Παναθηναϊκός: Πρώτος και καλύτερος σε όλα!

Παναθηναϊκός: Πρώτος και καλύτερος σε όλα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Πρώτος και καλύτερος σε όλα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τον Παναθηναϊκό και τις κορυφές του στις πιο σημαντικές κατηγορίες, οι οποίες τον έφεραν στη πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Δεκατρία παιχνίδια. Δώδεκα νίκες και μία ισοπαλία. Νίκη στη Τούμπα, νίκη στο αθηναϊκό ντέρμπι, ισοπαλία στο αιώνιο. Βαθμοί: 37 από τους συνολικά 39 που διεκδικήθηκαν πάνω στο χορτάρι. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε έναν μαγικό πρώτο γύρο στο +8 από την ΑΕΚ και στο +12 από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, όντας πανάξια και απόλυτα δίκαια πρωταθλητής χειμώνα και με μεγάλη απόσταση από τους διώκτες του, εκμεταλλευόμενος κατά κύριο λόγο την ''μαγική λέξη'' της επιτυχίας στο ποδόσφαιρο. Continuity.

Συνέχεια. Ίδιος προπονητής, και τι προπονητής, διατήρηση του βασικού κορμού, στοχευμένες μεταγραφές με βάση το πλάνο, το σχέδιο, την στρατηγική του ''στρατηγού'', Ιβάν Γιοβάνοβιτς και μία διοίκηση που από το ξεκίνημα της χρονιάς βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη, μοιράζοντας χρήματα και έξτρα κίνητρα στον οργανισμό. Ούτε συγκυρίες, ούτε τύχη. Συνέχεια.

Η χρονιά, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Ο Παναθηναϊκός έκανε απλά το πρώτο βήμα για να φτάσει στη γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας, στον τίτλο μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Επαναλαμβάνουμε: Έκανε απλά το πρώτο βήμα, τίποτα παραπάνω. Νίκησε σε πολλές μικρές ''μάχες'' αλλά αυτό που μετρά είναι η έκβαση του ''πολέμου''.

Ούτε φαβορί είναι, ούτε θα το πάρει ''σίγουρα'' ούτε ''δεν χάνεται με τίποτα αυτό το πρωτάθλημα'' μπορείς να πεις. Αυτά είναι για άλλους. Εδώ το μοτό είναι ''σεμνά και ταπεινά'' και πρωτίστως ποδοσφαιρικά. Μακριά από εδώ η άμπαλη προπαγάνδα, όσο και αν προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Απομένουν ακόμη δύο βήματα. Ο δεύτερος γύρος και τα playoffs. Ακόμη 23 ''μάχες'', στις οποίες όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό και φυσικά η ΑΕΚ που δείχνει πιο ικανή από όλους να κυνηγήσει τον Παναθηναϊκό αλλά και ο Ολυμπιακός που έχει τις μονάδες να δημιουργήσει ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος στη διακοπή για το Μουντιάλ.

Ο πρώτος γύρος, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και κάθε συζήτηση για το ποια ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε αυτά τα 13 παιχνίδια, θα έπρεπε να αρχίζει και να τελειώνει από την βαθμολογία. Πόσω μάλλον όταν αυτή η εικόνα είναι κρυστάλλινη και έχει διαμορφωθεί από ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. 12 νίκες και 1 ισοπαλία ο Παναθηναϊκός, τι συζητάμε άραγε; Στο -8 ο δεύτερος, στο -12 ο τρίτος.

Μόνο στην Ελλάδα μπορείς να ακούσεις ''για την καλύτερη μπάλα που παίζει η ΑΕΚ'' ή για τους ''καλύτερους παίκτες που έχει ο Ολυμπιακός''.

Παρένθεση: Εξαιρετική ομάδα ''χτίζει'' ο Ματίας Αλμέιδα, πολύ ελκυστικό αυτό που παρουσιάζει η Ένωση με εντάσεις και τρανζίσιον υψηλού επιπέδου και είναι χαρά για το ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν τέτοιες ομάδες. Ποιοτικότατες μονάδες διαθέτει και ο Ολυμπιακός. Ο Χάμες ''δεν υπάρχει'', ο Χουάνγκ είναι καταπληκτικός, ο Μπακαμπού πολύ καλός σέντερ φορ. Από αυτό το σημείο μέχρι το ότι είναι καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό, με συγχωρείτε(και εσείς κύριε Μίτσελ) αλλά υπάρχει άλμα ποδοσφαιρικής λογικής και κάπου χάνεται η μπάλα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ''αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου'', ο καθένας δηλαδή να μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικές οπτικές γωνίες που να αφορούν το ίδιο θέμα. Δεκτό σε γενικές γραμμές, δημοκρατία έχουμε αν και θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε αυτή την χώρα αν κάναμε πράξη-όχι μόνο στο ποδόσφαιρο- τα λεγόμενα του Πλάτωνα. ''Για να έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις γνώση''.

Από την άλλη, όμως, πέρα από την βαθμολογία, υπάρχουν και οι αριθμοί. Οι ''απλοί'' και οι πιο ''σύνθετοι'' τα metrics από την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου και απόδοσης, Wyscout. Και σε αυτά δεν χωρά καμία συζήτηση, δεν χωρούν διαφορετικές απόψεις, είναι δεδομένα. Απλά τα αποδέχεσαι και προχωράς παρακάτω.

Σε όλους τους σημαντικούς αριθμούς, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος. Πρώτος και καλύτερος. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και τίποτα.

Είστε έτοιμοι; Φύγαμε:

  • Καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 24 γκολ. Δεύτερη η ΑΕΚ με 23, τρίτος ο ΠΑΟΚ με 19, τέταρτος ο Ολυμπιακός με 18.
  • Μικρότερο παθητικό με 4 γκολ. Δεύτερη η ΑΕΚ με 5, τρίτος ο Ολυμπιακός με 8, τέταρτος ο ΠΑΟΚ με 10.

Πάμε τώρα και στα πιο σύνθετα:

  • Πρώτος και καλύτερος σε δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών ανά μέσο όρο τελικής. Ο Παναθηναϊκός απειλεί με 0.15xGoals ανά τελική προσπάθεια, με τον ΠΑΟΚ, τον Ατρόμητο, τον Ολυμπιακό(0.13) και την ΑΕΚ(0.12) να ακολουθούν. Η Ένωση έχει συνολικά περισσότερα xGoals ανά ενενηντάλεπτο(2.03, 1.8 o Παναθηναϊκός) αλλά αυτό που έχει πρωτίστως σημασία πέρα από την ποσότητα, είναι η ποιότητα.
  • Πρώτος και καλύτερος ανασταλτικά, καθώς έχει επιτρέψει τις λιγότερες ποιοτικές τελικές στους αντιπάλους του. Μόλις 8.33xGa, με την ΑΕΚ να ακολουθεί με 9.99 και τον Ολυμπιακό με 10.11!
  • Πρώτος και καλύτερος στην αποτελεσματικότητα και ο μόνος από το big4 που έχει θετικό συντετελεστή ανάμεσα σε xGoals και Goals με +0.69(23.33xgoals-24goals) πετυχαίνοντας τα τέρματα που θα ''έπρεπε'' και λίγο παραπάνω. Η ουσία μετράει. Η ΑΕΚ που της έχει κοστίσει αρκετά αυτό το κομμάτι βρίσκεται στο -3.66(26.66xGoals-23goals), ο Ολυμπιακός ακόμη χειρότερα στο -4.46(22.46xGoals-18goals).
@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.