Πελέ: Όταν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συνάντησαν τον «βασιλιά»

Βασίλης Μπαλατσός
Πελέ: Όταν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συνάντησαν τον «βασιλιά»

bet365

Ο Πελέ στα 82 του χρόνια έφυγε από τη ζωή και το Gazzetta κάνει αναδρομή για να σας θυμίζει τις «συναντήσεις» του Βασιλιά με τις ελληνικές ομάδες. Οι δυο αγώνες με την ΑΕΚ, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ο θρίαμβος του Ολυμπιακού.

Το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί, καθώς έχασε τον... βασιλιά του. Ο θρυλικός Πελέ στα 82 του χρόνια μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή στην κλινική «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο και βύθσε σε θλίψη του εκατομμύρια θαυμαστές του ανά τον κόσμο.

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Σελεσάο συνέβαλε στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου σε βασιλιά των σπορ, όντας ίσως ο πρώτος σούπερ σταρ αυτού του βεληνεκούς. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να μην αγωνίστηκε στην Ευρώπη, καθώς έπαιξε 19 χρόνια στη Σάντος και δύο στην New York Cosmos, όμως τον ήξερε όλος ο πλανήτης τόσο από τα... μαγικά του στα Μουντιάλ αλλά και μέσω των... περιοδειών που έκανε ανά τον κόσμο.

Πελέ για πάντα: Διαβάστε όλα τα θέματα

Ο Πελέ που ποτέ δεν υπέγραψε σε ομάδα της γηραιάς Ηπείρου, έπαιξε σε 196 φιλικά με ευρωπαϊκές ομάδες και σκόραρε 205 φορές. Σε τέσσερα από αυτά τα ματς ο Βραζιλιάνος αντιμετώπισε τις τρεις μεγάλες ελληνικές ομάδες της Αθήνας και το Gazzetta κάνει αναδρομή...

Τα δυο φιλικά με την ΑΕΚ

Στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τουρ η Σάντος του νεαρού Πελέ (λίγους μήνες πριν κλείσει τα 21 του χρόνια) ήρθε στην Ελλάδα στις 27 Ιουνίου του 1961. Οι Ασπρόμαυροι είχαν κλείσει τρία φιλικά με τις τρεις ομάδες του λεγόμενου «ΠΟΚ». Τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, με τα τρία παιχνίδια να γίνονται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Στις 28 Ιουνίου του 1961 η «παρέα» του Πελέ αντιμετώπισε στο πρώτο της παιχνίδι την ΑΕΚ. Οι Βραζιλιάνοι έδωσαν μια ποδοσφαιρική παράσταση και χρειάστηκαν οκτώ λεπτά για να λυγίσουν τον ψυχωμένο Δικέφαλο. Ο μετέπειτα «βασιλιάς» άνοιξε το σκορ στο 36' και ο Καουντίνιο σκόραρε άλλες δυο φορές (40' - 44'). Η Ένωση είχε ευκαιρίες για να μειώσει το σκορ με τον θρύλο του συλλόγου Κώστα Νεστορίδη κα τον Στέφανο Δεμίρη αλλά το 3-0 έμεινε μέχρι τέλους.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει παίξει δύο παιχνίδια ενάντια στον μυθικό Πελέ, καθώς βρήκε απέναντι της τη Σάντος το 1965 σε φιλικό ματς στη Νέα Υόρκη. Οι Βραζιλιάνοι είχαν νικήσει με 1-0.

Η σύνθεση της ΑΕΚ το 1961: Φακής (46’ Σεραφείδης) Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σταματελόπουλος, Πολύζος, Σκευοφύλαξ, Ζάγκυλος, Δεμίρης, Νεστορίδης, Πετρίδης (46’ Παπαποστόλου) Αμπος

santos-aek

Το ντέρμπι με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό

Στη συνέχεια της ελληνικής της περιοδεία η Σάντος αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στην έδρα του στις 30 Ιουνίου. Οι τότε πρωταθλητές Ελλάδας μετέτρεψαν το φιλικό παιχνίδι σε... ντέρμπι, έπαιξαν φανταστικό ποδόσφαιρο, όμως εν τέλει ηττήθηκαν με 3-2.

Oι Βραζιλιάνοι μπήκαν στο παιχνίδι με... σπασμένα φρένα και μέχρι το 18' ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 3-0 με τον ασταμάτητο Πελέ να βάζει τα δύο εξ αυτών, όμως οι Πράσινοι έβγαλαν καρδιά και μέταλλο. Στο 40΄ ο Βαγγέλης Πανάκης μείωσε το σκορ και στο 70' ο Δημήτρης Θεοφάνης μείωσε σε 3-2, ενώ στο 75' ο Τουμπέλη σπατάλησε μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά εξ επαφής για το 3-3.

«Ο γίγας Παναθηναϊκός με 3-2 υπέκυψε στην έξοχη Σάντος, αφού ηπείλησε να την νικήσει», ήταν το πρωτοσέλιδο της ιστορικής «Αθλητικής Ηχούς», την 1η Ιουλίου 1961. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας ο τεράστιος Πελέ ξεχώρισε το Τριφύλλι, λέγοντας: «Πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός που βασίζει το παιχνίδι του σ’ ένα καλό σύστημα καθώς και στην υπερβολική ταχύτητα των παικτών του».

pao-pele

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...

H Σάντος έτρεχε εντυπωσιακόα νικηφόρο σερί 13 παιχνιδιών κόντρα σε Βασιλεία, Βόλφσμπουγκ, Ρασίνγκ Παρί (δύο αγώνες), Λυών, εθνική Ισραήλ, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ, Καρλσρούη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, όμως στις 4 Ιουλίου του 1961 «έσπασε» από τον Ολυμπιακό!

Στο τρίτο και τελευταίο της φιλικό στη χώρα μας η ομάδα του Πελέ έχασε με 2-1 από τους Πειραιώτες μπροστά σε 25.000 φιλάθλους. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν μόλις στο 10ο λεπτό με τον Ποσειδώνα μετά από ασίστ του Σιδέρη. Ο Ζίτο είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει αλλά τον νίκησε ο Θεοδωρίδης.

hxw-osfp

Δύο λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Σουρούνης, ο οποίος είχε πάρει την θέση του Μπέμπη, έπιασε ένα τρομερό σουτ από τα 25 μέτρα για το 2-0. Οι Βραζιλιάνοι μπήκαν στο παιχνίδι στο 50' με το απευθείας φάουλ του Ζίτο και αφού η μπάλα άλλαξε πορεία βρίσκοντας στον Στεφανάκο.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε δυνατά και μετά το γκολ της Σάντος και θα μπορούσε να είχε κάνει το 3-1 στο 75 αλλά ο μεγάλος Γιώργος Σιδέρης σημάδεψε με σουτ το δοκάρι και το 2-1 έμεινε μέχρι τέλους. Η μεγάλη νίκη των Πειραιωτών έμεινε στην ιστορία και γράφτηκε ακόμα και στον ύμνο του συλλόγου. «Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα