Πείραμα στο πείραμα κάτι θα βρούμε ή θα ανατιναχτούμε!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Πείραμα στο πείραμα κάτι θα βρούμε ή θα ανατιναχτούμε!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για την ήττα του Άρη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Όταν δεν έχεις καθαρές ιδέες και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο απέναντι στον Λεβαδειακό και στον Παναιτωλικό πως να τα βρεις όλα αυτά σε ένα ντέρμπι, το πρώτο της χρονιάς, απέναντι στον ΠΑΟΚ;

Με τον Πάρντιου κάθε Κυριακή ο Άρης αγωνίζεται και με διαφορετική ενδεκάδα. Οι παίκτες που θα ξεκινήσουν στο αρχικό σχήμα αποτελούν πλέον μυστήριο ανάλογο με αυτό που συναντάς στα βιβλία του μέτρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο.

Μέσα ο Μαζικού, έξω ο Μαζικού, μέσα ο Εμπακατά, έξω ο Εμπακατά, μέσα ο Πίρσμαν, έξω ο Πίρσμαν, μέσα ο Οντουμπάγιο, έξω ο Οντουμπάγιο, μέσα ο Ενκουλού, έξω ο Ενκουλού, μέσα ο Νταμπό, έξω ο Νταμπό, μέσα ο Μανού, έξω ο Μανού, με Γκρέι στην κορυφή, χωρίς τον Γκρέι στην επίθεση, με Πάλμα μια στην μια πλευρά, μια στην άλλη, πότε μέσα και πότε έξω. Τα ίδια και με τον Ιτούρμπε κάτι ανάλογο με τον Καμάτσο! Αν ξέχασα κάποιον ειλικρινά συγχωρέστε με!

Αν ήμουν υποχρεωμένος να παραθέσω τις διαφορετικές ενδεκάδες που έχει επιλέξει μέχρι τώρα ο κόουτς θα μου έτρωγε λιγότερο χρόνο να παραθέσω ολόκληρα αποσπάσματα από την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια του Ομήρου!

Εντάξει να καταλάβω ότι στην αρχή υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στην κατάρτιση της ενδεκάδας. Αλλά αυτή αφορούσε την στελέχωση της μεσαίας γραμμής. Εκεί ήταν το πρόβλημα. Τα έχω πει, τα έχω γράψει! Ο κακός προγραμματισμός οι λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα και οι ανέτοιμοι ανασταλτικοί μέσοι που κλήθηκαν να αναλάβουν δράση.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα δεν ήταν δομικό. Από ένα σημείο όμως και μετά άρχισαν να δρομολογούνται εξελίξεις και μάλιστα θετικές. Ο Ετέμπο ήρθε και έδεσε, ο Νταμπό κάλυψε το χαμένο έδαφος. Ο Μανού κατέθεσε ποιοτικά στοιχεία περιμένοντας να πάρει παιχνίδια στα πόδια του ώστε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόδοση του, να αφομοιώσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας συμβάλλοντας σε αυτό που η ομάδα είχε απόλυτη ανάγκη. Στο δημιουργικό κομμάτι! Ο Άγγλος όμως έδειξε να μην τον πολυενδιαφέρει η περίπτωση του Μανού. Γιατί άλλο δίνω ευκαιρία στον Μανού και άλλο επιμένω στον Μανού – και στον κάθε Μανού – γιατί πιστεύω στις δυνατότητες του.

Γιατί αν βλέπαμε τον Μανού σε μια σειρά 7-8 παιχνιδιών , με σταθερή παρουσία , σε ένα σταθερό σχήμα με αρχή μέση και τέλος θα ήμασταν όλοι σε θέση – αλλά κυρίως ο κόουτς- να βγάλουμε συμπεράσματα. Να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Μανού κάνει ή δεν κάνει! Τώρα έχουμε περάσει τα μισά του πρωταθλήματος και δεν έχουμε εικόνα.

Ποιες ήταν οι άλλες λύσεις του Άγγλου , ποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει αυτόν τον νευραλγικό ρόλο καλύτερα στον δημιουργικό τομέα , ειλικρινά δεν ξέρω και ούτε έχω δει σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις να αποτυπώνονται στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.

Πάντως η περίπτωση Ματέο, ο οποίος τα πήγε περίφημα σε μια σειρά παιχνιδιών δεν μπορεί επ΄ουδενί να θεωρεί ως αντι Μανού λύση. Άλλη περίπτωση ο ένας και άλλη ο άλλος, άλλα χαρακτηριστικά παιχνιδιού ο Ματέο κι σίγουρα άλλα ο Μανού. Θα έλεγα όμως χρήσιμοι και οι δυο αρκεί να βρουν τους ρόλους τους και να τον τρόπο να τους παντρέψει κάποιος αγωνιστικά.

Ούτε αυτό το έχουμε δει! Εξάλλου η έλλειψη συνεννόησης και παντρέματος αυτών των δυο φάνηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο στον ντέρμπι της Τούμπας.

Αλλά δεν είναι μόνο η περίπτωση Μανού! Η άμυνα χωρίς να μετρά απουσίες έχει αλλάξει δεν θυμάμαι κι εγώ πλέον πόσες φορές. Ο Άρης ήταν μια ομάδα που έπαιζε από τις πλευρές και τώρα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού αναζητείται.

Δεν είναι θέμα προσώπων , όπως κάποιοι σοφοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν. Είναι οι ίδιοι που κατά καιρούς έκριναν άμπαλους τον Πάλμα , τον Μαντσίνι, τον Καμαρά , τον Ματέο και τόσους άλλους. Τι να κάνουμε, στην Ελλάδα όλοι έχουν άποψη. Ότι η γνώμη προϋποθέτει γνώση δεν τους αφορά από την στιγμή που γεννήθηκαν παντογνώστες.

Δεν είναι λοιπόν ΜΟΝΟ θέμα προσώπων. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα , Ιτούρμπε, Μαντσίνι, Πάλμα και τα συναφή. Έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο παιχνιδιού. Με τον τρόπο ανάπτυξης μιας ομάδας.

Για μένα προσωπικά στο ντέρμπι από πρόσωπα δεν έλλειψε μόνο ο Πάλμα αλλά και ο Μαζικού. Κυρίως αυτός και εξηγούμαι! Ανεβαίνοντας μόνο από την μια πλευρά ο Άρης, μονόπατα, από την πλευρά του Οντουμπάγιο κατάφερε και δημιούργησε προϋποθέσεις για κάτι καλό. Σκεφτείτε πόσο πιο δυνατός θα εμφανιζόταν αν μπορούσε να το κάνει κι από τις δυο πλευρές. Αν μπορούσε να σημαδέψει το οφθαλμοφανές. Τον αδύναμο κρίκο Σάστρε στην δεξιά πλευρά του αντιπάλου.

Έχοντας την δυνατότητα να αλλάζει πλευρές στο παιχνίδι του, έχοντας αυτόν τον πλουραλισμό στις κινήσεις του, ο Άρης θα ελευθέρωνε τους μπλοκαρισμένους Ιτούρμπε, τον Γκαρσία , τον αδύναμο Γκρέι, τον Νταρίντα, τον Μαντσίνι. Και μετά θα βλέπαμε αν ο Μαντσίνι παίζει για την πάρτη του. Γιατί αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

Ας βλέπαμε όμως πρώτα τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει ο Άρης. Γιατί ποδόσφαιρο κατοχής με 50 λάθη(!!!) σημαίνει ότι αυτή την κατοχή δεν ξέρεις πως να την κεφαλαιοποιήσεις. Δεν ξέρεις τι να την κάνεις. Την πετάς στα σκουπίδια γιατί δεν αξιοποιείς τα όπλα σου.

Από την στιγμή που σε ένα ντέρμπι δεν διαβάζεις τις χτυπητές αδυναμίες του αντιπάλου, ο όπως αυτή που προανέφερα αλλά και τις αρρυθμίες στο κέντρο της άμυνας, τότε τακτικά έχεις χάσει κατά κράτος.

Όταν δεν εξασφαλίζεις την κυριαρχία σου στην μεσαία γραμμή για να ξεκινήσεις από εκεί ότι δημιουργικό μπορεί να προκύψει , σε συνδυασμό με την ανάπτυξη από τα άκρα , τότε συγνώμη αλλά τακτικά αποδεικνύεσαι ανεπαρκής.

Δηλαδή το πρόβλημα - αν υπήρχε ξέρω κι εγώ τι να πω - με την μεσαία γραμμή το έλυσε ο Νταρίντα ο οποίος ακόμα δεν έχει βγάλει τα ρούχα από την βαλίτσα και τον ρίξαμε από το πρώτο λεπτό στο ντέρμπι; Πως να ανταπεξέλθει ο άνθρωπος;

Τόση έλλειψη εμπιστοσύνης στον Νταμπό; Στα τελευταία παιχνίδια δείχνει απόλυτα έτοιμος , συνεπής, έχει την μακρινή πάσα ακριβείας , πατά περιοχή, δείχνει ότι έχει επιστρέψει. Παιχνίδια χρειάζεται κι αυτός όπως ο κάθε παίκτης στον πλανήτη.

Ο Νταμπό δεν είναι ...κλινική περίπτωση όπως ο Ντιόπ ή ο Καμάτσο! Είναι σοβαρή περίπτωση ποδοσφαιριστή με παραστάσεις υψηλού επιπέδου που δείχνει επαγγελματική προσήλωση και συνέπεια. Με τα μπες , βγες τι περιμένεις; Να βρει ρυθμό; Να βρει αυτοπεποίθηση; Να βγει μπροστά; Τον Νταμπό πήρε ο Άρης, όχι τον Χλιμίτζουρα! Άλλο αν κάποιοι από αυτούς που ήρθαν δεν ήταν έτοιμοι κι άλλο δεν κάνουν . Ε ο Νταμπό δεν είναι από τους δεύτερους.

Και μου κάνεις αλλαγή για να βάλεις τον... Καμάτσο! Απίθανα πράματα!

Είχε σίγουρα καλύτερους παίκτες από τον Νταμπό στις ομάδες που προπονούσε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο Πάρντιου! Χωρίς κέντρο μόνο με τον Ετέμπο έτοιμο να σκάσει , με ανάπτυξη μόνο από μια πλευρά ,φαντασιώνεσαι δημιουργία , κυριαρχία στο παιχνίδι σου και πως η μπάλα με ένα μαγικό τρόπο θα καταλήξει σε αυτούς που θα την προωθήσουν στα δίχτυα. Ε δεν φταις εσύ! Η φαντασία σου τα φταίει!!!

Αυτό που ξέρω κι έχω καταλάβει είναι ότι ο Άρης έχει μεταμορφωθεί σε μια ομάδα φοβική χωρίς αρχή , μέση και τέλος. Μια ομάδα που δεν γνωρίζει τους βασικούς της , τους αναπληρωματικούς , σε ποιους στηρίζεται και για ποιο λόγο , ποιοι είναι οι ηγέτες , ποιοι οι ρολίστες, ποιος είναι τι!

Μια ομάδα χωρίς ανάπτυξη , χωρίς ρυθμό, χωρίς στρατηγική και ΚΥΡΙΩΣ σταθερό πλάνο. Φάνηκε στην Τούμπα , φαίνεται σε κάθε παιχνίδι, φάνηκε με τον Λεβαδειακό που εξαιτίας της απουσίας ενός σεντερ μπακ άλλαξε η δομή ολόκληρης της ομάδας με 7(!!!) αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα! Φυσικό και επόμενο με τα τρία Σούπερ Καπ και τις ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς Τσάμπιονς Λίγκ που έχει να επιδείξει η ομάδα της Βοιωτίας! Για αυτό δεν θέλω μνα γράφω μετά από κάθε αναμέτρηση. Τι να πρωτογράψω και τι να μην γράψω….

Αυτό που ξέρω επίσης είναι ότι με τους ίδιους ακριβώς παίκτες , με το ίδιο δυναμικό και δεν πάνε να λένε ότι θέλουν οι “ειδικοί” με προπονητή τον Μάντζιο ή τον Μπούργος, που αν μη τι άλλο , με τα σωστά και με τα λάθη τους , με τα θετικά και τις αδυναμίες τους βλέπαμε και καταλαβαίναμε τι ποδόσφαιρο θέλουν να παίξουν, ακόμα και με τον Τόλη Τερζή , το ντέρμπι στην Τούμπα ο Άρης δεν το έχανε ο Άρης !!!

Ξέρω επίσης ότι το συντριπτικό ποσοστό των σοβαρών ανταγωνιστικών ομάδων στην Αγγλία δεν έχουν Άγγλο προπονητή και ο Άρης προσέλαβε Άγγλο!

Από εδώ και πέρα με την χρονιά όπως όλα δείχνουν χαμένη ο Πάρντιου έχει όλη την άνεση να απαξιώσει όσους παίκτες γουστάρει και έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του, να συνεχίσει τους πειραματισμούς και αν δεν του φτάνουν οι ώρες να χτυπά υπερωρίες στον Δημόκριτο!

Και όλοι οι υπόλοιποι με την σειρά μας με όλη μας την άνεση θα απαξιώσουμε μέχρι τέλους το καλύτερο ρόστερ στην ιστορία της ομάδας!

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ναι ο Ούγγρος ήταν όπως τον περίμενα. Ανακάλυψε πέναλτι , με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι ανακάλυψαν ότι ο Κουέστα δεν πατούσε γραμμή , δεν πήγε στο βαρ να δει αν σημειώθηκε παράβαση στο γκολ! Σιγά μην πάει! Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα πάει! Καθόρισε το ματς; Πρώτα η απόδοση του Αρη και μετά αυτός, είναι η απάντηση μου. Αλλά συγνώμη, για την διαιτησία κι όχι μόνο , αλλά για το γενικότερο κυνηγητό τα γράφω εδώ και χρόνια.

Και λοιπόν; Η διοίκηση εκτός από το να βγάζει ανακοινώσεις , λες και είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κάνει κάτι άλλο πιο ουσιαστικό; Κάτι που έχει να κάνει με την στελέχωση , την παρουσία στα όργανα , συναντήσεις με αρμόδιους φορείς; Κάνει κάτι με το επικοινωνιακό; Έχει ενεργοποιήσει την δυναμική του συλλόγου; Κι άλλα πολλά που έχω γράψει;

Εγώ τα γράφω, εσείς τα διαβάζετε! Άντε καλή συνέχεια….

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!