Παναθηναϊκός: Η κανονικότητα του Αϊτόρ, ο σούπερ Κουρμπέλης και οι στόπερ

Παναθηναϊκός: Η κανονικότητα του Αϊτόρ, ο σούπερ Κουρμπέλης και οι στόπερ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Η κανονικότητα του Αϊτόρ, ο σούπερ Κουρμπέλης και οι στόπερ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Ισπανό εξτρέμ που επιβεβαιώνει τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο, το νέο του συμβόλαιο, την ηγετική εμφάνιση του Κουρμπέλη στη Τούμπα και το δίδυμο του Σένκεφελντ με τον Μάγκνουσον.

Η ιστορία του Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό πέρα από εντυπωσιακή είναι πάνω από όλα διδακτική. Διδακτική για την αξία της προσαρμογής, την αξία του προπονητή σε ένα σύνολο, την αξία της καλής ομάδας που μπορεί να αναδεικνύει τα ατομικά χαρίσματα των παικτών μέσα από την συνολική δουλειά.

Ένα καταπληκτικό case study για όσους θέλουν να βλέπουν το ποδόσφαιρο με την αξία και την σημασία που του πρέπει και όχι με την λογική του καφενείου που ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα του 2022. Δυστυχώς... αυτοί είμαστε και δεν μας ενδιαφέρει και να αλλάξουμε. Θυμάμαι σαν τώρα και έσπευσα να το επιβεβαιώσω. Το κλίμα που υπήρχε για τον Ισπανό παιχταρά το καλοκαίρι του 2021.

Στο ρεπορτάζ για την απόφασή του να αποχωρήσει, γράφαμε τότε τα εξής:

''Ένα από τα θύματα της κακοποίησης του έμψυχου δυναμικού του Παναθηναϊκού την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, αρχικά από τον Ντάνι Πογιάτος και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον Λάζλο Μπόλονι στην συνέχεια, ήταν και ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.Στο Τριφύλλι, δεν πήρε συνεχόμενα παιχνίδια ως βασικός, δεν κατάφερε ποτέ να βρει ρυθμό και να νιώσει σημαντικός, πράγματα πολύ σημαντικά για κάθε ποδοσφαιριστή σε ένα καινούριο περιβάλλον. Πέρα από κάποιες εκλάμψεις, δεν μπόρεσε να βοηθήσει σε διάρκεια, σε μια σεζόν όπου κανείς σε ατομικό επίπεδο δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει μέσα από ένα άθλιο ποδοσφαιρικό σύνολο. Ο Μπόλονι δεν τον πίστεψε ποτέ, ο Αϊτόρ ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, καθώς άλλα περίμενε, άλλα του είχαν υποσχεθεί και άλλα συνάντησε και με τα υπάρχοντα δεδομένα το μέλλον του φαίνεται να είναι μακριά από τον Παναθηναϊκό''.

Σας παρακαλώ και σας προκαλώ να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια εκείνου του κειμένου για να καταλάβετε σε τι ποδοσφαιρική παράνοια και πλάνη ζει τούτη η χώρα και δεν θέλει με τίποτα να διορθωθεί, δεν την ενδιαφέρει. Ένα μεγάλο respect στους 1-2 που έβλεπαν την πραγματικότητα.

Τα όσα κάνει ο Αϊτόρ τον τελευταίο χρόνο στα ελληνικά γήπεδα, όμως, δεν αποτελούν την εξαίρεση στη καριέρα του Ίβηρα εξτρέμ. Αποτελούν τον κανόνα, είναι ο πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος, εκείνος που τον έφερε στον Παναθηναϊκό, σε ένα από τα αρκετά καλά που έκανε επί των ημερών του ο Τσάβι Ρόκα που... έφαγε το κεφάλι του λόγω της πρόσληψης του Ντάνι Πογιάτος. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν τον ''ανέστησε''.

Δεν ήταν... πεθαμένος ποδοσφαιρικά ο Αϊτόρ. Αυτό που έκανε ο Σέρβος τεχνικός είναι εκείνο που θα έκανε ένας πολύ καλός προπονητής. Τον αξιολόγησε, τον αξιοποίησε, του συμπεριφέρθηκε υπέροχα στο ψυχολογικό κομμάτι, τον έβαλε στο χορτάρι όπως και εκεί που έπρεπε και τώρα παίρνει το ένα γκολ πίσω από το άλλο, την μία ασίστ μετά την άλλη σε μία αριστουργηματική διαχείριση.

Ο 26χρονος άσος την σεζόν 2018/2019 με την φανέλα της Τβέντε είχε σε 39 παιχνίδια, 16 γκολ και 11 ασίστ. Την επόμενη σεζόν σε 22 αγώνες, 8 γκολ και 7 ασίστ. Πέρσι στη πρώτη χρονιά του Ιβάν, σε 37 παιχνίδια, 9 γκολ και 10 ασίστ. Φέτος ήδη έχει φτάσει τα 7 γκολ και τις 2 ασίστ σε 6 αγωνιστικές. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα ξεκάθαρο δείγμα τεσσάρων σεζόν που μας δείχνουν ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής μπορεί να γίνει απόλυτα επιδραστικός, 100% ουσιαστικός, με αριθμούς που συναρπάζουν και δεδομένα θα φέρουν κάποια μεγάλη πρόταση τα επόμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα έπρεπε να του έχει ανανεώσει το συμβόλαιο την επομένη του τελικού του Κυπέλλου. Σίγουρα θα το είχε καταφέρει με ένα πιο μικρό ποσό από αυτό που θα κληθεί να δώσει αυτή την στιγμή και αυτά είναι μαθήματα για το μέλλον.

Ο χρόνος πέρασε και παρά τα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις με τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, όπως προκύπτει από την Ισπανία. Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί τον σύλλογο, πέρα από τις ισορροπίες εντός των αποδυτηρίων, θα πρέπει να είναι η άμεση συμφωνία. Να μην γίνει σίριαλ, να μην υπάρξει ούτε στιγμή κίνδυνος να χάσει τον Αϊτόρ που εκτός από παιχταράς, μπορεί να φέρει ένα πολύ μεγάλο πόσο στα ταμεία.

Σούπερ Κουρμπέλης

Από κει και πέρα, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην εμφάνιση του Δημήτρη Κουρμπέλη στη Τούμπα. Ο αρχηγός ήταν καταπληκτικός. Σε ποδοσφαιρικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο, σπρώχνοντας τους συμπαίκτες του προς το καλύτερο. Να δούμε με τους αριθμούς του Wyscout τι έκανε; Ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι, όπου ήταν υπέροχος.

6/8 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες
7 κοψίματα
9 επανακτήσεις, οι 3 στο δεύτερο μισό του γηπέδου

Για αυτά τα παιχνίδια, τα παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει κάποια κλειστή άμυνα, που θέλει ισορροπία και δύναμη στη μεσαία γραμμή, ο ''Κούρμπε'' είναι ιδανικός. Έχει επιστρέψει για τα καλά και θεωρώ πως είναι δεδομένη η κουβέντα από την πλευρά του κλαμπ για να ανανεώσει και εκείνος το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι.

Θέλουν παιχνίδια για να ''δέσουν'' οι δύο βασικοἰ στόπερ

Πάμε τώρα και στο κέντρο της άμυνας. Ο Γιοβάνοβιτς επανέφερε τον Σένκεφελντ με τον Μάγκνουσον και πολύ καλά έκανε. Αυτοί είναι οι καλύτεροι στόπερ του ρόστερ, αυτοί είναι οι βασικοί και παρά τις συνθήκες που προηγήθηκαν, έπρεπε να μπουν να παίξουν μαζί κάποια στιγμή για να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατό αυτά που δεν έχουν μέχρι στιγμής στο επιθυμητό επίπεδο.

Την χημεία, την επικοινωνία, τις αυτοματοποιημένες κινήσεις. Για να τα λέμε όλα στη Τούμπα δεν τα πήγαν καλά στο πρώτο μέρος, βελτιώθηκαν στο δεύτερο. Είναι δεδομένο πως θέλουν χρόνο και παιχνίδια μαζί. Εξάλλου, τελευταία φορά που είχαν παίξει ως δίδυμο πριν τον ΠΑΟΚ, ήταν στις 11 Αυγούστου με την Σλάβια στη Λεωφόρο. Σχεδόν δύο μήνες πριν, αμφότεροι είχαν τραυματισμούς που τους κράτησαν πίσω και η συνέχεια θα δείξει πόσο καλύτεροι μπορούν να γίνουν μαζί.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.