Επαγγελματική Διαιτησία: Το πλάνο που είχε ξεκινήσει ο Κλάτενμπεργκ και το «stop» της ΕΠΟ

Δημήτρης Τομαράς
Επαγγελματική Διαιτησία: Το πλάνο που είχε ξεκινήσει ο Κλάτενμπεργκ και το «stop» της ΕΠΟ

bet365

Super League VS ΕΠΟ σε μία... διαμάχη και για την επαγγελματική διαιτησία που προς το παρόν δεν οδηγεί πουθενά. Παρά μόνο σε εκατέρωθεν δηλώσεις αλλά και επιστολές.

Ο Μαρκ Κλάντεμπεργκ, ο Άγγλος άλλοτε αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ είχε εκπονήσει από τον Μάϊο του 2022 συγκεκριμένο σχέδιο για την επαγγελματική διαιτησία, όμως η Ομοσπονδία και για καταστατικούς λόγους βάζει... φρένο. Ο Άγγλος είχε θέσει από το διάστημα που ήταν στην ΕΠΟ και την ηγεσία της ΚΕΔ ως ένα από τα βασικά ζητούμενά του το να γίνει επαγγελματική η διαιτησία.

Το πλάνο του ήταν σε πρώτη φάση να γίνουν επαγγελματίες 7-12 διαιτητές. Να μην είναι όλοι διεθνείς και κάποιοι εξ αυτών να είναι μικροί σε ηλικία ή έστω μικρότεροι. Να υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια και φυσικά θα πρέπει να επιλέξουν διαιτησία ή δουλειά, εκτός και εάν μπορούν να παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους.

Υπήρχε και ένα λειτουργικό ζήτημα. Λειτουργικό, το οποίο αφορά όσους είναι σε αστυνομία, στρατό, δημοτική αστυνομία, πυροσβεστική και γενικά τα σώματα ασφαλείας. Δεν μπορεί να φύγει κάποιος έτσι απλά ούτε να παίρνει άδειες τόσο εύκολα. Η Λίγκα από τη μεριά της ως Συναιτερισμός είχε βάλει σε μία σειρά το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, επιδιώκοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του ποσοστού που αποδίδεται στην ΕΠΟ για αυτό ακριβώς το πρότζεκτ.

Πέραν της παρουσίασης που είχε γίνει ζήτησε να υπάρξει μία συνάντηση στην ΕΠΟ, παρουσία και των υπολοίπων ομάδων έτσι ώστε να προκύψει μία κουβέντα για το θέμα αυτό. Η ΕΠΟ όμως καταστατικά θεωρεί πως καμία Λίγκα δεν πρέπει να έχει επαγγελματική διαιτησία, έχει τοποθετηθεί σχετικά και έχει διευκρινιστεί από μέρους της ότι όποιος διαιτητής πάει εκεί θα τιμωρηθεί ή και διαγραφεί και επίσης ο πρόεδρός της, Τάκης Μπαλτάκος, έχει δηλώσει και όχι μία φορά εάν υπάρξει παράτυπη ενέργεια θα πάρει τη διοργάνωση της Λίγκας από τη Διοργανώτρια Αρχή και θα τη δώσει στην ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ είναι συμπερασματικά ξεκάθαρη στο ότι εάν εκπονηθεί πλάνο επαγγελματικής διαιτησίας αυτό θα πρέπει να προέρχεται μόνο από εκείνη και από κανέναν άλλον φορέα. Μόνο από την ΕΠΟ δηλαδή.

Η δε Ομοσπονδία δεν αποδέχεται και τον Κλάτενμπεργκ αναφέροντάς τον ως ιδιώτη σε αυτές τις συζητήσεις. Ξέχωρα από αυτό οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ πήραν αποστάσεις από αυτή τη συνάντηση.

ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ1

Καταστατικά η Λίγκα - που θεωρεί και το προεδρείο της με τον Βαγγέλη Μαρινάκη πως προχωρά από το πλάνο - λοιπόν μπορεί να εφαρμόσει την επαγγελματική διαιτησία; Εάν πάρει το ΟΚ της ΕΠΟ ναι και ενώ θυμίζουμε πως η Ομοσπονδία είχε αντιδράσει και για την τροπολογία που είχε περάσει για το θέμα του ποσοστού. Διαφορετικά με το... stop που βάζει η Ομοσπονδία απλά θα ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στα πολλά που ανοίγουν - διαρκώς - τον τελευταίο καιρό. Σε αυτή τη φάση πάντως δεν έχουμε τίποτα παραπάνω από εκατέρωθεν δηλώσεις, επιστολές και αντιδράσεις.

Ο ίδιος ο Μπαλτάκος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πως «η επαγγελματική διαιτησία κατά παγκόσμια πρωτοτυπία πέρασε με Νόμο. Εγώ αυτό που είπα δεν είναι τόσο το GREXIT. Δεν είναι δικό μας θέμα. Εμείς είπαμε ποιος διαιτητής θα πάει εκεί; Εάν κάποιος διαιτητής πάει κόντρα στο καταστατικό θα είμαστε υποχρεωμένοι να τον διαγράψουμε.

Η Λίγκα θέλει το 5% να πάει στο 1%. Με τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχει γίνει. Έχει περάσει με Νόμο. Εμείς απαντήσαμε με ψήφισμα το 4% να πάει κατευθείαν στις Ενώσεις αφού δεν υπάρχει επαγγελματική διαιτησία. Η ΕΠΟ ουδέποτε θα κάνει κόντρα με τη Λίγκα. Δεν θα κάνει κόντρα με μία Ένωση.

Εφόσον η Λίγκα προχωράει σε τέτοιες αποφάσεις εμείς θα αφαιρέσουμε το Πρωτάθλημα από την Λίγκα και θα το κάνουμε εμείς του χρόνου. Θα γίνει με απόφαση της Γ.Σ. της ΕΠΟ. Ναι μπορούμε να πάρουμε τέτοια απόφαση. Εάν επιμένει η Λίγκα ενάντια στο καταστατικό θα το αφαιρέσουμε το Πρωτάθλημα από εκεί και θα το κάνουμε εμείς. Η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να αφαιρέσει το πρωτάθλημα από τη Σούπερ Λίγκα εφόσον αυτή συνεχίσει να παραβαίνει το καταστατικό».

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα