Παναθηναϊκός: Το ισλανδικό «όπλο», το ρεκόρ λαθών και η κορυφαία επέμβαση του Μπρινιόλι

Παναθηναϊκός: Το ισλανδικό «όπλο», το ρεκόρ λαθών και η κορυφαία επέμβαση του Μπρινιόλι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το ισλανδικό «όπλο», το ρεκόρ λαθών και η κορυφαία επέμβαση του Μπρινιόλι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout σχολιάζει το «διπλό» του Παναθηναϊκού μέσα στη Λιβαδειά και έχει και ένα υστερόγραφο για την περίπτωση του Ουριέλ Αντούνα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στη Λιβαδειά, επέστρεψε στις νίκες μετά από δύο συνεχόμενες γκέλες και σε συνδυασμό με την ήττα της ΑΕΚ στα Γιάννινα ξέφυγε και πάλι στη βαθμολογία, όντας πλέον στο +7 από την δεύτερη «Ένωση» με το αθηναϊκό ντέρμπι να βρίσκεται προ των πυλών. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρότι έκανε μία από τις χειρότερες φετινές του εμφανίσεις, πήρε αυτό που ήθελε και στο σημερινό σημείωμα με τη βοήθεια του Wyscout θα «φωτίσουμε» κάποια στοιχεία από την χθεσινή αναμέτρηση.

H δημιουργική ποιότητα του Μάγκνουσον

Για να φύγει νικητής από τη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε το γκολ του Μπένιαμιν Βέρμπιτς στο 35' έπειτα από την ασίστ του Άντρατζ Σπόραρ. Οι δύο Σλοβένοι συνεργάστηκαν ιδανικά αλλά τίποτα δεν θα είχε προκύψει, δεν θα είχαν δημιουργηθεί προϋποθέσεις μεγάλης ευκαιρίας αν ο Χόρντουρ Μάγκνουσον δεν κατέθετε στοιχεία της ποιότητας που διακρίνουν τις μεταβιβάσεις του.

Ο Ισλανδός στόπερ αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στην ανάπτυξη του «τριφυλλιού» και το αριστερό του πόδι αποτελεί έναν από τους «μοχλούς» δημιουργίας των «πρασίνων». Είτε με κάθετο παιχνίδι στη πλάτη της άμυνας, είτε με βαθιές μπαλιές πάλι στη πλάτη της άμυνας. Σε ψηλότερα μέτρα ή και σε πιο χαμηλά μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο διεθνής άσος έχει την ικανότητα να διαβάζει τη φάση, να διακρίνει τον χώρο και με την άρτια τεχνική του κατάρτιση να βρει τον συμπαίκτη του, εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, διαλύοντας τις γραμμές άμυνας του αντιπάλου.

Όπως το έκανε για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, βρίσκοντας τον Χουάνκαρ και δημιουργώντας εξαιρετικές συνθήκες για τελική πάσα.

γγγ

Ο «Μάγκα» στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, εντόπισε τον διαθέσιμο χώρο στη πλάτη της άμυνας, βρήκε τον Σπόραρ με βαθιά μπαλιά και το... μισό γκολ πιστώνεται σε εκείνον, καθώς οι δύο Σλοβένοι είχαν το πιο εύκολο έργο στη συγκεκριμένη φάση όπου έφερε το γκολ της νίκης για τον Παναθηναϊκό.

γγγγ

Ρεκόρ σε «πουλήματα»

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς φημίζεται για την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, την ηρεμία στις μεταβιβάσεις και τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας. Όταν λέμε και σχολιάζουμε πως δεν ήταν καλά στη Λιβαδειά, υπάρχουν αριθμοί που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπουν τα μάτια την ώρα του αγώνα. Οι «πράσινοι έχουν στο φετινό πρωτάθλημα 94.71 «πουλήματα» της μπάλας ανά παιχνίδι. Κόντρα στον Λεβαδειακό έκαναν αρνητικό ρεκόρ και έφτασαν στα 119, δηλαδή 25 πάνω από το σύνηθες.

Το «τριφύλλι» δεν ήταν σε καλή ημέρα και αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί από την αδυναμία του να κρατήσει την μπάλα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, επιτρέποντας στον αντίπαλο να πλησιάζει στη περιοχή του και αδυνατώντας να φτιάξει φάσεις για να «καθαρίσει» το ματς. Από το 76' μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι, ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 44% κατοχή της μπάλας, δείγμα της αδυναμίας του να ελέγξει το παιχνίδι.

Όλα αυτά αναφέρονται, καθώς μέχρι πρότινος το εξαιρετικό σύνολο του Γιοβάνοβιτς δεν είχε δείξει τέτοια στοιχεία και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Σέρβος τεχνικός, θα πρέπει να βελτιωθούν ενόψει της συνέχειας.

H πιο σπουδαία επέμβαση του Μπρινιόλι

Σε όλη αυτή την εξαιρετική πορεία των 13 νικών και των 3 ισοπαλιών, ένας εκ των μεγαλύτερων πρωταγωνιστών, δεν είναι άλλος από τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιταλός κίπερ δέχθηκε ένα κομβικό γκολ στη Νίκαια όπου δεν μπορούσε να κάνει και πολλά(0.57xCG) ενώ στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ είχε ευθύνη, καθώς βάσει της αξίας και της ποιότητάς του, θα μπορούσε να έχει διώξει τη κεφαλιά του Λάρσον(0.23xCG).

Ο έμπειρος άσος, πάντως, «μίλησε» και πάλι σε ένα παιχνίδι της ομάδας του κι έκανε την διαφορά. Στη πιο μεγάλη ευκαιρία του Λεβαδειακού στο παιχνίδι, είπε «όχι» στον Βρακά κι αυτή η επέμβαση αποτελεί την πιο σπουδαία του στη φετινή σεζόν, καθώς είναι ίση με 0.61xCG.

Y.Γ1: Τις τελευταίες ημέρες όλο το μεταγραφικό ενδιαφέρον έχει πέσει στην υπόθεση του Ουριέλ Αντούνα. Ξέχωρα από τις καθημερινές υπερβολές των Μεξικανών(πριν λίγο έγραψαν ότι ζητούν 9.5 εκατομμύρια δολάρια στη Κρούζ Αζούλ) για τα ποσά που είναι έτοιμος να διαθέσει ο Παναθηναϊκός(4-5 εκατομμύρια δολάρια), ο σύλλογος με δύο ή και με τρία εκατομμύρια θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο πακέτο ακραίου εξτρέμ. Προφανώς κι ο Αντούνα είναι ένας καλός εξτρέμ αλλά τα ποσά τα οποία αναφέρονται είναι εκτός ποδοσφαιρικής πραγματικότητας με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του 25χρονου άσου.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.