Παναθηναϊκός: Το πρώτο ματς ενός εν δυνάμει πρωταθλητή

Παναθηναϊκός: Το πρώτο ματς ενός εν δυνάμει πρωταθλητή

Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το πρώτο ματς ενός εν δυνάμει πρωταθλητή

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή του status του Παναθηναϊκού στο τρέχον πρωτάθλημα μετά τη νίκη του στην Τούμπα και την ευκαιρία του να «τρέξει» μέχρι τη λήξη του α' γύρου.

Oταν λήξει ο πρώτος γύρος σε 44 μέρες από σήμερα και γίνει ο απολογισμός πεπραγμένων του Παναθηναϊκού, αυτή η αποτίμηση θα χωριστεί σε δύο σκέλη. Στην «προ Τούμπας» και «μετά την Τούμπα» περίοδο. Εξι ματς με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, επτά παιχνίδια μετά το τρίποντο το οποίο έβαλε οριστικά και αμετάκλητα την ταμπέλα «εν δυνάμει πρωταθλητής» δίπλα στο όνομα του Παναθηναϊκού. Διότι η αλήθεια είναι πως τόσο οι φίλοι του Τριφυλλιού όσο και οι αντίπαλοί του και οι οπαδοί τους μετά απ΄αυτό το τρίποντο αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό ως πραγματικό διεκδικητή του τίτλου!

Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή ήταν πολλοί εκείνοι που σημείωναν πως ο Παναθηναϊκός έχει παίξει 4/5 ματς στη Λεωφόρο: σωστό! Ηταν πολλοί εκείνοι που υπογράμμιζαν ότι στο μοναδικό πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι του, εναντίον της ΑΕΚ, είχε σκοράρει με πέναλτι: σωστό. Ηταν αρκετοί εκείνοι που εστίαζαν στο ότι οι Πράσινοι έχουν πετύχει το 80% των γκολ τους από στατικές φάσεις (πέναλτι, κόρνερ, φάουλ): επίσης σωστό. Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έχει αλλάξει σήμερα. Ηταν δεδομένα αναμφισβήτητα και παραμένουν αναλλοίωτα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το ταμπλό.

Ο Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει τη νίκη επί της ΑΕΚ

Διότι κάθε εβδομάδα που περνά ο Παναθηναϊκός αφήνει πίσω του όλο και πιο πολύ έναν ή και δύο ανταγωνιστές του. Την προηγούμενη αγωνιστική, επί παραδείγματι, ξεκίνησε από το +4 από τον ΠΑΟΚ και το +5 από τον Αρη και η βραδιά έκλεισε με το πλεονέκτημα στο +7 και στο +8 αντίστοιχα, παραμένοντας το ίδιο από την ΑΕΚ (+6) και τον Ολυμπιακό (+7). Οσο περισσότερο νικά, τόσο περισσότερο χτίζει την εικόνα του εν δυνάμει πρωταθλητή. Μέχρι και τις στοιχηματικές εταιρείες «υποχρέωσε» να τον καταστήσουν Νο 1 φαβορί για το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια! Ηταν πρώτος από την εκκίνηση της σεζόν. Νίκησε στο Ηράκλειο, επικράτησε με ανατροπή στο «ροντέο» ματς εναντίον της ΑΕΚ, έριξε τρία γκολ στον ΠΑΣ Γιάνννα, μα ήταν αυτό το τρίποντο στην Τούμπα που άλλαξε ολοκληρωτικά πια το status του στο εφετινό πρωτάθλημα!

Ο Παναθηναϊκός, οριστικά πια, δεν θα αντιμετωπίζεται ως μια ομάδα που προχωρά για μια θέση στην τετράδα. Ούτε ως μια ομάδα που έχει ως στόχο «μια από τις δύο πρώτες θέσεις» όπως με περίσσιο θάρρος είχε πει στην πρώτη αγωνιστική ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτός είναι ο στόχος του, αλλά κάθε νίκη του θα αντιμετωπίζεται ως ένα επιπλέον «τουβλάκι» εδραίωσης στην κορυφή και κάθε απώλειά του ως ένα βήμα παρέκκλισης από την πορεία του. Ναι, η αίσθηση των «έξω» είναι ισχυρότερη από την αίσθηση των «μέσα»: έχει τον τρόπο του ο Γιοβάνοβιτς να στρέφει το focus στον επόμενο αγώνα και όχι στην τελική σούμα. Πώς είναι δυνατόν, όμως, να εξαφανιστεί ο ορίζοντας από τα μάτια και το μυαλό του παίκτη;

Το status των αντιπάλων αναδεικνύει την εικόνα του υποψήφιου πρωταθλητή

Τις προάλλες ο Αϊτόρ το είπε φόρα - παρτίδα: «Τις έχουμε συζητήσει τις μεταγραφές του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια, ο Μαρσέλο δεν είναι ακόμα έτοιμος, ο Χάμες έχει φοβερή ποιότητα, σε κάθε περίπτωση θα ανεβάσουν το επίπεδο του πρωταθλήματος κι αυτό είναι καλό». Είναι δυνατόν να μην συζητούν για την πορεία των άλλων ομάδων όταν είναι οι ίδιοι στην πρώτη θέση; Είναι δυνατόν να μην ασχολούνται με το τι κάνουν οι άλλοι κάθε εβδομάδα; Αυτά τα «κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας» είναι γνωστά κλισέ δεκαετιών για τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, τα οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί. Στην πραγματικότητα όλοι ασχολούνται με όλους.

Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι το status των υπόλοιπων εκείνο το οποίο ισχυροποιεί την εικόνα του «εν δυνάμει πρωταθλητή» για τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι ότι παίζει σούπερ ποδόσφαιρο. Το είχαμε σημειώσει και μετά το 2-1 επί της ΑΕΚ: ο Παναθηναϊκός του τριμήνου Φεβρουάριος - Μάιος ήταν καλύτερος! Είναι το μεταβατικό στάδιο του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, είναι τα απίστευτα σκαμπανεβάσματα του Αρη, είναι οι πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα της ΑΕΚ και σε τελική ανάλυση οι δικές τους βαθμολογικές απώλειες που εδραιώνουν το «ο Παναθηναϊκός μπορεί να το πάρει».

Η ευκαιρία του για σπριντ μέχρι το τέλος του α' γύρου

Και για να το πάρει, πρέπει να σπριντάρει όσο το δυνατόν περισσότερο σ’ αυτές τις 44 μέρες! Τώρα που ακόμα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι «ζαλισμένοι», τώρα που η σαφώς ενισχυμένη και βελτιωμένη Ενωση έχει ακόμα τρία ντέρμπι μπροστά της, συμπεριλαμβανομένου του αυριανού εναντίον του Αρη, τώρα που η διαφορά αντί να μειώνεται όλο και μεγαλώνει! Αυτή είναι η καταπληκτική ευκαιρία που παρουσιάζεται στο Τριφύλλι, δεδομένου και ότι έχει ήδη παίξει με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ότι υποδέχεται στη Λεωφόρο Ολυμπιακό και Αρη, ότι εκτός έδρας στον πρώτο γύρο έχει Λαμία, Βόλο, Παναιτωλικό.

Ο Ρουμπέν Πέρεθ πανηγυρίζει με τον Κουρμπέλη στην Τούμπα

Ένα αφανές πλεονέκτημα αυτής της ομάδας σ΄αυτή τη διαδρομή είναι ότι δεν πρόκειται να υποτιμήσει κανέναν. Και δεν αναφερόμαστε στον Αστέρα, τον οποίο δεν έχει νικήσει τα τρία τελευταία χρόνια σε επτά παιχνίδια και ο οποίος πέρυσι ήταν η μοναδική ομάδα που τον νίκησε δύο φορές. Να υποτιμήσει τη Λαμία την οποία πέρυσι είχε νικήσει με την ψυχή στο στόμα και γκολ στο 87’ και στο 89’; Το Βόλο από τον οποίο υπέστη τη βαρύτερη ήττα του μακριά από τη Λεωφόρο; Τον Παναιτωλικό ο οποίος πέρυσι πανηγύρισε τρίποντο εναντίον του; Η’ μήπως πιστεύετε ότι τα περσινά «χαστούκια» έχουν ξεχαστεί από τον Γιοβάνοβιτς; Η’ ότι οι παίκτες πιστεύουν πως έχουν… υπερομάδα; Οποιους βαθμούς χάσει ο Παναθηναϊκός, θα τους χάσει για χίλιους άλλους λόγους εκτός από την υποτίμηση του αντιπάλου.

Και ένας εξ’ αυτών των αιτιών είναι η πίεση του πρωταθλητισμού σε μια ομάδα άμαθη σε τέτοια πορεία, με προπονητή όμως που την έχει «τρέξει» πάρα πολλά χρόνια στον ΑΠΟΕΛ! Η πίεση αυτή ξεκινά από αύριο, στο πρώτο ματς μετά τη νίκη στην Τούμπα. Γι’ αυτό το παιχνίδι εναντίον του Αστέρα είναι ορόσημο στην πορεία του Τριφυλλιού μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου. Για τον δεύτερο γύρο και τα play offs τι να πει κάποιος από τώρα; Τίποτα απολύτως, έως τότε θα αλλάξουν πολλά! Και θα το πάρει όποιος βελτιωθεί περισσότερο. Διότι αν δεν βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός, δύσκολα θα τα καταφέρει. Προς το παρόν, με τόσο σημαντικές απουσίες, αύριο του αρκεί απλώς το τρίποντο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα