ΠΑΟΚ: Κλειδί η διαχείριση του Κούρτιτς

ΠΑΟΚ: Κλειδί η διαχείριση του Κούρτιτς

ΠΑΟΚ: Κλειδί η διαχείριση του Κούρτιτς

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για έναν από τους πιο σπουδαίους παίκτες του ΠΑΟΚ εξηγώντας για ποιους λόγους η δική του διαχείριση στο επόμενο κομμάτι της χρονιάς θα αποτελέσει κλειδί για την εξέλιξη και την πορεία του Δικεφάλου του Βορρά.

Ένας ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν. Μία άλλη ομάδα στους πρώτους μήνες της περιόδου. Έχουμε και τον ΠΑΟΚ των τελευταίων αναμετρήσεων που οι περισσότεροι εύχονται να συνεχίσει να παρουσιάζεται στα ελληνικά γήπεδα. Είναι και ο ΠΑΟΚ που θα έρθει μετά τη διακοπή. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται και από κάποια πρόσωπα.

Μπορούμε να προσωποποιήσουμε τις παραπάνω περιόδους και καταστάσεις. Θα το επιχειρήσουμε:

- Η πρώτη περίοδος ανετοιμότητας του συνόλου, χαρακτηρίστηκε από την παρουσία των ανέτοιμων νεοφερμένων Ράφα Σοάρες, Κουαλιάτα.

- Η δεύτερη περίοδος από Αυγούστου-Οκτωβρίου εκτιμώ ότι χαρακτηρίστηκε από την επιλογή Λουτσέσκου στην τριάδα των χαφ με Ντάντας-Κούρτιτς και Ντόουγκλας Αουγκούστο, εκεί όπου ο Βραζιλιάνος ήταν ο πιο προωθημένος και σε φάση άμυνας, αλλά και όταν ο ΠΑΟΚ προσέγγιζε την αντίπαλη περιοχή.

- Η τρίτη περίοδος της τελευταίας εβδομάδας με τις πολύ καλές εμφανίσεις και του πιο άμεσου ποδοσφαίρου, είχε ως αναμφισβήτητο κεντρικό πρόσωπο τον Γιάννη Κωνσταντέλια, που έκανε τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα. Από πίσω κάποιοι ακόμη, όπως ο Ράφα Σοάρες, ο Φιλίπε, ο Ολιβέιρα, ο Ελ Καντουρί.

Τώρα; Στην ομάδα που θα επιστρέψει από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά; Ποια πρόσωπα μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο;

ΟΧΙ! Τέτοια πρόβλεψη-εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω. Αυτό που θέλω να τονίσω σχετίζεται με έναν πολύ σημαντικό παίκτη του ΠΑΟΚ, η διαχείριση του οποίου από εδώ και πέρα θα είναι για εμένα ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα την περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Θα εξηγήσω τους λόγους όσο αυτό είναι εφικτό τη δεδομένη περίοδο…

- ΔΕΝ είναι ο Ολιβέιρα του οποίου φυσικά η παρουσία θα κρίνει πάρα πολλά για τον ΠΑΟΚ.

- ΔΕΝ είναι ο Νάρεϊ που ξεκάθαρα έχει την μεγαλύτερη ποιότητα μπροστά.

- ΔΕΝ είναι ο Ντόουγκλας Αουγκούστο που… τα δίνει. Ό τι μπορεί και όσα ξέρει. Όπου και αν παίξει. Περισσότερα βέβαια δίνει στο 6-8, διαψεύδοντας πολύ κόσμο που τον χαρακτήριζε έτσι απλά και γενικά… αδιάφορο.

- ΔΕΝ είναι και ο πολύ σημαντικός-αναντικατάστατος, αλλά πάντα νεαρός Κοτάρσκι που μέσα σε όλα σε αυτή τη φάση έχει να αντιμετωπίσει και μία αλλαγή προπονητή τερματοφυλάκων. Εξέλιξη που όταν η χρονιά εξελίσσεται, δεν μπορεί να είναι θετική.

Ο Γιασμίν Κούρτιτς και η δική του διαχείριση από την ομάδα και τον προπονητή θα είναι για εμένα από εδώ και πέρα ένα μεγάλο, σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα.

kurtic_1

Κατ’ αρχάς ξεκαθαρίζω ότι τον Σλοβένο χαφ τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση σε αντίθεση (για μία ακόμη φορά) με όλο τον κόσμο. Αυτό δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετράει είναι σε πόσο εκτίμηση τον έχει η ίδια η ομάδα. Αυτό μην τον υποτιμάτε. Κρατήστε το…

Πάμε σε άλλα στοιχεία…

Ο Κούρτιτς έχει προσωπικότητα. Είναι νικητής. Δεν δέχεται εύκολα την ήττα. Το δείχνει. Το βγάζει μέσα στο γήπεδο. Μιλάει πολύ, καθοδηγεί, γκρινιάζει αρκετά (ο Σλοβένος… Κατσουράνης θα ήταν μία καλή παρομοίωση) αλλά έχει πολλή ποιότητα. Έχει… σίγουρα πόδια. Τον εμπιστεύεσαι σε δύσκολες στιγμές. Είναι εκεί. Παίζει (καλώς ή κακώς) με μεγάλη ασφάλεια. Από εκεί και πέρα όταν πλησιάζει στο αντίπαλο τέρμα, το… βλέπει. Δεν το φοβάται. Το ψάχνει το γκολ με κάθε δυνατή συνθήκη, στοιχείο που λείπει από την ομάδα. Έχει στημένα! Βάζει γκολ από παντού. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν έχουν άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ. Αλίμονο αν ΟΛΑ αυτά υποτιμηθούν, άσχετα που δεν καταλαβαίνω όλους όσους… κάνουν ότι δεν τα βλέπουν. Αλήθεια… Που θα ήταν ο ΠΑΟΚ πέρσι χωρίς τον Κούρτιτς;

Από εκεί και πέρα βέβαια, ο Κούρτιτς παίζει παράλληλα. Αργά. Συγκρατεί την ομάδα και κατά την εκτίμησή μου παίζοντας μαζί με τον Ντάντας δεν βρίσκουν την καλύτερη χημεία στο κέντρο. Βάζουν φρένο και χάνοντας την μπάλα δεν έχουν τα σωματικά προσόντα (ταχύτητα, ορμή και δύναμη) να την επανακτήσουν. Αυτό κυρίως τους λείπει: Το repress.

Είναι και το άλλο. Το πιο παράξενο… Χωρίς αυτόν στο γήπεδο, οι άλλοι παίκτες δείχνουν να το… χαίρονται περισσότερο.

Ο ΠΑΟΚ από το περασμένο καλοκαίρι θα συζητούσε την παραχώρησή του. Δεν βρέθηκε η κατάλληλη συνθήκη. Τώρα, ο Σλοβένος μπαίνει στο τελευταίο διάστημα του συμβολαίου του και περιμένω πώς και πώς τι θα κάνει ο Λουτσέσκου (μάγος σε θέματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού) ώστε και το σύνολο να παίζει καλύτερα και πιο άμεσα, αλλά και η ομάδα να παίρνει από αυτόν τα καλά στοιχεία της προσωπικότητάς του που είναι αναγκαία στα πιο δύσκολα ματς, με τους καλύτερους αντιπάλους στις πιο δύσκολες συνθήκες πίεσης.

Για να δούμε τον ρόλο του Κούρτιτς από εδώ και πέρα, ενός παίκτη του ΠΑΟΚ που συνήθισε να… παίρνει τη φανέλα βασικού σπίτι του. Έτσι θα γίνει και στη συνέχεια;

Ο (κάθε) προπονητής ΠΑΝΤΑ ξέρει περισσότερα από όλους. Αυτή την πρόταση πιστεύω ότι θα την γράφω σε κάθε κείμενο από εδώ και πέρα γιατί και στο μουντιάλ ακούω και διαβάζω κωμικοτραγικά πράγματα από διάφορους… μπακάληδες, δημόσιους υπαλλήλους, οικοδόμους και δημοσιογράφους φυσικά, που… με τρομερό θράσος θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν περισσότερα για το ποδόσφαιρο και για την όποια ομάδα, ακόμη και από τον ίδιο τον προπονητή της. Ο Λουτσέσκου ξέρει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ όλα τα δεδομένα που εμείς ΔΕΝ ξέρουμε για τον Κούρτιτς και θα περιμένουμε πώς ακριβώς θα τον διαχειριστεί από εδώ και πέρα για το καλό της ομάδας.

Επιπροσθέτως, εκτιμώ ότι αν ο ΠΑΟΚ βρει και αποκτήσει ποιοτικό παίκτη που θα παίζει κυρίως ως δεκάρι στις χειμερινές μεταγραφές, όλη η διαχείριση της ομάδας και των παικτών θα γίνει ευκολότερη. Μαζί θα ανέβει και η απόδοση.

* Ο ΠΑΟΚ είμαι η μεγάλη ελληνική ομάδα που έχει στις τάξεις του και εμπιστεύεται και αναδεικνύει τα περισσότερα και τα καλύτερα ταλέντα στη χώρα. Παίκτες-πρωταγωνιστές για την πρώτη ομάδα. Αυτά ίσχυαν μέχρι τώρα…

Φέτος και τα επόμενα χρόνια, αυτό που θα γίνει με την ανάδειξη παικτών στον ΠΑΟΚ, δεν θα έχει προηγούμενο στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Ανεβαίνουν στους μεγάλους, πολλοί! Έρχονται πάρα πολλοί! Σπάνια ποδοσφαιρικά ταλέντα σε όλες τις γραμμές. Ας μην γίνω πολύ συγκεκριμένος γιατί θα αδικήσω αρκετούς, όσο και αν κάποιοι αφήνουν άφωνους και τους προπονητές τους!

Άσχετο ή συμπτωματικό με όλα τα παραπάνω ότι και ο ΠΑΟΚ Β και η κ19 του Δικεφάλου, κατέχουν αυτή την περίοδο την πρώτη θέση των πανελλήνιων πρωταθλημάτων, ενώ και η κ17 έχει κερδίσει ήδη θέση στα πλέι οφ και στην τελική φάση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.