Σαν test event για την ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Σαν test event για την ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Σαν test event για την ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το σενάριο του ΑΕΚ - Ατρόμητος, που έδειξε στην ομάδα του Αλμέιδα και στον κόσμο της την αξία της υπομονής και της επιμονής στο πλάνο της.

Συγκριτικά με το πρώτο της παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια, της ΑΕΚ της πήρε πιο πολύ χρόνο για να βγάλει τα στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητας που επιθυμεί να βλέπει ο Ματίας Αλμέιδα. Και αυτό έμοιαζε να συμβαίνει επειδή στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού η ΑΕΚ χρειάστηκε χρόνο για να διαβάσει το παιχνίδι του Ατρόμητου και να προσαρμοστεί σε αυτό προκειμένου να μη κινδυνεύει στην φάση της άμυνας. Σε σύγκριση με την απόδοσή της απέναντι στον Ιωνικό, στο πρώτο ματς στο νέο γήπεδό της, η ΑΕΚ ήταν λιγότερο πιεστική - αλλά η διαφορά στον σχετικό δείκτη της πίεσης ήταν μικρή. Και στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ο ρυθμός της στην ανάπτυξη των επιθέσεων ήταν το ίδιο υψηλός , όπως και η ασφάλεια στο passing game. Η ΑΕΚ ήταν βελτιωμένη και στις εκτελέσεις, δεδομένου ότι τούτη τη φορά ανέβασε το ποσοστό ευστοχίας στις τελικές προσπάθειες. Δεν είχε τον ίδιο συντελεστή στην ολοκλήρωση των οργανωμένων επιθέσεών της, αλλά οι ευκαιρίες που δημιούργησε και ολοκλήρωσε ήταν αρκετές για να της δώσουν περισσότερα από 2 γκολ - χωρίς να προσμετρά κανείς την αξία της ευκαιρίας που δίνει το πέναλτι σε μια ομάδα.

Τούτη τη φορά απέναντι στην ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που έκανε λιγότερες οργανωμένες επιθέσεις από τον Ιωνικό και είχε μόνο μια παραπάνω τελική προσπάθεια από τους Νικαιώτες. Ο Ατρόμητος όμως ήταν μια πιο απειλητική για την ΑΕΚ ομάδα, διότι τόσο τακτικά όσο και τεχνικά ανέπτυξε πιο ποιοτικές επιθέσεις χάρη στις καλές επιθετικές μεταβάσεις της.

Απέναντι στον Ατρόμητο η ΑΕΚ έκανε πολλά πράγματα καλά, παρόλο που δεν είχε την ενέργεια που είχε στο ματς με τον Ιωνικό. Στη φάση της επίθεσης έμεινε συγκεντρωμένη στο τακτικό πλάνο της και χάρη σε αυτή τη συγκέντρωση δημιουργούσε καταστάσεις για να σκοράρει. Της έλειπε όμως η ακρίβεια - άλλοτε στις σέντρες και άλλοτε στις εκτελέσεις. Κι αυτή ήταν η μία κύρια εξήγηση για την έλλειψη του γκολ μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης του Αμραμπατ. Η άλλη εξήγηση ήταν οι αποκρούσεις του Ανδρέα Γιαννιώτη στις εκτελέσεις κατά τις οποίες οι εκτελεστές αποφάσισαν “σωστά” αλλά ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου αντέδρασε πολύ καλά.

Στην φάση άμυνας για την ΑΕΚ αυτό το παιχνίδι λειτούργησε σαν υπενθύμιση σχετικά με την έλλειψη ταχύτητας και εκρηκτικότητας της αμυντικής γραμμής, αλλά και σχετικά με την ανάγκη που έχει αυτό το μοντέλο παιχνιδιού για άμεσες επιστροφές των κεντρικών μέσων στις θέσεις τους κατά την αμυντική μετάβαση. Τις ευκαιρίες ή τις προϋποθέσεις για ευκαιρίες ο Ατρόμητος τις δημιούργησε επειδή εκμεταλλεύτηκε κενά στον κεντρικό άξονα που οφείλονταν στις αργές επιστροφές των Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς ή στην παθητική άμυνα που κάποιος εξ αυτών έκανε στον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας. Και η ΑΕΚ έμεινε εκτεθειμένη και σε στιγμές που ανέβασε ψηλά την αμυντική γραμμή και ο Ατρόμητος κατάφερε να σημαδέψει στην πλάτη της.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, όσο το ματς ήταν στο 0-0 η ΑΕΚ χρειάστηκε εκτός από ένα αποτελεσματικό τακτικό πλάνο, που το είχε, μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερες αποφάσεις. Και αυτά τα στοιχεία τα βρήκε στην φάση που δημιούργησε με ακρίβεια ο Γιόνσον και ενήργησε σωστά και γρήγορα ο Μάνταλος - στη φάση του πέναλτι. Και έφτασε στο γκολ χάρη στην αποφασιστικότητα του Αμραμπατ στην εκτέλεση.

Αν του έλεγε κάποιος ότι το τέλος θα βρει την ΑΕΚ νικήτρια, ο Ματίας Αλμέιδα πιθανόν να “αγόραζε” αυτό το σενάριο παιχνιδιού. Διότι ο τρόπος της νίκης δείχνει στους ποδοσφαιριστές του τη σημασία του να παραμένουν στο πλάνο και να κρατούν τη συγκέντρωση και την ψυχραιμία τους. Και αυτός ο τρόπος δείχνει και στο κοινό ότι μπορεί να εμπιστεύεται την ομάδα και να κρατά θετική στάση ακόμη και όταν το ματς μπαίνει στην τελική ευθεία και δεν βρίσκει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Έτσι όπως εξελίχθηκε και κατέληξε, αυτό το ματς ήταν ένα test event για την ΑΕΚ και τον κόσμο της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μια δοκιμασία για να εκπαιδευτεί η ομάδα και ο κόσμος στην υπομονή και την επιμονή. Δεδομένου ότι ο επόμενος εντός έδρας αγώνας για την ΑΕΚ είναι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η ποιότητα της εμφάνισης του Ατρόμητου και ο τρόπος που κύλησε αυτό το ματς είναι σαν να λειτούργησε ως εξομοιωτής συνθηκών για να προετοιμαστεί η ομάδα του Αλμέιδα για το πρώτο εντός έδρας ντέρμπι στην εποχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.