Wyscout Analysis: Σιμάνσκι vs Πέρεθ

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Σιμάνσκι vs Πέρεθ

bet365

Η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο ντέρμπι της «OPAP Arena» και οι Νταμιάν Σιμάνσκι, Ρούμπεν Πέρεθ είναι «κομβικοί» τον άξονα της Ενωσης και του «τριφυλλιού» αντίστοιχα.

Το μεγάλο ντέρμπι της «OPAP Arena» επισκιάζει τα πάντα στην εγχώρια αγωνιστική κίνηση, καθώς η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό και το διακύβευμα είναι τεράστιο. Βλέπετε το «τριφύλλι» βρίσκεται στο «+7» από την Ενωση (από χθες και τον ΠΑΟΚ) και αν πάρει τη νίκη θα βάλει από τώρα υποθήκη τίτλου, ενώ την ίδια στιγμή αν κερδίσουν οι «κιτρινόμαυροι» αυτόματα η κορυφή θα πάρει «φωτιά».

Οι δύο ομάδες διαθέτουν εξαιρετικές μονάδες και καλοδουλεμένα «σύνολα», ενώ συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αγώνες ανάλογου επιπέδου τα φώτα και οι προβολείς πέφτουν στους μεσοεπιθετικούς και τους φορ, εκείνους δηλαδή που με μία τους κίνηση μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξή τους.

Ομως υπάρχουν και οι «αφανείς ήρωες», εκείνοι που δεν βάζουν γκολ, δεν δίνουν ασίστ και δεν έχουν τη φαντεζί ενέργεια που θα ξεσηκώσει την εξέδρα, όμως είναι εξίσου κομβικοί ώστε να «ρολάρει» ένα club και ο ρόλος τους είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικός.

Οι Νταμιάν Σιμάνσκι και Ρούμπεν Πέρεθ συγκαταλέγονται σε αυτή τη λίστα και οι κεντρικοί χαφ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα θα έχουν απόψε (8/1) πάρα πολύ δουλειά. Η παρουσία τους στο ανασταλτικό αλλά και δημιουργικό κομμάτι θα κρίνει πολλά και μέσω του Wyscout αναζητήσαμε τα φετινά τους πεπραγμένα όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα πόσο σημαντικοί είναι σε όλους τους τομείς.


Νταμιάν Σιμάνσκι
Αγώνες: 13
Λεπτά: 1.124'
Στο τρίτο του ημερολογιακό έτος στην Ενωση μπήκε ο Πολωνός χαφ, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο καλύτερος. Ο 27χρονος αποκτήθηκε από την ΑΕΚ στα μέσα της σεζόν 2019/20 και πλέον αποτελεί την «κολόνα» της μεσαίας της γραμμής. Αγωνίζεται και ως κλασικό «6άρι» αλλά και εσωτερικός δεξιά ή αριστερά, ενώ από τα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο αποτυπώνεται ότι καλύπτει όλο τον άξονα μπροστά από τα στόπερ.
...

Πάσες: 744/837
Ποσοστό ευστοχίας: 88,9%
Ο Σιμάνσκι συμβάλει τα μέγιστα στο «κιτρινόμαυρο» build up και πασάρει με πολύ καλά ποσοστά τα οποία και ανέρχονται στα επίπεδα του 88,9%. Μάλιστα στα επτά από τα 13 ματς που έχει παίξει φέτος (έμεινε εκτός για ορισμένα λόγω ενός προβλήματος που τον ταλαιπωρούσε) η αντίστοιχη επίδοσή του ήταν 90% και πάνω, με κορυφαία όλων το 94% που «κατέγραψε» στο 3-0 επί της Λαμίας (62/66).
...

Από το παραπάνω γράφημα φαίνεται πως δεν πάει μόνο «safe» αλλά ψάχνει τόσο την μακρινή μεταβίβαση όσο και την κάθετη, κάτι που τον καθιστά κομβικό για τα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως στο πρώτο σκέλος το κοντέρ του «γραφεί» 64/102 και 62,7%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για ποδοσφαιριστή που δεν λογίζεται, επί χάρτου τουλάχιστον, ως «καθαρά δημιουργικός», ενώ για παράδειγμα στο Αγρίνιο και το 2-0 της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού «μέτρησε» το εντυπωσιακό 13/14 αντίστοιχες μεταβιβάσεις.

Αυτόματα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αναζητά να βρει με κάθε τρόπο «κιτρινόμαυρη» φανέλα, εμπιστεύεται τα πόδια του και ως επί το πλείστων τα καταφέρνει.
...


Ευρύτερα μεταφέρει την μπάλα στο επιθετικό τρίτο της Ενωσης με ποσοστό επιτυχίας 76,1% και εκτός από την αναμέτρηση με τα «καναρίνια» το «τέλειο», στο συγκεκριμένο σκέλος, «άγγιξε» και σε εκείνον της Τρίπολης όπου και είχε 18/20 (90%).
..

Την ίδια στιγμή, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του, δεν «πουλά» την κατοχή ακόμη και όταν δεν είναι σε θέση να μεταφέρει τη δράση στην επίθεση. Από τις 96 πίσω πάσες που έχει επιχειρήσει μόνο δύο ήταν άστοχες και αμφότερες μάλιστα ήταν μακριά από τα «κιτρινόμαυρα» καρέ, από μία κόντρα σε Ιωνικό και Παναθηναϊκό στα παιχνίδια του πρώτου γύρου. Το «καθαρό» μυαλό και η ψυχραιμία είναι δύο συστατικά που τον διακρίνουν.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 61/96
Ποσοστό ευστοχίας: 63,5%
Ο Πολωνός βέβαια, όπως και κάθε παίκτης στη θέση του, καλείται να παίξει (και) τον ρόλο του «κυματοθραύστη» μπροστά από την αμυντική γραμμή της ομάδας του. Μέχρι στιγμής βγαίνει νικητής σε περισσότερες από έξι κάθε 10 ανασταλτικές «μονομαχίες» που εμπλέκεται, επίδοση πάρα μα πάρα πολύ καλή. Μάλιστα αν «απομονώσουμε» τα κορυφαία του παιχνίδια σε αυτό το κομμάτι, θα προσέξουμε πως λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο ως κλασικός «κόφτης», όπως λέμε τους ανασταλτικούς μέσους, όσο και σαν εσωτερικός χαφ.

Πιο συγκεκριμένα στη Λιβαδειά και με τον Ιωνικό στην «OPAP Arena» το «κοντέρ» του κατέγραψε 10/12 κερδισμένες, όπου με τους Βοιωτούς ήταν στο «6» και έτσι... πήγαινε παντού μπροστά από την τετράδα των «μετόπισθεν», ενώ με τους Νικαιώτες τραβιόνταν πιο πολύ δεξιά. Το αποτέλεσμα για εκείνον ήταν το ίδιο.
...

Οι ανασταλτικές «μονομαχίες» του Σιμάνσκι στο ματς με τον Λεβαδειακό.
...

Οι ανασταλτικές «μονομαχίες» του Σιμάνσκι στο ματς με τον Ιωνικό.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε πως μέχρι στιγμής έχει ανακόψει 55 κάθετες ή γεμίσματα αντιπάλων του (σε στατικές ή μη φάσεις), δηλαδή ένα κάθε 20' που αγωνίζεται. Εφόσον χρειαστεί λειτουργεί (και) ως στόπερ, ενώ διεκδικεί την πρώτη μπάλα.

Για παράδειγμα προσέξτε τις οκτώ που «πήρε» στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου είναι σε όλον τον άξονα και όχι μόνο στον αυστηρά χώρο ευθύνης ενός κεντρικού χαφ.
...


Τελικές: 4
Γκολ: 1
Ελέω θέσης ο Σιμάνσκι δεν απειλεί συχνά, παρόλα αυτά κάθε σεζόν στην ΑΕΚ βρίσκει δίχτυα. Φέτος μέχρι στιγμής έχει σκοράρει μία φορά, στο 2-0 του «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου με κεφαλιά-ψαράκι σε στατική μπάλα άνοιξε το σκορ. Παράλληλα έχει ακόμη τρία σουτ που δεν απέφεραν κάτι για τον ίδιο και την Ενωση.


Ρούμπεν Πέρεθ
Αγώνες: 15
Λεπτά: 1.411'
Ηταν καλοκαίρι του 2021 όταν ο Πέρεθ μπήκε στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα», καθώς τότε τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός και αμέσως ο Ισπανός χαφ έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας του. Τόσο ως κλασικό «6άρι» όσο και ένας εκ των δύο ή τριών κεντρικών χαφ, ο 33χρονος καλύπτει όλους τους χώρους στο μισό του γηπέδου, όπου από τα πατήματά του δείχνει να είναι... παντού.
...

Πάσες: 1.014/1.122
Ποσοστό ευστοχίας: 90,4%
Πρόκειται για έναν από τους πλέον κομβικούς παίκτες του «τριφυλλιού» στο κομμάτι της ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερά του. Αρχικά πασάρει με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, εύρημα που από... μόνο του «λέει» αρκετά.

Αλλωστε και οι «πράσινοι» τον ψάχνουν στο build up και δεν είναι τυχαίο πως κατά μέσο όρο δέχεται μία μεταβίβαση κάθε 1,6' (1.141' ο χρόνος συμμετοχής του/861 οι πάσες που του έχουν γίνει). Σε όλα τα παιχνίδια που τον έχουμε δει «φλέρταρε» με το απόλυτο, ενώ κορωνίδα όλων είναι η εμφάνισή του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο όπου το κοντέρ του «έγραψε» 116/119.
...

Από το γράφημα των πεπραγμένων του στην αναμέτρηση με τον «Αγιαξ της Ηπείρου» γίνεται εύκολα αντιληπτό πως προσπαθεί να παίξει μπροστά προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν είναι τυχαίο πως και οι τρεις τότε πάσες του αφορούσαν κάθετο παιχνίδι του. Μάλιστα όταν δεν βρίσκει κενό χώρο διαθέτει την οξυδέρκεια να πάει πίσω και στα σίγουρα, όπου καταγράφει σχεδόν το απόλυτο με 131/133.

Ο 33χρονος μεταφέρει την μπάλα μπροστά με ασφάλεια και έχει 284/354 προωθητικές μεταβιβάσεις, δηλαδή οκτώ στις 10 αντίστοιχες πάσες του είναι σωστές κάτι που εκμηδενίζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο αντίπαλου τραζνίσιον αν χαθεί η κατοχή στο χώρο ευθύνης του. Μάλιστα στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ «μέτρησε» 16/17, κάτι που ίσως αποτελεί μία... γεύση για το αποψινό.
...

Την ίδια στιγμή αναζητά την μακρινή μπαλιά και την πετυχαίνει σε ποσοστό 53%, ενώ με αντίστοιχο τρόπο «ήρθαν» οι μέχρι στιγμής δύο ασίστ του στο πρωτάθλημα. Στην πρώτη βρήκε τον Παλάσιος στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ και ο Αργεντινός άνοιξε το σκορ στο 0-2 της Κρήτης, ενώ λίγες ημέρες μετά σε φάση «καρμπόν» έπαιξε στον Αϊτόρ που ισοφάρισε 1-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έβαλε τις βάσεις για τη νίκη-ανατροπή του «τριφυλλιού».

Αυτές οι πάσες στους ακραίους του είναι κάτι που «θέλει» να κάνει και για παράδειγμα στο Αγρίνιο τις επιχείρησε 14 φορές προς όλες τις κατευθύνσεις, δείγμα πως εξετάζει όλες τις σχετικές του επιλογές.
...


Αμυντικές «μονομαχίες»: 59/106
Ποσοστό επιτυχίας: 55,5%
Ο Πέρεθ κερδίζει μίνιμουμ μία από τις δύο ανασταλτικές «μονομαχίες» που εμπλέκεται, επειδή όμως ο Παναθηναϊκός στα περισσότερα ματς βρίσκεται ψηλά και πρεσάρει πολύ λίγες από όσες «έχασε» σήμαναν και ουσιαστικό κίνδυνο για τα «πράσινα» καρέ.

Τι εννοούμε; Στην πλειοψηφία εκείνων που έγκεινται στο «μισό» του «τριφυλλιού» ο Ισπανός κυριαρχεί, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γράφημα με όσες «πρωταγωνίστησε» στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (6/8). Επειδή όμως συχνά-πυκνά καλύπτει την πρώτη αντίπαλη μπάλα ενδέχεται μεν εκείνη να περάσει ωστόσο να μη δημιουργήσει κινδύνους αφού ήταν υπό πίεση, ενώ δεν διστάζει να κάνει φάουλ ώστε να ανακόψει υποσχόμενες επιθέσεις.
...
Πάντως υπήρξαν παιχνίδια που «άγγιξε» το τέλειο σε όλες τις σχετικές του απόπειρες, στο αμυντικό ή επιθετικό τρίτο του Παναθηναϊκού δηλαδή, όπως στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό όπου και κατέγραψε 8/11.
...

Την ίδια στιγμή έχει «καθαρίσει» 59 κάθετες/παράλληλες ή γεμίσματα των αντιπάλων του, προσφέροντας βοήθειες και στα στόπερ του. Για παράδειγμα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον «Δικέφαλο του Βορρά» το έπραξε επτά φορές, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν από «θέση» κεντρικού αμυντικού.
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα