Ο ΠΑΟΚ είδε ότι αξίζει να εμπιστευθεί την διαδικασία

Ο ΠΑΟΚ είδε ότι αξίζει να εμπιστευθεί την διαδικασία

Ο ΠΑΟΚ είδε ότι αξίζει να εμπιστευθεί την διαδικασία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αγωνιστική συμπεριφορά, την νοοτροπία και την ανθεκτικότητα που έδειξε ο ΠΑΟΚ με έξι πρωτόπειρους στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό.

Είναι πολλά τα επιμέρους οφέλη του ΠΑΟΚ από τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Και προφανώς δεν περιορίζονται στην βαθμολογική και την ψυχολογική πτυχή του οφέλους που έχει μια ομάδα που μένει ζωντανή σε σχέση με την απόσταση από τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Superleague. Στη φάση που βρίσκεται, για τον ΠΑΟΚ είναι ζωτικής σημασίας, σε σχέση με την εξέλιξη του έργου δημιουργίας μιας νέας ομάδας, η εμπιστοσύνη προς την διαδικασία. Δηλαδή η εμπιστοσύνη προς τον εργοδηγό του έργου, ή πιο σωστά τους εργοδηγούς - τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή. Και ακριβώς αυτό είναι το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος του ΠΑΟΚ από τη νίκη στο Καραϊσκάκη: η εμπιστοσύνη προς την διαδικασία που ακολουθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποφάσισε να ανανεώσει την ομάδα του και να αντικαταστήσει έμπειρους με άπειρους στον πρωταθλητισμό ποδοσφαιριστές.

Στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την τύχη που είχε στην φάση της επίτευξης του πρώτου γκολ επειδή στηρίχθηκε στο πιο καλό στοιχείο που είχε μέχρι σήμερα το παιχνίδι του: στην καλή κυκλοφορία. Ακόμη και στο διάστημα που πιέστηκε πολύ από τον Ολυμπιακό και τις συνθήκες, δηλαδή στο διάστημα της ισοφάρισης από τον Χάμες Ροντρίγκες, ο ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε την μπάλα με ακρίβεια του 90% και κράτησε την μπάλα - στο διάστημα 31’-45’ - περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Δηλαδή ακόμη και στο διάστημα που δεν κατάφερε να επιτεθεί και να γίνει απειλητικός (σε αυτό το 15’λεπτο είχε μόνο μια οργανωμένη επίθεση, δίχως τελική προσπάθεια) ο ΠΑΟΚ άντεξε όχι μόνο επειδή αμύνθηκε καλά ή επειδή ο Ολυμπιακός δεν ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επιθέσεις του αλλά και επειδή η ομάδα του Λουτσέσκου μείωσε τον αριθμό των επιθέσεων των αντιπάλων κρατώντας την μπάλα όσο παραπάνω μπορούσε στην κατοχή του.

Η αποφασιστικότητα, η ηρεμία, η συγκέντρωση και τελικά η προσωπικότητα και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του είναι μια εξήγηση για το γεγονός ότι στα τελευταία 10’ αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή από το 87’ μέχρι το 90’+7’ επέτρεψε μόνο μια τελική προσπάθεια σε έναν αντίπαλο που έπαιζε με ένστικτο επιβίωσης και είχε φορτώσει την ενδεκάδα του με επιθετικούς. Στην ποιότητα των 5 ευκαιριών που επέτρεψε στον Ολυμπιακό από το 60’ μέχρι την λήξη του παιχνιδιού αναλογούσε 1 γκολ (xG: 0.71), το οποίο οι Πρωταθλητές δεν βρήκαν επειδή δεν έκαναν καλές εκτελέσεις. Μια ομάδα με αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν είχαν μεγάλη εμπειρία σε ελληνικά ντέρμπι (Κοτάρσκι, Κουλιεράκης, Τσαούσης, Νάρεϊ, Ντάντας, Σάστρε) όμως ήταν φυσιολογικό να δοκιμαστεί σε ένα ματς στο Καραϊσκάκη απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που καιγόταν για τη νίκη. Συνεπώς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε να μείνει απογοητευμένος από την εικόνα που του έδειξε η ομάδα του σχετικά με την πρόοδό της. Μολονότι η αποτελεσματικότητα στο επιθετικό κομμάτι ήταν ασυνήθιστα μεγάλη, δεδομένου ότι πέτυχε 2 γκολ με 1 σουτ στην εστία, ο Λουτσέσκου είδε την επιθετική νοοτροπία της ομάδας του στην φάση άμυνας από την αρχή του παιχνιδιού, είδε την ανθεκτικότητά της όταν ισοφαρίστηκε σε εκτός έδρας ντέρμπι, είδε την καλή κυκλοφορία, αλλά και την καλή νοοτροπία στο δύσκολο τελευταίο διάστημα του ντέρμπι.

το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έφυγε κερδισμένος από το Καραϊσκάκη και στο επίπεδο των προσώπων. Η εμφάνιση του Τσαούση και του Λύρατζη, που ξεπέρασαν τον εκνευρισμό των ευθυνών τους στη φάση της ισοφάρισης από τον Ολυμπιακό και έδειξαν προσωπικότητα, η εμφάνιση του Κουλιεράκη μετά από επιστροφή από τραυματισμό και η ποιότητα που έβγαλε με την πάσα του προς τον Λύρατζη στην φάση του δεύτερου γκολ, η επίθεση που έχτισε με πολλές πάσες για να φτάσει στο δεύτερο γκολ, η αποφασιστικότητα και η κυνική εκτέλεση του Νάρεϊ, οι κατά 80% επιτυχημένες ενέργειες του Ντάντας με το 91% ακρίβειας στις μεταβιβάσεις και την σημαντική συνεισφορά του στην φάση άμυνας είναι λόγοι για να χαίρεται ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Από ένα ντέρμπι τέτοιας σημασίας στην δεδομένη χρονική στιγμή και στη φάση που βρίσκεται η διαδικασία χτισίματος μιας νέας ομάδας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από την ομάδα που φτιάχνει. Και ο ΠΑΟΚ το ίδιο, διότι σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή πήρε ένα μήνυμα ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην διαδικασία, κι ας μην έχει αποκτηθεί ένας ακόμη σέντερ φορ, ή ένα δεκάρι, ή ένας εξτρέμ ή ό,τι άλλο ο καθένας νομίζει ότι του λείπει σήμερα του ΠΑΟΚ. Η ομάδα χτίζεται, κι ας της λείπουν κομμάτια.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.