με την οποία παίζει το παιχνίδι της η ΑΕΚ σε σχέση με τον Παναθηναϊκό.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα