Οι αριθμοί του 1ου γύρου της Super League

Φώτης Καρακούσης
Οι αριθμοί του 1ου γύρου της Super League

bet365

Ο πρώτος γύρος της Super League ολοκληρώθηκε και το Gazzetta σας παρουσιάζει μερικούς αριθμούς που έχουν όπως πάντα το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά ξέραμε από το ξεκίνημά της πως θα είναι διαφορετική. Για την ακρίβεια δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος θα διεξαχθεί Μουντιάλ τον χειμώνα. Από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι και 18 Δεκεμβρίου, όλα τα πρωταθλήματα θα έχουν σταματήσει και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Κατάρ για την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Φυσικά ανάμεσα στα πρωταθλήματα που σταματούν, είναι και το ελληνικό, με τον πρώτο γύρο να έχει ολοκληρωθεί με τα παιχνίδια της 13ης αγωνιστικής που διεξήχθησαν 13 και 14 Νοεμβρίου. Ένας πρώτος γύρος που είχε το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είχε φυσικά και τους αριθμούς που ξεχωρίζουν και που πάντα κάνουν την διαφορά (η και όχι) για τους φίλους του αθλήματος στην χώρα μας. Αυτούς τους αριθμούς πάμε να δούμε, γνωρίζοντας από πριν πως είναι δεδομένο πως θα ξεχάσουμε κάποιους, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

638.662 τα εισιτήρια του πρώτου γύρου

638.662 τα εισιτήρια του πρώτου γύρου

15.000 οι φίλοι του Παναθηναϊκού στον Βόλο

15.000 οι φίλοι του Παναθηναϊκού στον Βόλο

211 τα γκολ που μπήκαν στις 13 πρώτες αγωνιστικές

211 τα γκολ που μπήκαν στις 13 πρώτες αγωνιστικές

9 τα γκολ του Καρέλη

9 τα γκολ του Καρέλη

5 οι περισσότερες ασίστ από παίκτη

5 οι περισσότερες ασίστ από παίκτη

32 τα πέναλτι που έχουν δοθεί

32 τα πέναλτι που έχουν δοθεί

10 οι συνεχόμενες νίκες του Παναθηναϊκού

10 οι συνεχόμενες νίκες του Παναθηναϊκού

11 οι παίκτες που δεν έχουν βγει λεπτό

11 οι παίκτες που δεν έχουν βγει λεπτό

16 οι σεζόν του Ιγκλέσιας στην χώρα μας

16 οι σεζόν του Ιγκλέσιας στην χώρα μας

38 τα χρόνια του μεγαλύτερου παίκτη που έπαιξε ως τώρα

38 τα χρόνια του μεγαλύτερου παίκτη που έπαιξε ως τώρα

17 τα χρόνια του μικρότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο

17 τα χρόνια του μικρότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο

38 του μεγαλύτερου σε ηλικία σκόρερ

38 του μεγαλύτερου σε ηλικία σκόρερ

18 ο μικρότερος σε ηλικία σκόρερ

18 ο μικρότερος σε ηλικία σκόρερ

7 οι αλλαγές προπονητών που έχουν γίνει ως τώρα

7 οι αλλαγές προπονητών που έχουν γίνει ως τώρα

Επειδή ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο, είναι φαγητό χωρίς αλάτι, φέτος στον πρώτο γύρο της Super League έχουν βρεθεί στις εξέδρες 638.662 θεατές. Ένας πολύ καλός αριθμός που έχει να κάνει τόσο με το ενδιαφέρον που υπάρχει σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά και τα ονόματα που έχουν έρθει στην χώρα μας, αλλά με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, με την Ένωση στα 4 εντός έδρας ματς στην OPAP Arena να έχει 30.000 φίλους της στις εξέδρες. Όσον αφορά τον μέσο όρο ανά αγωνιστική είναι 49.127. Μιλώντας για αγωνιστική, τα περισσότερα κόπηκαν την 6η και συγκεκριμένα 77.870 και τα λιγότερα την 5η η οποία είχε μόλις 30.691.

Συνεχίζουμε με τον κόσμο και πάμε ξεχωριστά στις ομάδες. Από τον πρώτο γύρο ξεχώρισε η εκδρομή των φίλων του «τριφυλλιού» στο Πανθεσσαλικό για την αναμέτρηση με τον Βόλο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι κόπηκαν 14.882 εισιτήρια, με τους «πράσινους» να ξεπερνούν τις 17.000 κάτι που στην χώρα μας συναντούσαμε περασμένες δεκαετίες, όταν στο ΟΑΚΑ και στα ντέρμπι υπήρξαν φίλοι και των δύο ομάδων στις εξέδρες. Όσον αφορά πάντως τα περισσότερα εισιτήρια σε έναν αγώνα στις 13 πρώτες αγωνιστικές, τα έχει κόψει ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες την 13η αγωνιστική υποδέχθηκαν την ΑΕΚ και στο Καραϊσκάκης κόπηκαν 31.717 εισιτήρια. Η ΑΕΚ ακολουθεί έχοντας σε δύο παιχνίδια από 31.100 εισιτήρια και συγκεκριμένα για τα ματς με Ιωνικό (το πρώτο στην OPAP Arena) και ΠΑΟΚ. Στον αντίποδα τα λιγότερα εισιτήρια στον πρώτο γύρο της Super League, έδωσε ο Λεβαδειακός στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης την 5η αγωνιστική και συγκεκριμένα έκοψε μόλις 335.

Χωρίς κόσμο δεν μπορείς να χαρείς έναν αγώνα ποδοσφαίρου, όπως φυσικά και χωρίς γκολ που είναι η πεμπτουσία του. Στον πρώτο γύρο της Super League μπήκαν συνολικά 211 γκολ με τον μέσο όρο ανά παιχνίδι να είναι 2.32. Καθόλου άσχημα θα λέγαμε, καθώς η αλήθεια είναι πως στην χώρα μας δεν έχουμε τρελαθεί όλα αυτά τα χρόνια με το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Πάμε να δούμε τώρα αριθμούς που έχουν να κάνουν με τα γκολ:

24 τα περισσότερα που έχει πετύχει ομάδα και συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός.

6 οι λιγότερες φορές που έχει σκοράρει ομάδα που είναι η Λαμία.

28 τα περισσότερα που έχει δεχθεί ομάδα και είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.

6 τα λιγότερα τέρματα που έχει δεχθεί μια ομάδα και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός

115 τα γκολ των γηπεδούχων.

96 τα γκολ των φιλοξενούμενων.

7 τα γκολ με φάουλ.

4 τα αυτογκόλ.

38 τα γκολ με κεφαλιά.

25 τα γκολ με πέναλτι.

137 τα γκολ με σουτ.

44 γκολ από το 76-90.

33 γκολ από 61-75.

39 γκολ από 46-60.

38 γκολ από 31-45.

29 γκολ από 16-30.

28 γκολ από 1-15.

Αναφερόμενοι στα γκολ, δεν γίνεται να μην βάλουμε τους πρώτους σκόρερ του πρώτου γύρου. Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι ο Νίκος Καρέλης, με τον επιθετικό του Παναιτωλικού να έχει πετύχει 9 γκολ σε 11 ματς. Ο μεγάλος άτυχος της φετινής χρονιάς, Αϊτόρ του Παναθηναϊκού τον ακολουθεί με 8 σε 9 παιχνίδια, ενώ τρίτος στην σχετική λίστα είναι ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ με 7 τέρματα. Ο Λουίς Πάλμα του Άρη έχει πετύχει 6 γκολ, ενώ από έχουν βάλει 5 παίκτες και συγκεκριμένα οι Εραμούσπε (ΠΑΣ Γιάννινα), Σπόραρ (Παναθηναϊκός), Ντέλετιτς (Βόλος), Μάντζης (Ιωνικός) και Γκρέι (Άρης).

Εκτός από τις ατομικές προσπάθειες, για να μπει κάποιο γκολ χρειάζονται και οι ασίστ. Ασίστ είτε από στημένες φάσεις (κόρνερ και φάουλ), είτε με σέντρες, κάθετες μπάλες κλπ. Σε αυτή την κατηγορία την πρωτιά έχουν τρεις ποδοσφαιριστές. Ο Νίκλας Ελίασον της ΑΕΚ (ο μεγάλος άτυχος καθώς υπέστη κάταγμα στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης), ο Πάολο Φερνάντες του Βόλου και πλέον της ΑΕΚ και ο Βίκτωρ Κλωναρίδης του Ατρομήτου είναι οι τρεις στην κορυφή έχοντας δώσει από 5, ενώ οι Αχμάντ Μορέιρα, Ντανιέλ Μαντσίνι και Ζούλιαν Μπαρτόλο ακολουθούν με 3.

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, δεν γίνεται να μην υπάρξει γκρίνια για την διαιτησία. Για την ακρίβεια αν κάποια χρονιά δεν έχουμε γκρίνια θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Ο βασικός λόγος γκρίνιας είναι χωρίς αμφιβολία τα πέναλτι. Συνολικά έχουν δοθεί στις 13 πρώτες αγωνιστικές 32 πέναλτι, από τα οποία τα 25 έχουν κατάληξη το γκολ, ενώ 7 έχουν χαθεί. Όσον αφορά τις ομάδες, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει 6, ο ΠΑΟΚ 5 και από 4 οι Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Στον αντίποδα οι μοναδικές που ακόμα δεν έχουν βρεθεί με την μπάλα στην άσπρη βούλα είναι οι ΟΦΗ και Ιωνικός, ενώ στο 1 που έχουν κερδίσει οι Λαμία, Λεβαδειακός και Ατρόμητος, έχουν αστοχήσει.

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην κορυφή του πρώτου γύρου, έχοντας σε 13 ματς 12 νίκες και 1 ισοπαλία, με το ξεκίνημα των «πράσινων» να είναι το καλύτερο στην ιστορία τους, έχοντας 10 συνεχόμενες νίκες, με το σερί να σταματάει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο για την 11η αγωνιστική που έληξε με 1-1. Όσον αφορά τις νίκες συνολικά, σε 40 παιχνίδια έχουν κερδίσει γηπεδούχοι, τα 26 έχουν έρθει ισόπαλα, ενώ σε 25 έχουν φύγει με το τρίποντο φιλοξενούμενοι.

Συνεχίζουμε με τους αριθμούς και πάμε στους ποδοσφαιριστές που όχι μόνο έχουν παίξει και στις 13 αγωνιστικές, αλλά δεν έχουν βγει ούτε λεπτό από τους αγώνες. Αυτό το έχουν κάνει συνολικά μόλις 11 παίκτες, με τους περισσότερους όπως είναι λογικό να είναι τερματοφύλακες. Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές που ως τώρα δεν έχουν βγει ούτε λεπτό εκτός είναι οι: Ίνγκασον (ΠΑΟΚ), Κουέστα (Άρης), Κορνέλιους (Παναιτωλικός), Λάρσον (ΟΦΗ), Κορνέζος (Λαμία), Κοτάρσκι (ΠΑΟΚ), Μπρινιόλι (Παναθηναϊκός), Μάρκοβιτς (Λεβαδειακός), Φαμπιάνο (Άρης), Χουτεσιώτης (Ιωνικός), Γιαννιώτης (Ατρόμητος).

Ο Ματίας Ιγκλέσιας, ο αρχηγός του Αστέρα Τρίπολης έσπασε φέτος ένα ρεκόρ που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο στο οποίο οι μεταγραφές είναι πιο εύκολες, φαινόταν πως δύσκολα θα έσπαγε. Συγκεκριμένα ο Αργεντινός μέσος των Αρκάδων συμπλήρωσε 16 αγωνιστικές σεζόν στην χώρα μας, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε ο Κριστόφ Βαζέχα με 15. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πολωνός επιθετικός που κρατάει το ρεκόρ του ξένου με τα περισσότερα γκολ (αυτό και αν είναι τρομερά δύσκολο να το σπάσει κάποιος), έπαιξε μόνο στον Παναθηναϊκό και για συνεχόμενες 15 χρονιές, ενώ ο Ιγκλέσιας εκτός του Αστέρα και σε ΑΕΛ και Ατρόμητο, ενώ είχε αγωνιστεί και σε Κίνα.

Συνεχίζουμε με τους ποδοσφαιριστές και πάμε στους μεγαλύτερους σε ηλικία που έπαιξαν στον πρώτο γύρο. Πρώτος είναι ο Αλέξις Ρομαό του Ιωνικού ο οποίος είναι 38 χρονών, 9 μηνών και 27 ημερών, ενώ ακολουθούν οι Ματιέ Βαλμπουενά 38 χρονών, 0 μηνών, 31 ημερών και Ματίας Ιγκλέσιας 37 χρονών, 6 μηνών, 28 ημερών.

Στον αντίποδα ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος είναι ο Γιάννης Αποστολάκης (το νούμερο 45 στην φωτό), ο οποίος μπήκε στο πρώτο του παιχνίδι όντας 17 χρονών, 11 μηνών και 3 ημερών. Ο Γιάννης Θεοδοσουλάκης επίσης του ΟΦΗ τον ακολουθεί με την διαφορά τους να είναι μόλις 5 ημέρες, καθώς αγωνίστηκε 17 χρονών, 11 μηνών και 8 ημερών, ενώ τρίτος ήταν ο Άγγελος Τσίμης του ΠΑΣ Γιάννινα παίζοντας πρώτη φορά 18 χρονών, 2 μηνών και 27 ημερών.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά έγινε και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που σκόραρε κόντρα στον Παναιτωλικό στις 22/10. Τον Γάλλο ακολουθεί ο συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, με τον Μαροκινό να σκοράρει κόντρα σε Βόλο σε ηλικία 35 χρονών, 7 μηνών και 8 ημερών, ενώ ο Νόρντιν Άμραμπατ της ΑΕΚ πέτυχε γκολ απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης σε ηλικία 35 χρονών, 7 μηνών και 8 ημερών.

Μετά τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκόρερ του πρώτου γύρου, πάμε να δούμε τους μικρότερους που έστειλαν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα στις 13 πρώτες αγωνιστικές. Πρώτος στην σχετική λίστα είναι ο Γιώργος Κούτσιας που ως παίκτης του Βόλου πέτυχε γκολ κόντρα στον Παναιτωλικό στις 8/10, όντας 18 χρονών, 7 μηνών και 30 ημερών. Τον ακολουθεί ο Μάριος Τζαβίδας του Ατρομήτου που ήταν 18 χρονών, 10 μηνών και 12 και τρίτος είναι ο Φοφανά Μανσούρ του ΠΑΣ Γιάννινα που ήταν 20 χρονών, 3 μηνών και 22 ημερών.

Κάθε χρόνο στην χώρα μας, αλλά και συνολικά στα πρωταθλήματα για να είμαστε δίκαιοι, οι προπονητές είναι αυτοί που δε νιώθουν τόσο σίγουροι στους πάγκους τους. Η αλήθεια πάντως είναι πως φέτος δεν έχουμε δει και τις περισσότερες αλλαγές σε σχέση με άλλες χρονιές. Για την ακρίβεια φέτος έχουν γίνει μόλις 7 αλλαγές, με τον Ολυμπιακό να είναι στην σχετική κορυφή έχοντας δύο, ενώ 8 ομάδες δεν έχουν κάνει κάποια αλλαγή στην άκρη του πάγκου. Αναλυτικά στον Ολυμπιακό έφυγε αρχικά ο Μαρτίνς, ανέλαβε ο Κορμπεράν που αποχώρησε και αυτός για να έρθει ο Μίτσελ. Στον Άρη ο Μπούργος έδωσε την θέση του στον Πάρντιου, στον ΟΦΗ ο Ντραμπάουσκας αντικατέστησε τον Νιόπλια, στον Βόλο ο Τανσό έφυγε και ανέλαβε και πάλι ο Μπράτσος, στον Λεβαδειακό ο Βέλιτς πήρε τη θέση του Ταουσιάνη, ενώ στην Λαμία αποχώρησε ο Φέστα αποτελεί παρελθόν, με τον Σάββα Παντελίδη να είναι ο αντικαταστάτης του.