Παναθηναϊκός: Aν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της υπέρβασής του, θα πρέπει να κάνει πέντε μεταγραφές

Παναθηναϊκός: Aν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της υπέρβασής του, θα πρέπει να κάνει πέντε μεταγραφές

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Aν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της υπέρβασής του, θα πρέπει να κάνει πέντε μεταγραφές

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την προετοιμασία του στην Κύπρο, τις απώλειες, τις ελλείψεις και τις ανάγκες του αν θέλει να υποστηρίξει με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας πορεία πρωταθλητισμού μέχρι το τέλος των play offs.

Φτάσαμε λοιπόν χωρίς να το καταλάβουμε καλά – καλά τρεος μέρες πριν από το restart! Οι αγγλικές ομάδες άρχισαν τις τελευταίες μέρες τα φιλικά τους παιχνίδια, αλλά εμείς οι Ελληνες τα... τελειώσαμε ήδη. Από την Τετάρτη αρχίζει το Κύπελλο στη φάση των «16», στην οποία «εισέρχονται» και οι τέσσερις πρώτοι του περυσινού πρωταθλήματος και από την επόμενη εβδομάδα με το καλό αρχίζει και πάλι το πρωτάθλημα με την πρώτη αγωνιστική του β΄ γύρου, μεσοβδόμαδα (14η Αγωνιστική, Τετάρτη – Πέμπτη). Κι όλα αυτά εν μέσω μεταγραφικής περιόδου, η οποία τύποις αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου. Δηλαδή τον Ροντινέι, επί παραδείγματι, που ανακοίνωσε σήμερα ο Ολυμπιακός, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει εντός του 2022.

Άλλα τα βάσανα του Ολυμπιακού, διαφορετικές οι αναζητήσεις της ΑΕΚ, μεγαλύτερες κατά τη γνώμη μας οι ανάγκες του Παναθηναϊκού. Αυτού του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε με το εκκωφαντικό 12-1-0 και πάει για πρωτάθλημα. Οχι του Παναθηναϊκού με το τέταρτο μπάτζετ, o oποίος το καλοκαίρι έκανε υψηλότερες πωλήσεις (Αλεξανδρόπουλος, Βέλεθ, Καρλίτος) από αγορές (Σπόραρ, Τσόκαϊ, Τσέριν), αύξησε σε μεγάλο βαθμό το μέσο όρο των συμβολαίων του (ελεύθεροι οι Μπερνάρ, Βέρμπιτς, Μάγκνουσον) και έχτισε ρόστερ με βασικό στόχο να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Αρα, «προσφέρει» ένα επιπλέον «κανονάκι» σε μια ομάδα που θα ήθελε να συμμετάσχει στους ομίλους μιας εκ των τριών (για να είμαστε ρεαλιστές των... δύο) ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε στο έπακρο όλα τα όπλα του στον πρώτο γύρο! Μα όλα! Την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός είχε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του και άλλαζε προπονητή ανά μήνα, η ΑΕΚ άλλαζε τους 9 από τους 11 βασικούς της και ο ΠΑΟΚ έμοιαζε μπερδεμένος μεταξύ του «κάνω ανανέωση, χτίζω για του χρόνου, αλλά θέλω να κάνω και πρωταθλητισμό», ο Παναθηναϊκός τα είχε όλα υπέρ του. Και τα εκμεταλλεύτηκε! Λίγες μεταγραφές, καταπληκτική αύρα στην κερκίδα ως πολύτιμη κληρονομιά της περσινής σεζόν και της κατάκτησης του Κυπέλλου, απίστευτη χημεία στην ομάδα ουσιαστικά με τρεις άμεσες (Σπόραρ, Τσέριν, Μάγκνουσον) και δυο αργοπορημένες στην προσαρμογή προσθήκες (Μπερνάρ – Βέρμπιτς), ισχυρότατη έδρα, καλό πρόγραμμα, προπονητή «ψημένο» στον «ελληνικό» πρωταθλητισμό και έναν απίστευτο στα πρώτα επτά ματς, Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα που έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο!


Οταν έμεινε εκτός Ευρώπης και αποτίναξε και τον εφιάλτη του εκτός έδρας συμπλέγματος ως συνέχεια της περσινής θετικότατης πορείας του στα play offs (με τις δυο πρώτες νίκες σε Ηράκλειο – Τούμπα), το μόνο που χρειαζόταν ήταν τον παράγοντα «τύχη». Και την είχε όλη μαζί του, αν θυμηθούμε τι συνέβη στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Αρη, τον Ολυμπιακό. Πολλοί την κυνηγούν την τύχη τους ως το τέλος, μα αυτό που συνέβη στον Παναθηναϊκό του πρώτου γύρου ήταν η απόλυτη επιβράβευση αυτής της προσπάθειας: σπάνιο!

Ηταν σκληρός αυτός ο Παναθηναϊκός μετά την πέμπτη αγωνιστική, όταν εδραιώθηκε για τα καλά στην κορυφή και άρχισε να αχνοφαίνεται η δυνατότητα για πορεία πρωταθλητισμού. Αντεξε στην πίεση, σκληραγωγήθηκε στο κυνήγι των ανταγωνιστών του, έκλεισε τ' αυτιά του στην «επικοινωνία» των αντιπάλων, βρήκε απαντήσεις στις απουσίες πολλών παικτών κατά διαστήματα. Εμεινε αήττητος και στην κορυφή ακόμα και μετά την απώλεια του MVP του πρωταθλήματος μέχρι εκείνη τη βραδιά της 23ης Οκτωβρίου εναντίον του Αρη στη Λεωφόρο, όταν ο Παναθηναϊκός «έχασε» έναν παίκτη που μετρούσε έως τότε 8 γκολ/2 ασίστ/1 κερδισμένο πέναλτι. Και βρέθηκε στο τέλος του πρώτου γύρου χωρίς δυο παίκτες. Χωρίς τρεις πλέον: Αϊτόρ, Γκάνεα, Τρουϊγέ.

Η περίοδος προετοιμασίας είχε τα καλά και τα στραβά της. Επανήλθε ο Παλάσιος, πρωτίστως αυτό! Εδειξε πολύ πιο «ενσωματωμένος» στο σύνολο ο Βέρμπιτς κατά τη διάρκεια των φιλικών. Πήραν χρόνο συμμετοχής οι αναπληρωματικοί, δέθηκε περισσότερο το σύνολο με την καθημερινή συνύπαρξη στην Κύπρο. Ομως, από την άλλη, το πλήγμα με τον Γκάνεα είναι σοβαρό. Και οι Ιωαννίδης – Κουρμπέλης ήταν ουσιαστικά απόντες, χάνοντας προπονήσεις δέκα ημερών! «Αναπληρωματικοί», θα πει κάποιος. Λάθος! Σ΄ αυτόν τον Παναθηναϊκό, ουδείς περισσεύει! Ειδικά τώρα που αρχίζει και το Κύπελλο, οι απαιτήσεις για πρωτάθλημα είναι στα ύψη και το πρόγραμμα του Ιανουαρίου βαρύτατο. Περισσεύει είπαμε; Εδώ μιλάμε για μια ομάδα που «πάει» πλέον με 16 παίκτες!


Γι' αυτό και αν έχουν συνειδητοποιήσει στον Παναθηναϊκό τι πραγματικά έχει συμβεί στον πρώτο γύρο, το Τριφύλλι πρέπει να κάνει πέντε και όχι δυο – τρεις μεταγραφές. Αν αληθινά έχουν καταλάβει οι έχοντες την ευθύνη το μέγεθος της υπέρβασης που έχουν κάνει προπονητικό τιμ και παίκτες, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να αποκτήσει μόνο έναν εξτρέμ, έναν χαφ και έναν αριστερό μπακ. Αυτοί θα είναι «αναπληρωτές» των τραυματισμένων Αϊτόρ, Τρουιγέ, Γκάνεα αντίστοιχα. Ο Παναθηναϊκός, αν ο Μπερνάρ λογίζεται ως «δεκάρι», χρειάζεται εκτός αυτών έναν επιπλέον «κανονικό» ακραίο μεσοεπιθετικό και έναν γκολτζή αναπληρωματικό σέντερ φορ, μαζί με τον Ιωαννίδη, για να μην έχει ως «τρίτο» τον Αργύρη Καμπετσή.

Χρόνος υπάρχει ακόμα. Οχι όμως άφθονος αν ο Παναθηναϊκός θέλει να ενισχυθεί πραγματικά από τον Ιανουάριο.Τώρα πια, δεν έχει την πολυτέλεια να «περιμένει» μέχρι την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, όπως συνέβη πέρυσι με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Είναι πρώτος. Και οι πρώτοι δεν περιμένουν. Φεύγουν μπροστά.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...