Αθανασούλας στο Gazzetta: «To ποδόσφαιρο είναι η φύση του Κωνσταντέλια»

Αθανασούλας στο Gazzetta: «To ποδόσφαιρο είναι η φύση του Κωνσταντέλια»

Σωτήρης Μυκονίου
Αθανασούλας στο Gazzetta: «To ποδόσφαιρο είναι η φύση του Κωνσταντέλια»

bet365

O μάνατζερ και ποδοσφαιρικός καθοδηγητής του Γιάννη Κωνσταντέλια, Λεωνίδας Αθανασούλας, μιλά στο Gazzetta για το σπουδαίο ταλέντο του ΠΑΟΚ και τα όσα πρέπει να αλλάξουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να αποτελεί η περίπτωση του 19χρονου κανόνα και όχι εξαίρεση.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας λάμπει με την φανέλα του ΠΑΟΚ και έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο παρατηρεί πάνω στο χορτάρι, έναν 19χρονο μεσοεπιθετικό υψηλού επιπέδου, ο οποίος έχει όλα τα φόντα και προσόντα να γράψει ιστορία τα επόμενα χρόνια.

Το Gazzetta επικοινώνησε με τον μάνατζερ και ποδοσφαιρικό καθοδηγητή του Κωνσταντέλια, τον Λεωνίδα Αθανασούλα, ο οποίος μίλησε για τον νεαρό ποδοσφαιριστή, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, μίλησε για τα οφέλη από τον δανεισμό στην Έουπεν και ανέλυσε τον σωστό τρόπο που θα πρέπει να διαχειρίζεται ένα τόσο σπουδαίο ποδοσφαιρικό project.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για να μπορέσει να παράγει περισσότερους ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να σταθούν στο κορυφαίο επίπεδο.

Πώς ξεκίνησε η κοινή σας πορεία με τον Κωνσταντέλια;

«Με τον Γιάννη έχουμε συνεργασία από το 2020. Μαζί με την οικογένεια γιατί τότε ο Γιάννης ήταν ανήλικος, συζητήσαμε και προτείναμε ένα πλάνο για την εξέλιξη του. Η οικογένεια μας εμπιστεύτηκε και στήριξε την προσπάθεια. Ο Γιάννης ήταν ένα ταλέντο που από πολύ μικρή ηλικία πηγαίνοντας σε διαφορά τουρνουά τραβούσε την προσοχή όλων, ξεχώριζε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συνεχώς η οικογένεια να βομβαρδίζεται από προτάσεις, ιδέες κτλ κάτι το οποίο στο τέλος της ημέρας αντί για εξέλιξη λειτουργεί σαν κατασταλτικός παράγοντας. Ο σκοπός ήταν να φτιάξουμε μαζί ένα υγιές περιβάλλον γύρω από τον ποδοσφαιριστή που θα τον βοηθήσει να είναι συγκεντρωμένος και να εξελιχθεί σαν αθλητής και σαν άνθρωπος».

Είσαι δίπλα του αρκετά χρόνια, τι παιδί είναι ο Γιάννης; Τον ποδοσφαιριστή Κωνσταντέλια όλοι, πλέον, τον θαυμάζουν, όλοι τον ξέρουν.

«Ο Γιάννης πραγματικά είναι ένα παιδί που αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο και γενικά το lifestyle του αθλητη. Ειναι πολυ απλός και ταπεινός αλλα εχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Νομιζω οτι το ποδοσφαιρο ειναι η φυση του. Πιστεύω οτι απο μικρός ένιωθε μια ασφάλεια και μια σιγουριά μέσα στο γηπεδο και αυτο μεταφράστηκε στις ικανοτητες του. Είναι πολυ δεμένος με την οικογενεια του και κρατάει ενα μικρό πυρήνα ανθρώπων γύρω του».

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του ΠΑΟΚ στα νέα παιδιά που έρχονται από την ακαδημία;

«Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρονιά έχει επενδύσει στις υποδομές και τώρα σιγά σιγά γεύεται το νέκταρ. Η διαδικασία της Ακαδημίας προϋποθέτει υπομονή κάτι που στην ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός δεν το έχουμε. Έχω ζήσει και δουλέψει αρκετά χρόνια στην Αγγλία όταν ήμουν στο Wyscout & στο Transferoom και είχα την τύχη να συνομιλώ με τεχνικούς διευθυντές και προπονητές πολλών ευρωπαϊκών ομάδων και είδα από πρώτο χέρι πως μέσα από μια δομημένη διαδικασία, εξελίσσεται ένα προφίλ youth player υψηλού επιπέδου. Μπόρεσα να καταλάβω ποιες ειναι οι λεπτομερειες που κανουν τη διαφορα στην εξελιξη ενος νεαρου αθλητη σε top performer. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα πράγματα μεταβάλλονται συνεχώς και αυτό πολλές φορές είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη ενός νεαρού αθλητή».

Ο ρόλος σου στο Wyscout και το TransferRoom ποιός ήταν;

«Στο Wyscout συστήθηκα μετα απο προτροπή του μεταπτυχιακου καθηγητή μου στο Λονδινο, να παρακολουθήσω ενα φορουμ που γινοταν στην Ιταλια. Το wyscout τοτε ηταν στην αρχη του κυματος της μετάβασης του ποδοσφαίρου προς τα data και ουσιαστικά βοηθούσε τις ομάδες να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις για τους παίκτες μεσω βιντεο. Ξεκίνησα part time στην Ελλαδα γιατι δεν ειχαν ανθρωπο να τους βοηθά να συστηθούν στις ομάδες το 2013, και μεσα σε λιγα χρονια ακολούθησα τη μετεωρική άνοδο της εταιρίας φτανοντας στη θεση του sales co director UK & eastern europe.

Αυτη η θέσ μου ανοιξε πολλες πορτες σε ομαδες πολυ υψηλου επιπεδου και μπορεσα μαζι τους να δουλεψω επανω στην αναλυση και την εξελιξη των ποδοσφαιριστων χρησιμοποιωντας τα στατιστικα τους δεδομενα, τις μετρησεις & τα βιντεο που ηταν διαθεσιμα. Τον ιδιο ρολο στην Αγγλια ειχα και με το TransferRoom μπαινοντας στην ουσια των διαπραγματευσεων μεταξύ συλλόγων γιατι η πλατφορμα βοηθουσε τις ομαδες να εχουν αμεση επικοινωνια για μεταγραφες και δανεισμούς. Ολες αυτες οι εμπειρίες με βοηθούν καθημερινά να υποστηρίζω τους αθλητές μας».

Στο δεύτερο κομμάτι της περσινής σεζόν, ήρθε ο δανεισμός στην Έουπεν. Με ποια κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση και τι προσέφερε στον νεαρό ποδοσφαιριστή;

«Γνωρίζαμε απο την πρώτη στιγμή πως αυτό που έλειπε από τον Γιάννη ήταν να βγει από το comfort zone. Η ποιοτητα του τεχνικοτακτικα ηταν σε τοπ επιπεδο. Θελαμε ομως να του δωσουμε αλλα ερεθισματα που θα τον βοηθούσαν να κανει το βημα παραπανω. Καθε παικτης ειναι διαφορετικο πρότζεκτ εχει διαφορετικες αναγκες. Σαν εταιρια εχουμε επενδυσει πολλα στο κομματι του high performance profiling και στοχευμενα πηγαμε σε αυτην την επιλογη. Εκεινο το χρονικο σημειο μιλησα με τον κ .Μποτο και την κα Γκοντσάρεβαεξηγωντας το σκεπτικο μου πισω απο αυτη την κινηση και προχωρησαμε ολοι μαζι συνειδητα προς αυτη την κατευθυνση.

Ενα κλαμπ δηλαδή που παλευε για να μην πέσει. Μια λιγκα περισσοτερο physical απο την Superleague και γενικα να βρεθει σε μια καθημερινότητα που θα τον βοηθήσει να παιρνει αποφασεις μακρια απο την ασφαλεια του σπιτιου. Σιγουρα η παρουσια του Μιχαλη Βαλκανη εκεις ως προπονητη τον βοήθησε παρολο που δεν επαιξε αρκετα. Αλλα η προπονηση και οι συνθηκες που δημιουργηθηκαν γυρω απο τον Γιαννη τον ωριμασαν και γυρισε πισω βελτιωμενος ειδικά στο mental κομματι».

Αυτή την στιγμή έχεις στα χέρια σου ένα πραγματικό ''διαμάντι''. Ποια θεωρείς πως πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση ενός τέτοιου ταλέντου από έναν μάνατζερ;

«Όπως σας είπα και παραπάνω. Με τον παίκτη έχουμε βάλει κάποιους στόχους, το ίδιο ακριβώς κάνω και με τα υπόλοιπα παιδιά που εκπροσωπούμε. Το σημαντικό για μας είναι να έχει μια σταθερότητα σε καθημερινή βάση όσον αφορά την ομάδα και την κοινωνική ζωή που έχει φτιάξει, και σε συνεργασία πάντα με το κλαμπ να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις. Γιατί αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Ο σύλλογος και ο εκπρόσωπος πρέπει να δουλεύουν μαζι και να βάζουν στόχους στην εξέλιξη του παίκτη. Αν υπάρχει ειλικρίνεια και μια ποδοσφαιρική προσέγγιση στη σχεση αυτή επωφελείται ο αθλητής. Στην ουσία και οι τρεις πλευρές θέλουν το ίδιο αποτέλεσμα»

Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια αρκετούς ατζέντηδες να βιάζονται να αποκομίσουν οφέλη από τους παίκτες τους, χωρίς να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική στις αποφάσεις. Ποιά είναι η δική σου φιλοσοφία σχετικά με την γενικότερη διαχείριση των παικτών;

«Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε λίγο έμφαση στην ποδοσφαιρική εκπαίδευση και επιμόρφωση. Πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση και στους αθλητές & στην οικογένειά τους και στον εκάστοτε κλάδο του ποδοσφαίρου οπως οι εκπρόσωποι, από τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα προγράμματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, Σαν κουλτούρα δεν έχουμε δει αρκετά παραδείγματα επιτυχημένων πρότζεκτ που χτίστηκαν με υπομονή και στηρίχθηκαν σε διάρκεια χρόνου. Περισσότερο εστιάζαμε σε ένα επιτυχημένο ή μη αποτέλεσμα και κρίναμε τα πάντα εκ του αποτελέσματος. Πρέπει να βάλουμε στην κουλτούρα μας την υπομονή και τον ποδοσφαιρικό σχεδιασμό και να μην κυνηγάμε μη ρεαλιστικές λύσεις.

Ο κάθε αθλητής έχει διαφορετικές ανάγκες και το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας ανάμεσα στις δύο πλευρές με ξεκάθαρους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Αμερική και στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια τις οποίες πρέπει να αφομιώσουμε στην ελληνική μας ιδιοσυγκρασία για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα