Τι δείχνει η σύγκριση Άρη και ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι

Τι δείχνει η σύγκριση Άρη και ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι

Τι δείχνει η σύγκριση Άρη και ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει μέσα από το Comparisonator τα στοιχεία της εντός έδρας απόδοσης του Αρη με αυτά της εκτός έδρας απόδοση της ΑΕΚ.

Μετά από 6 αγωνιστικές, η βαθμολογική διαφορά που τις χωρίζει - το +2 της ΑΕΚ δημιουργεί την αίσθηση ότι μέχρι εδώ δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητα. Η σύγκριση των στοιχείων της απόδοσης των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα όμως δείχνει σημαντικές διαφορές στην ποιότητα του παιχνιδιού. Φυσιολογικά, μια ομάδα που δουλεύει από την αρχή της σεζόν με τον ίδιο προπονητή, η ΑΕΚ, εξελίσσει το μοντέλο παιχνιδιού της. Οι ποδοσφαιριστές κατανοούν τις αρχές του παιχνιδιού, γνωρίζονται μεταξύ τους, εξοικειώνονται με τους ρόλους που τους δίνει ο προπονητής στο τερέν και αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους αγώνες και έτσι το παιχνίδι της ΑΕΚ εξελίσσεται και βελτιώνεται. Φυσιολογικά η άλλη ομάδα, που έχει αλλάξει τρεις προπονητές στο ίδιο διάστημα, βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση των αλλαγών του παιχνιδιού της, δηλαδή ακόμη προσπαθεί να κατανοήσει και να αφομοιώσει τις ιδέες του νέου προπονητή και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία ανάλυσης της απόδοσής της, όπως και στην εικόνα της στο τελευταίο παιχνίδι.

Όταν κανείς συγκρίνει, μέσα από το Comparisonator, όσα έχουν κάνει μέχρι εδώ ο Άρης και η ΑΕΚ στις 6 αγωνιστικές διαπιστώνει μια υπεροχή της ΑΕΚ σε όλες τις παραμέτρους του παιχνιδιού. Κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα και κάνει ποιοτικότερη κατοχή, δημιουργεί μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων, μεγαλύτερο αριθμό τελικών προσπαθειών, πετυχαίνει περισσότερα γκολ. Και υπερέχει σε όλες τις παραμέτρους της φάσης της άμυνας, όπως και στις μονομαχίες - επιθετικές και αμυντικές.

η σύγκριση Άρη ΑΕΚ

Σε μια πιο ειδική σύγκριση, δηλαδή σε μια προσομοίωση των συνθηκών του κυριακάτικου ντέρμπι, όταν κανείς συγκρίνει την εντός έδρας απόδοση του Άρη με την εκτός έδρας απόδοση της ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Στην γενική εικόνα αποτυπώνεται υπεροχή της ΑΕΚ, αλλά οι διαφορές είναι μικρές. Κι όταν μελετάς σε μεγαλύτερο βάθος την σύγκριση διαπιστώνεις ότι, για παράδειγμα, η ΑΕΚ πετυχαίνει περισσότερα γκολ σε ίσο αριθμό σουτ ανά ματς αλλά ο Άρης δημιουργεί περισσότερες κλασικές ευκαιρίες (μεγαλύτερη τιμή Expected Goals). Στις αμυντικές παραμέτρους, η ΑΕΚ κάνει και ολοκληρώνει επιτυχώς περισσότερες αμυντικές ενέργειες αλλά ο Άρης δέχεται λιγότερα γκολ και επιτρέπει λιγότερες κλασικές ευκαιρίες στον αντίπαλο. Τέλος η ΑΕΚ υπερέχει σε όλες τις παραμέτρους των μονομαχιών, όπως και σε αυτές του passing game.

σύγκριση Άρη αεκ

Κοιτάζοντας κανείς τη σύγκριση καταλαβαίνει την πρόκληση που δημιουργεί για τον Άρη. Ο Άλαν Πάρντιου πρέπει να βάλει την ομάδα του να καλύψει το έλλειμα σε ένταση, να τη βάλει με επιθετική νοοτροπία στις μονομαχίες και να πετύχει μεγαλύτερη συγκέντρωση προκειμένου ο Άρης να κάνει πιο ασφαλή αλλά και πιο ποιοτική κατοχή της μπάλας. Κάπως έτσι θα βοηθήσει την ομάδα του να αντιμετωπίσει τα πλεονεκτήματα της αντιπάλου του. Εύκολα αντιλαμβάνεσαι όμως και τον δρόμο του Ματίας Αλμέιδα στην προετοιμασία αυτού του παιχνιδιού. Το όραμά του προφανώς θα είναι η συντήρηση της εικόνας που είχε η ομάδα του στο πρώτο ημίωρο του τελευταίου εκτός έδρας αγώνα - σε σχέση με την ένταση στο παιχνίδι της και την επιθετική νοοτροπία της στις μονομαχίες. Η δική του πρόκληση είναι η βελτίωση της ΑΕΚ στην αποφασιστικότητα στις εκτελέσεις και στις καλές αποφάσεις κατά την ολοκλήρωση των επιθέσεων ώστε να δημιουργήσει το ίδιο κλασικές ευκαιρίες με αυτές που φτιάχνει στην έδρα του ο Άρης.

Δεδομένου ότι ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο γνωριμίας με τον Ματίας Αλμέιδα και αυτό είναι το δεύτερο εκτός έδρας ντέρμπι του που θα παρακολουθήσουμε, και την ίδια ώρα έχουμε μόλις αρχίσει να μαθαίνουμε τον Άλαν Πάρντιου και πρόκειται να τον δούμε σε δεύτερο εντός έδρας ντέρμπι, αυτό που έχουμε μπροστά είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Δεδομένου ότι έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε την βασική ιδέα του Αλμέιδα, περιμένουμε μια ΑΕΚ που θα μπει στο “Βικελίδης” για να επιτεθεί στον Άρη από την αρχή και στις δύο φάσεις παιχνιδιού - με ή χωρίς την μπάλα. Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς έχει επιλέξει να το αντιμετωπίσει αυτό το παιχνίδι ο Πάρντιου - δηλαδή ποια θα είναι η στρατηγική του. Αν κανείς σκεφτεί ότι το “Βικελίδης” θα είναι γεμάτο, εύκολα υποθέτει ότι ο Άγγλος προπονητής θα εκμεταλλευτεί τη συναισθηματική φόρτιση που θα πάρουν οι ποδοσφαιριστές του από τις κερκίδες και θα ζητήσει επίθεση. Είπαμε όμως, τον Πάρντιου ακόμη τον μαθαίνουμε. Στο πρώτο του ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό, στο πρώτο 30’λεπτο ο Άρης κράτησε περισσότερο την μπάλα, έκανε ίδιο αριθμό επιθέσεων με τον αντίπαλο του, αλλά δεν είχε ευκαιρίες - μόνο ένα σουτ εκτός στόχου. Εκ των υστέρων όμως είχαμε ακούσει τον Πάρντιου να μας εξηγεί ότι στην πρώτη του φορά στον πάγκο του Άρη επιχειρούσε ακόμη να γνωρίσει την ομάδα του και να διαβάσει την καλύτερη επιλογή για να διαχειριστεί το ματς - όπως συνέβη στο β’ ημίχρονο. Συνεπώς εκείνη η εικόνα δεν δημιουργεί κανόνα σχετικά με το πώς θα διαχειρίζεται τα εντός έδρας ντέρμπι ο Άρης στον καιρό του Πάρντιου. Ουδείς πλην του ίδιου και των ποδοσφαιριστών του γνωρίζει πώς θα χειριστεί αυτό το ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.